Alizrl
Barista
- İsim
- Ali zorlu
Daha fazla
- İsim
- Ali zorlu
- Değirmen
- Comandante c40
- Ekipmanlar
- Hario switch, brewista artisan, black mirror
Nitelikli kahve tarihinden ziyade bu aromatik, meyvemsi kahvelerin Orta Amerika ve ve Güney Amerika bölgelerinde popülerleşmesini paylaşayım demiştim. Nitelikli kahvenin başlangıcı diyebileceğimiz olay sanırım terimin ilk ortaya atılmasıyla küresel anlamda oluyor desek doğru olur sanıyorum. Nitelikli Kahve tanımlaması kahve ile alakalı sektörel bir dergide 45 50 sene önce kadar ilk kez duyuruluyor. Onunla beraber nitelikli kahve üretimi günümüze kadar yarışmalarla, sektörel aktivitelerle, bilimsel araştırmalarla, eğitimleriyle ilerlemeye devam ediyor hem zirai hem son kullanıcıya ulaşması için olan üretimi anlamında. Manuel filtre kahve ekipmanlarının geçmişi Nitelikli Kahveden eski aslında. V60 ilk ne zaman bulundu bilmiyorum ama üçüncü dalga kahvecilerle birlikte bir dönem büyük popülarite kazanan Chemex çok eski bir ekipman. Üçüncü dalga kahvecilikle özellikle belirginleşen kahveye özel reçete hazırlama anlayışıyla manuel filtre kahve ekipmanları doğal olarak oldukça popülerlik kazandı.
Natürellerle Anaerobikler arasında savaş da efsanevi olmuş bence soru olarak.Şundan dolayı Anaerobikler popüler olunca son kullanıcı tarafında fermantasyon aşaması küresel anlamda bir süre yanlış anlaşıldı. Bira ve şarap üreticilerinin kullandığı fermantasyon yöntemleri ve stilleri kahvede taklit edilmeye başlamasıyla beraber kahvede spesifik bakterilerin yaptığı kontrollü fermantasyonun lezzeti nasıl etkileyebileceği keşfedildi diyebiliriz bu yöntemlerle. Bu keşif sonrası aslında hedef bir kahveyi anaerobik metodla işlemektende ziyade kahveyi kontrollü fermante etmek oldu diyebiliriz. Çünkü fermantasyon dediğimiz şeyi kabaca kontrollü çürütme işlemi desek pek de yanlış söylemiş olmam sanıyorum. Bu kontrolü ne kadar iyi yaparsanız o kadar fazla kapı açılıyor lezzet anlamında diyebiliriz. Son dört beş senedir özellikle bu sebepten sadece şarap bira fermantasyonlarından etkileşimli işlemlerin dışında kontrollü uzun natürel fermantasyonlar, kontrollü uzun yıkanmış işlemler de popülarite kazandı diyebiliriz. Burada savaş kontrollü uzatılmış fermantasyonlarla en iyiyi yakalama üzerine de diyebilirim.
Fermantasyon meselesinde bir ters köşe de şöyle paylaşayım, öğrenip denediğimde benim için oldukça ufuk açıcı olmuştu çünkü. Kahve tarımında fermantasyon ve işlemede bira ve şarap sektöründen esinlenip spesifik bakterilerle, tam kontrollü ortamlarda fermantasyonun olumlu etkileri keşfedilip yapılırken, bira üretiminde yeni bir akım başlamış son yıllarda. Yabani mayalarla tamamen doğal kontrolsüz ortamda fermantasyon. Bu akımın sloganı diyebileceğimiz de bir slogan da oluşmuş. ''Maya yeni Şerbetçiotu'' Yani aslında kahve tarımında on yıllardır kullanılan klasik işlemler natürel, bal ve yıkanmışdaki fermantasyon aşaması gibi havada ortamda ne bakteri varsa ürünü fermente ettiği olay. Çıkan biralar da ilginç şekilde oldukça iyi ve fazla aromatik ve kompleksti tatmıştım kapalı bir tadımda.
İçerisinde fermantasyon barındıran çeşitli zirai ürünlerin böyle birbirinden etkileniyor oluşu ve sonuçları görmek oldukça güzel. Doğada kendiliğinden olan şeylere insan emeği girdiği zaman nasıl ufuk açıcı lezzetlere dönüşüyor olduğunu gözlemlemek gerçekten akıl açıcı olaylar.
Umuyorum paylaşımım aydınlatıcı olmuştur sizin için.![]()
Bu aralar ekşi maya ekmeğe çok sardım arada yapıyorum kahve gibi bu da kafa dinlemek için çok iyi bir ritüel oldu bana