• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Ocak 2022 - Kafein Kültür - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kafein Kültür beni hayal kırıklığına uğratmıyor :) kahveklübü öncesi hiç bilmiyordum ama şuan 2 favori kahvecimden birisi oldu.
Bugün Kenya - Ichua demleye zaman geldi, kenya kahvelerinin genel olarak meyvemsi tatları olduğundan hoşlandığım bir aroma ortaya çıkarmak için iki demleme yapmam gerekti kendi beğendiğim tadı bu sabah afiyetle içerek buldum. Ortaya çıkan tat oldukça meyvemsi(Ekşi Elma+ Kuşburnu), bir tat oldu.

Kahve: Kenya - Ichua
Demleme Metodu: Hario V60
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Timemore C2 Max 22 klik
Demleme Süresi: 3:00 dakika
Ekstra Ekipman : LiliyDrip Donut
Su Sıcaklığı : 96 C

Demleme Sürecim :
530 Ml Su, 27 Gr çekirdek
İlk döküş : 90 gr su - 30 sn bekleme
İkinci döküş : 160 gr su
Üçüncü Döküş : 140 gr su
Son Döküş : 140 gr su - cam kaşık ile hafif karıştırma ile bitiriş

Son düzenleme:
Bu seferki seçkide biraz deneysel olmak istedim. Comandantem olmasına rağmen, standart bir referans verebilmek için ilk demlemelerimi Timemore ile yaptım, diğer filtreler olmasına rağmen hario japan ve normalde her natural kahveye yakıştırmadığım, işlevli de bulmadığım ama bazen iyi sonuçlar aldığım, youtube videolarında da verilen dört basamaklı reçeteyi kullandım.
-Pink Star için öğütüm derecelerinin farkını yansıtmak adına dün üç demleme yaptım, üç demlemede de filtre tıkandı akış kesik kesikti, kahve çok toz çıkarıyor ve filtreyi tıkamaya müsait. (böyle olduğu için demlemeyi kendim bitirdim, yatak kuru gözüktüğü anda aldım dripperı)
Reçetem aşağıdaki gibi;

Brezilya Pink Star - 10.01.2022 Kavrum
95 Derece Buzdağı, Hario Japon, 15/240

10-15sn içinde agresif bir blooming 60gr
0:45-0:55 - 60gr su içeriden dışarıya
1:10-1:20 - 60gr kenarlardan toplayarak
1:35-1:45 - 60gr kenarlardan toplayarak
Hedef - 2:30

Timemore 17 Click;
3:15'te bitirdim. demleme, koku çok canlıydı, tatlıydı, tütünsülük yoktu. Gövde şurupsuydu. Kuruluk var, hafif acılık var ama tatlar alınıyor. Çok baskın bitter çikolata, yoğun fındık ezmesi tatları, çok tatlı oldu ama acı olduğu için zor içildi ama keyifliydi.

Timemore 19 Click;
3:00'te bitirdim. Fındık ezmesi yerini taze fındığa bıraktı ama arada kalmışlık olmamışlık vardı, 17 clickteki tatlılık kayboldu yerine bir şey de gelmedi. Bitter çikolata kayboldu, hafif kuruluk vardı. İçmesi zevksiz bir fincandı, bir öncekine göre.

Timemore 21 Click;
2:45'te bitirdim. Gövde baya düştü, çayımsı gövde. Bütün notalar gitti yerini, tütünlü meyve suyumsu tadı çağrıştıran bir şey oldu. Çikolata tamamen kayboldu, fındık soğudukça belli belirsiz, bitişte gelen bir şeydi. Düz, çayımsı kahve.

Crystal Eye 01 ve Timemore 20 Click;
2:32'de bitti. Akış düzenliydi, en dengeli en düzgün sonuç bu oldu. Yine de hayalimdeki gibi bir fincan çıkmasa da en içilebilir fincan. Tadelleye çok benzeyen bir bitişi var, uzun ve kalıcı. Soğuyunca daha da belirginleşti, zevkli bir his. Naturel bir kahveden istediğimiz gövde. Aroma çok zayıftı.

Bonus:
Cafec Traditional (SLG1H), Comandante 21 Click, Crystal Eye 01 ile bir demleme daha yapacağım, ümitliyim. Sonucu buraya eklerim. :)

Genel görüşlerim; Bu kahve A roasting Lab'de satılan Bella Giana kahvesine çok benziyor. Bu kahve için dört basamaklı reçetenin çok verimli olmadığını düşünüyorum, filtreyi tıkamaya çok müsait bir kahve. 2x bloom, Tek döküş ya da çift döküş reçeteler daha iyi sonuç verecektir bence. Kalitada tek döküş ya da moccamasterda demleyen arkadaşlar yorum yazarsa sevinirim, tahminime göre çok iyi sonuçlar almışlardır. Dört basamaklı reçete ile bu kahvede iyi sonuç alabilmek için iyi filtre, iyi öğütücü ve hızlı bir dripper gerekir diye düşünüyorum. :)

Son düzenleme:
Bu seferki seçkide biraz deneysel olmak istedim. Comandantem olmasına rağmen, standart bir referans verebilmek için ilk demlemelerimi Timemore ile yaptım, diğer filtreler olmasına rağmen hario japan ve normalde her natural kahveye yakıştırmadığım, işlevli de bulmadığım ama bazen iyi sonuçlar aldığım, youtube videolarında da verilen dört basamaklı reçeteyi kullandım.
-Pink Star için öğütüm derecelerinin farkını yansıtmak adına dün üç demleme yaptım, üç demlemede de filtre tıkandı akış kesik kesikti, kahve çok toz çıkarıyor ve filtreyi tıkamaya müsait. (böyle olduğu için demlemeyi kendim bitirdim, yatak kuru gözüktüğü anda aldım dripperı)
Reçetem aşağıdaki gibi;

Timemore 17 Click;
3:15'te bitirdim. demleme, koku çok canlıydı, tatlıydı, tütünsülük yoktu. Gövde şurupsuydu. Kuruluk var, hafif acılık var ama tatlar alınıyor. Çok baskın bitter çikolata, yoğun fındık ezmesi tatları, çok tatlı oldu ama acı olduğu için zor içildi ama keyifliydi.

Timemore 19 Click;
3:00'te bitirdim. Fındık ezmesi yerini taze fındığa bıraktı ama arada kalmışlık olmamışlık vardı, 17 clickteki tatlılık kayboldu yerine bir şey de gelmedi. Bitter çikolata kayboldu, hafif kuruluk vardı. İçmesi zevksiz bir fincandı, bir öncekine göre.

Timemore 21 Click;
2:45'te bitirdim. Gövde baya düştü, çayımsı gövde. Bütün notalar gitti yerini, tütünlü meyve suyumsu tadı çağrıştıran bir şey oldu. Çikolata tamamen kayboldu, fındık soğudukça belli belirsiz, bitişte gelen bir şeydi. Düz, çayımsı kahve.

2:32'de bitti. Akış düzenliydi, en dengeli en düzgün sonuç bu oldu. Yine de hayalimdeki gibi bir fincan çıkmasa da en içilebilir fincan. Tadelleye çok benzeyen bir bitişi var, uzun ve kalıcı. Soğuyunca daha da belirginleşti, zevkli bir his. Naturel bir kahveden istediğimiz gövde. Aroma çok zayıftı.

Bonus:
Cafec Traditional (SLG1H), Comandante 21 Click, Crystal Eye 01 ile bir demleme daha yapacağım, ümitliyim. Sonucu buraya eklerim. :)

Genel görüşlerim; Bu kahve A roasting Lab'de satılan Bella Giana kahvesine çok benziyor. Bu kahve için dört basamaklı reçetenin çok verimli olmadığını düşünüyorum, filtreyi tıkamaya çok müsait bir kahve. 2x bloom, Tek döküş ya da çift döküş reçeteler daha iyi sonuç verecektir bence. Kalitada tek döküş ya da moccamasterda demleyen arkadaşlar yorum yazarsa sevinirim, tahminime göre çok iyi sonuçlar almışlardır. Dört basamaklı reçete ile bu kahvede iyi sonuç alabilmek için iyi filtre, iyi öğütücü ve hızlı bir dripper gerekir diye düşünüyorum. :)
Özellikle Clever'da gayet iyi sonuç veriyor bu çekirdek.

3953 ile

Kelloo Haru
Pink Star ve
Sitio Sao Pedro

heyecanla bekleniyor..
Bu arada hepsi aktör ismi sanki
Büyük aksiyon olacak gibi :)

Kafein Kültür beni hayal kırıklığına uğratmıyor :) kahveklübü öncesi hiç bilmiyordum ama şuan 2 favori kahvecimden birisi oldu.
Bugün Kenya - Ichua demleye zaman geldi, kenya kahvelerinin genel olarak meyvemsi tatları olduğundan hoşlandığım bir aroma ortaya çıkarmak için iki demleme yapmam gerekti kendi beğendiğim tadı bu sabah afiyetle içerek buldum. Ortaya çıkan tat oldukça meyvemsi(Ekşi Elma+ Kuşburnu), bir tat oldu.

Kahve: Kenya - Ichua
Demleme Metodu: Hario V60
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Timemore C2 Max 22 klik
Demleme Süresi: 3:00 dakika
Ekstra Ekipman : LiliyDrip Donut

Demleme Sürecim :
530 Ml Su, 27 Gr çekirdek
İlk döküş : 90 gr su - 30 sn bekleme
İkinci döküş : 160 gr su
Üçüncü Döküş : 140 gr su
Son Döküş : 140 gr su - cam kaşık ile hafif karıştırma ile bitiriş
Detaylı paylaşımınız için çok teşekkür ederim ve beğenmenize sevindim. 😇 Kenya oldukça kompleks güzel bir kahve. Emeklerinize sağlık. 🙏

Reçetem aşağıdaki gibi;

Timemore 17 Click;

Timemore 19 Click;

Timemore 21 Click;

Bonus:

Detaylı paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Çok değerli böyle detay paylaşımlar. Verdiğim tariflerden verim almasam elbette paylaşmazdım fakat verdiğim reçetelerin herkesin damak tadına uyar diye bir genel geçer tarafı yok elbet. Her zaman daha iyisi olan bir reçete vardır, üretilir. 😇

Şaşırdığım nokta Youtube'da verdiğim reçete de görmüşsünüzdür, tıkanma hiç yaşamadım. Belki değirmen sebebiyle, belki filtre, belki demleyici sebebiyle. Değirmenle, döküşlerle daha ince ayarlar denenebilir belki.

Notlardan en keyif aldığınız sonuç anladığım kadarıyla 17 klik ayarındaki olmuş. Çok cezbedici notlar yazmışsınız, canım dahi çekti. 🙂

Ellerinize emeklerinize sağlık Can Bey. 🙏

Özellikle Clever'da gayet iyi sonuç veriyor bu çekirdek.
Hafta sonunu Clever artı kahvelerimle geçireceğim ufak bir seyahate çıkıyorum. Sonunda Clever'la kahvelerimi detaylı deneme şansı bulacağım. 🔥🔥

Bugün 4025 sipariş numarasıyla 250 gr. x 2 adet Kenya Ichuga AB (toplam 500 gr.) siparişi daha verdim. Brezilya Pink Star'dan sonra bu kahvenin de dengeli profilini ve tropikal turunçgil notalarını çok beğendim. Kumkat ve Seylan çayı notalarını, tatlı bir asiditeyle harmanlayan çok lezzetli V60 fincanları elde edebildim. Bizleri böylesine lezzetli A Plus kahvelerle buluşturduğu için Orkun Üstel Beye teşekkür ederim.

Umut Bey ben siparişiniz için, güzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum öncelikle. 😇

Sizlerin, hepinizin desteği ile çok daha güzel kahveleri de getireceğiz ileride umuyorum. Bakalım toplu tadım etkinliği sonrası Kolombiya ithalatının yolu gözüküyor gibi. 😇 Elimizden geldiğince iyi, kompleks, bütçe zorlamayacak şekilde şaşırtıcı birşeyler getireceğiz. 💯

Orkun beyin referans reçetesi üzerinden ilerledim.
Brezilya Sitio Sao Pedro
15 gram kahve.
240 ml su
Buzdağı
60/60/60/60
35. saniye ikinci döküş 60.saniye üçüncü döküş ve 90.saniye dördüncü ve son döküş.
Bitiş 2:25 saniye.
Burada orijinal tariften farklı üç husus var.
*Cafec th-3 filtre kullandım(abaca yada traditional değil), bitiş referansa göre 20 saniye erkendi ve suyum 92 dereceydi.
*Kenardan değil ortadan başlayarak 3 tur duvara değmeyecek şekilde dairesel gittim ve 4. döküşte saatin tersi yönünden kenarları toplayarak ortada bitirdim.
*Öğütücüm molent pocket 18 klik ama sizlere referans olması için;
Öğütücünüzün v60 için önerilen en düşük ayarında öğütün kahvenizi.
Burada şahsi tadım notumu eklemem önemli;
Kahveyi aşırı beğendim ve şüphe duymadan söyleyebilirim seçkinizdeki en iyi kahve oldu benim için.
İlk satışa başladığınızda kahveleri bekleme süresi biraz tartışmalıydı daha erken içmediğim için yorum yapmıyorum ama 14.günde diğer kahvelerinizden farklı olarak istenileni veriyor bu kahve. Hondurasları 18-21 gün beklerim ve bekletmenizi öneririm mesela.
Kahvemin tadım notu ise çok netti; Vişne likörü. Fermente tadın oldukça güçlü olduğu ama vişne tadını bastıramadığı bir kahve olmuş.
Mesajı atmam gereken yer burasıydı ama başlığı karıştırmışım :D
14. günden önce bu kahveyi deneyen mesela 10. gün. Yorum yapması bence önemli.

Firma: Kafein Kültür
Kahve: Brezilya-Pink Star Espresso
Kavurma Tarihi: 01.03.2022
Demleme Metodu: Espresso- Cafelat robot
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Eureka Mignon Crono- stepless bir mekanizması oldugundan ayar veremiyorum maalesef
Su Markası ve Sıcaklık: buzdagi, 100 derece
Demleme Süresi:20 gr/45 gr - 47 sn
Demleme Notları: 2 barda 10-12 sn kadar preinfusion yaptiktan sonra ilk damlaları gordum ve basıncı çok hizli olmayacak sekilde 9 bara yükselttim. 40 gr cikti alana kadar 9 barda tuttuktan sonra son 5 gr yavaş yavaş basınç düşüşüne geçtim ve 7-8 bar arası bitirdim.
Tadım Notları: görüntü ve akis robot icin mükemmele yakin oldu. tadımda findik tadını çok net bir sekilde aldigimi söyleyebilirim. kayısı da kendini az da olsa hissettiriyor ancak tutun tadını alamadım. önceki siparişimde 1 aya kadar degassing icin bekletmiştim, sanırım bir sure daha beklemem en iyisi olacak.
46c7f816-2ce2-40fa-8a10-895cdca2885a.JPG

Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Eureka Mignon Crono- stepless bir mekanizması oldugundan ayar veremiyorum maalesef
Demleme Notları: 2 barda 10-12 sn kadar preinfusion yaptiktan sonra ilk damlaları gordum ve basıncı çok hizli olmayacak sekilde 9 bara yükselttim. 40 gr cikti alana kadar 9 barda tuttuktan sonra son 5 gr yavaş yavaş basınç düşüşüne geçtim ve 7-8 bar arası bitirdim.
Tadım Notları: görüntü ve akis robot icin mükemmele yakin oldu. tadımda findik tadını çok net bir sekilde aldigimi söyleyebilirim. kayısı da kendini az da olsa hissettiriyor ancak tutun tadını alamadım. önceki siparişimde 1 aya kadar degassing icin bekletmiştim, sanırım bir sure daha beklemem en iyisi olacak.
Ekli dosyayı görüntüle 18129
Detaylı paylaşımınız için teşekkür ederim. Robot kullanmadığım için meraktan soruyorum. Robot'un soğuma ihtimaline karşı mı 100 derece su kullandınız? Kayısının az hissettirmesi güzel zaten hafif kayısı yazmıştım tadım notlarına da. :)

@orkunustel robotta her halükarda bir miktar ısı kaybı oluyor. O yüzden direkt kaynar su koymak en ideali.

Ekli dosyayı görüntüle 18129

ben de aynı durumdayım. bir tek kavrum tarihimiz farklı. benimki 03.01.2022

Biraz bekleme kararı aldım.

Son düzenleme:
Bugün sıra Etiyopya- Kello Haru'ya sıra geldi.

Sabah normal demlememe göre buruk bir bitiş notu aldığım için tüm gün bunu nasıl çözer, kendime uygun aromayı nasıl daha yüksek tutabilirim diye düşündüm. O yüzden kendimce çözüm ürettim, uyguladım ve iyi sonuç aldım, paylaşmak istedim.

Yumuşak içimli ve aromatik kahve seven benim gibileri için buraya kendi tarifimi bırakacağım oldukça sıradışı gelebilir o yüzden üstadlar kızmasın lütfen :)

Öncelikle aromayı ön plana çıkarmak için daha yüksek klik sayılarına çıkmam gerektiğini biliyordum. Timemore C2 Max'ın kalın öğütümlerdeki performansını yeterince tanımadığım için, Timemore öncesi çok uzun süre kullandığım ve iyi tanığım Peugeot Kronos değirmenime başvurmaya karar verdim.Burada izlediğim strateji kahvenin öğütüm büyüklüğünü FrenchPress'in başlangıç ayarlarına doğru getirmekti.

Fakat bu büyük öğütümlerin, V60 demlemede yaratacağı durumu göz önüne almak gerekiyor, şöyle ki kahve parçaları büyük olduğundan su çok hızlı şekilde akacak ve demleme süresi ,verimi düşecektir. Bunun önüne geçmek için diğer bir ekipmanım olan Liliydrip Diamond'u kullanmaya karar verdim.Normalde kullandığım Hario V60 Metal Dripper'ımı kenara koyarak, bu ekipmanın iyi oturup akış hızını hatırı sayılır seviyede(en azından 2 katı oranında) yavaşlattığı Mugen Dripper'ım ile de kombine edince hedeflediğim aromatik ve dengeli kahveye ulaştım.

Bunu yapmanın binbir farklı yolu olduğuna eminim ve kendimce oyunlar-denklemler kurarak bunları yapmayı sevdiğimi anlamışsınızdır.
Sonuç kahvem çok lezzetli bir şeftali ve yasemin aroması ile süslü yumuşak içimli bir akşamüstü keyfine dönüştü.

Kahve: ETİYOPYA - KELLOO HARU
Demleme Metodu: Hario V60(Mugen Plastik Dripper)
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Peugeot Kronos - 42 Klik
Demleme Süresi: 2:30 dakika
Ekstra Ekipman : LiliyDrip Diamond

Demleme Sürecim :
350 Ml Su, 18 Gr çekirdek
İlk döküş : 50 gr su - 20 sn bekleme
İkinci döküş : 100 gr su
Üçüncü Döküş : 100 gr su
Son Döküş : 100 gr su - cam kaşık ile hafif karıştırma ile bitiriş

Son düzenleme:
@orkunustel Selamlar,

Kelloo Haru için bir espresso reçeteniz var mıdır?

Ben şu ana kadar aşağıdaki gibi demliyorum genel olarak memnunum.

Su: Buzdağı, 94°C
Oran: 20/40
Süre: 40 sn
İnce öğütüm, 2 bar pre-infusion(ilk 3sn içinde 2bara çıkış) 15sn, sonrasında 9 bar, toplam 40sn

Ramp down denemedim henüz. Demledikten sonra yazarım.

@orkunustel Selamlar,

Kelloo Haru için bir espresso reçeteniz var mıdır?

Ben şu ana kadar aşağıdaki gibi demliyorum genel olarak memnunum.

Su: Buzdağı, 94°C
Oran: 20/40
Süre: 40 sn
İnce öğütüm, 2 bar pre-infusion(ilk 3sn içinde 2bara çıkış) 15sn, sonrasında 9 bar, toplam 40sn

Ramp down denemedim henüz. Demledikten sonra yazarım.
Selamlar, afiyetler ve emeğinize sağlık öncelikle. 😇 Forumda bir yerde yazmıştım sanırım. Epey benzer bir kalibrasyon kullanıyorum. Farklılıkları var tabi.

92 C sıcaklık
20/42-44 ml (bu noktada o an gövde yoğunluğu nasıl bir espresso istediğime bağlı olarak değiştiriyorum)
38-40 saniye
Cihaz Mara X

Bugün sıra Etiyopya- Kello Haru'ya sıra geldi.

Sabah normal demlememe göre buruk bir bitiş notu aldığım için tüm gün bunu nasıl çözer, kendime uygun aromayı nasıl daha yüksek tutabilirim diye düşündüm. O yüzden kendimce çözüm ürettim, uyguladım ve iyi sonuç aldım, paylaşmak istedim.

Yumuşak içimli ve aromatik kahve seven benim gibileri için buraya kendi tarifimi bırakacağım oldukça sıradışı gelebilir o yüzden üstadlar kızmasın lütfen :)

Öncelikle aromayı ön plana çıkarmak için daha yüksek klik sayılarına çıkmam gerektiğini biliyordum. Timemore C2 Max'ın kalın öğütümlerdeki performansını yeterince tanımadığım için, Timemore öncesi çok uzun süre kullandığım ve iyi tanığım Peugeot Kronos değirmenime başvurmaya karar verdim.Burada izlediğim strateji kahvenin öğütüm büyüklüğünü FrenchPress'in başlangıç ayarlarına doğru getirmekti.

Fakat bu büyük öğütümlerin, V60 demlemede yaratacağı durumu göz önüne almak gerekiyor, şöyle ki kahve parçaları büyük olduğundan su çok hızlı şekilde akacak ve demleme süresi ,verimi düşecektir. Bunun önüne geçmek için diğer bir ekipmanım olan Liliydrip Diamond'u kullanmaya karar verdim.Normalde kullandığım Hario V60 Metal Dripper'ımı kenara koyarak, bu ekipmanın iyi oturup akış hızını hatırı sayılır seviyede(en azından 2 katı oranında) yavaşlattığı Mugen Dripper'ım ile de kombine edince hedeflediğim aromatik ve dengeli kahveye ulaştım.

Bunu yapmanın binbir farklı yolu olduğuna eminim ve kendimce oyunlar-denklemler kurarak bunları yapmayı sevdiğimi anlamışsınızdır.
Sonuç kahvem çok lezzetli bir şeftali ve yasemin aroması ile süslü yumuşak içimli bir akşamüstü keyfine dönüştü.

Kahve: ETİYOPYA - KELLOO HARU
Demleme Metodu: Hario V60(Mugen Plastik Dripper)
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Peugeot Kronos - 42 Klik
Demleme Süresi: 2:30 dakika
Ekstra Ekipman : LiliyDrip Diamond

Demleme Sürecim :
350 Ml Su, 18 Gr çekirdek
İlk döküş : 50 gr su - 20 sn bekleme
İkinci döküş : 100 gr su
Üçüncü Döküş : 100 gr su
Son Döküş : 100 gr su - cam kaşık ile hafif karıştırma ile bitiriş
Bu nefis detaylı paylaşım için teşekkürler. Emeklerinize sağlık. 🙏

Aslında French Press kalınlığına yakın öğütümler su akışı doğru manipüle edildiğinde oldukça dengeli, homojen ekstraksiyonlar yakalanmasına yardımcı olabiliyor. Tabi burada su akışı doğru manipüle edildiğinde kısmının altını çizmek isterim. Çünkü su tüm partiküllerin çevresinden ve içinden eşit geçiş sağlayabiliyor. Tam tersi daha ince öğütümlerde kanallama riski yatak içi partikül dağılımında toz partiküllerin birbirine kenetlenme durumunda ortaya çıkma ihtimali olabiliyor çünkü. Ve bu da ters köşe yetersiz çözünme yaratabiliyor kahvede. Bu iki durumda en iyi ve en kötü ihtimaller baz alarak anlatıyorum, genellemiyorum yanlış anlaşılmasın.

Reçete dediğimiz olay aslen dengeli bir ekstraksiyonu bulmak için parametreleri oynama, manipüle etme durumu. Hep örneklerim ekolayzır ayarlamaya benzetirim parametre ayarlamalarını. Birşeyi birşeyi dengelemek her zaman işin püf noktası. ✌️

Bu nefis detaylı paylaşım için teşekkürler. Emeklerinize sağlık. 🙏

Aslında French Press kalınlığına yakın öğütümler su akışı doğru manipüle edildiğinde oldukça dengeli, homojen ekstraksiyonlar yakalanmasına yardımcı olabiliyor. Tabi burada su akışı doğru manipüle edildiğinde kısmının altını çizmek isterim. Çünkü su tüm partiküllerin çevresinden ve içinden eşit geçiş sağlayabiliyor. Tam tersi daha ince öğütümlerde kanallama riski yatak içi partikül dağılımında toz partiküllerin birbirine kenetlenme durumunda ortaya çıkma ihtimali olabiliyor çünkü. Ve bu da ters köşe yetersiz çözünme yaratabiliyor kahvede. Bu iki durumda en iyi ve en kötü ihtimaller baz alarak anlatıyorum, genellemiyorum yanlış anlaşılmasın.

Reçete dediğimiz olay aslen dengeli bir ekstraksiyonu bulmak için parametreleri oynama, manipüle etme durumu. Hep örneklerim ekolayzır ayarlamaya benzetirim parametre ayarlamalarını. Birşeyi birşeyi dengelemek her zaman işin püf noktası. ✌️
Bunlar tecrübeden süzme çok değerli bilgiler :) yeni birşey daha öğrendim teşekkür ederim

Selamlar, afiyetler ve emeğinize sağlık öncelikle. 😇 Forumda bir yerde yazmıştım sanırım. Epey benzer bir kalibrasyon kullanıyorum. Farklılıkları var tabi.

92 C sıcaklık
20/42-44 ml (bu noktada o an gövde yoğunluğu nasıl bir espresso istediğime bağlı olarak değiştiriyorum)
38-40 saniye
Cihaz Mara X
Hadi ya çekirdek adı + esp yazarak arattım ama bulamadım kusura bakmayın😅

Teşekkür ederim paylaşamınız için. Sizin parametreleri deneyeceğim ilk shotta. Profillemeniz nasıldı? Pre-infusion yapıyor muydunuz?

Hadi ya çekirdek adı + esp yazarak arattım ama bulamadım kusura bakmayın😅

Teşekkür ederim paylaşamınız için. Sizin parametreleri deneyeceğim ilk shotta. Profillemeniz nasıldı? Pre-infusion yapıyor muydunuz?
Mara X'in düşük basınçtan yüksek basınca doğru otomatik kendi ön demleme yapıyor diyebilirim. Manuel olarak bir kontrolü yok her demlemesinde sabit bunu yapıyor. Mara X kavurmahanede olsada yoğunluktan kalibrasyon çalışmaları hariç çok yoğun bir detaylı inceleme çalışma yapamadım makine üstünde. Fakat forumda oldukça detaylı kullanıcı paylaşımlarının yapıldığı bir Mara X konusu vardı merak ediyorsanız cihazın demleme performansını oraya da bakmanızı tavsiye ederim.

Firma:Kafein Kültü
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 3 Step[23]
Çekirdek Miktarı: 49 Gram
Çekirdek:Brezilya Pink Star
İşleme:Natural
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:03/01/2022
Su Sıcaklığı:85°C - 86°C

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Paketi açtığımda evet dostum nerede kalmıştık dedim ve bugün 2.denememi yaptım.Konu çekirdeği toplu tadımdan çok daha önce denemişti ve elbette bu güzel indirimi ve toplu tadım etkinliğinin içerisinde olma fırsatını kaçırmadım.Öğütüm her zaman olduğu gibi kaliteli ve homojen,öğütülmüş çekirdeğin kokusu gerçekten bu rakımda yetişmiş bir kahveye göre oldukça yüksek[galiba en çokta bu tavlıyor beni].
İlk denememi aynı öğütüm derecesini kullanarak 48,5 Gram çekirdek ile yapmıştım lakin bu demlemedeki çıktı daha çok hoşuma gitti.Net olarak öğütüm derecesine göre kahve gramajı oldu.Yarın 1 step düşerek 48 Gram çekirdek ile deneyeceğim ve konu çekirdeği ilk temin ederek denemeyi bıraktığım noktadaki tadı yeniden hatırlatacağım kendime.
Bu çekirdek benim için gerçekten çok özel,hem sevgili @orkunustel ile çok keyifli bir süreç yaşattı bana hemde brezilya çekirdeklerininde gerçekten kaliteli olabileceğine dair inancımı yukarıya çıkardı.
Benim için en özel iki brezilya'dan birtanesi bu çekirdek ve eğer bir mokapot demleyicisi iseniz bu çekirdeği mutlama en az bir kez tadmalısınız.

Firma:Kafein Kültür
Demleme Ekipmanı:Bakır Cezve
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:9[1 Tam Tur'dan önceki Step]
Çekirdek Miktarı: 12 Gram
Su Miktarı:117,5 Gram
Çekirdek:Etiyopya Kelloo Haru #2
İşleme:Yıkanmış
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:03/01/2022
Su Sıcaklığı:65°C - 70°C
Porsiyon: 1 Kişilik

Demleme Notları:
Tahta kaşık ile 3-4 Tur karıştırdıktan sonra ocağın en kısık gözünde köpük doyuma ulaştığında ocaktan alarak buzdolabında soğutmuş olduğum fincanlara servis ettim.

Tadım Notlarım: Konu çekirdeğin filtre kavrumunu türk kahvesi olarak tüketme firsatım olmuştu ve bal gibi bir kahve içmiştim lakin bu yapmış olduğum demlemede aynı tatlılığı elde edemedim.Gövdesi yerinde nitelikli bir çekirdek ile demlendiği net anlaşılan bir çıktı elde ettim.Yarın aynı parametreler ile yarım step ince öğüterek deneyeceğim.

@NoPainNoCoffee Emeklerine sağlık Vural. Etiyopya Türk Kahvesinde bence de aşırı keyifli çıkıyor. Güzel bir çay içermişçesine bir kahve deneyimi sunuyor Türk Kahvesinde. Moka Pot'ta gövdesi düşük olabilir diye korkmuyor değildim. Neyse ki gövde anlamında tatmin edici olmuş. Daha iyi bir kalibrasyon ile daha da iyi çıktılar alacaksındır. :)

Geri