Denizhan Bey çok saygı duyduğum biri olarak dalga geçtiğimi iddia ettiğinde ve en çok buna güldüğünü yazdığında başka bir şey yazmayayım dedim; çünkü yazılı iletişimin azizliğine uğruyoruz ifade etme ve anlayış olarak.
"SCA standartlarını incelemenizi isterim, verim alamadığınız durumlarda suyla oynayın." demekle "Cupping'de kahve suyla demleniyor, bakış açısı deyip geçiyorum." demek arasında benim ifadem lehine olmak üzere fark olduğunu düşünüyorum, ama ben benimle dalga geçildiğini düşünmedim, gülmedim de. Son mesajlarını da okudum, sanırım söylemek istediğime daha yakın bir anlayış var; öyleyse buna memnun olurum elbette. Değilse de canlar sağolsun.
Bir parantez açayım: yerli-yabancı kavurucuların bazılarında bir tutarsızlık sorunu var, katılmayabilirsiniz elbette ama aynı suyla iki farklı paketten başka tatlar almak olası oluyor. Hiçbir tat ve koku alınamadığı da oluyor, geri dönüş yaptığımızda "sudandır." diyen kavurucular var, bu benim "olaya bakış açım." değil; aksine çoğumuz için mutlak bir deneyimleme... Ve buna "bakış açısı deyip geçiyorum." dendiğinde yine dalga geçildiğini düşünmedim, sadece aynı şekilde cevap verdim.
Kaldı ki mesajlarımın hiçbirinde "Su önemsizdir." de demedim. Hatta "parametre değildir." diyen forumdaşa kısmen katılmadığımı yazdığım mesaja "Bu ifadeyi anlayamıyorum." şeklinde başlayan mesaj geldi, cevap verdim; "aynı fikirdeysek neye cevap yazıyorsunuz." diye yine mesaj geldi. Ben orada kötü kavrum için ayrı bir parantez açmışım zaten, doğru kavrum için de su da bir miktar önemlidir demişim. Yazılı iletişime bağlıyorum buradaki durumu da... Pek polemik seven bir yapım yok, o yüzden net olarak söylemek isterim ki kimseyle dalga geçmedim, dalga geçme ya da çok güldürme çabası içinde olmadım, içim rahat, öyle bir izlenim verdiysem kusura bakmayın
@mimds , umuyorum sizin de içiniz rahattır.
Su için yapılacak ters osmos ve mineralleme sisteminin bir ev demleyicisini maksimum fayda/maliyet düzleminde yeterli verime ulaştırmama, maddi-manevi zorlama durumundan bahsettim. Su başkaları için en önemli parametre olabilir, belki zamanla benim için de buna evrilebilir, fikirlere saygı duyarım ki bilgim artsın, kahveye lezzet olarak yansısın. Ama aynı saygıyı da beklerim yaşlarımızdan bağımsız olarak.
Suyla ilgili şu anki görüşüm özetle şu:
Kavurucular cephesinde su standart değilken; suda bir standart yaratmaya çalışıyoruz "iyi su, ideal su" adı altında. Kimi kavurucuda 53 ppm, kiminde 50, kiminde 80, kiminde 100 ppm iken, SCA "Hedef 150 ama 75-250 arasında olabilir." derken. Ki sadece mineral yoğunluğu değil, "39 sayfa mesajdan" da anlaşılacağı üzere hangi minerallerden ne miktarda oluştuğu daha önemli görülürken...
Evimde şu an 3 farklı kavurucunun kahvesi var; Biri dışında diğerleri ppm, GH, KH değerleri vermemiş. Mesela 53 ppm, 53.6 gh, 50 kh 7.4 ph yakaladım, bundan birkaç litre ürettim. Bunu diğer kavurucunun kahvelerinde kullanmak işe yarayacak mı? Yaramadı diyelim, ulaştım kavurucuya ve şanslıysam değerleri verdi. Birkaç litre de ondan ürettim. Birkaç litre de diğer kavurucudan...
Ki 3 çeşit kavurucu birçoğumuz için iyimser... Geçen bir arkadaşın anketinde daha fazla kavurucudan kahve aldığınızı işaretlediniz çeşitlilik anlamında...
Kahveyle birlikte saf suya eklenmek üzere mineral verilene kadar, biri yumuşak biri sert iki çeşit su bulundurup bunlarla "oynayarak" ideal tatlara ulaşmaya çalışıyorum.
Böyle yapanlara da diğer yolu seçenlere de kolaylıklar ve güzel kahveler diliyorum.