• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Selamlar,
Uzun zamandır uğraştığım fakat çözmekte zorlandığım bir durum var, espresso yaparken birçok parametreye dikkat ederek yapmaya çalışıyoruz fakat bazen aynı koşullarda aldığımız çıktılarda farklı sonuçlar elde edebiliyoruz bunun nedenini merak ediyorum. Değirmeni kalibre ettikten sonra güzel bir çıktı alıyorum ama tekrar aynı şekilde denediğimde ise; çıktı süresi, tadı ve akışının değiştiğini görüyorum. Kendimce bulduğum sonuçlar,

1- Tartı hassasiyetim 0,1 gram ve her espresso yaparken küçük gramaj oynamaları
2- Makinemde PID yok sıcaklığın sabit olmaması

Sizin düşünceleriniz neler? Benim sonuçlarıma ekleyebileceğiniz, dikkat etmem ya da değiştirmem gereken maddeler var mı?
(Makine, Gaggia New Classic)
(Değirmen, Lelit Fred PL043)
Merhaba,
Ben de yaklaşık 3 sene aynı ekipmanları kullandım. Gaggianın en büyük derdi sıcaklığı sabit tutamıyor. Shot alırken daha 10-15. saniyede shot düğmesi ışığı sönüyor. Ayrıca basınçlı sepet kullanımına yönelik olarak fabrikasyon 15 bar basınç veriyor. Ben 3 sene kullanımımda hiç bir zaman kaşıktaki kahve posasını dümdüz göremedim. Bu durum channeling olduğu anlamına geldiğinden aynı espressoyu ikinci kez yakalamak çok zor ne yazık ki. Çözümü 9 bar OPV yayı ve PID taktırmak. Ben bunları yaptırmayıp makinemi değiştirdim. Değiştirmesem yaptırmayı düşünüyordum.

Anna modellerin bir çoğunda opv mevcut fabrika çıkışı 10-11 bar arası geliyor. OPV olup olmadığını anlamak için makinayı açıp bakın aşağıdaki videoda ilgili kısımda su tankına giden tahliye hortumunun takıldığı yerde opv ayar vidası olması gerek. Fabrika çıkışında buraya yapıştırıcı uygulanmış olabilir bu yüzden önce çakmakla o kısmı ısıtıp düz tornavida ile bar ayarı yapabilirsiniz. Kör tapa ile shot testi yapıp manometreden basıncı takip edin. ilgili videoya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bende bu makine yok da yeni bir makine almayı düşünüyorum. Örneğin bu modellerle 20-30k arasındaki modeller arasında ne gibi farklar var? Pid ve basınç ayarı olduktan sonra bir shot için başka ne gibi değişkenlere ihtiyaç var acaba?

Bende bu makine yok da yeni bir makine almayı düşünüyorum. Örneğin bu modellerle 20-30k arasındaki modeller arasında ne gibi farklar var? Pid ve basınç ayarı olduktan sonra bir shot için başka ne gibi değişkenlere ihtiyaç var acaba?
Espresso sadece basınç ve sıcaklık ile çözülebilecek bir konu değildir. En başta değirmen çok önemlidir ve kahvenin tutarlı öğütülmesi gerekir. Çok iyi bir espresso makinanız da olsa öğütümünüz veya kahveniz espressoya uygun değilse sonuç hayal kırıklığı olur. Bu forum vb. platformalar bu yüzden var temel konuları içeren başlıkları okumanızı tavsiye edeceğim.

Hocam ekipmanlarım var. Değirmen olarak J-max kullanıyorum ve bence yeterli bir değirmen. Ben sadece stabil shot alabileceğim bir makine düşünüyorum bu aralar.

Hocam ekipmanlarım var. Değirmen olarak J-max kullanıyorum ve bence yeterli bir değirmen. Ben sadece stabil shot alabileceğim bir makine düşünüyorum bu aralar.
El değirmenin yanına Robot yakışır ikinci elde veya yurt dışından bulursanız tavsiye ederim potansiyeli çok yüksek ve şık bir cihazdır.

Param fazla yok, vaktim çok, elim anahtar tutar, aliexpressten sürekli alış-veriş yaparım, teknik işlerden anlarım: 2.el temiz arçelik/beko espresso mak.

Biraz param var, vaktim çok, elim anahtar tutar, aliexpressten sürekli alış-veriş yaparım, teknik işlerden anlarım, modlamaya değecek bir makinam olsun, Gaggia Classic. (dış kasa ve 3 yönlü selenoid valf hariç arçelik/beko ile aynı aksama sahip)

10 bini gözden çıkarttım, vaktim yok, modlamadan anlamam, makinayı prize takar kullanırım, el değirmeni çok yoruyor espresso için elektrikliye mi geçsem? Lelit Anna PID, OPV ve Manometreli mak.

35 bini gözden çıkarttım, el değirmeni ile espresso çok zahmetliymiş elektrikli değirmen alacağım, E61 ve HX, pre-infusion, ne anlama geldiğini biliyorum, hanımı da ikna ettim çok şık bir makina alayım diyorum artık, Lelit Mara X. Eureka Specialita.

55 bini gözden çıkarttım...

Günde en fazla iki shot içtiğim için elektrikli değirmene ihtiyaç duyacağımı sanmıyorum. Şu an elimde Delonghi 685 var ve yaklaşık bir senedir bu cihazı kullanmaktayım. Modlama vs anlamadığım için tak, çalıştır, al ve iç modunu istiyorum :). Şimdilik net bir bütçem yok. Zaten bilgi edinmek amaçlı soruyorum. Şimdiden edindiğim bilgilerle birlikte son aşamada karar vermem kolaylaşacaktır. Ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim.

Merhaba,
Ben de yaklaşık 3 sene aynı ekipmanları kullandım. Gaggianın en büyük derdi sıcaklığı sabit tutamıyor. Shot alırken daha 10-15. saniyede shot düğmesi ışığı sönüyor. Ayrıca basınçlı sepet kullanımına yönelik olarak fabrikasyon 15 bar basınç veriyor. Ben 3 sene kullanımımda hiç bir zaman kaşıktaki kahve posasını dümdüz göremedim. Bu durum channeling olduğu anlamına geldiğinden aynı espressoyu ikinci kez yakalamak çok zor ne yazık ki. Çözümü 9 bar OPV yayı ve PID taktırmak. Ben bunları yaptırmayıp makinemi değiştirdim. Değiştirmesem yaptırmayı düşünüyordum.
9 bar yayla alır almaz değiştirdim hatta naked portafiltreyle alıyorum, WDT yaptığım için kanallamanın çoğunlukla önüne geçebiliyorum. Sanırım şu an öncelikli sorunum PID, ekledikten sonra umarım düzelir.

Merhabalar. Yeni denemelerimdeki en iyi sonucu bugün 16/38 ölçüsünde aldım. J-max 1.7 ölçeğinde öğüttüm. Kahvem Montag Bochisa. Bu sefer akış normal ve kremalıydı fakat tad yine ekşiydi. Toplamda 38gr çıktıyı 36 saniyede elde ettim. Akışa göre tadının tatlı olmasını bekledim fakat yine de tat oldukça ekşiydi. Bu sefer 14gr yerine 16gr kahve kullandım ve bu oran bana ideal bir oran gibi geldi. Şimdi ekşilik sorununu çözmem gerek. Ayrıca demleme sonrasında portafiltreyi temizlerken puck'ı dökmek çok zor oluyor. Sanki portafiltreye yapışmış gibi oluyor ve oldukça zorluyor. Bu iki sorunu nasıl çözebilirim acaba?

Merhabalar. Yeni denemelerimdeki en iyi sonucu bugün 16/38 ölçüsünde aldım. J-max 1.7 ölçeğinde öğüttüm. Kahvem Montag Bochisa. Bu sefer akış normal ve kremalıydı fakat tad yine ekşiydi. Toplamda 38gr çıktıyı 36 saniyede elde ettim. Akışa göre tadının tatlı olmasını bekledim fakat yine de tat oldukça ekşiydi. Bu sefer 14gr yerine 16gr kahve kullandım ve bu oran bana ideal bir oran gibi geldi. Şimdi ekşilik sorununu çözmem gerek. Ayrıca demleme sonrasında portafiltreyi temizlerken puck'ı dökmek çok zor oluyor. Sanki portafiltreye yapışmış gibi oluyor ve oldukça zorluyor. Bu iki sorunu nasıl çözebilirim acaba?

uzun versiyonu da var, isterseniz onu da izleyebilirsiniz. benim anlamamda çok yardımcı olmuştu.

Merhaba, yaklaşık 6 aydır lelit bianca v3 kendi üstünde gelen ims sepetleri kullaniyorum, şimdi sipariş ettigim e&b lab B702TFH24NT sepeti geldi fakat onunla birturlu fare kuyruğu akışı yakalayamiyorum her delikten damlayarak akiyor kahve, yanlış anlasilma olmasın damlayarak akiyordan kastım çok yavaş değil yine 18gr / 40gr i yaklaşık 30 sn sürüyor. Kendi orjinal sepetleri konik ti onda hemen fare kuyruğu akış oluyordu. Acaba nerede hata yapiyorum yardımcı olabilirmisiniz.

Öğütme derecesi çok kritik.

Kahveye ve sepete göre tespit edilmesi gerekiyor.

Kahve miktarını da değiştirebilirsiniz. +- 0.5g gibi.

Daha ince veya kalın öğüterek uygun noktayı bulabilirsiniz.

Benzer konu..

Son düzenleme:
Maalesef, birçok öğütme derecesi denedim ama asla fare kuyruğu akış oluşmuyor hep damlama şeklinde, ince oguttugumde yavas damlalar, kalın oguttugumde hızlı akan damlalar seklinde, acaba sepettemi sıkıntı var yoksa atladığım bir şey mi var anlamadım, bu arada kahveler ziyan olmasın diye kafein komasına gireceğim neredeyse :) 2dk lik video cektim ama nasıl yukleyebilirim bilemedim.

Maalesef, birçok öğütme derecesi denedim ama asla fare kuyruğu akış oluşmuyor hep damlama şeklinde, ince oguttugumde yavas damlalar, kalın oguttugumde hızlı akan damlalar seklinde, acaba sepettemi sıkıntı var yoksa atladığım bir şey mi var anlamadım, bu arada kahveler ziyan olmasın diye kafein komasına gireceğim neredeyse :) 2dk lik video cektim ama nasıl yukleyebilirim bilemedim.
Akışa çok takılmayın, örneğin weber workshops unifilter monoblok portafiltrede altı tam düz olduğu için akış ortada birleşmiyor farklı noktalardan akıyor. Sizdeki sepet de gördüğüm kadarıyla düz tabana sahip. Shot alırken akışın ille de ortada toplanıp tek noktadan akması gerekmez, sonuçta fincanda tüm extraction birleşmiş olacak. Akış görseline takılmadan önceki sepete göre espresso shotları tat olarak değerlendirmeniz gerek.

Akışa çok takılmayın, örneğin weber workshops unifilter monoblok portafiltrede altı tam düz olduğu için akış ortada birleşmiyor farklı noktalardan akıyor. Sizdeki sepet de gördüğüm kadarıyla düz tabana sahip. Shot alırken akışın ille de ortada toplanıp tek noktadan akması gerekmez, sonuçta fincanda tüm extraction birleşmiş olacak. Akış görseline takılmadan önceki sepete göre espresso shotları tat olarak değerlendirmeniz gerek.

Evet haklısınız, tat olarak onceki sepete göre çok daha iyi ama böyle de ortalık çok batıyor (kanallanma olmasa bile). Ozaman tek çare bu sepeti normal portafiltre ile kullanmak olacak

Zamanla alışırsanız daha iyi sonuçlar mutlaka alınacaktır ama bottemless portafiltre için Flat değilde Convex tabanlı sepetler sizin istediğiniz ortadan akışı daha kolay verecektir. yani TFH değilde TCH serisi sepetlerden tercih ederek bottomless için daha iyi sonuç alabilirsiniz diye düşünüyorum.

Evet haklısınız, tat olarak onceki sepete göre çok daha iyi ama böyle de ortalık çok batıyor (kanallanma olmasa bile). Ozaman tek çare bu sepeti normal portafiltre ile kullanmak olacak

Bu sıkıntılı bir akış.
Değirmenin dişlerini çıkarıp çıplak gözle bir inceleyin. Sanırım Perfetto ile öğütüldü.

portafilterı taktığınızda sıkışma derecesi de buna etken olabilir, o nedenle aynı ölçülerde tam sıkıştırma yapmadan da deneyebilirsiniz. Tamper ile sağlanan baskının üstüne bir de portafilterın takıldığında baskı yapması kahveyi daha da bastırıyor olabilir, o nedenle 17 gr ile de deneyebilirsiniz.

bunu çözmenin taktiği var. sepeti 15 dakika pully caff koyduğunuz suda bekletiyorsunuz ve düzeliyor. (tıpkı temizler gibi, pully caff'in arkasında yazan oranlar kullanabilirsiniz.)

Selam. İstediğimiz ölçüyü ayarladıktan sonra double shot'un istediğimizden fazla çıkmasının nedeni nedir?

19 gr kahve, 46-48 saniye demleme, 70-75 gr çıktı mesela... Kahve gramajı ve demlemeyi makine kendi ayarlıyor double shot tuşuna basınca. Dozaj ve demleme süresini makine kendi ayarlıyor ama çıktı bazen 65-68 gr oluyor, bazen 70 bazen 75... Bunun sebebi nedir?

Selam. İstediğimiz ölçüyü ayarladıktan sonra double shot'un istediğimizden fazla çıkmasının nedeni nedir?

19 gr kahve, 46-48 saniye demleme, 70-75 gr çıktı mesela... Kahve gramajı ve demlemeyi makine kendi ayarlıyor double shot tuşuna basınca. Dozaj ve demleme süresini makine kendi ayarlıyor ama çıktı bazen 65-68 gr oluyor, bazen 70 bazen 75... Bunun sebebi nedir?
46-48 sn demleme için biraz uzun. Oranda yüksek, 19 gr.’a 38-48 arası çıktı daha dengeli olur. Hangi makineyi kullanıyorsunuz?

Geri