• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espresso Basınç Sorunu [ Çözüldü ]

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fast24
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fast24

Barista
Geçtiğimiz haftalarda satın aldığımız espresso makinesinde sorun yaşıyorum.

İlk başlarda normal bir espresso alabiliyordum Öğütme inceliği ve tamper kuvvetini ayarlamak suretiyle çıktı süresi ve akış hızı ayarlanabiliyordu.

Fakat artık hep sürekli akıyor. Acı bir çıktı veriyor. Sanırım 10 saniyede fincan doluyor.
Belki değirmen ayarından olabilir diye düşünerek marketten hazır öğütülmüş espresso çekim kahve aldım. Durum değişmedi

Son düzenleme:
Fakat artık hep sürekli akıyor. Acı bir çıktı veriyor. Sanırım 10 saniyede fincan doluyor.
Bu kadar kısa sürede çıkan kahve acı oluyorsa kahvenizde bu sürede dolan fincan sulu olur öğütmenizde veya sıkıştırmanızda sıkıntı var. Marketten espresso öğütülmüş kahve almanız zaten tamamen gereksiz. Öğütücünüz nedir? Öğütme boyutunuz nedir? Kullandığınız kahve nedir ? Daha ince öğütüp deneyiniz burada makinede bir sorun öngöremiyorum

Kahve sulu ve acı evet. Belki acılık kahvedendir. Fakat kıvam akış berbat.

İlk başta beklenen yavaş akış yok. Sıcaklık varsayılan halinde. 95 ayarlı. Kahveler, uygulama tekniğim, el becerisi (?) 2.3 hafta önceki ile aynı. Bu kısımlar değişmedi.( Edit: kahveler aynı fakat kavrum elde yapıldığından hafif değişmiştir)

Df64 değirmende 15 kademesinde öğütüyorum. İlk haftalarda normaldi. 18..19g ile güzel çıktı alıyordum. Şimdi şırıl şırıl akıyor.

Son düzenleme:
Çıkışta basınç yok sürekli akıyor.
Öğütümü inceltmeniz gerekiyor.
Her çekirdeğin suyu tutması farklı oluyor. Bu nedenle herhangi bir çekirdekte 15'de yeterli direnç oluyorsa, bir başka çekirdekte de 15 olması gerekmiyor. 10 saniyede fincan doluyorsa kaşıktaki kahve basınca karşı direnç oluşturamıyor demektir ki, bu durumda daha inceye gitmeniz gerekiyor. 10'a kadar inebilirsiniz. Sanki makinede bir sıkıntı yok gibi geldi bana...

hocam df64 ün konusuna bak istersen orada ortalama kaç klikte espresso aldıklarını yazmışlardır. 15 in altına inersen sorun çözülür diye düşünüyorum

Son durum :
Daha ince çekim ile akış beklendiği gibi yavaş oldu. Makinede arıza yokmuş.

Kahve veya kavrum değişiminde değirmen ayarı şart.

Firmadan cevap geldi "ince öğütün" demedi . "Makineyi gönderin, bakalım" dedi. Bu da garip.

Son düzenleme:
Mara x ile aynı sorun bende de var. Ben sorunun df64 den kaynaklanabileceğini düşünüyorum ama emin değilim.Her defasında sadece bir değişkeni değiştirerek denemeler yapmak gerekiyor.

Basınç oluşmuyor ve bardak kısa sürede doluyorsa yeterince ice öğütmüyorsunuzdur arkadaşlar. Niche bir çekirdeği 20 de öğütürken başka bir çekirdeği 10 da öğütmek zorunda kalabiliyorum. Veya df64 ssp mp farklı çekirdeklerde ciddi inceye veya kalına gitmem gerekebiliyor.

Süreyi tutturana kadar ince öğütün.

Değirmen ayarı fayda etmemişse kahveyi değiştirmek gerekir.
( bir günde uzmana dönüştüm :) )

Benim büyük oranda herşey aynı idi. Amatör kavurma aletindeki bir elektronik parçayı değiştirmiştim.
Görünüşe bakarak aynı derecede kavurduğumu düşünüyordum. Sorun beni hayrete düşürdü.

Artık aynı kahveyi 15 yerine 13..14 civarında öğütüyorum. Sorun kalmadı.

Özetle bu soruna kavurma profili değişimi yol açmıştır.

Bugün başka bir kahve ile ancak 5 seviyesinde(DF64) öğüterek tutturabildim. Çok ilginç.

Son düzenleme:
Doğru söylüyorsunuz da , df64 ile 6-7 ayar seviyelerine indim artık yine de olmuyor. Bu aralıklarda öğütüm hayli topaklanıyor, iyi espresso almak mümkün olmuyor.
Hakan Bey 6-7 rakamı net bir fikir vermiyor önemli olan değirmenin sıfır noktası. Evet bazı kahvelerde neredeyse TK inceliğinde öğütmek gerekebiliyor. Denediğiniz kahve hangisi?

Geri