Kdundar
Barista
- İsim
- Korhan Dündar
Daha fazla
- İsim
- Korhan Dündar
- Değirmen
- Comandante C40
- Ekipmanlar
- Hario V60, Kalita Wave 185, Aeropress, Fellow Stagg EKG
- Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
- Evet
- Kahve Arkadaşlığı İl
- İstanbul
- Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
- Kartal
- Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
- Sancaktepe
Sebebini çok iyi anlıyorum ve gayet doğru bir mantık olduğunu düşünüyorum. Özel durumlar için herşey denenebilir, baştan aynı su yaratılabilir oranlar içerikler hepsi adapte edilebilir. Benim yazdığım geneli anlatmak içindi, benim tüketimim için çok özel ve uğraş verilecek diye dusunebilecegim çekirdek oranı sanırım 100 de 3 veya 5 i geçmez. Kendi adıma geri kalan 95+ için optimum bir noktada karar kılıp bırakmak lazım diye düşünüyorum. Herkesin optimum noktası farklı yerden geçiyordur dediğim gibi kimi doğrudan içme suyu kullanır, kimi ro+içme suyu, kimi mineral destekli filtre+içme suyu, kimi ro+mineral. Burada da mutabıkız sanırım.Dediğinize katılıyorum, çekirdek-su eşleşmesi yarışma haricinde uğraşmak tam bir zaman kaybı kendi açımdan.
Ama durum şöyle izah edilebilir, benim kullandığım su değerleri Rao/Perger water dediğimiz bir tarif. Maksat hiçbir zaman en iyi suyu değil, ortak bir dil oluşturmak adınaydı. Bir yarışma kahvesi bana geldiğinde ben yarışmacıya su değerlerini soruyorum, ona göre ayarlamalar yapıyorum ki aramızdaki tek ama tek fark döküş tarzımız olsun.
Eğer kahveyi aldık beğenmediysek, su pekala sorun olabilir, diğer her şey denendiyse. Bu durumda kavurucumuzun su değerlerini öğrenip ona göre ayarlamak mümkün oluyor. Değirmende istikrara ve homojenliğe önem veriyorsak, damacana suların değişimini ve farklılığını gözden kaçırmamalıyız.
Ama iş su şöyle olmadı mı kahve olmuyora geldiğinde benim aklıma yatmıyor, yatmamasının sebebi de önceki mesajda yazdığım sebepler.
Nadir uyumsuzluklar hariç bence her türlü kahve oluyor, belirli basit kriterlere uygun su kullanıldığında da optimum bir kahve aralığına girmiş oluyoruz. En iyi sonuç alınır diye bir iddiam yok ama en iyi sonucu almak istiyorsak zaten her çekirdek için farklı su tasarlamamız lazım.
Neticesinde ben damağıma ve aldığım keyfe bakarım. Bir kahve 100 puanlı diye veya %22 çözünme sağlandı diye bana uyacak diye bir kaide yok, ben baştan bunu kabullendim bu sebeple kafam rahat şekilde kahve içiyorum