melih ismail
Barista
bu konu nereye gidiyorBombayı bırakıp gidiyorum o zaman.Bence demleme yöntemlerime göre de su farkediyor![]()
bu konu nereye gidiyorBombayı bırakıp gidiyorum o zaman.Bence demleme yöntemlerime göre de su farkediyor![]()
Bombayı bırakıp gidiyorum o zaman.Bence demleme yöntemlerime göre de su farkediyor![]()
Haklısınız belirtmedim onu, benim kullandığım ve memnun kaldığım Kocaeli dolum tesisine ait. Ama bulursam Bolu için de fikrimi yazacağım.abantında farklı dolum kaynakları var sanırım
Kahve demleme ürünleri için bence .... sitesi gayet uygun. Sizlere de tavsiye ederim. Yazılarınızı okudum ve yeterli ekipmanların bu sitede olduğunu farkettim. Ürünlerden sipariş ettim ve gayet iyi, kullanışlı.
taze taze yazayım
forumda yazılanlardan sonra özellikle @mimds izleniminden sonra uludağ premium su aldım. tamamen denemek için tadlarını ve nasıl olduklarını bildiğim 3 farklı kahvede v60 da denemeler yaptım ( immersion + drip )
ancak 3 farklı kahvede de beklediğim sonucu alamadım. hatta çıkan sonuç oldukça vasat seviyeye yakındı.
bu kahveleri buzdağı ile demlediğimde ciddi şekilde başarılı sonuçlar alıyordum. hatta şuan aynı kahveyi buzdağı ile demledim ve inanılmaz fark var iyi anlamda.
ya benim aldığım uludağ premium bayat ya da farklı bir durum var.
işte ben bu faktörü elemek için 3 farklı kahvede denedim. yani tek kahve ile sonuç verseydim çok doğru olmazdı. bu yüzden farklı kahveler ile deneme yaptım. kesinlikle buzdağı > uludağ premium.Dün ben de @mimds 'in tecrübelerini okuduktan sonra uludağ premium alarak çok sevdiğim bir çekirdeği demledim. Hatta 2 günde 3 kere o su ile her zaman yaptığım gibi demledim ama Buzdağı ile aldığım tadı alamadım. Ya bu çekirdek için Buzdağı daha iyi bir alternaitf oluyor ya da benim damak tadım Buzdağına alışmış diye yorum yaptım kendimce.
Benim suyum iskiden direk gelmiyor ancak sitede ön filtre var ve depolar düzenli şekilde temizleniyor. Sizin aldığınız suyu kaçtan 130ppm e düşürüyor acaba.Şerif abi kahve fabrikası kavurma atölyesinde espresso demlemede bwt premium m modelini kullanıyor. Benim ondan aldığım suyun ppm değeri yaklaşık 130 civarıydı tabiki ayar vanası ile ayarlanabilir.
Osmodan Mehmet Bey ile görüştüğümde eve su direk iskiden geliyorsa bu cihazı öneririrm dedi. Ama benim gibi yüksek katlı binaların olduğu sitede iski suyu depoda tutulup depodan pompa ile basılıyor. Hali ile depoda ne olduğunu bilmiyoruz mikroorganizma açısından. O yüzden benim için RO önerdi. Ama hem atık su çıkarmak istemediğim için hem de çok yer kapladığı için bu sisteme sıcak bakmıyorum. Sizin suyunuz iski den geliyorsa bwt bestmax deneyebilirsiniz.
Buzdağı’ndan (80 ppm) Uludağ Premium (35 ppm) ve Pınar Uludağ’a (30 ppm) yöneldiğimden beri istisnasız tüm farklı çekirdeklerimden çok daha iyi fincanlar elde ediyorum.
Damak tadı ve damak hafızası elbette çok önemli bir etken. Benim 80 ppm civarlarındaki sularla yaptığım demlemelerimde, kendi demleme üslubum ışığında kahveyi fazla çözdüğümü fark ettim. Çikolata ve bitter tatları azaltmak, meyve asiditesini öne çıkartmak ve daha tatlı fincanlar elde etmek amacıyla 30 ppm civarındaki sulara yöneldim ve kendimce başarılı oldum.O zaman damak tadı mı acaba bu farkı yaratan.
O da doğru, alışkanlıklar, beklentiler, zevkler farklı...ama ayrıca değil biz, kahvelere puan veren q graderların bile ne kadar kalibre olduğu tartışılır... O yüzden ben objektif olculebilirliklere de pek takılmıyorum artık... biz bile iki ayri demlemede aynı tatları yakalamakta zorlanırken... paylaşımlardan yararlanan olursa ne alâ, onun ötesinde benim pek beklentim yok artık dogrusu... keyf alınıyor mu, tamamdır...Damaklar kalibre olsa bile beklentiler, zevkler, duyular ve tecrübeler farklı. Iki kişi birebir aynı kahveyi içtiginde de benzer yorumlar olması kaçınılmaz.
Bence bu işin mutlak bir doğrusu olmadığı için güzel zaten.