• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve İçin İdeal Su

Dediğinize katılıyorum, çekirdek-su eşleşmesi yarışma haricinde uğraşmak tam bir zaman kaybı kendi açımdan.

Ama durum şöyle izah edilebilir, benim kullandığım su değerleri Rao/Perger water dediğimiz bir tarif. Maksat hiçbir zaman en iyi suyu değil, ortak bir dil oluşturmak adınaydı. Bir yarışma kahvesi bana geldiğinde ben yarışmacıya su değerlerini soruyorum, ona göre ayarlamalar yapıyorum ki aramızdaki tek ama tek fark döküş tarzımız olsun.

Eğer kahveyi aldık beğenmediysek, su pekala sorun olabilir, diğer her şey denendiyse. Bu durumda kavurucumuzun su değerlerini öğrenip ona göre ayarlamak mümkün oluyor. Değirmende istikrara ve homojenliğe önem veriyorsak, damacana suların değişimini ve farklılığını gözden kaçırmamalıyız.
Sebebini çok iyi anlıyorum ve gayet doğru bir mantık olduğunu düşünüyorum. Özel durumlar için herşey denenebilir, baştan aynı su yaratılabilir oranlar içerikler hepsi adapte edilebilir. Benim yazdığım geneli anlatmak içindi, benim tüketimim için çok özel ve uğraş verilecek diye dusunebilecegim çekirdek oranı sanırım 100 de 3 veya 5 i geçmez. Kendi adıma geri kalan 95+ için optimum bir noktada karar kılıp bırakmak lazım diye düşünüyorum. Herkesin optimum noktası farklı yerden geçiyordur dediğim gibi kimi doğrudan içme suyu kullanır, kimi ro+içme suyu, kimi mineral destekli filtre+içme suyu, kimi ro+mineral. Burada da mutabıkız sanırım.
Ama iş su şöyle olmadı mı kahve olmuyora geldiğinde benim aklıma yatmıyor, yatmamasının sebebi de önceki mesajda yazdığım sebepler.
Nadir uyumsuzluklar hariç bence her türlü kahve oluyor, belirli basit kriterlere uygun su kullanıldığında da optimum bir kahve aralığına girmiş oluyoruz. En iyi sonuç alınır diye bir iddiam yok ama en iyi sonucu almak istiyorsak zaten her çekirdek için farklı su tasarlamamız lazım.
Neticesinde ben damağıma ve aldığım keyfe bakarım. Bir kahve 100 puanlı diye veya %22 çözünme sağlandı diye bana uyacak diye bir kaide yok, ben baştan bunu kabullendim bu sebeple kafam rahat şekilde kahve içiyorum :)

Kimse kimseye kızmıyor merak etmeyin... bunların hepsi bir tercih konusu, herkes dilediğini tercih eder ve ona göre keyfini çıkarır... ancak su konusu önemli, sonuçta %98'i su olan bir içecekten bahsediyoruz... ve evet bu iş bir kimya deneyi gibi, ancak ne yapalım ki başka türlü olmuyor... hepsi için söylemiyorum, ancak bazı kahve dükkanlarına gidip kahvelerini orada tatmıyorsanız evde dilediğiniz tadı aldığınızı hayal edip mutlu olabilirsiniz, burada bir sorun yok... ancak siz öyle hayal ediyorsunuz diye realite öyle olmuyor, kazın ayağı maalesef öyle değil... bunu çokça deneyimledim... ve evet evde de o tatları almak istiyorum çünkü, iyi kahveye, ekipmanlara onca parayı veriyorsam kahveden sonra en önemli bileşke olan su konusunu ihmal edemem... yemek yapıyorsunuz, sebzenin, baharatın şunun bunun en iyisini alıp gelmişsiniz ancak zeytin yağı ucuz... e ona göre yemek yersiniz, bunu dert etmiyorsanız mahsuru yok... ama bazıları dert edebiliyor, ona da müsade edin lütfen...

yalnız bu mineral ekleme konusu cidden zor ve sıkıntılı, yaklaşık 6-7 ay önce bunları biraz denedim ancak istediğim sonucu alamadım maalesef... hatta hafiften ağzımdaki iyon dengesini bozdum ve aft vs gibi sıkıntılar da yaşadım ve bıraktım... sanırım en iyisi uygun, ev tipi bir arıtma sistemi, bu konuyu kişisel olarak tekrar gündemime alacağım...

40-70 ppm civarı bir suyla (kaynak suyu, klorsuz, kokusuz) hemen hemen her kahvede iyi sonuç alacağınızı düşünüyorum. Suyunuz çok sert değilse, kahveniz ve ekipmanınız iyiyse, ve bilginiz de yeterli seviyede ise, kolay kolay sorun yaşamazsınız. Şu ana kadar sudan kaynaklı büyük sorun yaşamadım. RO kullandığım da oldu, farklı marka sular kullandığım da oldu.

Öncelikle suyu ve demlemeyi optimum hale getirmek için şu soruları sormak gerekiyor...

1) Kahveye bakarak kavrum derecesini anlayabiliyor muyum? Ona göre reçetenizi değiştirmeniz gerekiyor.
2) ilk demlemeden sonra kahvede neyi değiştirmem gerektiğini tahmin edebiliyor muyum? Kahve/Su oranı, öğütüm, su sıcaklığı, döküş, su, vs...
3) Kavurucu reçeteyi verdiyse bile bu reçete bana uygun mu?

Bu soruların cevaplarına hakimseniz, o zaman suyun üstünde daha çok kafa yorabilirsiniz.

Kavurucunun verdiği reçetenin damak tadıma uymadığı çok oldu. O yüzden, su konusu çok önemli ama hala diğer parametrelerin ve iyi kahve bulmanın daha önemli olduğunu düşünüyorum.

Son düzenleme:
Ben kavurucunun verdiği reçetelerden değil aldığım tatlardan bahsediyorum, nirengi noktam onlar... bizde kahve dükkanlarında kullanılan sular, düzgün arıtma sistemleri kullananlardan bahsediyorum, genelde 60 ile 100ppm arası gittiğim hemen her dükkanda mümkünse işletme sahibine sorar, nasıl bir sistem kullandıkları hakkında bilgi almaya çalışırım... tabii ppm de tek başına bir şey ifade etmiyor, oradaki mineral oranları önemli... sonuçta hemen hepsi benzer ya da aynı sistemleri kullanıyor ve o sularla cupping vs yapıyorlar.. yani kavurma profilleri ve kullandıkları sular arasında da paralleikler var... sca da boşuna koymamış herhalde o standartları... bu işe kafa yoranların da bir bildiği var, sizden bizden öte... her neyse dediğim gibi ne kadar ekmek o kadar köfte, elinizdekilere razıysanız sorun yok... bu konu kişisel tatmin ile ilgili, ötesi herkesin kendi tercihi...

Moderatörün son düzenlenenleri:
Kimse kimseye kızmıyor merak etmeyin... bunların hepsi bir tercih konusu, herkes dilediğini tercih eder ve ona göre keyfini çıkarır... ancak su konusu önemli, sonuçta %98'i su olan bir içecekten bahsediyoruz... ve evet bu iş bir kimya deneyi gibi, ancak ne yapalım ki başka türlü olmuyor... hepsi için söylemiyorum, ancak bazı kahve dükkanlarına gidip kahvelerini orada tatmıyorsanız evde dilediğiniz tadı aldığınızı hayal edip mutlu olabilirsiniz, burada bir sorun yok... ancak siz öyle hayal ediyorsunuz diye realite öyle olmuyor, kazın ayağı maalesef öyle değil... bunu çokça deneyimledim... ve evet evde de o tatları almak istiyorum çünkü, iyi kahveye, ekipmanlara onca parayı veriyorsam kahveden sonra en önemli bileşke olan su konusunu ihmal edemem... yemek yapıyorsunuz, sebzenin, baharatın şunun bunun en iyisini alıp gelmişsiniz ancak zeytin yağı ucuz... e ona göre yemek yersiniz, bunu dert etmiyorsanız mahsuru yok... ama bazıları dert edebiliyor, ona da müsade edin lütfen...
Merhaba, bana mı yazdınız cevabı bilmiyorum ama evet ise benim size bir konuda müsade vermem ne haddime. Yazıyı yazarken hiç öyle bir amacım yoktu, olamaz da zaten.
İsteyen istediği şekilde istediği kadar detaya inebilir, uğraşabilir, herkesin düşüncesine saygılıyım. Benim de düşünceme herkesin saygılı olmasını beklerim aynı zamanda. Zira tüm yorumlarımı bence ve benim durumum için yazdım.
Su konusuna bakışım yazdığım gibi, evdeki içme suyunu seçmek için bile piyasadaki içme sularının erişebildiğim tamamını aylar boyunca deneyip karşılatırıp karar vermiştim. Yine arada değişiklik var mı diye de denerim. Kahve için daha önce evde kendimce kurulu olan ro dan da deneme yaptım, ingiliz tuzu/bikarbonatı çözelti de yapmaya çalıştım, ion exchange ve mineral ekleyen sürahi de denedim.
Yine tamamen şahsi fikrim, yazdığım herhangi birşeyin hayal ürünü olmadığı (ve realiteninde tam bu şekilde olduğuna inanarak yazıyorum), yurtiçi, yurtdışı denediğim ve evdekinden daha iyi yapıldığına inandığım kahvelerin sayısı benim adıma çok çok limitli. Benim evde gösterdiğim ağırlık/zaman/sıcaklık/tempo vs hassasiyetini çoğu mekanda göremiyorum.
Başta da yazdığım gibi suyu önerilen değerler ve damak tadınız ile optimum bir aralığa aldıktan sonra çoğu kahve için iyi sonuç almanız gayet olası. Spesifik veya sıradışı durumlar her zaman olacaktır, buna bir itirazım yok ancak "o" su olmadan tat/mat alınamaz önermesine karşıyım.
Benim amacım olabilen en basit hali ile keyif aldığım kahve içmek. (buna kahvenin kendisi, ekipman, su, metod, vs herşey dahil.).

Ben kavurucunun verdiği reçetelerden değil aldığım tatlardan bahsediyorum, nirengi noktam onlar... bizde kahve dükkanlarında kullanılan sular, düzgün arıtma sistemleri kullananlardan bahsediyorum, genelde 60 ile 100ppm arası gittiğim hemen her dükkanda mümkünse işletme sahibine sorar, nasıl bir sistem kullandıkları hakında bilgi almaya çalışırım... tabii ppm de tek başına bir şey ifade etmiyor, oradaki mineral oranları önemli... sonuçta hemen hepsi benzer ya da aynı sistemleri kullanıyor ve o sularla cupping vs yapıyorlar.. yani kavurma profilleri ve kullandıkları sular arasında da paralleikler var... sca da boşuna koymamış herhalde o standartları... bu işe kafa yoranların da bir bildiği var, sizden bizden öte... her neyse dediğim gibi ne kadar ekmek o kadar köfte, elinizdekilere razıysanız sorun yok... bu konu kişisel tatmin ile ilgili, ötesi herkesin kendi tercihi...

SCA tabi ki boşuna koymamış ve o yüzden bir aralık vermiş. Çünkü sabitlemek mümkün değil. Bu işe ben de kafa yoruyorum, hem de uzun zamandır ve gördüğüm kadarıyla tecrübelerimi paylaşmaya çalışıyorum ki, yeni başlayanlar kafayı su yerine, önce diğer şeylere yorsunlar. Yoksa mutsuz olurlar ve hiç bir zaman zevk alamazlar.

Yurt içindeki kavuruculara (hatta yurt dışındakilere de) elinizdeki suya göre mi kavuruyorsunuz diye bir soru sormayı deneyebilirsiniz. Maalesef duymak istediğiniz cevabı alamayacaksınız diye düşünüyorum. Genelde yapılan magnezyum ilavesi ile daha tatlı ve yumuşak bir fincan elde etmek üstüne. Bunu yapanlar da az sayıda.

Ev kullanıcısı olarak farklı sular deneme imkanımız var. Bu konuda kişisel tercih olduğuna tamamen katılıyorum. Suya göre kahvenin tadının değiştiği oluyor. herkesin düşüncesine saygı duyuyorum, hepimizin amacı verdiğimizin karşılığını almak ve en iyisine ulaşmak. Kahveye göre su değiştirmek çok zor olduğundan, ve SCA bile referans aralıklar verdiğinden, ben bu şekilde düşünüyorum. Doğru ya da yanlış değil tabi ki.

Son cümlenize katılıyor, bir öncekine katılmıyorum... eğer bilime, kimya bilimine inanıyorsanız, evet çoğu zaman 'o' su olmadan olmuyor, yakın bir şey olabiliyor, bazı tatlar yakalanabiliyor, hatta içtiğiniz keyif de veriyor ama o 'o' olmuyor... kahve dükkanları konusunu itina ile belirttim, çoğunda gayet kötü kahve demleniyor ancak benim kıstasım bu işi iyi yapanlar... örneğin Petralarda, ki tüm şubelerinde defalarca içmişliğim var, ne elde demleme ne de makine kahvesi olarak, bir iki istisna hariç, hiç kötü kahve içmedim... keza Probador, ki kahve dükkanı sayılmaz, ancak orada aldığım hemen hemen her kahveyi tadarak aldım, iyi kahveler içtim ve evde bu tatlara yaklaşmaya çalıştım... Boxx, ki dükkanı yok, kavurmahanelerinde rica ettim kırmayıp demlediler, hep tadarak aldım... daha çok örnek var... kötü örnekler de var, içtiğim kötü kahveler yüzünden yıllarca çekirdeklerinin yüzüne bile bakmadıklarım var ama ticaretlerine zarar vermemek için adlarını vermiyorum... ki bazılarına sonradan bu konuyu ilettim ve kendileri de o dönemde barista sorunları yaşadıklarını söylediler.... çok iyi kahve demlediklerini bildiğim ancak dışarıda damacana sularla demlediklerinde kendi kahvelerini tanıyamayan ve bu işi bayaa ciddi yapan kavurucular var... sonuçta benim için kıstas iyiler oldu... o nedenle' yemek tarifimdeki gibi, herşey iyiyken ucuz yağ ile o kadar yemek yapabilirsiniz ancak... bunu sorun etmiyorsanız sorun yoktur zaten... neyse... dediğim gibi bu konu kişisel, ama suyun önemini vurgulamış olalım...

Moderatörün son düzenlenenleri:
SCA tabi ki boşuna koymamış ve o yüzden bir aralık vermiş. Çünkü sabitlemek mümkün değil. Bu işe ben de kafa yoruyorum, hem de uzun zamandır ve gördüğüm kadarıyla tecrübelerimi paylaşmaya çalışıyorum ki, yeni başlayanlar kafayı su yerine, önce diğer şeylere yorsunlar. Yoksa mutsuz olurlar ve hiç bir zaman zevk alamazlar.

Yurt içindeki kavuruculara (hatta yurt dışındakilere de) elinizdeki suya göre mi kavuruyorsunuz diye bir soru sormayı deneyebilirsiniz. Maalesef duymak istediğiniz cevabı alamayacaksınız diye düşünüyorum. Genelde yapılan magnezyum ilavesi ile daha tatlı ve yumuşak bir fincan elde etmek üstüne. Bunu yapanlar da az sayıda.

Ev kullanıcısı olarak farklı sular deneme imkanımız var. Bu konuda kişisel tercih olduğuna tamamen katılıyorum. Suya göre kahvenin tadının değiştiği oluyor. herkesin düşüncesine saygı duyuyorum, hepimizin amacı verdiğimizin karşılığını almak ve en iyisine ulaşmak. Kahveye göre su değiştirmek çok zor olduğundan, ve SCA bile referans aralıklar verdiğinden, ben bu şekilde düşünüyorum. Doğru ya da yanlış değil tabi ki.
sorup da cevap almadığımı nereden biliyorsunuz :)) ayrıca zoom toplantılarında da bu konuyu hemen her konuşmacıya sordum ve düşündüğüm yönde cevaplar aldım... son kez söylüyorum, özellikle de yeni gelen arkadaşlar açısından bunların tartışılması faydalıdır, ufuk açıcıdır... kimse suyun öneminden bahsetmez, hiç bir kavurucu bunu söylemez, çoğu tedarikçilerden aldıklarını copy paste yapar ve kahvesini satmaya bakar... bu kahveleri o sularla yaparsınız ancak buradaki tatları alamayabilirsiniz demez kimse... o yüzden bu konunun önemini bilmeli herkes...

Son cümlenize katılıyor, bir öncekine katılmıyorum... eğer bilime, kimya bilimine inanıyorsanız, evet çoğu zaman 'o' su olmadan olmuyor, yakın bir şey olabiliyor, bazı tatlar yakalanabiliyor, hatta içtiğiniz keyif de veriyor ama o 'o' olmuyor... kahve dükkanları konusunu itina ile belirttim, çoğunda gayet kötü kahve demleniyor ancak benim kıstasım bu işi iyi yapanlar... örneğin Petralarda, ki tüm şubelerinde defalarca içmişliğim var, ne elde demleme ne de makine kahvesi olarak, bir iki istisna hariç, hiç kötü kahve içmedim... keza Probador, ki kahve dükkanı sayılmaz, ancak orada aldığım hemen hemen her kahveyi tadarak aldım, iyi kahveler içtim ve evde bu tatlara yaklaşmaya çalıştım... Boxx, ki dükkanı yok, kavurmahanelerinde rica ettim kırmayıp demlediler, hep tadarak aldım... daha çok örnek var... kötü örnekler de var, içtiğim kötü kahveler yüzünden yıllarca çekirdeklerinin yüzüne bile bakmadıklarım var ama ticaretlerine zarar vermemke için adlarını vermiyorum... ki bazılarına zamanında bu konuyu ilettim ve kendileri de o dönemde barista sorunları yaşadıklarını söylediler.... çok iyi kahve demlediklerini bildiğim ancak dışarıda damacana sularla demlediklerinde kendi kahvelerini tanıyamayan ve bu işi bayaa ciddi yapan kavurucular var... sonuçta benim için kıstas iyiler oldu... o nedenle' yemek tarifimdeki gibi, herşey iyiyken ucuz yağ ile o kadar yemek yapabilirsiniz ancak... bunu sorun etmiyorsanız sorun yoktur zaten... neyse... dediğim gibi bu konu kişisel, ama suyun önemini vurgulamış olalım...
Bu tarz gastronomik ürünlerin de güzelliği burada zaten :) farklı fikirler, arayışlar, eğilimlere açık olması. Sonuçta olay damakta bitiyor. Ben tüm hobilerim için geçerli olacak şekilde, marka, puan, değerlendirme vs konusunu rafa kaldıralı ve bana uyan, beni mutlu edenin peşine gideli uzun süre oldu.
Su konusunu gündeme getirmeniz ve bayrak kaldırmanız bence çok çok doğru bir yaklaşım. Yeni başlayanlarda herhangi bir suyu alalım ve en iyi kahveyi yapalım gibi bir öngörü varsa bence de olmamalı ancak tam da kimya bilimine inandığım için "o" su diye yazılan kavramın bir genelleme olamayacağı ve çekirdeğe özel olduğunu düşünüyorum. Örnek Petrayı verdiğiniz için yazayım, ellerinde halihazırda kullandıkları suyun kavurdukları her çekirdeği (asit, yağ, şeker vs bakımından) eşit ve en iyi şekilde çözdüğünü düşünmek ile herhangi bir suyu kullanalım demek arasında benim açımdan bir fark yok. Onların yaptığı da sularının kimyasal özelliklerini ayarlayarak çoğu kahve için uyumlu optimum bir aralığa çekmek. Böyle olmasaydı her bir çekirdek için her bir üretici farklı su kullanmak zorunda kalırdı ki önceki mesajlarımda bahsettiğim sonsuz kombinasyon tam da buraya denk geliyor.
Belirli kimyasal değerlere sahip ve kendi damağımıza uyan su seçimi ile iyi bir adım attığımızı düşünüyorum. Dediğim gibi önerim herhangi bir suyu alın (300tds, 10ph, yüksek sertliğe sahip, içinde faydalı mineral olmayan) ve en mükemmel sonucu alın asla değil.

Su ile ilgili Osmo Mehmet Bey kahve kulübü akşam sohbetlerine katılacak. 10 gün içerisinde olmasını bekliyorum.

Bu tarz gastronomik ürünlerin de güzelliği burada zaten :) farklı fikirler, arayışlar, eğilimlere açık olması. Sonuçta olay damakta bitiyor. Ben tüm hobilerim için geçerli olacak şekilde, marka, puan, değerlendirme vs konusunu rafa kaldıralı ve bana uyan, beni mutlu edenin peşine gideli uzun süre oldu.
Su konusunu gündeme getirmeniz ve bayrak kaldırmanız bence çok çok doğru bir yaklaşım. Yeni başlayanlarda herhangi bir suyu alalım ve en iyi kahveyi yapalım gibi bir öngörü varsa bence de olmamalı ancak tam da kimya bilimine inandığım için "o" su diye yazılan kavramın bir genelleme olamayacağı ve çekirdeğe özel olduğunu düşünüyorum. Örnek Petrayı verdiğiniz için yazayım, ellerinde halihazırda kullandıkları suyun kavurdukları her çekirdeği (asit, yağ, şeker vs bakımından) eşit ve en iyi şekilde çözdüğünü düşünmek ile herhangi bir suyu kullanalım demek arasında benim açımdan bir fark yok. Onların yaptığı da sularının kimyasal özelliklerini ayarlayarak çoğu kahve için uyumlu optimum bir aralığa çekmek. Böyle olmasaydı her bir çekirdek için her bir üretici farklı su kullanmak zorunda kalırdı ki önceki mesajlarımda bahsettiğim sonsuz kombinasyon tam da buraya denk geliyor.
Belirli kimyasal değerlere sahip ve kendi damağımıza uyan su seçimi ile iyi bir adım attığımızı düşünüyorum. Dediğim gibi önerim herhangi bir suyu alın (300tds, 10ph, yüksek sertliğe sahip, içinde faydalı mineral olmayan) ve en mükemmel sonucu alın asla değil.
Suyun önemini vurgulamış olalım, benim için bu yeterli... çözüm herkesin bunu ne kadar ihtiyaç hissettiğine ve imkanlarına bakıyor... ancak alabildiğiniz en iyi ekipmanları satın alsanız da, en iyi kahvelere bir dünya para verseniz de, onlarca reçeteyi defalarca deneseniz de damacana sularla bir yere kadar... doğrusu biri bana baştan söyleseydi ilk yatırımı suya, kahve için kabul edilebilir bir arıtma sistemine yapardım ve iyi kahvenin dışında belki de demleme aparatı, öğütücü, kettle gibi ekipmanlar konusunda üst segment ürünlere ihtiyaç hissetmeyebilirdim... bunu yapmış olan varsa deneyimini dinlemek isterim doğrusu... dediğim gibi bu işin ticaretini yapan kimse bunları söylemiyor... bizler de el yordamıyla, araştırarak, görerek, sorarak, deneyerek, kendi el yordamımızla ilerliyoruz... çoğumuz tatmin olamadıkça ekipmanlara para harcadık, oysa kahveden sonraki en belirleyici öğe olan su, yerinde saydı... neyseki sevindirici konular da oluyor, sık sık bu soruları sorduğum bazı kavurucular, yerlilerden bahsediyorum, son dönemde reçete önerirken su'ya dair bazı parametreler de vermeye başladılar, bunlar minik ama ileri adımlar...

Suyun önemini vurgulamış olalım, benim için bu yeterli... çözüm herkesin bunu ne kadar ihtiyaç hissettiğine ve imkanlarına bakıyor... ancak alabildiğiniz en iyi ekipmanları satın alsanız da, en iyi kahvelere bir dünya para verseniz de, onlarca reçeteyi defalarca deneseniz de damacana sularla bir yere kadar... doğrusu biri bana baştan söyleseydi ilk yatırımı suya, kahve için kabul edilebilir bir arıtma sistemine yapardım ve iyi kahvenin dışında belki de demleme aparatı, öğütücü, kettle gibi ekipmanlar konusunda üst segment ürünlere ihtiyaç hissetmeyebilirdim... bunu yapmış olan varsa deneyimini dinlemek isterim doğrusu... dediğim gibi bu işin ticaretini yapan kimse bunları söylemiyor... bizler de el yordamıyla, araştırarak, görerek, sorarak, deneyerek, kendi el yordamımızla ilerliyoruz... çoğumuz tatmin olamadıkça ekipmanlara para harcadık, oysa kahveden sonraki en belirleyici öğe olan su, yerinde saydı... neyseki sevindirici konular da oluyor, sık sık bu soruları sorduğum bazı kavurucular, yerlilerden bahsediyorum, son dönemde reçete önerirken su'ya dair bazı parametreler de vermeye başladılar, bunlar minik ama ileri adımlar...
Yazılarınızdan Petra'ya sık uğradığınızı anlıyorum, size kendi sularından faydalanabileceğiniz bir çözüm sunmazlar mı?

Yazılarınızdan Petra'ya sık uğradığınızı anlıyorum, size kendi sularından faydalanabileceğiniz bir çözüm sunmazlar mı?
Maslak Petradaki arkadaşalar bir kaç defa denemem için sağolsunlar verdiler, aynı şeyi Montag Bomonti şubesindeki arkadaşlar da yaptılar, Probador pandemi süreci öncesinde isteyen olursa dükkânından cüzi bir ücret karşılığında satıyordu ancak taşıma suyla değirmen bir yere kadar döner... kalıcı bir çözüm öneren olursa seve seve, herkes yararlanır...

Şu olaylar biraz daha durulsun, bir araya gelip konuşalım bu konuyu. yakın sayılırız :)

Dediğiniz gibi kavurucular, espresso ve filtre için ayrı su kullanıyorlar. Onun dışında bir ayrım yapmıyorlar. her kahveye ayrı suları yok. standart sularını kullanıyorlar.

Bu konularda en güzel çözüm kör tadım. 3-4 farklı su ile 1-2 demleme yapıp, tatmak gerekiyor. Tek değişken su olacak. Ondan sonra damağımız neyi istiyor daha kolay anlarız. Birinin damağı Buzdağı ile tatları alırken, diğerinin damağı RO ile alıyor olabilir.

Sca göre ;

Klorsuz,kokusuz,renksiz.

Alkalinite 40 ppm ancak 40-70 ppm kabul edilebilir sertlik değerlerinde.

Ph:7.0 optimum & 6-8 kabul edilebilir.

Kalsiyum için ppm değeri 50-175 ppm.

Farklı markalarda sular denedim benim verim aldığım devamlı olarak kullandığım su Abant ve genel olarak memnunum.

Şu olaylar biraz daha durulsun, bir araya gelip konuşalım bu konuyu. yakın sayılırız :)

Dediğiniz gibi kavurucular, espresso ve filtre için ayrı su kullanıyorlar. Onun dışında bir ayrım yapmıyorlar. her kahveye ayrı suları yok. standart sularını kullanıyorlar.

Bu konularda en güzel çözüm kör tadım. 3-4 farklı su ile 1-2 demleme yapıp, tatmak gerekiyor. Tek değişken su olacak. Ondan sonra damağımız neyi istiyor daha kolay anlarız. Birinin damağı Buzdağı ile tatları alırken, diğerinin damağı RO ile alıyor olabilir.
Seve seve farklı görüşleri de duymak, test etmek, bilmediğim şeyleri de öğrenmek çok isterim. zaten önceden bir kettle denememiz de vardı :)

Sca göre ;

Klorsuz,kokusuz,renksiz.

Alkalinite 40 ppm ancak 40-70 ppm kabul edilebilir sertlik değerlerinde.

Ph:7.0 optimum & 6-8 kabul edilebilir.

Kalsiyum için ppm değeri 50-175 ppm.

Farklı markalarda sular denedim benim verim aldığım devamlı olarak kullandığım su Abant ve genel olarak memnunum.

abantında farklı dolum kaynakları var sanırım

abantında farklı dolum kaynakları var sanırım
Abant için iki tesis: Bolu ve Kocaeli.

Bu arada Rioba deneyen var mı demlemelerde? Şu anda bulunduğum il de Buzdağı veya Abant bulmam zor. Rioba Metro market sayesinde erişilebilir konumda.

gıdahareketi.org 'un sulardaki değerleri toparladığı bir tablo var. Belki yardımcı olabilir.
Tablo Linki

Geri