Merhaba,Selamlar,
Uzun zamandır uğraştığım fakat çözmekte zorlandığım bir durum var, espresso yaparken birçok parametreye dikkat ederek yapmaya çalışıyoruz fakat bazen aynı koşullarda aldığımız çıktılarda farklı sonuçlar elde edebiliyoruz bunun nedenini merak ediyorum. Değirmeni kalibre ettikten sonra güzel bir çıktı alıyorum ama tekrar aynı şekilde denediğimde ise; çıktı süresi, tadı ve akışının değiştiğini görüyorum. Kendimce bulduğum sonuçlar,
1- Tartı hassasiyetim 0,1 gram ve her espresso yaparken küçük gramaj oynamaları
2- Makinemde PID yok sıcaklığın sabit olmaması
Sizin düşünceleriniz neler? Benim sonuçlarıma ekleyebileceğiniz, dikkat etmem ya da değiştirmem gereken maddeler var mı?
(Makine, Gaggia New Classic)
(Değirmen, Lelit Fred PL043)
Ben de yaklaşık 3 sene aynı ekipmanları kullandım. Gaggianın en büyük derdi sıcaklığı sabit tutamıyor. Shot alırken daha 10-15. saniyede shot düğmesi ışığı sönüyor. Ayrıca basınçlı sepet kullanımına yönelik olarak fabrikasyon 15 bar basınç veriyor. Ben 3 sene kullanımımda hiç bir zaman kaşıktaki kahve posasını dümdüz göremedim. Bu durum channeling olduğu anlamına geldiğinden aynı espressoyu ikinci kez yakalamak çok zor ne yazık ki. Çözümü 9 bar OPV yayı ve PID taktırmak. Ben bunları yaptırmayıp makinemi değiştirdim. Değiştirmesem yaptırmayı düşünüyordum.