• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Ocak 2022 - Kafein Kültür - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Altay Bey selamlar, emeğinize sağlık ve afiyet olsun. :)

Eğer reçete etkinliğine katılmayı düşünürseniz bu reçetenizi paylaşabilir misiniz rica etsem etkinlik konusunda? (Belki paylaşmışsınızdır ben unutmuş olabilirim, öyleyse kusura bakmayın.)

Çok güzel anlatmışsınız, sağolsun siz dahil bir kaç kişi daha geçen seneki Gardelli Mzungu'ya benzetti. Estağfurullah o kadar olamaz aynı kalibre ve fiyatta kahve değiller çünkü ama bu deyişler beni çok mutlu etti ve gururlandırdı. Çok sağolun.

Detaylı paylaşımınız için teşekkür ediyorum. 🙏
Orkun bey, aynı kalibrede olmasalarda çok yakın profiller. Ben çok sevdim bu benzemeyi.
Benzer bir kahvede geçtiğimiz senelerde Şerif hocanın getirdiği ilk Ana Soraydı ki herkesin damağında yer etmiştir, Gardellinin Shawntene’sini andırıyordu bizzat. Daha uygun fiyata böyle profillerde kahvelere ulaşmak çok güzel bir durum.

Ellerinize sağlık Ertürk Bey. Afiyet olsun çok. Beğenmenize sevindim. Natürel kardeşinin yanında gölgede kaldı yıkanmış Caballero ama bence de oldukça keyifli bir kahve kesinlikle. :) İyi bir bitki çayı içmek gibi. :)
açıkçası 'iyi bir bitki çayından' da öte dersem abartmış olmam. keşke böyle bitki çayları olsa da içsek :) umarım stokta sorun yoktur. La Tanairi'yi henüz denemedim, yarına saklıyorum onu. günlük kafein alım miktarımı çoktan aştım sayenizde :)

Brezilya Sitio Sao Pedro,​

Tadım notalarına baktığımda, kakao nibiyi görünce, kakao değil de kakao nibi aromasını alacağıma pek ihtimal vermemiştim. Ama doğru gerçekten kakao nibi notası baskın olarak geliyor.

Orkun bey, aynı kalibrede olmasalarda çok yakın profiller. Ben çok sevdim bu benzemeyi.
Benzer bir kahvede geçtiğimiz senelerde Şerif hocanın getirdiği ilk Ana Soraydı ki herkesin damağında yer etmiştir, Gardellinin Shawntene’sini andırıyordu bizzat. Daha uygun fiyata böyle profillerde kahvelere ulaşmak çok güzel bir durum.
Kesinlikle öyle daha uygun fiyata bu tat profilinde kahvelerin çıkması hepimiz adına iyi. Kontrollü fermantasyonlar beş altı sene önce başladığında nasıl pahalıydı hepiniz hatırlarsınız. Üstelik çoğu fazla fiyatlandırılmış kahvelerdi global yeşil çekirdek pazarında. Son iki üç senede çiftlikler tarafında kontrollü fermantasyon yatırımları arttı, bu işlem çoğaldı. Bu durum da doğal olarak pazarı dengelemeye başladı hoş bir şekilde. Gardelli tarafında fiyatlar Gardelli olduğu için de pahalı biraz. Belli kahveleri Avrupa pazarında diğer rakiplerine göre aynı kahveyi bulsanız dahi daha pahalı olabiliyor. Bir marka konumlandırma tercihi bir şey diyemem zira kavurmaları gerçekten çok iyi.
açıkçası 'iyi bir bitki çayından' da öte dersem abartmış olmam. keşke böyle bitki çayları olsa da içsek :) umarım stokta sorun yoktur. La Tanairi'yi henüz denemedim, yarına saklıyorum onu. günlük kafein alım miktarımı çoktan aştım sayenizde :)
Stoğu en bol bir kaç kahveden birisi Caballero 5 şu an. Stoğu en çok azalanlar Kenya ve Etiyopya ancak onlar da toplu alım sonrasında dahi bizimleler en az iki üç ay kadar. :)

Brezilya Sitio Sao Pedro,​

Tadım notalarına baktığımda, kakao nibiyi görünce, kakao değil de kakao nibi aromasını alacağıma pek ihtimal vermemiştim. Ama doğru gerçekten kakao nibi notası baskın olarak geliyor.
Buna durum biraz kahvenin fermantasyonu kaynaklı. Kakao nibi yiyenler bilecektir, biraz daha fermente, biraz daha mayhoş tatlar vardır kakao nibinde işlenmiş kakao tozuna göre. :)

Altay Bey selamlar, emeğinize sağlık ve afiyet olsun. :)

Eğer reçete etkinliğine katılmayı düşünürseniz bu reçetenizi paylaşabilir misiniz rica etsem etkinlik konusunda? (Belki paylaşmışsınızdır ben unutmuş olabilirim, öyleyse kusura bakmayın.)

Çok güzel anlatmışsınız, sağolsun siz dahil bir kaç kişi daha geçen seneki Gardelli Mzungu'ya benzetti. Estağfurullah o kadar olamaz aynı kalibre ve fiyatta kahve değiller çünkü ama bu deyişler beni çok mutlu etti ve gururlandırdı. Çok sağolun.

Detaylı paylaşımınız için teşekkür ediyorum. 🙏
Tamamdır paylaşayım :) Gerçek Söylüyorum Geçen Seneki Mzungu'dan daha iyi bu kahve geçen sene aldıgım Mzungu hem kavrum olarak hem Tatsal Profil olarak beni mutlu etmedi. Hatta şöyle söyliyim ben vakumlayıp buzluga atmıştım Daha 1 Ay önce bir kısmını çıkarıp yeni bitirdim. O yüzden tatsal Hafızam taze. Geçen seneki Mzunguyu geçer bu kahve :)

Firma: Kafein Kültür
Kahve: Kenya Ichuga Ab
Kavurma Tarihi: 10 Ocak
Demleme Metodu:
Origami/ cafec th3 filtre
Değirmen ve Öğütüm Ayarı:
Cmd 19 klik
Su Markası ve Sıcaklık:
Pınar Madran 90c
Demleme Süresi:2.20 dk
Demleme Notları:
60-60-60-60 ince ve yavaş dökümlerle tamamladım.
Tadım Notları:
Belirgin limon tatları ve çayımsı tatlar eşliğinde asiditesi güçlü bir biçimde hissediliyor.

Son kalan kello haru ve Pink starı yarı yarıya birleştirip türk kahvesi öğüttüm. Timemore C2 Max ta 6 klik ile yaptım matkapla bile sanırım 10 dakika sürdü :) sanırım sadece türk kahvesi için bir değirmen araştırmam lazım.
Eşimin tepkisi hayatımda içtiğim en lezzetli türk kahvesi oldu :)
Elinize sağlık Kafein kültür lezzet tufanı yaşadık.

Demleme Reçetesi:
Firma:
Kafein Kültür
Kahve: KENYA
Demleme Metodu:
v60 Cold
Değirmen ve Öğütüm Ayarı:
tm-20
Su Markası ve Sıcaklık:
Abant 92 derece 140 ml su + abant 100 ml buz
Demleme Süresi:
1'53"
Tadım Notları:

Ev arkadaşımla birlikte denemek için ilk başta tm-18'de deneme gerçekleştirdim. Aşırı acı bir kahve çıkarttı bize :( daha sonrasında kendim için demlerken tm-20 seviyelerine çıkarttım ve çıta arşa çıktı. Hiçbir zaman soğuk kahveyi sevmemişimdir fakat japon üsülü yaz aylarında kurtarıcı oluyordu bir de kenya'da denemek istemiştim.

Sıcak hali daha güzel olduğu kesin ama eğer elinizde varsa bir de japon usulü soğuk demlemenizi tavsiye ederim.

Firma:Kafein Kültür
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 2 Step[22]
Çekirdek Miktarı: 48,5Gram
Çekirdek:Brezilya Pink Star
İşleme:Natural
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:03/01/2022
Su Sıcaklığı:86°C - 87°C

Demleme Notları
: Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Esasen dün akşam içtiğim bir kahve.Bu çekirdekten istediğimi hep aldım ve almayada devam ediyorum.Öğütümü iki önceki denlemem göre incelttiğim için çekirdek miktarını azaltmaya gittim lakin gövdeyi yitirmemesi ve daha aromatik olması için yalnızca yarım gram düşürdüm.Bu nedenle de kahve sepetindeki çekirdeğin ısı ile temasını azaltabilmek için bu öğütüm derecesinde kullandığım sıcaklıktan bir adım daha yükseğe çektim.Cümlemin başında da söylediğim gibi istediğimi aldım,gövde damak doldurdu ve hem demlenen kahvenin kokosunda hemde kahvenin lezzetinde iyileşme sağladım.

Kahve: Kenya Ichuga Ab
Kavurma Tarihi: 10 Ocak
Demleme Metodu: Origami/ cafec th3 filtre
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Cmd 19 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Pınar Madran 90c
Demleme Süresi:2.20 dk
Demleme Notları: 60-60-60-60 ince ve yavaş dökümlerle tamamladım.
Tadım Notları: Belirgin limon tatları ve çayımsı tatlar eşliğinde asiditesi güçlü bir biçimde hissediliyor.
Son kalan kello haru ve Pink starı yarı yarıya birleştirip türk kahvesi öğüttüm. Timemore C2 Max ta 6 klik ile yaptım matkapla bile sanırım 10 dakika sürdü :) sanırım sadece türk kahvesi için bir değirmen araştırmam lazım.
Eşimin tepkisi hayatımda içtiğim en lezzetli türk kahvesi oldu :)
Elinize sağlık Kafein kültür lezzet tufanı yaşadık.
Demleme Reçetesi:
Firma:
Kafein Kültür
Kahve: KENYA
Demleme Metodu: v60 Cold
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: tm-20
Su Markası ve Sıcaklık: Abant 92 derece 140 ml su + abant 100 ml buz
Demleme Süresi: 1'53"
Tadım Notları:

Ev arkadaşımla birlikte denemek için ilk başta tm-18'de deneme gerçekleştirdim. Aşırı acı bir kahve çıkarttı bize :( daha sonrasında kendim için demlerken tm-20 seviyelerine çıkarttım ve çıta arşa çıktı. Hiçbir zaman soğuk kahveyi sevmemişimdir fakat japon üsülü yaz aylarında kurtarıcı oluyordu bir de kenya'da denemek istemiştim.

Sıcak hali daha güzel olduğu kesin ama eğer elinizde varsa bir de japon usulü soğuk demlemenizi tavsiye ederim.
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 2 Step[22]
Çekirdek Miktarı: 48,5Gram
Çekirdek:Brezilya Pink Star
İşleme:Natural
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:03/01/2022
Su Sıcaklığı:86°C - 87°C

Demleme Notları
: Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Esasen dün akşam içtiğim bir kahve.Bu çekirdekten istediğimi hep aldım ve almayada devam ediyorum.Öğütümü iki önceki denlemem göre incelttiğim için çekirdek miktarını azaltmaya gittim lakin gövdeyi yitirmemesi ve daha aromatik olması için yalnızca yarım gram düşürdüm.Bu nedenle de kahve sepetindeki çekirdeğin ısı ile temasını azaltabilmek için bu öğütüm derecesinde kullandığım sıcaklıktan bir adım daha yükseğe çektim.Cümlemin başında da söylediğim gibi istediğimi aldım,gövde damak doldurdu ve hem demlenen kahvenin kokosunda hemde kahvenin lezzetinde iyileşme sağladım.
Hepinizin emeğine sağlık arkadaşlar. Detaylı paylaşımlar her zaman değerlidir. Hepinize teşekkür ediyorum ve afiyet diliyorum. :)

Demleme Ekipmanı: Origami & TH3 Filtre
Değirmen: Comandante
Öğütüm Derecesi: 44 Red Clix
Çekirdek Miktarı: 15,5 gr
Çekirdek: Honduras La Tanairi
İşleme: Natural
Kavrum Profili: Filtre
Su Sıcaklığı: 94°C

60-60-60-70 şeklinde 4 döküş ve 250 ml su ile demleme yaptım. Bitter tatlar yoğun olmakla beraber yoğun bir ahududu hatta beyaz çikolatalı ahududu kokusu aldım karaftan. Keza aynı şekilde fincanda da baskın bir bitter çikolata notası ile yoğun bir ahududu notası mevcuttu. Sanırım öğütüm ayarını biraz daha kalınlaştırsam bitter çikolata tadı yerini daha baskın olarak beyaz çikolata ve ahududu alacaktı.

Keyif aldığım bir fincan çıktı.

Son düzenleme:
Kahve: Finca La Tanairi, Natürel
Kavrum Tarihi:10/01/2022
Demleme Ekipmanı: V60
Değirmen-Öğütüm: CMD-22 click
Su: pınar su
Kahve/su: 22.5/340
Filtre: Sibarist
70 gr Blooming sonrası 3x90gr döküş
süre: 2:15

güne keyifle başlamamı sağlayan oldukça güzel bir kahve oldu. çekimden sonra belirgin olan nektarin kokusu bardağa da yansıdı. hafif gövdeli bardakta, nektarin tadı ilk yudumlarda oldukça belirginken daha sonra farklı meyvemsi tatlar (çilek, erik) belirginleşmeye başladı. asidite oldukça düşüktü. herhangi bir acılık almadım. bu kahvede özellikle soğudukça ortaya çıkan net tanımlayamadığım oldukça ilginç ve çok hoş bir tat vardı. yeşil zeytin diyesim geliyor ama net olarak o da değil. ayrıca kahvede çok sevdiğim isli, odunsu tat da alınıyordu. gayet güzel, keyifli bir kahveydi.

Brezilya sitio sao pedro gerçekten çok güzel bir kahve. Çok uzun zamandır bu kadar güzel bir brezilya kahvesi içmemiştim. Tadım notlarının üçünüde yansıtıyor. Kendi reçetemi kahve ile ilgili olan başlıkta belirttim. Elinize sağlık @orkunustel

Brezilya sitio sao pedro gerçekten çok güzel bir kahve. Çok uzun zamandır bu kadar güzel bir brezilya kahvesi içmemiştim. Tadım notlarının üçünüde yansıtıyor. Kendi reçetemi kahve ile ilgili olan başlıkta belirttim. Elinize sağlık @orkunustel
Çok teşekkürler İrfan Bora Bey. Beğenmenize sevindim. :) Bakalım ay sonuna doğru yavaş yavaş denemeye başlayacağım. Eşim sağolsun aklına geldi, değerlendirme sürecini de vlog videosu olarak çeksene dedi. Bir de reçetelerinizi denerken (isim göstermemek kaydı ile) süreci anlatan vlog çekeceğim. Belki vlog sonunda belki öncesinde de kazanan duyurumu yaparım. :)

Böylelikle sanırım ilk kez müşterisiyle birlikte reçete hazırlayan ve böyle bir etkinlikte hazırlamış olan kavurmahane olmuş olacağız sonunda da. :) Destekleyen tüm forum arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. 🙏

Demleme Ekipmanı: Origami & TH3 Filtre
Değirmen: Comandante
Öğütüm Derecesi: 44 Red Clix
Çekirdek Miktarı: 15,5 gr
Çekirdek: Honduras El Tanairi
İşleme: Natural
Kavrum Profili: Filtre

60-60-60-70 şeklinde 4 döküş ve 250 ml su ile demleme yaptım. Bitter tatlar yoğun olmakla beraber yoğun bir ahududu hatta beyaz çikolatalı ahududu kokusu aldım karaftan. Keza aynı şekilde fincanda da baskın bir bitter çikolata notası ile yoğun bir ahududu notası mevcuttu. Sanırım öğütüm ayarını biraz daha kalınlaştırsam bitter çikolata tadı yerini daha baskın olarak beyaz çikolata ve ahududu alacaktı.

Keyif aldığım bir fincan çıktı.
Kahve: Finca La Tanairi, Natürel
Kavrum Tarihi:10/01/2022
Demleme Ekipmanı: V60
Değirmen-Öğütüm: CMD-22 click
Su: pınar su
Kahve/su: 22.5/340
Filtre: Sibarist
70 gr Blooming sonrası 3x90gr döküş
süre: 2:15

güne keyifle başlamamı sağlayan oldukça güzel bir kahve oldu. çekimden sonra belirgin olan nektarin kokusu bardağa da yansıdı. hafif gövdeli bardakta, nektarin tadı ilk yudumlarda oldukça belirginken daha sonra farklı meyvemsi tatlar (çilek, erik) belirginleşmeye başladı. asidite oldukça düşüktü. herhangi bir acılık almadım. bu kahvede özellikle soğudukça ortaya çıkan net tanımlayamadığım oldukça ilginç ve çok hoş bir tat vardı. yeşil zeytin diyesim geliyor ama net olarak o da değil. ayrıca kahvede çok sevdiğim isli, odunsu tat da alınıyordu. gayet güzel, keyifli bir kahveydi.
Emeklerinize sağlık ve detaylı açıklamalarla paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum arkadaşlar. :) Afiyet olsun çok!

La tanaria hafif, meyvemsi, önden sarı meyveler çilek ise arkadan geliyor. İçerken farketmedigim aneorobik tatlar kahve bittikten sonra net şekilde geldi .Güzel kaliteli kahve acısı ekşisi yok .Benim 1 yıldır tatdığım kahvelere göre anladığım kadar nitelikli kahvede Ethiopia kahveleri bu işin mihenk taşı diğer Colombialar,Honduraslar,El Salvadorlar tat olarak da Ethiopia ya benzemeye çalışıyorlar tabii yanılıyor da olabilirim kesin sonuçlar için nitelikli kahve tarihini bir araştırmak lazım🤗

La tanaria hafif, meyvemsi, önden sarı meyveler çilek ise arkadan geliyor. İçerken farketmedigim aneorobik tatlar kahve bittikten sonra net şekilde geldi .Güzel kaliteli kahve acısı ekşisi yok .Benim 1 yıldır tatdığım kahvelere göre anladığım kadar nitelikli kahvede Ethiopia kahveleri bu işin mihenk taşı diğer Colombialar,Honduraslar,El Salvadorlar tat olarak da Ethiopia ya benzemeye çalışıyorlar tabii yanılıyor da olabilirim kesin sonuçlar için nitelikli kahve tarihini bir araştırmak lazım🤗
Afiyet olsun çok Zafer Bey. Çok güzel bir soru ve düşünce bu fikir pratiği. Canlı Yayın Cupping etkinliğinde soru olarak sorarsanız videoda da kayıta geçer izleyenlere de kaynak olur anlatacağım şeyler hem. :) Çok boyutlu pratiği ve tarafı var bu işin aslında.

Afiyet olsun çok Zafer Bey. Çok güzel bir soru ve düşünce bu fikir pratiği. Canlı Yayın Cupping etkinliğinde soru olarak sorarsanız videoda da kayıta geçer izleyenlere de kaynak olur anlatacağım şeyler hem. :) Çok boyutlu pratiği ve tarafı var bu işin aslında.
Canlı yayın etkinliğine katılamayabilirim ama yine siz biraz nitelikli kahvenin tarihinden bahsederseniz sonrasında faydalanmış oluruz veya bir makale de olabilir :).Benim merak ettiğim olarak hangi kahveler nitelikli olarak adlandırıldı yüksek fiyattan ilk kahveleri kimler aldı ingiliz aristoktratlar mı ? italyanlar mı? v 60 demlemelerin tarihçesi de olabilir .Japonlar yüzyıllar bu yöntemi kullanıyorlar da sonra makinelere yenildiler mi tekrar v60' ı hippiler mi buldu :)Günümüzde natureller ile aneorobikler arasında bir savaş var mı ? :) Biraz magazinsel ilginç tarihi hikayeler olursa seviniriz :)

Canlı yayın etkinliğine katılamayabilirim ama yine siz biraz nitelikli kahvenin tarihinden bahsederseniz sonrasında faydalanmış oluruz veya bir makale de olabilir :).Benim merak ettiğim olarak hangi kahveler nitelikli olarak adlandırıldı yüksek fiyattan ilk kahveleri kimler aldı ingiliz aristoktratlar mı ? italyanlar mı? v 60 demlemelerin tarihçesi de olabilir .Japonlar yüzyıllar bu yöntemi kullanıyorlar da sonra makinelere yenildiler mi tekrar v60' ı hippiler mi buldu :)Günümüzde natureller ile aneorobikler arasında bir savaş var mı ? :) Biraz magazinsel ilginç tarihi hikayeler olursa seviniriz :)
Nitelikli kahve tarihinden ziyade bu aromatik, meyvemsi kahvelerin Orta Amerika ve ve Güney Amerika bölgelerinde popülerleşmesini paylaşayım demiştim. Nitelikli kahvenin başlangıcı diyebileceğimiz olay sanırım terimin ilk ortaya atılmasıyla küresel anlamda oluyor desek doğru olur sanıyorum. Nitelikli Kahve tanımlaması kahve ile alakalı sektörel bir dergide 45 50 sene önce kadar ilk kez duyuruluyor. Onunla beraber nitelikli kahve üretimi günümüze kadar yarışmalarla, sektörel aktivitelerle, bilimsel araştırmalarla, eğitimleriyle ilerlemeye devam ediyor hem zirai hem son kullanıcıya ulaşması için olan üretimi anlamında. Manuel filtre kahve ekipmanlarının geçmişi Nitelikli Kahveden eski aslında. V60 ilk ne zaman bulundu bilmiyorum ama üçüncü dalga kahvecilerle birlikte bir dönem büyük popülarite kazanan Chemex çok eski bir ekipman. Üçüncü dalga kahvecilikle özellikle belirginleşen kahveye özel reçete hazırlama anlayışıyla manuel filtre kahve ekipmanları doğal olarak oldukça popülerlik kazandı.

Natürellerle Anaerobikler arasında savaş da efsanevi olmuş bence soru olarak. :) Şundan dolayı Anaerobikler popüler olunca son kullanıcı tarafında fermantasyon aşaması küresel anlamda bir süre yanlış anlaşıldı. Bira ve şarap üreticilerinin kullandığı fermantasyon yöntemleri ve stilleri kahvede taklit edilmeye başlamasıyla beraber kahvede spesifik bakterilerin yaptığı kontrollü fermantasyonun lezzeti nasıl etkileyebileceği keşfedildi diyebiliriz bu yöntemlerle. Bu keşif sonrası aslında hedef bir kahveyi anaerobik metodla işlemektende ziyade kahveyi kontrollü fermante etmek oldu diyebiliriz. Çünkü fermantasyon dediğimiz şeyi kabaca kontrollü çürütme işlemi desek pek de yanlış söylemiş olmam sanıyorum. Bu kontrolü ne kadar iyi yaparsanız o kadar fazla kapı açılıyor lezzet anlamında diyebiliriz. Son dört beş senedir özellikle bu sebepten sadece şarap bira fermantasyonlarından etkileşimli işlemlerin dışında kontrollü uzun natürel fermantasyonlar, kontrollü uzun yıkanmış işlemler de popülarite kazandı diyebiliriz. Burada savaş kontrollü uzatılmış fermantasyonlarla en iyiyi yakalama üzerine de diyebilirim. :)

Fermantasyon meselesinde bir ters köşe de şöyle paylaşayım, öğrenip denediğimde benim için oldukça ufuk açıcı olmuştu çünkü. Kahve tarımında fermantasyon ve işlemede bira ve şarap sektöründen esinlenip spesifik bakterilerle, tam kontrollü ortamlarda fermantasyonun olumlu etkileri keşfedilip yapılırken, bira üretiminde yeni bir akım başlamış son yıllarda. Yabani mayalarla tamamen doğal kontrolsüz ortamda fermantasyon. Bu akımın sloganı diyebileceğimiz de bir slogan da oluşmuş. ''Maya yeni Şerbetçiotu'' Yani aslında kahve tarımında on yıllardır kullanılan klasik işlemler natürel, bal ve yıkanmışdaki fermantasyon aşaması gibi havada ortamda ne bakteri varsa ürünü fermente ettiği olay. Çıkan biralar da ilginç şekilde oldukça iyi ve fazla aromatik ve kompleksti tatmıştım kapalı bir tadımda.

İçerisinde fermantasyon barındıran çeşitli zirai ürünlerin böyle birbirinden etkileniyor oluşu ve sonuçları görmek oldukça güzel. Doğada kendiliğinden olan şeylere insan emeği girdiği zaman nasıl ufuk açıcı lezzetlere dönüşüyor olduğunu gözlemlemek gerçekten akıl açıcı olaylar.

Umuyorum paylaşımım aydınlatıcı olmuştur sizin için. :)

Geri