• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Sezy Coffee

La parada, 15/240, Hario 01 kağıt, Comandante ile 16 öğütüm, 94 derece su, bloom+2 döküş, 1.45'de bir sallama, 2.15 bitiş.
Kavrulalı 2.5 ay olmasına rağmen potakal ve portakal kabuğu bitterliği, karpuzun kırmızı kısmının bitip kabuğun başladığı beyaz kısomdaki o tat ve karışık meyveler olarak niteleyebileceğim çok net tadım notaları aldım. Hatta geçen zamanda aroma ve tadlar ilginç biçimde belirginleşmiş gibi geldi.
Bence bu kahve uzun bir dinlenme sürecini seviyor.
Aynen ben de çok şaşırmıştım bir ay sonra demlediğimde
 
El salvador Cosecha espresso V60'da Bravilor Bonamat filtre kağıdı, 16/250, CMD 17 klik öğütüm, 91 derece su, bloom+2 döküş, 2.25 bitiş.

Vallahi benim diyen filtre kahveden daha lezzetli. Yoğun ceviz, dut pekmezi, hafif kakaomsuluk.
Acaba single originlerde espresso kavurmalara başladığımdan beri V60'da da onları içiyorum desem nitelikli dünyasından afaroz edilir miyim? :)
 
Şu ana kadar türk kahvesi olarak denediğim nitelikli kahveler içerisinde Brezilya Caramelo klasik Türk kahvesi tadına en yakın çekirdek olabilir ancak o klasik tk acılıgın aksine bir o kadar tatlı, keyifli ve çok az da olsa asiditeli, çok beğendim.
 
Peru El Limon'u 14 gr yapıyordum, kompleksitesi beklediğimden düşük oluyordu. 15 gr yapınca portakallı bitter çikolata gibi oldu. Yarısına gelmeden fark etmem iyi oldu. :)
 
Peru El Limon'u 14 gr yapıyordum, kompleksitesi beklediğimden düşük oluyordu. 15 gr yapınca portakallı bitter çikolata gibi oldu. Yarısına gelmeden fark etmem iyi oldu. :)
Bugün buğday tanesi kadar bir taş çıktı maalesef. Kaşıkla koyduğum için yakaladım ama dünkü gibi kavanozdan değirmene direkt dökseydim göremezdim.
 
Bugün buğday tanesi kadar bir taş çıktı maalesef. Kaşıkla koyduğum için yakaladım ama dünkü gibi kavanozdan değirmene direkt dökseydim göremezdim.

Selamlar. Öncelikle yaşamış olduğunuz sıkıntı için çok özür dileriz. Bu vesileyle de kahvelerden çıkabilen taşlar konusunda bir değerlendirme yapmak istiyorum. Bildiğiniz üzere kahvelerin bazıları doğrudan yer hizasında bazılarıysa elevated bed dedikleri yerden bir parça yüksekte kurutuluyorlar. Bu işlem sırasında rüzgar vs gibi etkenlerle yabancı maddeler kurutulan kahvelere karışabiliyor. Bu gibi yabancı maddelerin kahvelerden ayıklanması için üç temel işlem var.

Birincisi destoner dediğimiz cihazlar. Bu cihazlar pnömatik sistemle çalışıyor ve basitçe anlatacak olursak kahveleri bir hazne içinde basınçlı havayla havalandırılıyorlar. Bu cihazların çalışma prensibi şu; kahve tanesinden daha ağır olan taşlar uygulanan hava basıncı yeterli olmadığı için kahveler gibi havalanmıyor ve ayıklanmış oluyor. Ancak bu sistemde ağırlığı kahve taneleriyle eşit veya daha az olan taşlar makinadan kaçıyor çünkü tıpkı kahveler gibi havalanıyorlar. Taşın boyutu değil ağırlığı ayıklanıp ayıklanamayacağını belirliyor.

İkinci yol ise sortex dediğimiz cihazlar. Bunlar maalesef aşırı pahalı cihazlar. Kapasitesine göre 50-60 bin dolardan başlıyor ve yukarıya doğru çıkıyor. Bunların çalışma prensibi ise şöyle, yüksek çözünürlüklü kameralar kahvenin rengini belirli bir marjla algılıyor. Bu renk marjı dışında kalan maddeleri ayıklıyor. Burada iki sorun oluyor. Birincisi çok keskin bir renk seçimi yapamıyorsunuz çünkü kavrulan kahve çekirdeğin boyutu, ince zar yapısı, kahvenin farklı varyetelerden oluşumu gibi nedenlerle tek bir renkte çıkmıyor. Kahve taneleri arasında ton farkları oluyor. Bu nedenle seçilen renk aralığı biraz geniş olmak zorunda kalıyor. Haliyle de yabancı maddenin rengi eğer kahveye ilişkin seçilen renk skalası içinde kalırsa makine yabancı maddeyi kahve olarak algılıyor ve ayıklamıyor.

Üçüncü yöntem ise elle, gözle kontrol. Bu yöntem diğer iki yönteme göre hata marjı daha düşük gibi görünen yöntem ancak burada da şöyle bir sorun var. İnce ince tek tek hata yapmadan bir ayıklama yapmak için gereken süre kabaca bir kilo kahve için 8-10 dakika (yabancı madde sorununa bulabileceğimiz çözümleri test ederken defalarca kronometre tutarak test ettim.) Bu yöntemde de iki temel sorun ortaya çıkıyor. Birincisi tam bir ayıklama için gereken süre kavurduğunuz, işlediğiniz kahveyle çarpılınca ortaya korkunç bir zaman gereksinimi çıkıyor. Yoğunluğa göre değişmekle birlikte aylık kabaca 2 ton kahve kavuruyorum. 2000 kilo x 10 dakika dediğimizde 20.000 dakikaya ihtiyaç oluyor. Bir başka deyişle 333 saat. Biraz daha hızlı biraz daha yavaş yapsanız da 333 saat olmaz 300 saat olur 350 saat olur. Bu her ay kahve ayıklamak için gereken süre. İkinci sorun ise hadi diyelim ki bu işi yapabilmesi için 4-5 personel alımı yaptık ve tek işleri kahve ayıklamak oldu. Bu da bir çözüm olmuyor çünkü kendim bizzat sayısız kere kahve ayıkladım/ayıklıyorum ve daha üç beş kilo ayıklamışken bile baktığınız her şeyi kahve olarak görmeye başlıyorsunuz. Görüntü bulanıklaşıyor, her şey kahve gibi görünüyor. Hatta kahve gibi demek iyimser bir yorum olur. Kahve tanelerini bile seçmekte zorlanıyorsunuz. Birbirine karışmış küçük kahverengi cisimler görmeye başlıyorsunuz. Sonuçta da en az diğer iki makine kadar hatta daha fazla yabancı maddeyi kaçırıyorsunuz.

Bu saydığım etkenler tabii ki sizi ilgilendiren etkenler değil. Bunları da sizin yaşamış olduğunuz sıkıntıya bir mazeret olarak anlatmıyorum. Sadece almış olduğunuz kahve size ulaşana kadar ne gibi süreçlerden geçiyor onu paylaşmak istedim. Biz destoner ve elle ayıklama yöntemlerini mutlaka her kahvede kullanıyoruz. Sortex yatırımı için ise para biriktirmeye çalışıyoruz. Henüz maalesef bu cihazı alabilmiş değiliz. Burada sözü geçen kahvenin tedarikçisi Nordic Approach. Onlar da çalışılabilecek kahve tedarikçileri arasında en üst sıralarda yer alan tedarikçilerden biri ancak maalesef gördüğünüz üzere tedarikçi fark olmaksızın bu sorunla karşılaşabiliyoruz.

İster biz olalım ister başka bir kavurucu olsun, hiç birimiz gönderdiğimiz kahve içinden taş çıkmasını istemez. Bunun olmaması için de imkanları dahilinde elinden geleni yapar çünkü kavurucular olarak en korktuğumuz, en karşılaşmak istemediğimiz durumlardan biridir. Ancak kavrulan, işlenen kahvelerin hacmini düşününce bunların tek tek aynı dikkatle elden geçirilmesi bir noktadan sonra gerçekten fiziken imkansız hale geliyor. Biz bu sorunu minimuma indirmek için maddi, manevi elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve daha iyisini yapmak, daha kapsamlı kontrol sağlayacak makineleri alabilmek için de tüm gücümüzle çabalıyoruz. Sizlerden de ricamız demleme yaparken lütfen kahvenizi bir kez de kendiniz mutlaka gözden geçirin. Yüzlerce kilo kahveyi tek tek kontrol ederken gözden kaçabilen yabancı maddeleri 15-20 gram kahve demlerken çok çok daha rahat şekilde görebilir ve bu maddelerin değirmenlere, makinelere vb ekipmanlara zarar vermesini önleyebilirsiniz. Bu ricamı da sorumluluktan bir kaçış olarak değil daha tatsız olayların yaşanmasını engellemek adına samimi bir yardım isteği olarak görürseniz çok mutlu olurum.

Yaşamış olduğunuz sorun için tekrar çok çok özür dilerim.
 
Sizlerden de ricamız demleme yaparken lütfen kahvenizi bir kez de kendiniz mutlaka gözden geçirin.

Selamlar Serkan Bey, açıklamanız için teşekkürler. Kavurucudan, üreticiden, tedarikçiden bağımsız bir şey bu; taş çıkma olasılığı hep var. Buraya yazmamdaki amaç sizi eleştirmek değil, burayı okuyan arkadaşlara sizin yaptığınız bu uyarıyı yapmaktı. Denk gelebileceğini akıldan çıkarmayıp her defasında dikkat etmek lazım.
 
@S.Yavuz

Teşekkür ederim açıklamalar için. Genel bilgi edinmek için bir soru sormak istiyorum. Belli bir miktar kahve için (bir çuval, veya bir kavurma miktarı) ne kadar taş çıkıyor pnömatik makineden? Bir çuval sizlere ulaştığınızda o taş miktarı hayal etmeye çalışıyorum. İlla ki çıkacak mi birkaç tane?

Teşekkür ederim
 
@S.Yavuz

Teşekkür ederim açıklamalar için. Genel bilgi edinmek için bir soru sormak istiyorum. Belli bir miktar kahve için (bir çuval, veya bir kavurma miktarı) ne kadar taş çıkıyor pnömatik makineden? Bir çuval sizlere ulaştığınızda o taş miktarı hayal etmeye çalışıyorum. İlla ki çıkacak mi birkaç tane?

Teşekkür ederim
Selamlar. Çok değişebiliyor. Bazısından hiç çıkmıyor. Bazısından 1-2 tane çikabiliyor. Bazısından 8-10 bile çıkabiliyor ama yanlış anlaşılmasın, bu durum o kahveye veya o tedarikçiye özel bir durum olmuyor. Hani şunu şunu almazsak ya da şundan şundan almazsak gibi bir genelleme yapılamıyor. Aynı kahvenin aynı lotunun 5 çuvalından tek bir taş çıkmamışken birinden 5 tane birden çıkıp sonra 5 çuvaldan daha hiç çıkmayabiliyor. Ancak şöyle bir istatistik verebilirim. 5 sene önce 1 çıkıyorsa maalesef şu an 5-6 çıkıyor.Ülke, kahve, tedarikçi, fiyat farkı olmaksızın.
 
Az önce 1 kg brazil caramelo aldım. Ama aklım medellinde kaldı. Eşim bunu istedi. Emir demiri keser yapacak birsey yok. Belki tek içimlik medellin hediyesi olur ilk alışverişim olduğu için :)
 
Caramelo sizi üzmeyecektir, Sezy’den düzenli aldığım 3 çekirdekten biridir. Şimdiden keyifli demlemeler.
 
Geri
Üst