• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve İçin İdeal Su

Üstadlar var burada ya hu herkes 250 gramcık aldığı çekirdeği jüriye sunuyor zaten oynayın bakalım su ile bol bol zaten herkesin evinde arıtma sistemi vardı ama tavsiyem yumuşak su kullanın 40ppmi falan geçmeyin vanadan ayarlarken.
Benim bu klasmanda yerim yok onu anladım : ))
Cevap veremedi kaçtı gitti falan amaaan.

Denizhan Bey çok saygı duyduğum biri olarak dalga geçtiğimi iddia ettiğinde ve en çok buna güldüğünü yazdığında başka bir şey yazmayayım dedim; çünkü yazılı iletişimin azizliğine uğruyoruz ifade etme ve anlayış olarak.
"SCA standartlarını incelemenizi isterim, verim alamadığınız durumlarda suyla oynayın." demekle "Cupping'de kahve suyla demleniyor, bakış açısı deyip geçiyorum." demek arasında benim ifadem lehine olmak üzere fark olduğunu düşünüyorum, ama ben benimle dalga geçildiğini düşünmedim, gülmedim de. Son mesajlarını da okudum, sanırım söylemek istediğime daha yakın bir anlayış var; öyleyse buna memnun olurum elbette. Değilse de canlar sağolsun.

Bir parantez açayım: yerli-yabancı kavurucuların bazılarında bir tutarsızlık sorunu var, katılmayabilirsiniz elbette ama aynı suyla iki farklı paketten başka tatlar almak olası oluyor. Hiçbir tat ve koku alınamadığı da oluyor, geri dönüş yaptığımızda "sudandır." diyen kavurucular var, bu benim "olaya bakış açım." değil; aksine çoğumuz için mutlak bir deneyimleme... Ve buna "bakış açısı deyip geçiyorum." dendiğinde yine dalga geçildiğini düşünmedim, sadece aynı şekilde cevap verdim.

Kaldı ki mesajlarımın hiçbirinde "Su önemsizdir." de demedim. Hatta "parametre değildir." diyen forumdaşa kısmen katılmadığımı yazdığım mesaja "Bu ifadeyi anlayamıyorum." şeklinde başlayan mesaj geldi, cevap verdim; "aynı fikirdeysek neye cevap yazıyorsunuz." diye yine mesaj geldi. Ben orada kötü kavrum için ayrı bir parantez açmışım zaten, doğru kavrum için de su da bir miktar önemlidir demişim. Yazılı iletişime bağlıyorum buradaki durumu da... Pek polemik seven bir yapım yok, o yüzden net olarak söylemek isterim ki kimseyle dalga geçmedim, dalga geçme ya da çok güldürme çabası içinde olmadım, içim rahat, öyle bir izlenim verdiysem kusura bakmayın @mimds , umuyorum sizin de içiniz rahattır. :)

Su için yapılacak ters osmos ve mineralleme sisteminin bir ev demleyicisini maksimum fayda/maliyet düzleminde yeterli verime ulaştırmama, maddi-manevi zorlama durumundan bahsettim. Su başkaları için en önemli parametre olabilir, belki zamanla benim için de buna evrilebilir, fikirlere saygı duyarım ki bilgim artsın, kahveye lezzet olarak yansısın. Ama aynı saygıyı da beklerim yaşlarımızdan bağımsız olarak. ;)

Suyla ilgili şu anki görüşüm özetle şu:

Kavurucular cephesinde su standart değilken; suda bir standart yaratmaya çalışıyoruz "iyi su, ideal su" adı altında. Kimi kavurucuda 53 ppm, kiminde 50, kiminde 80, kiminde 100 ppm iken, SCA "Hedef 150 ama 75-250 arasında olabilir." derken. Ki sadece mineral yoğunluğu değil, "39 sayfa mesajdan" da anlaşılacağı üzere hangi minerallerden ne miktarda oluştuğu daha önemli görülürken...

Evimde şu an 3 farklı kavurucunun kahvesi var; Biri dışında diğerleri ppm, GH, KH değerleri vermemiş. Mesela 53 ppm, 53.6 gh, 50 kh 7.4 ph yakaladım, bundan birkaç litre ürettim. Bunu diğer kavurucunun kahvelerinde kullanmak işe yarayacak mı? Yaramadı diyelim, ulaştım kavurucuya ve şanslıysam değerleri verdi. Birkaç litre de ondan ürettim. Birkaç litre de diğer kavurucudan...

Ki 3 çeşit kavurucu birçoğumuz için iyimser... Geçen bir arkadaşın anketinde daha fazla kavurucudan kahve aldığınızı işaretlediniz çeşitlilik anlamında...

Kahveyle birlikte saf suya eklenmek üzere mineral verilene kadar, biri yumuşak biri sert iki çeşit su bulundurup bunlarla "oynayarak" ideal tatlara ulaşmaya çalışıyorum.

Böyle yapanlara da diğer yolu seçenlere de kolaylıklar ve güzel kahveler diliyorum. :)

Tavsiye verenlerle üstat böyle buyurdu vs. şeklinde hicivde bulunmak benim açımdan rahatsız edici. Hakaret vs. olmadığı sürece herkes kendi fikirlerini dilediği gibi ifade etme hakkına sahip fakat sağlıklı bir tartışma ortamı kurulmuyor maalesef bu şekilde yaklaşımlarla. @TheEagle bana göre başlangıçta yazdığınız mesaj söylemek istediğinizle örtüşmedi ve konuyu farklı bir noktaya kaydırdı, bu çıkarımı da şu mesajınızdan elde ettim.

Ben iyilik olsun diye nacizane tavsiyem öncelik hazır su kullanmaktı, eğer buzdağı gibi yarışmalarda ve kafelerde kullanılan, nestle gibi gayet düzgün oranlı bir su ile kötü sonuç alıyorsanız ilk önce reçetenizi değiştirirsiniz ve başka şeylerle oynarsınız ama bazı arkadaşlar işi o kadar abartmışki. - Yok arkadaş bu su kahveyi çözemiyo, deyip ilk değiştirdiği şey su ben bu arkadaşların oturup düzgünce şu makaleyi okuduğunu düşünmüyorum.

Piyasadaki hazır suları, saf suyla yapılan farklı karışımları; farklı kombinasyonlarla, farklı kavurucuların çekirdekleriyle defalarca denedim ve bir fikir oluşturdum. Bu denemeleri yapmış birisi olarak insanlara hazır su kullanmayın diyemem elbette herkes imkanı nisbetinde bu işle uğraşabiliyor, imkan varsa herkesin bunu denemesini isterim. Bu forumda bulunan herkes bu işten keyif almak istiyordur ön kabulüyle bunu söylüyorum, istemeyen tabii ki bu konuya bu kadar kafa yormayabilir ve emek sarf etmeyebilir. Ancak arada fark olmadığını iddia etmek için bu denemeleri yapmış olmak gerekir. Bu denemeleri yapmadan böyle bir varsayımda bulunuluyorsa da, bunun aksini söyleyip bu yönde tavsiye verenlere alaycı şekilde yaklaşılmaması gerekir diye düşünüyorum.

@mimds Denizhan abinin bu mesajına da kendi deneyimlerimle birebir örtüştüğü için harfi harfine katılıyorum.

Denizhan Bey çok saygı duyduğum biri olarak dalga geçtiğimi iddia ettiğinde ve en çok buna güldüğünü yazdığında başka bir şey yazmayayım dedim; çünkü yazılı iletişimin azizliğine uğruyoruz ifade etme ve anlayış olarak.
"SCA standartlarını incelemenizi isterim, verim alamadığınız durumlarda suyla oynayın." demekle "Cupping'de kahve suyla demleniyor, bakış açısı deyip geçiyorum." demek arasında benim ifadem lehine olmak üzere fark olduğunu düşünüyorum, ama ben benimle dalga geçildiğini düşünmedim, gülmedim de. Son mesajlarını da okudum, sanırım söylemek istediğime daha yakın bir anlayış var; öyleyse buna memnun olurum elbette. Değilse de canlar sağolsun.

Bakın ben de herkese saygı duyuyorum, üslubuma da elimden geldiğince dikkat ederim ancak 'sularla oynayın' demekle 'bakış açısı' sözü aynı şey değil çünkü bu iş göreceli ve tek bir doğrusu yok, bunu artık hepimiz biliyoruz... benim bakış açısı deme sebebim bundan, ben böyle deneyimlerim, sizin deneyimleriniz ve önceliğiniz farklı olabilir, bunun adı bakış açısıdır, buna saygı duyarım... bunlar dışında şu son mesajlarımın hiç birinde kimseyle dalga geçecek bir şey yazmadığıma eminim... ama siz 'sularla oynayın' ya da suyun bir parametre olduğunu vurgulamak için yazdığım sca konusuna karşılık 'sca kriterlerini okumadıysanız okuyun' gibi şeyler yazarsanız iletişim azizliğine uğramamız kaçınılmaz olur...
Bir parantez açayım: yerli-yabancı kavurucuların bazılarında bir tutarsızlık sorunu var, katılmayabilirsiniz elbette ama aynı suyla iki farklı paketten başka tatlar almak olası oluyor. Hiçbir tat ve koku alınamadığı da oluyor, geri dönüş yaptığımızda "sudandır." diyen kavurucular var, bu benim "olaya bakış açım." değil; aksine çoğumuz için mutlak bir deneyimleme... Ve buna "bakış açısı deyip geçiyorum." dendiğinde yine dalga geçildiğini düşünmedim, sadece aynı şekilde cevap verdim.

Kötü örnek örnek olmaz ki... Konumuz öyle söyleyen kavurucular değil, konumuz suyun bir parametre olup olmadığı... öyle söyleyen kavurucular konusunu burada 1,5 yıl önce işledik, hatta o dönemlerde o güne dek sattığı ürünle ilgili olarak su konusunda hiç bir önerisi olmadığı halde o sularla bu kahveleri çözemezsiniz diyen kerameti kendinden menkul kavurucular için neler yazdığımı hatırlayanlar olacaktır... bunlar kötü örnek ancak konumuz o değildi, bunu savunan da olmadı...
Kaldı ki mesajlarımın hiçbirinde "Su önemsizdir." de demedim. Hatta "parametre değildir." diyen forumdaşa kısmen katılmadığımı yazdığım mesaja "Bu ifadeyi anlayamıyorum." şeklinde başlayan mesaj geldi, cevap verdim; "aynı fikirdeysek neye cevap yazıyorsunuz." diye yine mesaj geldi. Ben orada kötü kavrum için ayrı bir parantez açmışım zaten, doğru kavrum için de su da bir miktar önemlidir demişim. Yazılı iletişime bağlıyorum buradaki durumu da... Pek polemik seven bir yapım yok, o yüzden net olarak söylemek isterim ki kimseyle dalga geçmedim, dalga geçme ya da çok güldürme çabası içinde olmadım, içim rahat, öyle bir izlenim verdiysem kusura bakmayın @mimds , umuyorum sizin de içiniz rahattır. :)
benim içim tabii ki rahat, sizi kıracak bir şey yazdığımı düşünmüyorum ancak bir yanlış anlamayı düzeltmek adına bu nazik üslup için de teşekkür ederim... tabii ki amacımız kalp kırmak ya da ben senden daha çok şey biliyorum gibi ukalaca bir tavır sergilemek değil, olumlu olumsuz deneyim paylaşmak, ihtiyaç hissedene katkıda bulunmak... bir başka mesajda da dediğim gibi, keşke bana da yeni başladığımda biri bunları söyleseydi de onca kahveyi heba etmeseydim... ama öyle öyle öğreniyor insan :)
Su için yapılacak ters osmos ve mineralleme sisteminin bir ev demleyicisini maksimum fayda/maliyet düzleminde yeterli verime ulaştırmama, maddi-manevi zorlama durumundan bahsettim. Su başkaları için en önemli parametre olabilir, belki zamanla benim için de buna evrilebilir, fikirlere saygı duyarım ki bilgim artsın, kahveye lezzet olarak yansısın. Ama aynı saygıyı da beklerim yaşlarımızdan bağımsız olarak. ;)
Tabii ki, size de, burada bulunan herkese de saygım var ve damarıma basılmazsa kimseye saygısızlık etmem, yanlış anlaşılmam halinde de yaşıma vs takılmadan özür dilemeyi ego sorunu yapmam... su konusunun çözümünün bir külfet olduğunu elbette biliyorum ancak bu değirmen için de geçerli, kettle için de, diğer ekipmanlar için de... markayla tabii ki hiç bir bağlantım yok ancak kullandığım için, örn. Peak Water o değirmenlerin veya kettle ların, ya da ortalama bir espresso makinasının maliyetinin kaçta kaçı, bunu siz de gayet iyi bilirsiniz... tabii ki bu da yetmez, önce bilgi, tecrübe, zaman, sabır.... ve tabii ki iyi kahve, o kahveye uygun su, iyi değirmen... ekipman konusu bunlardan sonra, elinizde bunlarla ilgili çözüm varsa tek bir ekipmanla, örn. french pressle de ya da aeropressle, hatta cupping e benzer yöntemlerle de leziz kahveler elde edersiniz....

Kavurucular cephesinde su standart değilken; suda bir standart yaratmaya çalışıyoruz "iyi su, ideal su" adı altında. Kimi kavurucuda 53 ppm, kiminde 50, kiminde 80, kiminde 100 ppm iken, SCA "Hedef 150 ama 75-250 arasında olabilir." derken. Ki sadece mineral yoğunluğu değil, "39 sayfa mesajdan" da anlaşılacağı üzere hangi minerallerden ne miktarda oluştuğu daha önemli görülürken...

Ppm'ine, gh kh'sına vs takılmadan tüm kahveler için ideal, mutlak, tek bir su olmadığını artık iyi kötü çoğumuz biliyoruz, kimse de bunu iddia etmiyor ama bu bir parametre değil demek mümkün değil... Sizin de dediğiniz gibi SCA da bir aralık vermiş... Derdimiz farklı kavurucuların cupping yaptığı sulara olabildiğince yakın suyu elde etmek, ister hazır su, ister arıtma, ister mineralleme vs... zaten bu nedenle hazır sular için de tek ve 'mutlak' bir su önermek doğru değil... ancak sonuçta fincandan keyf alıyorsanız bunların hiç birinin bir önemi yok elbette...
Evimde şu an 3 farklı kavurucunun kahvesi var; Biri dışında diğerleri ppm, GH, KH değerleri vermemiş. Mesela 53 ppm, 53.6 gh, 50 kh 7.4 ph yakaladım, bundan birkaç litre ürettim. Bunu diğer kavurucunun kahvelerinde kullanmak işe yarayacak mı? Yaramadı diyelim, ulaştım kavurucuya ve şanslıysam değerleri verdi. Birkaç litre de ondan ürettim. Birkaç litre de diğer kavurucudan...

Ki 3 çeşit kavurucu birçoğumuz için iyimser... Geçen bir arkadaşın anketinde daha fazla kavurucudan kahve aldığınızı işaretlediniz çeşitlilik anlamında...

Kahveyle birlikte saf suya eklenmek üzere mineral verilene kadar, biri yumuşak biri sert iki çeşit su bulundurup bunlarla "oynayarak" ideal tatlara ulaşmaya çalışıyorum.

Böyle yapanlara da diğer yolu seçenlere de kolaylıklar ve güzel kahveler diliyorum. :)
Bu bir hobi, kimine deli işi gelebilir, tıpkı diğer hobiler gibi.... dilediğiniz kadar derine gidebilirsiniz, ya da gitmezsiniz, önemser ya da önemsemezsiniz, bu kabullerin hepsi bir tercih... ancak tercih etmek ya da tavsiyede bulunmak için önce az çok deneyimlemiş olmanız gerekir... örneğin ben biraz dağcılık ve trekkingle uğraştım, onca ekipmanın yanında bilmem kaç bin liraya kıyıp özel botlar aldım, evet onlarla yürümek bir konfordu ancak bir defasında botları unutup günlük çok basit bir spor ayakkabısıyla 4 gün boyunca Aladağlar Transı yapmak zorunda kaldım... ha oldu mu oldu, bu ayakkabılar kesin yolda parçalanacak, sandaletle onca gün o dağı, taşı, kayayı nasıl aşacağım derken ayakkabılara hiç bir şey olmadı, sadece tabanım biraz su topladı ama dert etmedim... yani o botlara onca para dökmeden de dağlara tırmanabilirsiniz ancak tabanınız su toplayabilir, bileğiniz burkulabilir, sizi taşımak zorunda kalabilirler, acı çekebileceğinizi, o ayakkabıların yolda parçalanabileceğini de bilmek gerekir... yani bot bir parametre değildir, onlarsız da yürünür diyemem, dersem yaşadığım tecrübeyi de aktarmam gerekir, gerisi günler boyunca o taşlı kayalı patikalara tırmanacak kişinin tercihine kalmış :) sonuçta burada bilgi, deneyim ya da hüküm paylaşırken diğer dostlara karşı bir sorumluluğumuz var, o, şu, bu parametredir ya da değildir derken konuyu hakikaten az çok deneyimlemiş olmak gerekir... deneyim ya da bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak, sırf elde edemediğimiz ya da önemsemediğimiz için bazı şeyleri önemsiz gibi göstermek sanırım hem kendi adımıza hem de diğer arkadaşlara haksızlık olur gibi geliyor bana...

ben de size ve tüm arkadaşlara keyfli kahveler ve güzel günler diliyorum :)

Moderatörün son düzenlenenleri:

Sn. CoFFeePaTh,

Öncelikle eğer bana yazdıysanız, aynı fikirdeysek neye cevap yazıyorsunuz diye sormadım, su bir parametre değildir diyen kahvesevere gelen karşı yorumların değil ilk yorumun yanında durduğunuzu ve onayladığınızı gözlemlediğim için eğer zaten sizin için bir parametre ise bu karşı fikirlerin neresine itiraz ettiğinizi öğrenmek istedim.

Aslında konunun özü çok basit diye düşünüyorum, su bir parametre midir? Yani siz bu değişken ile oynayınca sonuç değişir mi, yoksa değişmez mi? Eğer değiştiğini düşünüyorsak su bir parametredir, aksi iddia şu oluyor demlediğiniz kahvede hangi suyu kullandığınızın bir önemi veya etkisi yoktur. Son yazınızdan aynı noktada olduğumuzu anlıyorum, yani siz de ben de su bir parametredir diyoruz.

Gelelim sonraki konuya yani şartlı parametre olma konusuna. Geriye doğruda okudum ancak örneğin yanık bir kahveyi farklı su kullanarak düzeltebiliriz diye bir yoruma da rastlamadım. Burada konuştuğumuz konular sanırım kahvenin doğru şekilde önümüze geldiği ön kabulu ile başlıyor. Eğer bu şekilde başlamaz isek zaten hiçbir parametrenin etkisinden bahsedemeyiz.

Kavurucularda suyun bir standart olmasına zaten gerek yok, aslında bizler tek bir standart yaratmaya çalışmıyoruz tam tersine geniş seçkide kahve için iyi performans verebilecek su kullanılmasının faydasını anlatmaya çalışıyoruz. Önceki yazılarımda da yazmıştım tabi ki yapılabilir olmak ile beraber önerim zaten kahve su eşleşmesine yönelmemek. Daha ziyade geniş seçkide kahve ile sorunsuz demleme yapılabilecek bir suyu bulabilmek. Verdiğiniz örnek bence olması gereken aralıkta olmadığı için birşey diyemiyorum zira bu kadar yakın gh/kh olması çok istenen bir durum değil. Ama diyelim ki elimizde bir su var 80ppm gh, 50ppm kh, mg/ca oranı da 2:1 olsun. Bu su ile geniş seçkide kahve ile sorun yaşamadan kullanım yapabilirsiniz, her kavurucu özelinde su kompozisyonu yapmanıza gerek kalmaz. Bu demek değil ki kavurucunun kendi suyu ile demlediği kahve ile siz aynı şeyi alacaksınız ancak büyük ölçüde o kahveden belli bir seviye üstü performans/sonuç alacaksınız. Neden kavurucuya su soruluyor derseniz aslında kendi kahvesini yaparken erişmek istediği noktaya önerdiği su ile varmış ve biz de bu doğrultuda parametreler kullanarak onu yakalamaya çalışıyoruz.

Ben size kendimden bir örnek vereyim, bu şekilde herhalde daha rahat anlatabilirim. Çok farklı su kompozisyonları ile önerilen kahveler alıyorum. Bunlar için kendimce iyi olduğunu düşündüğüm bir su ile demleme yapıyorum. Eğer elimdeki su ve önerilen su arasında çok büyük fark varsa bazen geri ileri deneme yapıyorum. Her önerilen su kompozisyonunu yakalamaya çalışmıyorum öyle bir amacım da yok zaten, düzgün içerikli bir su kullanarak mümkün olduğunca geniş seçkide kahvenin iyi demlenmesini sağlamaya çalışıyorum. Yine gerçek örnek verelim, coffea circular un önerdiği su farklı, collective farklı, vannelli farklı, supremo farklı ve aralarında oldukça fark var. Öneriler oldukça farklı olmasına rağmen benim kullandığım su ile hep belli seviye üstünde sonuç aldım. Az mı çözüldü, çok mu düz oldu, asidite mi gitti, acılık mı geldi gibi belirgin bir olumsuzluk gözlemlemedim. Yapabildiğim zaman önerilere yakın şekilde suyumu revize edip de denedim efor sarf edeceğim kadar farkı sıklıkla almadığım için tek su ile devam ediyorum. Söylemek istediğim kullandığım su en iyi, o kahve için en uygun su değil ancak geniş seçkide kahve için iyi sonuç verebiliyor. Buradan konunun başına dönersek, önerilen de tam burası. Nasıl ki diğer bileşenlerde belli bir optimum seviye yakalamaya çalışıyorsak bu su içinde geçerli.

Birşeyi merak ettim, 53ppm tds içinde 53.6ppm GH nasıl çıktı acaba ölçüm yaptığınız ekipmanda bir sorun olabilir mi? Veya sadece bir örnek miydi?

Son düzenleme:
Ben üslup korunduğu sürece böyle konuşmaları olumlu buluyorum. Konuşmaya dahil olanlar için olmasa bile bunları okuyan kişiler bi şeyler öğrenebilir. Herkesin forumdan beklentileri farklı. Bazısı sadece indirimli kahve içmeye girer , bazısı iyi çekirdek ne varmış diye girer , bazıları da en ince ayrıntısına kadar bilgi almak için girer. Ben buzdağı kullanıyorum. Beni memnun edicek sonuçlar alıyorum ama bana gelen buzdağı su bile hep aynı olmuyo. Eğer tatmin olmazsam ilerde başka arayışlara da girebilirim mesela. Şöyle buyruldu falan gibi söylemlerde bulunmaya bence gerek yok.

Sn. CoFFeePaTh,

Öncelikle eğer bana yazdıysanız, aynı fikirdeysek neye cevap yazıyorsunuz diye sormadım, su bir parametre değildir diyen kahvesevere gelen karşı yorumların değil ilk yorumun yanında durduğunuzu ve onayladığınızı gözlemlediğim için eğer zaten sizin için bir parametre ise bu karşı fikirlerin neresine itiraz ettiğinizi öğrenmek istedim.

Aslında konunun özü çok basit diye düşünüyorum, su bir parametre midir? Yani siz bu değişken ile oynayınca sonuç değişir mi, yoksa değişmez mi? Eğer değiştiğini düşünüyorsak su bir parametredir, aksi iddia şu oluyor demlediğiniz kahvede hangi suyu kullandığınızın bir önemi veya etkisi yoktur. Son yazınızdan aynı noktada olduğumuzu anlıyorum, yani siz de ben de su bir parametredir diyoruz.

Gelelim sonraki konuya yani şartlı parametre olma konusuna. Geriye doğruda okudum ancak örneğin yanık bir kahveyi farklı su kullanarak düzeltebiliriz diye bir yoruma da rastlamadım. Burada konuştuğumuz konular sanırım kahvenin doğru şekilde önümüze geldiği ön kabulu ile başlıyor. Eğer bu şekilde başlamaz isek zaten hiçbir parametrenin etkisinden bahsedemeyiz.

Kavurucularda suyun bir standart olmasına zaten gerek yok, aslında bizler tek bir standart yaratmaya çalışmıyoruz tam tersine geniş seçkide kahve için iyi performans verebilecek su kullanılmasının faydasını anlatmaya çalışıyoruz. Önceki yazılarımda da yazmıştım tabi ki yapılabilir olmak ile beraber önerim zaten kahve su eşleşmesine yönelmemek. Daha ziyade geniş seçkide kahve ile sorunsuz demleme yapılabilecek bir suyu bulabilmek. Verdiğiniz örnek bence olması gereken aralıkta olmadığı için birşey diyemiyorum zira bu kadar yakın gh/kh olması çok istenen bir durum değil. Ama diyelim ki elimizde bir su var 80ppm gh, 50ppm kh, mg/ca oranı da 2:1 olsun. Bu su ile geniş seçkide kahve ile sorun yaşamadan kullanım yapabilirsiniz, her kavurucu özelinde su kompozisyonu yapmanıza gerek kalmaz. Bu demek değil ki kavurucunun kendi suyu ile demlediği kahve ile siz aynı şeyi alacaksınız ancak büyük ölçüde o kahveden belli bir seviye üstü performans/sonuç alacaksınız. Neden kavurucuya su soruluyor derseniz aslında kendi kahvesini yaparken erişmek istediği noktaya önerdiği su ile varmış ve biz de bu doğrultuda parametreler kullanarak onu yakalamaya çalışıyoruz.

Ben size kendimden bir örnek vereyim, bu şekilde herhalde daha rahat anlatabilirim. Çok farklı su kompozisyonları ile önerilen kahveler alıyorum. Bunlar için kendimce iyi olduğunu düşündüğüm bir su ile demleme yapıyorum. Eğer elimdeki su ve önerilen su arasında çok büyük fark varsa bazen geri ileri deneme yapıyorum. Her önerilen su kompozisyonunu yakalamaya çalışmıyorum öyle bir amacım da yok zaten, düzgün içerikli bir su kullanarak mümkün olduğunca geniş seçkide kahvenin iyi demlenmesini sağlamaya çalışıyorum. Yine gerçek örnek verelim, coffea circular un önerdiği su farklı, collective farklı, vannelli farklı, supremo farklı ve aralarında oldukça fark var. Öneriler oldukça farklı olmasına rağmen benim kullandığım su ile hep belli seviye üstünde sonuç aldım. Az mı çözüldü, çok mu düz oldu, asidite mi gitti, acılık mı geldi gibi belirgin bir olumsuzluk gözlemlemedim. Yapabildiğim zaman önerilere yakın şekilde suyumu revize edip de denedim efor sarf edeceğim kadar farkı sıklıkla almadığım için tek su ile devam ediyorum. Söylemek istediğim kullandığım su en iyi su değil ancak geniş seçkide kahve için iyi sonuç verebiliyor. Buradan konunun başına dönersek, önerilen de tam burası. Nasıl ki diğer bileşenlerde belli bir optimum seviye yakalamaya çalışıyorsak bu su içinde geçerli.

Birşeyi merak ettim, 53ppm tds içinde 53.6ppm GH nasıl çıktı acaba ölçüm yaptığınız ekipmanda bir sorun olabilir mi? Veya sadece bir örnek miydi?
Merhaba,
Eğer bu aralıklarda bir suyla çekirdeğin %90-95 civarında potansiyeline ulaşacağımıza ya da ulaşmanın mümkün olduğuna; birebir kavurucunun kullandığı suyu simule etmenin efor sarf edileceği kadar fark yaratmayacağı ön kabulüne varırsak; yani geniş aralıkta bir işe yarar suyumuz olacaksa elbette bu parametre için yatırım yapılabilir. Bahsettiğiniz asidite, acılık ya da ekşilik sorunlarını bazen yaşıyorum ama dediğim gibi sularla bir miktar oynayarak, değiştirerek bunları gidermek mümkün olabiliyor, tamamen tesadüfi şekilde gerçekleşebiliyor hatta. :)

Merak ettiğiniz konuyla ilgili olarak bir ölçüm yapmadım, fakat cleancup'ın kahvelerini test ederken kullandığı suyun değerleri bunlar olmalı. Kahve aldığım zaman ilk iş nasıl bir başlagıç noktası öneriyor kavurucu; buna bakıyorum. Öyle farkettim:

ilk yorumun yanında durduğunuzu ve onayladığınızı gözlemlediğim için
Onaylıyorum demedim; "kısmet katılmamakla birlikte" diye cümlem devam ediyor. O yüzden okumadığınızı düşündüm hatta, orada forumdaş kavrum hatalarından bahsetmek istiyor, suya varana kadar ohhoo neler var diye anladım, empati geliştirdim sadece, aslında biraz mesleki deformasyon. :)

Arkadaşlar selamlar,

Fuska Su ile buzdağı su arasında değerlendirme yapabilecek bir arkadaşımız var mıdır?

Buzdağı damacana getirmiyor fakat fuska damcana getiriyor. Kendi deneyimlerime bakacak olursak benzer su olduklarını hissediyorum.

Daha önce deneyimleyen arkadaşlarım vardı ama ikisini bir karşılaştırma olanağı olan var mıdır?

Merhaba,
Eğer bu aralıklarda bir suyla çekirdeğin %90-95 civarında potansiyeline ulaşacağımıza ya da ulaşmanın mümkün olduğuna; birebir kavurucunun kullandığı suyu simule etmenin efor sarf edileceği kadar fark yaratmayacağı ön kabulüne varırsak; yani geniş aralıkta bir işe yarar suyumuz olacaksa elbette bu parametre için yatırım yapılabilir. Bahsettiğiniz asidite, acılık ya da ekşilik sorunlarını bazen yaşıyorum ama dediğim gibi sularla bir miktar oynayarak, değiştirerek bunları gidermek mümkün olabiliyor, tamamen tesadüfi şekilde gerçekleşebiliyor hatta. :)

Merak ettiğiniz konuyla ilgili olarak bir ölçüm yapmadım, fakat cleancup'ın kahvelerini test ederken kullandığı suyun değerleri bunlar olmalı. Kahve aldığım zaman ilk iş nasıl bir başlagıç noktası öneriyor kavurucu; buna bakıyorum. Öyle farkettim:

Bir yüzde vermem mümkün değil açıkçası zira herhangi bir istatiksel çalışma yapmadım. Kendi tecrübem, sıradışı bir çekirdek veya yine çok sıradışı bir su kompozisyonu gereksinimi olmadığı sürece oldukça güvenli bir alanda kalabileceğimiz yönünde. Benim deneyimim böyle oldu, çok farklı kavrum profilleri ve su kompozisyon önerilerinde dahi iyi bir seviye yakalandığını düşünüyorum.

Paylaştığınız link için teşekkürler, sanırım burada bir ölçüm veya hesaplama hatası olmuş. Normalde tds, sertlikten büyük olmalı. Buna şu sebep olmuş olabilir TDS i gravimetrik değil, iletkenlik üzerinden hesaplarken dış etkenler sebebiyle düşük çıkmış olabilir, veya sertlik için ara değer okunmadan (titrimetrik) üste yuvarlanmiştir. 3 damla = 53.6 dgh verir ancak aslında belki dgh gerçekte 2 ile 3 damla arasındadır. Seyretlme ile ara değer bulunsaydı sanırım tds in altından gerçek değeri okurduk.

Bu arada yaptığınız doğru bir yaklaşım bence, kavurucunun önerisine göre fırsatınız varsa en azından sert mi yoksa yoksa yumuşak bir su ile mi başlamak fayda sağlayacak degerlendirmek ilk adımı çok daha iyi bir noktaya atmayı sağlar.

Arkadaşlar selamlar,

Fuska Su ile buzdağı su arasında değerlendirme yapabilecek bir arkadaşımız var mıdır?

Buzdağı damacana getirmiyor fakat fuska damcana getiriyor. Kendi deneyimlerime bakacak olursak benzer su olduklarını hissediyorum.

Daha önce deneyimleyen arkadaşlarım vardı ama ikisini bir karşılaştırma olanağı olan var mıdır?
Kendi deneyimlerim aynı olmadığı yönünde.

İstanbul'da ev için içme suyu fuska su kullanıyorum. Kahve için taşkesti ve buzdağı. Fuska ile de bir çok kez denedim ama beğenmedim. Nasıl ifade edebilirim bilemiyorum lakin kabaca "sert su" gibi geldi.

Başka bir lokasyonda da saka, ıstranca ve gene buzdağı kullanıyorum. Istranca su, saka ve fuska'dan filtre demlemeye daha uygun diye düşünüyorum.

Keyifli fincanlar...

Çok teşekkür ederim hocam
Kendi deneyimlerim aynı olmadığı yönünde.

İstanbul'da ev için içme suyu fuska su kullanıyorum. Kahve için taşkesti ve buzdağı. Fuska ile de bir çok kez denedim ama beğenmedim. Nasıl ifade edebilirim bilemiyorum lakin kabaca "sert su" gibi geldi.

Başka bir lokasyonda da saka, ıstranca ve gene buzdağı kullanıyorum. Istranca su, saka ve fuska'dan filtre demlemeye daha uygun diye düşünüyorum.

Keyifli fincanlar...

Bilene birşey danışayım. Bugün daha önceden kahve demlerken hep kullandığım taşkesti marka suyu değiştirip fuska ile yaptım. Aynı kahveyle, aynı reçeteyle yaptığım demlemede Taşkesti varken kahve adeta bir meyve suyuydu, fuskayla bütün tatlar baskın bir acılığın altında kalmış oldu. Bu nasıl iştir, bu kadar değişir mi ey bilenler bi el verin hele.

Bilene birşey danışayım. Bugün daha önceden kahve demlerken hep kullandığım taşkesti marka suyu değiştirip fuska ile yaptım. Aynı kahveyle, aynı reçeteyle yaptığım demlemede Taşkesti varken kahve adeta bir meyve suyuydu, fuskayla bütün tatlar baskın bir acılığın altında kalmış oldu. Bu nasıl iştir, bu kadar değişir mi ey bilenler bi el verin hele.
bu kadar değişir hocam :) fuskaya göre reçeteyle oynayabilirsiniz (kalın öğütmek, sıcaklık düşürmek, doz arttırmak vs.) ama bi taşkesti olmaz (o kahveden verim aldığınız için böyle söylüyorum yoksa taşkestiyi bilmiyorum şahsen)

Su konusunu ideale yaklaştırmak kafamı kurcalıyor, her kahveye göre suyu uydurma konusundan ziyade, önerildiği gibi, 3. nesil bir kahveciden ters osmos otomatik mineralleme ile standardize edilmiş bir suyla piyasadaki sert-yumuşak-orta düzey suları doğru düzgün kavrulduğuna ikna olduğum bir çekirdekte, filtre için bile olsa karşılaştırıp deneyeceğim. Gelişmeleri editlerim. :)

Su konusunu ideale yaklaştırmak kafamı kurcalıyor, her kahveye göre suyu uydurma konusundan ziyade, önerildiği gibi, 3. nesil bir kahveciden ters osmos otomatik mineralleme ile standardize edilmiş bir suyla piyasadaki sert-yumuşak-orta düzey suları doğru düzgün kavrulduğuna ikna olduğum bir çekirdekte, filtre için bile olsa karşılaştırıp deneyeceğim. Gelişmeleri editlerim. :)
Kesinlikle denemenizi öneririm, hatta bir kere de olsa cupping yapabilirsiniz. Su içinde kipa, buzdağı ve Taşkestinin 150+ppm bikarbonat olan kaynağını bulursanız 3 skalada suyu eş zamanli denemiş olursunuz. Kipa ve Taşkesti daha uç örnekler olduğu için farkları daha rahat gözlemlemeniz için özellikle öneriyorum.

Kipa, Buzdağı var ama Teşkesti hiç görmedim, sanal mağzalarda da yok. Sanırım Bim'deki Sırma Adana kaynağı ile benzer sular, çünkü içilemeyecek kadar berbat; sert bir su. :)
Yumuşak derken hiç Kipa kullanmadım bu arada kahveyi çözmez diye, Pürsu Uludağ kaynağı yumuşak, Buzdağı orta sertlikte, Hayat Şekerpınarı ise sert olarak nitelediğim sulardı. Bunlarla oynuyordum ben, nerelere geldik. :)
Kesinlikle denemenizi öneririm, hatta bir kere de olsa cupping yapabilirsiniz. Su içinde kipa, buzdağı ve Taşkestinin 150+ppm bikarbonat olan kaynağını bulursanız 3 skalada suyu eş zamanli denemiş olursunuz. Kipa ve Taşkesti daha uç örnekler olduğu için farkları daha rahat gözlemlemeniz için özellikle öneriyorum.

Kipa, Buzdağı var ama Teşkesti hiç görmedim, sanal mağzalarda da yok. Sanırım Bim'deki Sırma Adana kaynağı ile benzer sular, çünkü içilemeyecek kadar berbat; sert bir su. :)
Yumuşak derken hiç Kipa kullanmadım bu arada kahveyi çözmez diye, Pürsu Uludağ kaynağı yumuşak, Buzdağı orta sertlikte, Hayat Şekerpınarı ise sert olarak nitelediğim sulardı. Bunlarla oynuyordum ben, nerelere geldik. :)
Taşkesti suyun kaynağı taşkesti-bolu ve doğal mineralli su olarak geçer. PH8 olduğu için buzdağına göre bir tık serttir. Kahveden hariç olarak içmek için benim tercih ettiğim 2 markadan biridir, diğeri de buzdağı. Şahsen fuskayı da içmek için beğenirdim fakat kahvede korkunç bir sonuç verdi(taşkestiye göre). Daha önce taşkesti görmemiş oluşunuzun sebebi tek bir kaynaktan doldurulduğu için satış ağı ve ürün hacminin dar oluşu olabilir. Özetle markalara çok da önyargılı olmamak lazım. Denemekten zarar çıkmaz. Şahsen benim bundan sonrası için denemek istediğim markalar badempınarı ve vakıf taşdelen, ki belki de bunları da daha önceden duymamış olabilirsiniz. Bakalım deneyip göreceğiz.

Geri