• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve İçin İdeal Su

Kipa su kullandiğımdan beri asidite olarak zirveleri gördüm.Kahveler o kadar canlı ki ağzım sulanıyor içerken. Ama anlamadığım bir tat var.Böyle buruk bir tat, kuruluk mu yoksa tuzluluk mu tam çözemedim.Sanırım kuruluk.Bu durumda overextr. Olmuş diyebiliriz.Ama emin olamıyorum. Acaba asidite çok yüksek kahveyi çok çözmüş diyebilir miyiz? Ya da underextr. mı? Bunun ayrımina varamadım.
İkinci olarak, bu durumu suya mudahale etmeden ogutum boyutuyla vs dengeleyebilir miyiz?
@Kahveciningalaksirehberi

Kipa Su Neredeyse saf su ayarında 7 Tds felan geliyor bi bakın isterseniz :)

Senin hatırına hayatta yapmam dediğim şeyi yapıp suya (Kipa) maden suyu (Beypazarı) karıştırdım; Kafein Kültür Kenya'sını demledim -ikinci demleyişim oldu-; ilkinden daha canlı asiditeye sahip ve temiz içimli bir çıktı aldım. Kipa'yı daha evvelden doğrudan demleme suyu olarak kullanıp memnun kalmamıştım.

Senin hatırına hayatta yapmam dediğim şeyi yapıp suya (Kipa) maden suyu (Beypazarı) karıştırdım; Kafein Kültür Kenya'sını demledim -ikinci demleyişim oldu-; ilkinden daha canlı asiditeye sahip ve temiz içimli bir çıktı aldım. Kipa'yı daha evvelden doğrudan demleme suyu olarak kullanıp memnun kalmamıştım.
5lt suya 1 şişe soda mi? Oran nasıl ?

Ne suymuş arkadaş, yarışmaya hazırlanmıyorsanız su bir parametre değil arkadaşlar 😅. Bazı kafeler bile artık hazır su kullanıyor. Buzdağı ya da Nestle buluyorsanız, hazırlayacağınız sudan çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Kahve kötü çıktı diye ilk suyu değiştiriyorsanız geçmiş oluyorum diyorum.

Ne suymuş arkadaş, yarışmaya hazırlanmıyorsanız su bir parametre değil arkadaşlar 😅. Bazı kafeler bile artık hazır su kullanıyor. Buzdağı ya da Nestle buluyorsanız, hazırlayacağınız sudan çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Kahve kötü çıktı diye ilk suyu değiştiriyorsanız geçmiş oluyorum diyorum.

Hayat bir yarışma, biz de yarışmacıyız. Life is a race and we are...

hocam ben de anlattığınız gibi düşünüyordum ama bu konunun 2.mesajında bahsedilen en basit karışımı (Abant su ile yapılan) yaptım, o tadı çok fark ettirdi. Ama 5 litrelik damacanam bitince yeni damacanada aynı tadı alamadım maalesef. Ya çözeltim beklediği yerde dibe çökmüş ya da Abant ın şişeler arası farklılıklar var.

Ne kahveymiş arkadaş, gurme değilseniz kahvenin türü pek fark etmez arkadaşlar. Bazı kafeler bile artık Nescafe Gold kullanıyor. Nescafe ya da Mehmet Efendi buluyorsanız, evde kendi demleyeceğiniz kahveden daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Sonra bir şeyler daha diyorum.

@TheEagle yukarıdaki paragrafı beğendiniz mi? Sizinki ile arasındaki farkları gösterir misiniz? Bir hobi forumunda insanların heveslerine gereksiz dediğinizin farkında mısınız? Emekli amca itemlerinden birini ucuz fiyata almak ister misiniz? Her bireyin kahve ile etkileşiminin farklı olabileceğinden haberiniz var mı?

Gelişine vurdum, verdiğiniz pas çok iyiydi, kendimi durduramadım, özür dilerim 😄

Gerçekten deneye deneye en doğrusunu bulmaya çalışıyorsunuz bir noktadan sonra :) Birde Kızılay Erzincan Soda ile deneyin bulabilirseniz oda farklı bir yapıya geçiriyor :) Aynı Kenyayı Şuan bende içiyorum Birde PPM'i 60 Civarına çıkarıp deneyin daha farklı bir tat profili sunacak :)

Son düzenleme:
Ne Suymuş yaa felan demeyin Su bir Parametredir. ! Emin olun o kadar çok değiştiriyor ki kahveyi A markası bir hazır su kahveyi Dümdüz Asiditesiz bir hale getirirken B Markası bir su yada kendi hazırladıgınız bir su daha Canlı Asiditeli hale getiriyor çok farklı bir tat profili çıkartabiliyor. Kör tadım yaptırsak bu ikisi aynı kahve değil dersiniz fark o derecek yüksek oluyor. Nitelikli Kahvede 1 Numara Çekirdek ve 2 Değirmen ise 3 Numarada Su'dur. Yani suya önem vermiyorsanız nitelikli kahve içmenizinde pek önemi yok.

Oldu Altay bey hazır su kullandığım için özür dilerim. Hemen nitelikli kahveyi bırakıyorum ne haddime efenim : P. Siz zaten arıtma sistemleriyle oynayıp, kalsiyum, magnezyum kendi suyunuzu kahveye göre çıkartıyorsunuz herkes sizin kadar şanslı ve uzman değil.
Gereksiz bir kinaye olmuş... suyun önemini reddebilirsiniz, kahvenin de niteliğini reddebilirsiniz, öğütücü vs bunların hepsini reddebilirsiniz ancak bu onların önemini değiştirmez, ona göre sonuç alırsınız, mutluysanız sorun da olmaz, tercih sizin... ama bırakın da herkes nasıl istiyorsa öyle yapsın, olur mu?

Suyun mineral değerleri fincana etki ediyor etmesine, bunu görmezden gelemeyiz; fakat fincan kalitesi ve içim zevkine en büyük etkiyi çekirdek ve öğütüm yapıyor. Kavurucunun suyundan farklı bir su aromaları biraz gölgeleyebilir, biraz bitter ya da acı tadabilir.
Ama çekirdekte aroma yoksa, yanlış kavrulmuş ve hep ekşi ya da hep acı ya da odunsu oluyorsa?

Kahve keyifliyse fakat biraz bitter ya da kuruysa, aromalar gölgeleniyorsa suyu bir parametre olarak alırım, potansiyeline yaklaşmaya çalışırım. Fakat kahvede birşey bulamadıysam öğütüm, su markası, su sıcaklığı artık bir parametre olmuyor. Değişken olan çekirdek oluyor, çekirdeği değiştiriyorum. :)
@TheEagle 'ın "Su bir parametre olmamalı." sözüne kısmi katılmamakla beraber kavrum kalitesine vurgu yapmak istediği şeklinde anlıyorum. O konuda haklı...

Suyun mineral değerleri fincana etki ediyor etmesine, bunu görmezden gelemeyiz; fakat fincan kalitesi ve içim zevkine en büyük etkiyi çekirdek ve öğütüm yapıyor. Kavurucunun suyundan farklı bir su aromaları biraz gölgeleyebilir, biraz bitter ya da acı tadabilir.
Ama çekirdekte aroma yoksa, yanlış kavrulmuş ve hep ekşi ya da hep acı ya da odunsu oluyorsa?

Kahve keyifliyse fakat biraz bitter ya da kuruysa, aromalar gölgeleniyorsa suyu bir parametre olarak alırım, potansiyeline yaklaşmaya çalışırım. Fakat kahvede birşey bulamadıysam öğütüm, su markası, su sıcaklığı artık bir parametre olmuyor. Değişken olan çekirdek oluyor, çekirdeği değiştiriyorum. :)
@TheEagle 'ın "Su bir parametre olmamalı." sözüne kısmi katılmamakla beraber kavrum kalitesine vurgu yapmak istediği şeklinde anlıyorum. O konuda haklı...
Ben bu bakış açısını anlayamıyorum açıkçası. Neden hatalı kavrum bir kahve ile suyun performansını değerlendirmemiz gerekiyor ki. Zaten başlangıçta elinizde hatalı bir şey varsa, bu bahsettiğiniz tarzda kahveleri dünyanın en iyi değirmenini kullanarak düzeltebiliyor musunuz? O zaman değirmen de bir parametre olmaktan çıkıyor. Bu yaklaşım buna benziyor. Hatalı veya kötü bir ürünü baz alacaksak o zaman hiçbir bileşenin etkisini tartışamayız.

Konuşulan veya konuşulması gereken sanırım düzgün bir çekirdeğin doğru kavrulmuş haline su etki ediyor mu etmiyor mu. Suyun etkisini gerçekten anlamak istiyorsanız kompleks bir kahveyi iki uçta bulunan alternatifler ile, ro çıkışındaki minerallenmemiş neredeyse saf su ile bir de taşkesti suyla (150+ppm kh olan kaynağı) yanyana bir demlemenizi sonra da burada deneyiminizi paylaşmanızı rica ederim.

su etki ediyor mu etmiyor mu.
Suyun mineral değerleri fincana etki ediyor

O zaman değirmen de bir parametre olmaktan çıkıyor.
kahvede birşey bulamadıysam öğütüm artık bir parametre olmuyor.
Cevaplarımı sorulandırmışsınız. :)
Keşke önce daha dikkatli okusaydınız.

Üst düzey çekirdekleri farklı sularla deneme şansım oldu; hangi suyu kullandığımdan çok daha fazla etkili olan şeyler var; suyun sıcaklığı gibi, öğütüm boyutu gibi, filtre kahvede dökülen suyun debisi gibi... Ben nihai bir tüketici olarak en az uğraşla en yüksek verimi almaya çalışıyorum. İyi bir değirmen almak, demleme ekipmanlarını iyi kullanmaya çalışmak evde ters osmos yapmaktan daha kolay ve daha verimli benim için. Ben kendi deneyimlerimden ötürü diyorum ki, çekirdek iyiyse keyif alma noktasında su 10 birimlik ilerleme sağlayacaksa değirmen 30 baremlik ilerleme sağlayacak. Suya varana kadar, daha az çabayla düzelttiğimizde daha fazla fayda sağlayacak şeyler var demek istiyorum.

Ama tabi bu bana göre böyle, size göre farklıdır.

Cevaplarımı sorulandırmışsınız. :)
Keşke önce daha dikkatli okusaydınız.

Üst düzey çekirdekleri farklı sularla deneme şansım oldu; hangi suyu kullandığımdan çok daha fazla etkili olan şeyler var; suyun sıcaklığı gibi, öğütüm boyutu gibi, filtre kahvede dökülen suyun debisi gibi... Ben nihai bir tüketici olarak en az uğraşla en yüksek verimi almaya çalışıyorum. İyi bir değirmen almak, demleme ekipmanlarını iyi kullanmaya çalışmak evde ters osmos yapmaktan daha kolay ve daha verimli benim için. Ben kendi deneyimlerimden ötürü diyorum ki, çekirdek iyiyse keyif alma noktasında su 10 birimlik ilerleme sağlayacaksa değirmen 30 baremlik ilerleme sağlayacak. Suya varana kadar, daha az çabayla düzelttiğimizde daha fazla fayda sağlayacak şeyler var demek istiyorum.

Ama tabi bu bana göre böyle, size göre farklıdır.
'
Bu mantığa göre en yalın demleme yöntemi olan cupping'in pek de anlamı yok çünkü su, suyun muhteviyatı, sıcaklığı, kahve su oranı ve süreden başka hiç bir parametre yok :)

Çekirdeği direk fincana koyup üstüne su ekliyorsanız doğru. :)
Çoğu kavurucunun kahveye dair notaları ve aromaları en net ve güçlü şekilde alabileceğiniz yöntem olarak önerisi cupping'dir, en azından paketi ilk açtığınızda kahveye dair fikrinizi bu yöntemle oluşturmanızı tavsiye ederler, bazıları bunu kahve tüketmek için en iyi yöntem olarak da önerir... ayrıca malum kavurumlardan sonra tadım notaları böyle kontrol edilir... ve malum french press de aradaki metal filtreye rağmen benzer prensiple çalışır... siz istediğiniz kadar önemsemeyin ama %98,5'uğu o su olan içecekteki durum bu :)

@CoFFeePaTh bazen aynı şeyi farklı üsluplar ile anlatıp, üslup farklılığından ötürü farklı fikirlere sahip olduğumuzu düşünüyoruz abi.
Henüz yeni olmakla beraber su meselesini iki farklı şekilde tecrübe ettim.

Birincisi: İyi bir çekirdek bulduk, öğütümü ayarladık, demleme yeteneklerini geliştirdik, bir sürü farklı şey deneyerek çekirdeğin potansiyeline ulaştık. Bu nokta bazısı için gayetle yeterli ve güzel bir noktadır. Bazısı da kendi zevki için işi daha da ileri götürmeye çalışır, daha ileri gitmek için ilk yapılacak şey, su ile oynamak. Burada su, sonradan hesaba katılan bir parametre, ama hâlâ parametre.

İkincisi: Yakın zamanda bir kavurucunun pek beğenilen bir çekirdeğini aldım. Kavurucunun kendi kafelerinde yok satıyor, herkes bayılıyor. Gidip kafede içsek biz de bayılırız. Özel seri yapmışlar falan. Ama bu çekirdeği evde demleyemedim. Ne yaparsam yapayım olmadı. Kavurucunun kendisinden tarif istedim, oynadım, ettim, olmadı. Sonradan farkına vardım ki, kendi kafelerinde kullandıkları su, bu çekirdek için biçilmiş kaftan. Benim elimdeki sular ise bu çekirdeği demlemiyor. Burada da su neredeyse birinci parametre seviyesine geliyor.

'
Bu mantığa göre en yalın demleme yöntemi olan cupping'in pek de anlamı yok çünkü su, suyun muhteviyatı, sıcaklığı, kahve su oranı ve süreden başka hiç bir parametre yok :)
Cupping demleme yöntemi olarak kabul ediliyor mu bilmiyorum ama piyasadaki sularla benzer sonuçlar alacağımız konusunda ben kendi adıma ikna oldum Denizhan Bey, cupping de olsa fincanı değrlendirirken kavurucu işler yolunda gitmemişse "Hele bir suyumu değiştireyim." demiyor, çekirdeğe odaklanıyor. ;)

Odaklanmayan kavurucu da "sudandır sudan." diye bizi çarpıyor. Ya da çarptığını sanıyor.

@CoFFeePaTh bazen aynı şeyi farklı üsluplar ile anlatıp, üslup farklılığından ötürü farklı fikirlere sahip olduğumuzu düşünüyoruz abi.
Henüz yeni olmakla beraber su meselesini iki farklı şekilde tecrübe ettim.

Birincisi: İyi bir çekirdek bulduk, öğütümü ayarladık, demleme yeteneklerini geliştirdik, bir sürü farklı şey deneyerek çekirdeğin potansiyeline ulaştık. Bu nokta bazısı için gayetle yeterli ve güzel bir noktadır. Bazısı da kendi zevki için işi daha da ileri götürmeye çalışır, daha ileri gitmek için ilk yapılacak şey, su ile oynamak. Burada su, sonradan hesaba katılan bir parametre, ama hâlâ parametre.

İkincisi: Yakın zamanda bir kavurucunun pek beğenilen bir çekirdeğini aldım. Kavurucunun kendi kafelerinde yok satıyor, herkes bayılıyor. Gidip kafede içsek biz de bayılırız. Özel seri yapmışlar falan. Ama bu çekirdeği evde demleyemedim. Ne yaparsam yapayım olmadı. Kavurucunun kendisinden tarif istedim, oynadım, ettim, olmadı. Sonradan farkına vardım ki, kendi kafelerinde kullandıkları su, bu çekirdek için biçilmiş kaftan. Benim elimdeki sular ise bu çekirdeği demlemiyor. Burada da su neredeyse birinci parametre seviyesine geliyor.
Bence de benzer şeyler söylüyoruz aslında, su konusunda benim deneyimlemediğim birşey deneyimlemişsiniz. Bunu önemsiyorum elbette.
Peki içtiğiniz batchten mi satın aldınız

Geri