• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Ocak 2022 - Kafein Kültür - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Demleme Reçetesi:
Firma: Kafein Kültür
Kahve: Honduras Caballero
Kavurma Tarihi: 10 ocak
Demleme Metodu: Clever Dripper
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: NormcoreV1 -9 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Buzdağı 96 derece
Demleme Süresi:3.40-3.50 arası
Demleme Notları: 450 ml su 26.4 gr kahve kullandım. Önce su sonra kahveyi koydum. Kaşıkla hafifçe ıslanmayan kahvelerin de suyla temasını sağladım.Süre 1 dakikaya ulaştığıında 20 kez karıştırdım. Kapağını kapattım. Süre 2.30 a geldiğinde kaşıkla 1-2 kere daha karıştırmak değilde ileri geri bir hamle yaptım. 3 dakikaya ulaştığında süzme işlemine geçtim.
Tadım Notları: Bu demlememden önce 2 kez v60 ile demledim. Yoğun bitki çayı kıvamı beni rahatsız etmişti. Cleverla bu demlemede daha gövdeli iki fincan elde ettim.

Bu arada başka benzeten oldu mu bilmiyorum. La tanairiyi v60 la demlediğimde kronotroptan önceki yıl içtiğimiz lakto fermente yi içiyorum zannettim. Çok keyifliydi.

Demleme Reçetesi:
Kahve: Honduras Caballero
Kavurma Tarihi: 10 ocak
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: NormcoreV1 -9 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Buzdağı 96 derece
Demleme Süresi:3.40-3.50 arası
Demleme Notları: 450 ml su 26.4 gr kahve kullandım. Önce su sonra kahveyi koydum. Kaşıkla hafifçe ıslanmayan kahvelerin de suyla temasını sağladım.Süre 1 dakikaya ulaştığıında 20 kez karıştırdım. Kapağını kapattım. Süre 2.30 a geldiğinde kaşıkla 1-2 kere daha karıştırmak değilde ileri geri bir hamle yaptım. 3 dakikaya ulaştığında süzme işlemine geçtim.
Tadım Notları: Bu demlememden önce 2 kez v60 ile demledim. Yoğun bitki çayı kıvamı beni rahatsız etmişti. Cleverla bu demlemede daha gövdeli iki fincan elde ettim.

Bu arada başka benzeten oldu mu bilmiyorum. La tanairiyi v60 la demlediğimde kronotroptan önceki yıl içtiğimiz lakto fermente yi içiyorum zannettim. Çok keyifliydi.
Ellerinize emeklerinize sağlık Engin bey. :)

Detaylı paylaşım için teşekkürler.

Caballero 5'in bitki çayı kıvamı beni lezzet olarak memnun eden bir şey. Clever'la da denedim bu günlerde Caballero 5'i ama su sıcaklığını kontrol edebileceğim bir düzende olmadığımdan ne çok iyi ne çok kötü sonuçlar yakaladım. Tam 4 dakika bekledim yine klasik cupping gibi yaptım demlemesini. Tutarlı ve çok iyi sonuçlar olmasa da fena sonuçlar değildi yine kontrolsüzlüğe rağmen. :) Evde daha kontrollü ekipmanlarla bir de deneyeyim gidince bakalım neler sunacak. :)

La Tanairi'yi Lakto Fermente'ye benzetmeniz doğal. Deneysel bir işlem geçirmemiş olsa da La Tanairi kontrollü uzun bir fermantasyon geçirmesi sebebiyle, bir nevi deneysel kahvelere benziyor kavurma performansı, demleme performansı, lezzeti.

Kahve: Brezilya Pink Star
Demleme Metodu:
Clever Dripper
Değirmen ve Öğütüm Ayarı:
TM-21
Su Markası ve Sıcaklık:
Abant 98
Demleme Süresi:
3'20"
Tadım Notları:

Ben bu kahveden v60'dan ziyade clever demlemesi ilea keyif aldım.

Kahve hem v60 hem de clever'da direkt tütün tadını açık ediyor ama clever daha az yoran ve daha yuvarlak tatlar çıkartıyor ortaya..

Fındık tadı v60 olarak alınabiliyorken clever demlemesinde çok belli etmiyor, ama her iki demleme yönteminde de aftertaste olarak çikolata keyif veriyor.

Emeğinize sağlık Orkun Bey.

Kenya'nın kokusu bana biraz değişik geldi. Tad olarak elma suyu gibiydi, çok alışık olduğumuz kenya asiditesi yok gibi. Ben çok beğenemedim nedense, love it or hate it tarzı bir kahve gibi geldi. Kokusundan hoşlanmadığım tek kahve diyebilirim. Tüm seçki deneme paketinden en çok sitio sao pedroyu beğendim, vadettiğini verdiğini düşünüyorum. Honduraslar biraz beklentimin altında kaldı diyebilirim ya da v60'la güzel olmuyor diğer forum üyelerinin dediği gibi. Nasıl tabir edilebilir bilmiyorum ama içerken sürekli bir şeyler eksikmiş gibi hissettim, daha olgunlaşmamış santa rosa gibiydi tadı (la tanairi için söylüyorum). Pink star ise bana göre aşırı normal bi kahve, tekrar almam doğrusunu söylemem gerekirse. Genel olarak filtre kavrumlar da bana biraz orta-koyu bandında geldi. Kavrumlar da biraz bana hitap etmiyor ben bir tık daha açık kavrumları tercih ediyorum. Ay sonunda bir kilo daha sitio sao pedro alacağım büyük ihtimalle aklımda en çok yer edinen oydu, oldukça keyifli fincanlar içtim sayesinde. Toplu alımda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum tekrardan. Orkun Bey'e de çabası ve ilgisi için ayrıca teşekkür ediyorum. İyi demlemeler herkese.

Tüm kahveler için kullandığım reçeteler:
Orkun Bey'in kendi reçeteleri
April
Hoffman
Kullandığım su: Buzdağı
Ekipman: v60
Kavrum tarihi: 03 Ocak
Demlemelere başladığım tarih: 16 Ocak

Kahve: Brezilya Pink Star
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: TM-21
Su Markası ve Sıcaklık: Abant 98
Demleme Süresi: 3'20"
Tadım Notları:

Ben bu kahveden v60'dan ziyade clever demlemesi ilea keyif aldım.

Kahve hem v60 hem de clever'da direkt tütün tadını açık ediyor ama clever daha az yoran ve daha yuvarlak tatlar çıkartıyor ortaya..

Fındık tadı v60 olarak alınabiliyorken clever demlemesinde çok belli etmiyor, ama her iki demleme yönteminde de aftertaste olarak çikolata keyif veriyor.

Emeğinize sağlık Orkun Bey.
Kenya'nın kokusu bana biraz değişik geldi. Tad olarak elma suyu gibiydi, çok alışık olduğumuz kenya asiditesi yok gibi. Ben çok beğenemedim nedense, love it or hate it tarzı bir kahve gibi geldi. Kokusundan hoşlanmadığım tek kahve diyebilirim. Tüm seçki deneme paketinden en çok sitio sao pedroyu beğendim, vadettiğini verdiğini düşünüyorum. Honduraslar biraz beklentimin altında kaldı diyebilirim ya da v60'la güzel olmuyor diğer forum üyelerinin dediği gibi. Nasıl tabir edilebilir bilmiyorum ama içerken sürekli bir şeyler eksikmiş gibi hissettim, daha olgunlaşmamış santa rosa gibiydi tadı (la tanairi için söylüyorum). Pink star ise bana göre aşırı normal bi kahve, tekrar almam doğrusunu söylemem gerekirse. Genel olarak filtre kavrumlar da bana biraz orta-koyu bandında geldi. Kavrumlar da biraz bana hitap etmiyor ben bir tık daha açık kavrumları tercih ediyorum. Ay sonunda bir kilo daha sitio sao pedro alacağım büyük ihtimalle aklımda en çok yer edinen oydu, oldukça keyifli fincanlar içtim sayesinde. Toplu alımda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum tekrardan. Orkun Bey'e de çabası ve ilgisi için ayrıca teşekkür ediyorum. İyi demlemeler herkese.

Tüm kahveler için kullandığım reçeteler:
Orkun Bey'in kendi reçeteleri
April
Hoffman
Kullandığım su: Buzdağı
Ekipman: v60
Kavrum tarihi: 03 Ocak
Demlemelere başladığım tarih: 16 Ocak
Detaylı deneyim paylaşımlarınız için Mustafa Bey ve Kemal Bey çok teşekkür ederim. Mümkündür damak tadınıza hitap etmemiş olabilir, her kahve herkese hitap edecek diye bir kanı yok elbette. :) Bu sebeple çeşitli kahveler var bu da damak zenginliğini yaratıyor.

Orta koyu kavrum demenize söylemem gerekirse şaşırdım şahsen. Data ve benim kendi damak kalibrasyonumdaki değerlendirmelerimde Caballero 5 harici profiller açık. Şöyle söyleyeyim çoğunun maillard süresi oldukça uzun, gelişimi kısa (%8-9,5 bandında) Daha da az geliştirirsem maillardı daha da uzatmamam takdirinde kahveler çiğ kalır örneklemem gerekirse. Lighttells kavrulmuş renk okuma değerleri cihaz ölçümlerinde filtre kahvelerimizin profillerinde en koyu 85-86, en açık 93-96 renk değeri bandında. Lighttells'i bilmeyenler için oldukça detaylı hassas bir kavrulmuş kahve renk ölçümü yapan analiz cihazıdır. Renk skalası kendi marka ölçeğinde Agtron ölçer skalasından ayrışır. 85-86 civarı Lighttells skalasında light-cinnamon, 90 ve üstü light-very light olarak sınıflanır. Yani rakamlar arttıkça kahve daha açık rakamlar düştükçe daha koyu. 60-70 bandı renk değeri oldukça koyudur örneğin cihaz analizlerinde.

Tekrardan değerlendirmeleriniz, güzel yorumlarınız, detaylı yazılarınız için çok teşekkür ediyorum. :)

Degassing süresi biten ve heyecanla beklediğim Kelloo Haru'yu sonunda deneme fırsatı buldum.

@orkunustel 'in videolarında verdiği tarif üzerinden ilk denememi yaptım.

Reçeteden farklı olarak TH1 filtre ile demledim. Çok gövdeli bir fincan elde edememekle beraber asidite açısından dengeli bir fincan elde ettim.

Tadım notlarındaki beyaz üzüm, bergamot ve yasemin de hissediliyordu. Özellikle üzüm ekşiliği ve yasemin kokusu vurucuydu.

Keyifli bir fincan elde ettim. :)

Degassing süresi biten ve heyecanla beklediğim Kelloo Haru'yu sonunda deneme fırsatı buldum.

@orkunustel 'in videolarında verdiği tarif üzerinden ilk denememi yaptım.

Reçeteden farklı olarak TH1 filtre ile demledim. Çok gövdeli bir fincan elde edememekle beraber asidite açısından dengeli bir fincan elde ettim.

Tadım notlarındaki beyaz üzüm, bergamot ve yasemin de hissediliyordu. Özellikle üzüm ekşiliği ve yasemin kokusu vurucuydu.

Keyifli bir fincan elde ettim. :)
Afiyet olsun Sinan Bey. Emeklerinize sağlık. 👍✌️

Yahu Sitiodan bir ben mi keyif alamadım? Paketleme hatası mı oldu yoksa diye düşünüyorum bir kaç gündür çünkü içmeye başladığımdan beri koyu, düz Brezilya tatlarından kurtulamadım.

Ben Brezilya Sitio'yu kahvaltı yanlığı yaptım, her zaman kullandığım reçeteyle (her çekirdeğe ayrı reçete yapmak bence kahvede abartılı konulardan) (13gr April) acımtırak bitki çayı gibi oluyor. Yani kahvenin kötü olduğunu düşünmüyorum ama bana hitap etmiyor.

Yahu Sitiodan bir ben mi keyif alamadım? Paketleme hatası mı oldu yoksa diye düşünüyorum bir kaç gündür çünkü içmeye başladığımdan beri koyu, düz Brezilya tatlarından kurtulamadım.
Oğuz Bey paketleme hatası değildir tek tek paketliyoruz. Kahve damak zevkinize hitap etmemiş olabilir belki. Değişim sağlayabiliriz arzu ederseniz.

Kahve bildiğimiz, sıradan kahvelerden değil. Yani bu kahveye "eh" diyecek kişi sayısı az. Muhtemeln ya "siyah" ya da "beyaz" şeklinde sınıflnadırma yapılır. Bu sınıflandırma da, damak tadına göre değişir.

Ben anaerobik kahvelerden pek hazzetmiyorum. Fakat Sitio daha kısa işlem görmüş bir anaerobik, bu yüzden rahatsız etmedi beni. Yine de kahve hassas, dikkatli demlemek lazım.

Ben aşağı yukarı tüm demlemelerimde kendi reçetem üzerinden giderim ama bu kahvede Orkun Bey'in reçetesine sadık kalıyorum.

Detaylı deneyim paylaşımlarınız için Mustafa Bey ve Kemal Bey çok teşekkür ederim. Mümkündür damak tadınıza hitap etmemiş olabilir, her kahve herkese hitap edecek diye bir kanı yok elbette. :) Bu sebeple çeşitli kahveler var bu da damak zenginliğini yaratıyor.

Orta koyu kavrum demenize söylemem gerekirse şaşırdım şahsen. Data ve benim kendi damak kalibrasyonumdaki değerlendirmelerimde Caballero 5 harici profiller açık. Şöyle söyleyeyim çoğunun maillard süresi oldukça uzun, gelişimi kısa (%8-9,5 bandında) Daha da az geliştirirsem maillardı daha da uzatmamam takdirinde kahveler çiğ kalır örneklemem gerekirse. Lighttells kavrulmuş renk okuma değerleri cihaz ölçümlerinde filtre kahvelerimizin profillerinde en koyu 85-86, en açık 93-96 renk değeri bandında. Lighttells'i bilmeyenler için oldukça detaylı hassas bir kavrulmuş kahve renk ölçümü yapan analiz cihazıdır. Renk skalası kendi marka ölçeğinde Agtron ölçer skalasından ayrışır. 85-86 civarı Lighttells skalasında light-cinnamon, 90 ve üstü light-very light olarak sınıflanır. Yani rakamlar arttıkça kahve daha açık rakamlar düştükçe daha koyu. 60-70 bandı renk değeri oldukça koyudur örneğin cihaz analizlerinde.

Tekrardan değerlendirmeleriniz, güzel yorumlarınız, detaylı yazılarınız için çok teşekkür ediyorum. :)
Hocam tabii bizde cihaz yok bende Kenya'ya koyu kavrulmuş derim rengi bayağı koyu 🤗

Hocam tabii bizde cihaz yok bende Kenya'ya koyu kavrulmuş derim rengi bayağı koyu 🤗
Kahvelerin görsel gözle seçebileceğimiz renkleri varyete, fermantasyon süresi, işlem, yoğunluk ve nem gibi parametrelere göre değişmektedir. Bu sebeple tarafsız kalabilmek namına ölçüm cihazları kullanıyorum. 😇

Daha detaylandırayım. Klasik tambur dediğimiz stildeki makinelerde çeşitli parametrelerde farklılıklarla dışı oldukça açık görünen bir kahvenin iç kısmı fazlaca kavrulmuş da olabilir, çeşitli parametrelerde kavrularak dışı koyu gözüken bir kahvenin içi çiğ de kalabilir. Ya da tam tersi içi ve dışı dengeli kavrulduğu için tatlar dengeli de gelebilir doğru parametrelerde. Tabi tüm bu dış görünüş rengini belirleyen etmenleri az evvel saydım, onların etkisi çok büyük profillemede.

Son düzenleme:
Firma:Kafein Kültü
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 2 Step[22]
Çekirdek Miktarı: 49 Gram
Çekirdek:Brezilya Pink Star
İşleme:Natural
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:03/01/2022
Su Sıcaklığı:85°C - 86°C

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Bugün yaptığım demlemeyi biraz acele ile yaptığım için kahve gramajını 48'e düşürmeyi atladım.Fincanın bitişine doğru soğudukça bir ufak bitterlik bırakıyor damakta lakin demlemeye başladığım sıcaklığı 87°C - 88°C gibi görece yüksek bir sıcaklık olarak değiştirirsem bence bu çözülür lakin yinede yarın atlamadan 48 Gram ile deneyeceğim,çünkü doğru öğütüm derecesi ile doğru gramaj kullanımı önemli.Sıcaklımtan çıkıp soğumaya doğru ilk geçiş yaptığı sıralarda çok hoş bir asidite sizi karşılıyor ve sonrasında hoş bir aromaya bırakıyor yerini.Kahvenin soğumasına müsade etmeden tüketmek lazım.Bu çekirdek bence bir brezilya dan çok daha fazlası.

Reçete etkinliğine etki etmemek için stio sao pedro için öneri istememiştim ama orası hayal ettiğimden sessiz kaldı, ilk dakikalarda hazırlayan herkes yanıtlamaya çalışır gibi bir beklentim vardı, geç kalanlar da reçete ve deneyim sayfasına yazarlar diyordum... kahvem azaldı ve orası da 15 kişi oldu olacak o yüzden dayanamayıp yazıyorum 😅
10. Günden sonra demlemeye başladım ilk işim cupping yapmak oldu ve çok güzel bir vişne aroması yanında ılıdıkça daha da öne çıkan kuru üzüm tatlılığı vardı. Kakao nibi tatmadım ama kakaomsu tatlar da çok yoğun olmayan şekilde baştan sona azalarak vardı. Degassing tamamlanmadı gibi hissettirdiği için bir kaç deneme sonrasında çift Bloom ile demlemeyi denedim ve vişne bir nebze daha öne çıktı. Önceki reçetelerde kuru üzüm tatlılığı baştan sona ve azalarak devam eden bir kakao vardı. Soruma gelecek olursam ben bu vişneyi nasıl daha ön plana çıkarabilirim? 😅 daha düşük sıcaklığa mi gitmeliyim, öğütüm daha kalın mi olmalı yoksa ikisi de mi? Orta-orta alt diyebilirim öğütüm derecem için sıcaklık da 92 93 oluyor genelde...

Yanlış anlaşılma olmasın her demlemede keyif aldım kuru üzüm tatlılığı çok hoş. Bir şubede lakto fermente deneyip vişne çikolata birlikteliğine hayran kalmıştım. İlk cuppingde farklilastiran noktalar olsa da benzer zevki almıştım.
Yarın da la tanairi için açılış töreni yapacağım daha fazla bekleyemem 😅
Yazdıklarım hep 10 ocak kavrum için geçerli ek olarak.

Firma:Kafein Kültü
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 2 Step[22]
Çekirdek Miktarı: 49 Gram
Çekirdek:Brezilya Pink Star
İşleme:Natural
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:03/01/2022
Su Sıcaklığı:85°C - 86°C

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Bugün yaptığım demlemeyi biraz acele ile yaptığım için kahve gramajını 48'e düşürmeyi atladım.Fincanın bitişine doğru soğudukça bir ufak bitterlik bırakıyor damakta lakin demlemeye başladığım sıcaklığı 87°C - 88°C gibi görece yüksek bir sıcaklık olarak değiştirirsem bence bu çözülür lakin yinede yarın atlamadan 48 Gram ile deneyeceğim,çünkü doğru öğütüm derecesi ile doğru gramaj kullanımı önemli.Sıcaklımtan çıkıp soğumaya doğru ilk geçiş yaptığı sıralarda çok hoş bir asidite sizi karşılıyor ve sonrasında hoş bir aromaya bırakıyor yerini.Kahvenin soğumasına müsade etmeden tüketmek lazım.Bu çekirdek bence bir brezilya dan çok daha fazlası.
Detaylı paylaşımların için, reçetelerin için emeklerine sağlık Vural! Moka pot namına külliyat oluşturdun desek tüm forum namına abartı kaçmaz sanırım. 😇 Afiyet olsun arkadaşım. 🙏

Geri