• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Coffeerem Roastery

Bir de şu açıdan bakınız. Memnuniyetsizlik yaşayan kişi telafi edilmesini beklemiyordur yani öğütülmüş gönderildi diye bir daha çekirdek gönderilmesine gerek görmüyordur ama yaşadığı deneyimi de buradan paylaşmak istemiştir.

Nasıl iyi bir deneyim yaşadığımızda hemen buraya gelip işte xxx bey çok yardımcı oldu şu kahve süperdi şöyleydi böyleydi diye anlatıp sayfalarca yazıyorsak hoş olmayan bir deneyimi de buraya yazabiliriz yazabilmeliyiz. Daha önce aylarca kahvesi gönderilmemiş birinin gelip buraya yazdığı olumsuz mesaja bile tepki verildiğini gördük, "yok şöyle yapsaydınız arasaydınız kaç ay geçmiş". Olumsuz deneyim buraya da yazılabilir, firma yetkilisi forum üzerinden ilgili bir cevap verir bu firmaya da yarar müşteriye de. Sevdiğiniz firmalara karşı bu kadar korumacı ve toz kondurmaz olmayın benim yorumum da bu kadar :)

Bir de şu açıdan bakınız. Memnuniyetsizlik yaşayan kişi telafi edilmesini beklemiyordur yani öğütülmüş gönderildi diye bir daha çekirdek gönderilmesine gerek görmüyordur ama yaşadığı deneyimi de buradan paylaşmak istemiştir.

Nasıl iyi bir deneyim yaşadığımızda hemen buraya gelip işte xxx bey çok yardımcı oldu şu kahve süperdi şöyleydi böyleydi diye anlatıp sayfalarca yazıyorsak hoş olmayan bir deneyimi de buraya yazabiliriz yazabilmeliyiz. Daha önce aylarca kahvesi gönderilmemiş birinin gelip buraya yazdığı olumsuz mesaja bile tepki verildiğini gördük, "yok şöyle yapsaydınız arasaydınız kaç ay geçmiş". Olumsuz deneyim buraya da yazılabilir, firma yetkilisi forum üzerinden ilgili bir cevap verir bu firmaya da yarar müşteriye de. Sevdiğiniz firmalara karşı bu kadar korumacı ve toz kondurmaz olmayın benim yorumum da bu kadar :)

Doğru, bence haklı bir eleştiri ama hem konunun içeriği hem de üslup kritik unsurlar.

İçerik firmayla kolayca çözülecek meseleleri ihtiva ediyorsa, buraya yazmak zaman kaybı. Diğer yandan valfli paket konusu tartışılabilir ama biraz daha özenli olabilir. Tabi, bu benim düşüncem.

Bu konuda Petra Roasting başlığı altındaki eleştiriler referans olur kanımca. Herkesin sevdiği bir kavurucu olsa da, gerektiğinde ciddi eleştirilerden kimse sakınmıyor.

Mesele sevip sevmemek değil ki, konu anlaşılamamış galiba... takdir etmeme rağmen bugüne kadar gayet az alım yaptığım bir kavurucudur Cofeerem, ki zaten konu sadece Coffeerem değil, her firmayla sorun yaşayabilirsiniz, hata bazen onlardan, bazen sizden ya da kargo şirketlerinden kaynaklanmış olabilir... bazense sadece basit bir iletişim problemi olabilir yaşadığınız... olumlu ya da olumsuz deneyim yaşamak ve onu burada paylaşmak başka, sonuçta sadece x firması ile sizin aranızdaki bir akit olan bir alışverişle ilgili bir konuyu sanki konuya tarafmış gibi hemen buraya taşımak ve burayı adeta bir şikayet merci olarak görmek başka... olumsuz bir deneyimi, siz firma ile iletişim kurmak için her yolu denedikten ve bir süreç geçtikten sonra hala sonuç alamadıysanız, ben yandım bari diğer arkadaşlar dikkat etsin şeklinde burada paylaşabilirsiniz ancak bu kanalları hiç denemeden, belki basitçe çözülebilecek bir iletişim problemini, hatta belki de sizden kaynaklanmış olabilecek bir sorunu ilk elden, firmanın ticari olarak bundan etkilebileceğini de düşünmeden buraya yansıtmayı kusura bakmayın ama hem bencilce hem de çocukça bir davranış olarak görüyorum... iki durumu birbirine karıştırmayalım bence...

Moderatörün son düzenlenenleri:
Arkadaşlar yazdığım 3 konudan 2 tanesi herkesi ilgilendirebilecek noktalar ve foruma yazmayı gerektirir.

Şahsen ben valfsiz torba kullanan kavurucudan çekirdek almam istemem. Bütün dünya valfli torba kullanırken valfsiz torba kişisel tercihim değil.

Ayrıca 2020'de aşırı ağır çalışan bir internet sitesine de tekrar girmem (bilgisayarım i5 işlemcili bir notebook ve internetim gayet hızlı bir servis).

Ben tecrübemi forumda paylaşırım, isteyense tabiki istediği gibi davranır, valfsiz torba da alır, sitenin yüklenmesini de bekler de bekler, kişisel tercihtir. saygı duyarım.

Yukarıdaki görüşlerim salt sizinle ilintili değildi, sayın @msacid in görüşünü genel anlamda destekler mahiyetteydi.... Kaldı ki hakikaten kimsenin zırt pırt kendi başına hiç bir çabada bulunmadan burayı şikayet duvarına çevirmeye ve burada mesaj kalabalığı yaratmaya hakkı yok. Alışveriş denen şey öncelikle sizinle firma arasındaki özel bir alandır, bir sorununuz varsa önce kendiniz iletişim kurmaya ve çözmeye çalışırsınız. Bunu yaptığınız halde tatminkar bir cevap alamadıysanız ve sorun sizce çözülemediyse, bundan dolayı mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız o zaman sizi anlarım, yaşadığınız olumsuzlukları diğer insanlarla paylaşmak ve onları benzer durumları yaşamaktan alıkoymaya çalışmak bu forumun amaçlarından biri olabilir... Ancak olan her ne ise henüz bu yolları hiç denemeden buraya yazmayı kusura bakmayın ama yukarıdaki gibi değerlendiriyorum..... Dediğim gibi bu düşünceler salt sizinle ilintili değildi ama madem konuyu kendinize indirgediniz;

Valf konusu tartışmalı, yararlı olduğunu söyleyen de var,önemsiz olduğu görüşünde olan da. Örn Gardelli de bilmem kaç euroya sattığı kahvelerinde valfsiz paket kullanıyor, bu bilgiden yoksun olduğunu ya da maliyeti düşürmek için öyle bir yola başvurduğunu sanmıyorum doğrusu. Ama tercih sizin tabii, bu bir kabul ve tercihtir, alırsınız almazsınız saygı duyarım, ancak bu bir eksiklik ya da kusur değil, firmanın bilinçli tercihi...

Sitenin yavaşlığı konusunda, şahsen bugüne dek bir sorun yaşamadım, ki en son geçen haftaki siparişimi cep telefonumdan vermiş ve kolaylıkla girmiştim... O günden bugüne bir yavaşlama varsa bilemiyorum...

Foruma neyin yazılıp neyin yazılamayacağı konusunda konmuş bir kural yok, ancak zaman zaman sıkça rastladığım, yukarıda açıklamaya çalıştığım türden şikayet mesajlarını, sıkça dile getirilen zam yakınmalarını okumaktan hakikaten sıkılıyorum... Sanki her şeyin dörtlük yaşandığı bir ülkede, her şeyin tıkırında gittiği bir dönemde yaşıyormuş ve kahve olmadan nefes dahi alamıyormuşuz gibi... Ve pek inanmazdım ama hakikaten bu x,y,z kuşağı tanımlamaları doğru galiba, bu yaş gruplarını birbirinden ayıran çok keskin dünyayı ve hayatı algılayış biçimi, davranış ve beklenti kalıpları var...

Arkadaşın yazdığı o kadar basit, o kadar sade, bir gram kötüleme içermeyen bir yorum. Yazdığı şey 3 cümle ama siz onun üstüne 300 cümle yazdınız. Bir gözlem belirtilmiş, site yavaş çalışıyor denmiş, evet bence de yavaş çalışıyor. Paketler valfsiz demiş, bu bilgi benim işime yaradı mesela ben bilmiyordum arkadaşın sayesinde öğrendim. Gözlem içeren en basitinden 2 cümleye de canınız mı sıkılıyor? Sizin yazdıklarınız çok daha sıkıcı. Sayfalarca övgü görünce ses yok ama 2 cümle olumsuzluk ifade edilince sıkıntı. Napalım valf olmadığını gidip firmaya mı iletelim. "Merhaba kahve paketlerinizde valf yok farkında mısınız?" mı diyelim? O zaman yaşadığımız bütün sorunları ya da eksiklikleri kendimize saklayalım veya kavurucuya iletelim ama bütün övgüleri foruma yazalım, böylece insanlar belki kendilerine ters olan bir firmadan kahve satın alsın mutsuz olsun vs... Belki Ahmet, Mehmet kişisinin prensibi valfli paket kullanan firmalardan alışveriş yapmak ve arkadaşın yorumunu görünce başka kavurucu bakacaklar. Aynen o zaman kavurucunun ticari menfaatleri zarar görmesin diye olası bir müşteri memnuniyetsizliğine sebep olalım. Tamam hocam.

Arkadaşın yazdığı o kadar basit, o kadar sade, bir gram kötüleme içermeyen bir yorum. Yazdığı şey 3 cümle ama siz onun üstüne 300 cümle yazdınız. Bir gözlem belirtilmiş, site yavaş çalışıyor denmiş, evet bence de yavaş çalışıyor. Paketler valfsiz demiş, bu bilgi benim işime yaradı mesela ben bilmiyordum arkadaşın sayesinde öğrendim. Gözlem içeren en basitinden 2 cümleye de canınız mı sıkılıyor? Sizin yazdıklarınız çok daha sıkıcı. Sayfalarca övgü görünce ses yok ama 2 cümle olumsuzluk ifade edilince sıkıntı. Napalım valf olmadığını gidip firmaya mı iletelim. "Merhaba kahve paketlerinizde valf yok farkında mısınız?" mı diyelim? O zaman yaşadığımız bütün sorunları ya da eksiklikleri kendimize saklayalım veya kavurucuya iletelim ama bütün övgüleri foruma yazalım, böylece insanlar belki kendilerine ters olan bir firmadan kahve satın alsın mutsuz olsun vs... Belki Ahmet, Mehmet kişisinin prensibi valfli paket kullanan firmalardan alışveriş yapmak ve arkadaşın yorumunu görünce başka kavurucu bakacaklar. Aynen o zaman kavurucunun ticari menfaatleri zarar görmesin diye olası bir müşteri memnuniyetsizliğine sebep olalım. Tamam hocam.

Yazdıklarınızla ilgili bir eleştiri değil benimki, tekrar edeyim: Ben diyorum ki, övgü de yergi de, rahatsızlık da memnuniyet de, öncelikle firmanın kendisiyle paylaşılmalı. Eğer sonuç çıkmıyorsa alternatifler değerlendirilmeli. Tabii ki de bunun mutlak bir kuralı yok ama bu tavır çözüm odaklı, bağcıyı dövmekten ziyade üzüm yemeyi hedefleyen bir tavırdır.

İkinci olarak; birçok kere temas kurup, her seferinde memnun kaldığım; her soruma ayrıntılı cevap aldığım bir firma ile alakalı, yanlış anlamaya müsait bir mesaj görünce, müdahale etmek en doğal hakkım. Demek istedim ki, "aslında siz rahatsızlığınızı firmaya yazsaydınız, sonuç alırdınız". Bu eleştiri yapanı eleştirmek değil, bir yönüyle yol göstermektir. Sektördeki birçok firma, iletişime, başka birçok sektörden daha fazla önem veriyor. Belki bu bilinmiyordur, yardımcı olalım diye de düşündüm.

Üç: Olumsuz yorumlar, insanların kararları üzerinde daha hızlı sonuç veriyor. Bir ürünle ilgili 20 olumlu yorum okursunuz ama satın alma noktasında hala çekinceleriniz mevcuttur. Fakat 21. yorum olumsuz değerlendirmeler içeriyordur, hemen kararınız netleşebilir ve vazgeçebilirsiniz. Çünkü kimse kötü ürün almak istemez. Konumuza dönecek olursak, arkadaşın iki değerlendirmesi subjektif yargılar taşımakta ve olumsuzlukları hakkında kesin kanaatler de yok (valf ve site yavaşlığı). Bunları mutlak olumsuz unsurlar gibi sunmak, Coffee Rem'den alışveriş yapma konusunda tereddüt yaşayan birisini yanlış yönlendirebilir. Bunun da önüne geçmeli değil mi?

Dört: Birbirimizi görmeden forumdaki üyelerle bir hukuk geliştirdik. Bu açıdan forum çok özel bir yer. Kırgınlık, kızgınlık duymadan, incitici ifadelerden kaçınıp birçok şeyi tartışabiliriz. Siz biraz kızmışsınız, bence buna gerek yok. Eğer makul bir şekilde tartışamayacaksak bu tarz platformların ne anlamı kalır?

Beş: Benim yorumlamam bu kadar :)

Yazdıklarınızla ilgili bir eleştiri değil benimki, tekrar edeyim: Ben diyorum ki, övgü de yergi de, rahatsızlık da memnuniyet de, öncelikle firmanın kendisiyle paylaşılmalı. Eğer sonuç çıkmıyorsa alternatifler değerlendirilmeli. Tabii ki de bunun mutlak bir kuralı yok ama bu tavır çözüm odaklı, bağcıyı dövmekten ziyade üzüm yemeyi hedefleyen bir tavırdır.

İkinci olarak; birçok kere temas kurup, her seferinde memnun kaldığım; her soruma ayrıntılı cevap aldığım bir firma ile alakalı, yanlış anlamaya müsait bir mesaj görünce, müdahale etmek en doğal hakkım. Demek istedim ki, "aslında siz rahatsızlığınızı firmaya yazsaydınız, sonuç alırdınız". Bu eleştiri yapanı eleştirmek değil, bir yönüyle yol göstermektir. Sektördeki birçok firma, iletişime, başka birçok sektörden daha fazla önem veriyor. Belki bu bilinmiyordur, yardımcı olalım diye de düşündüm.

Üç: Olumsuz yorumlar, insanların kararları üzerinde daha hızlı sonuç veriyor. Bir ürünle ilgili 20 olumlu yorum okursunuz ama satın alma noktasında hala çekinceleriniz mevcuttur. Fakat 21. yorum olumsuz değerlendirmeler içeriyordur, hemen kararınız netleşebilir ve vazgeçebilirsiniz. Çünkü kimse kötü ürün almak istemez. Konumuza dönecek olursak, arkadaşın iki değerlendirmesi subjektif yargılar taşımakta ve olumsuzlukları hakkında kesin kanaatler de yok (valf ve site yavaşlığı). Bunları mutlak olumsuz unsurlar gibi sunmak, Coffee Rem'den alışveriş yapma konusunda tereddüt yaşayan birisini yanlış yönlendirebilir. Bunun da önüne geçmeli değil mi?

Dört: Birbirimizi görmeden forumdaki üyelerle bir hukuk geliştirdik. Bu açıdan forum çok özel bir yer. Kırgınlık, kızgınlık duymadan, incitici ifadelerden kaçınıp birçok şeyi tartışabiliriz. Siz biraz kızmışsınız, bence buna gerek yok. Eğer makul bir şekilde tartışamayacaksak bu tarz platformların ne anlamı kalır?

Beş: Benim yorumlamam bu kadar :)

Sizin yorumlarınızı daha normal buluyorum. Alıntıladığınız mesaj tam olarak size değildi aslında. Bu da benim hatam, hitap ettiğim kişiyi alıntılamalıydım.

Size şunu söylemek istiyorum. Arkadaşın o söylediği 2 cümlede mutlak olumsuz bir ifade yok zaten. Paketlerde valf var mı, yok. Kişi de sadece olmadığını belirtmiş. İnternet sitesi yavaş çalışıyor mu, arkadaşa ve bana göre evet, arkadaş kendi deneyimini paylaşmış, belki size göre hızlı, bunu belirtmede hiçbir sakınca yok dileyen zaten anında siteye girip kendisi bakıp ona göre karar verebilir. Öğütüm konusunda bir belirsizlik var belki.

Biz şimdi iyi deneyimlerimizi yazalım ama kötü deneyimimizi belki biri sadece o kötü deneyime odaklanır diye yazmayalım. Söylediğiniz şey aynen bu. Burası şikayetvar olmayabilir, şikayet duvarı da olmayabilir. Memnuniyetimi belirtiyorsam memnuniyetsizliğimi de belirtirim.

Hele en can alıcı nokta şu aslında. Mimds'in söylediği şu sözler: "Sorun varsa kavurucuyla çözmeye çalışılır, firma hiçbir yanıt vermiyorsa, tüm yollar denenmişse, aradan da süre geçmişse paylaşabilir, o zaman belki". O da belki yani. BELKİ.

Bir önceki yazınıza cevap vermiyorum, hocam demişsiniz ki, hiç cevap vermem o mesaja :))) Bakın yukarıda çok net anlattım, anladınız anladınız anlamadıysanız yapacak bir şey yok! o kadar şey içinde bula bula o 'Belki'yi mi buldunuz!? İşte ancak o şartlarda buraya yazılması çok haklı hale geliyor diyorum, çok açık aslında! Arkadaş bir zahmet buraya yazdıklarını önce firmaya yazmış olsa;
1) Valfsiz paketin bir eksiklik değil bir firma tercihi olduğunu öğrenmiş, hatta araştırırsa bunun olmazsa olmaz olmadığını öğrenmiş olacaktı!
2) Sitenin yavaş işlediğini buraya yazmanın bir gereği var mı ki? Bu da özelden kolayca 'siteniz de çok yavaş çalışıyor!' denilerek dile getirilebilecek bir konu, firma da farkında olmadığı bir sorun yaşıyorsa çözer biter gider... bu kişisel bir mağduriyet değil ki :))
3) Öğütüm konusunda da Hakan bey söyledi zaten, ki bunu hemen her kavurucu söylüyor ve bazen hata kendilerinde olmasa bile telafi yolunda gidiyorlar...

Şikayet etmeden önce bir zahmet önce firmayla iletişime geçelim, bence hakkaniyetli olan budur... sorun her şeye rağmen çözülmüyorsa ve artık kişisel olmaktan çıkmışsa, hepimize mal olması hepimiz için haktır... çok net...

Kısacası aslında ortada bir şey yok, ama neyse...

Arkadaşlar yazdığım 3 konudan 2 tanesi herkesi ilgilendirebilecek noktalar ve foruma yazmayı gerektirir.

Şahsen ben valfsiz torba kullanan kavurucudan çekirdek almam istemem. Bütün dünya valfli torba kullanırken valfsiz torba kişisel tercihim değil.

Ayrıca 2020'de aşırı ağır çalışan bir internet sitesine de tekrar girmem (bilgisayarım i5 işlemcili bir notebook ve internetim gayet hızlı bir servis).

Ben tecrübemi forumda paylaşırım, isteyense tabiki istediği gibi davranır, valfsiz torba da alır, sitenin yüklenmesini de bekler de bekler, kişisel tercihtir. saygı duyarım.

Valfsiz paketle kahve almamak tabi sizin tercihiniz. Bu durumda Gardelli'den de kahve almamak isteyeceksiniz gibi gözüküyor. Çünkü onlarda 2,5 yıldır valfsiz paket kullanıyorlar. Bütün dünya Valfli paket kullanıyor gibi bir durum günümüzde bir standart değil. Dünya da pek çok ünlü kavurucu 2017 dünya kahve kavurma şampiyonu Rubens Gardelli dahil valf kullanımını bıraktı. Çünkü işin detayına inerseniz valfler görece olarak bir işe yararken bir işe de yaramıyor. Valflerde bozuk çıkma gibi sorunlar da mevcut. Dinlendirilmiş bir kahve valfsiz pakete, plastik veya cam şişeye ya da metal kavanoza konarak satılabilliyor. Görece olan hiçbir şeyi kahvenin standartı olarak görmemek lazım.

Site hızı ile ilgili evet çok fazla detay vs olduğu için yavaşlık ara ara ziyaretçi sayısının çok olmasına göre yaşanabiliyor. Bunla ilgili gerekli çalışmalar yapıyoruz. Uyarınız için teşekkür ederiz.

Ayrıca size mesaj attım dönerseniz sevinirim.

Herkesin fikirlerini uzun uzun yazması çok güzel bir olay , forumlarda böyle sohbetlere denk gelmek kolay değildir. Teşekkürler arkadaşlar :)

Sadece valf konusunda bir yorum yapmak istiyorum. Taze kavrulmuş bir kahve dinlenme surecinden sonra valfli paket ile paketlenmesi acikca bir anlam ifade etmiyor diye düşünüyorum. Kargolanıp yolculugu boyunca size gelene kadar valften gaz cikisina sebep olacak kadar bir basinc zaten icerde oluşmuyor. Devamlı taze kavrum yapan bir kahvecinin kavurma , dinlenme ve paketlenme tarihlerindeki samimiyeti gercekten dogruysa valfli paket ticari bir hikayeden baska birşey degil. Olsada olur olmasada olur. :) :) Bu benim fikrim yani sadece yazmak istedim , teşekkürler..

Edit : Ben aldiktan sonra her pakedi acip kapadigimda icerde kalan oksijeni elimle sıkıştırarak tahliye edeyim. Hava tahliyeli kavanozlarım yok diye düşünülerse o zamanda bir ihtiyac tabi bu yine benim görüşüm :)

Valfsiz paketle kahve almamak tabi sizin tercihiniz. Bu durumda Gardelli'den de kahve almamak isteyeceksiniz gibi gözüküyor. Çünkü onlarda 2,5 yıldır valfsiz paket kullanıyorlar. Bütün dünya Valfli paket kullanıyor gibi bir durum günümüzde bir standart değil. Dünya da pek çok ünlü kavurucu 2017 dünya kahve kavurma şampiyonu Rubens Gardelli dahil valf kullanımını bıraktı. Çünkü işin detayına inerseniz valfler görece olarak bir işe yararken bir işe de yaramıyor. Valflerde bozuk çıkma gibi sorunlar da mevcut. Dinlendirilmiş bir kahve valfsiz pakete, plastik veya cam şişeye ya da metal kavanoza konarak satılabilliyor. Görece olan hiçbir şeyi kahvenin standartı olarak görmemek lazım.

Site hızı ile ilgili evet çok fazla detay vs olduğu için yavaşlık ara ara ziyaretçi sayısının çok olmasına göre yaşanabiliyor. Bunla ilgili gerekli çalışmalar yapıyoruz. Uyarınız için teşekkür ederiz.

Ayrıca size mesaj attım dönerseniz sevinirim.

Açıklama için teşekkürler. Kahveyi satın alan kişi paketin valfsiz olduğunu söylemese valflere takıntılı biri sizden sipariş verdiğinde mutsuz olabilirdi. Ayrıca siz de sadece üstteki arkadaşa özelden bu durumu anlatmak yerine tüm foruma yazarak herkese ve potansiyel müşterilere bu tercihinizi izah ettiniz. Bu durum da pek çok kişinin daha bilinçli bir satın alım gerçekleştirmesine yol açacaktır diye düşünüyorum. Tekrar teşekkürler :)

Açıklama için teşekkürler. Kahveyi satın alan kişi paketin valfsiz olduğunu söylemese valflere takıntılı biri sizden sipariş verdiğinde mutsuz olabilirdi. Ayrıca siz de sadece üstteki arkadaşa özelden bu durumu anlatmak yerine tüm foruma yazarak herkese ve potansiyel müşterilere bu tercihinizi izah ettiniz. Bu durum da pek çok kişinin daha bilinçli bir satın alım gerçekleştirmesine yol açacaktır diye düşünüyorum. Tekrar teşekkürler :)
Kahve sektöründe doğru, yanlış, iyi veya kötü diye bazı kalıplar oluşmuş durumda. Kahve göreceli bir üründür. Kimine göre iyi olan kimine göre de kötü olabilir. O yüzden size uymayan bir şeyi neden diye sormadan kendi bildikleriniz veya gördükleriniz üzerinden değerlendirmek ve buna bir not vermek çözümsel bir yaklaşım değil. Bizim neden valf kullanmadığımızı yıllardır çok kez anlattık. Festivallerde, videolarda, canlı yayınlarda ve Instagram'da defalarca kez bunun sebebini açıkladık. Dünyada valfsiz paket kullanımına ilk geçen firmalardan biriyiz. Kahvenin üretiminden tüketiciye ulaşana kadar ki tüm süreçlerde bir çok şeyi sürekli deneyen bir işletme kendi çözümlerini geliştirir. Biz basma kalıp konular üzerinde denemediğiniz ve iyi bir sonuç elde etmediğimiz hiç bir şey için herkes bunu böyle yapıyor diye biz de yapmalıyız şeklinde bir yol izlememeyi tercih ediyoruz 😊 Sektörde kahveye ne denli bilimsel yaklaştığımızı pek çok kişi görüyordur herhalde.

Son düzenleme:
@hakanie buradaki samimi paylaşımlarınizdan güç alarak bir soru sormak istiyorum. Sorum öncesi valfsiz paket kullanımının bir tercih olduğuna saygı duyduğumu ancak gardelli ve limitli birkaç firma (benim takip edebildiğim kadarıyla) hariç iyi bilinen neredeyse tüm firmaların valf kullandığı gerçeğini de bir yana koyarak,

Valfsiz paket kullanma tercihinizin sebeplerinden birinin de Türkiye'de kaliteli valf bulmanın zor olduğu gerçeği midir? Sizin bu tercihinizi tetikleyen etkenlerden biri de bu mudur?

@hakanie buradaki samimi paylaşımlarınizdan güç alarak bir soru sormak istiyorum. Sorum öncesi valfsiz paket kullanımının bir tercih olduğuna saygı duyduğumu ancak gardelli ve limitli birkaç firma (benim takip edebildiğim kadarıyla) hariç iyi bilinen neredeyse tüm firmaların valf kullandığı gerçeğini de bir yana koyarak,

Valfsiz paket kullanma tercihinizin sebeplerinden birinin de Türkiye'de kaliteli valf bulmanın zor olduğu gerçeği midir? Sizin bu tercihinizi tetikleyen etkenlerden biri de bu mudur?
Valf neden kullanmıyoruz.

1. Öncelikle burda bizim kavurma stratejimizin bir etkisi var. Kavurma sürecinin son evrelerinde kazanda oluşan gazların tahliyesini artırmak için egzozu son güç çalıştırıyor ve kavurmayı istediğimiz seviyeye ulaştırıp sonlandırıyoruz. Bu kahvenin dinlendirilmesi kısmında bize epey fayda sağlıyor.

Dinlendirme sürecinde ise karbondioksit ölçerle çıkan gaz yoğunluğunu istediğimiz seviyeye inene kadar takip ediyoruz. Sonrasında ise paketleniyor.

2. Kahvenin dinlendirilmeden sadece valfli diye bir pakete konulmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü kahve gaz salınımını tamamladıktan sonra ortamda gaz vs var ise bu sefer geri emme eğilimi gösterebiliyor.

3. Valfler manuel çalışıyor. Siz üzerine baskı uygulayıp gazları tahliye etmediğiniz sürece ortamda oluşabilecek maksimum gaz basıncı tamamen valf tarafından dışarı atılamıyor. Atılsa bile bu gazların tamamının tahliyesi değil çok az bir kısmının tahliyesi şeklinde.

4. Yukarıda anlattıklarımdan valf kalitesinin benim için hiç önemli olmadığını söyleyebilirim. Bozuk çıkma ihtimallerininde 😊

Bizim açımızdan en gözlemlenebilir olanı 3. madde... valfin çalışması için ya sizin elle paketi sıkmanız ve gazın valften dışarı tahliye olmasına yardımcı olmanız ya da paketin çıkan gazla iyice şişmesi gerekiyor ki gazı dışarı çıkaracak iç basınca ulaşılabilsin, aksi halde valf tek başına nasil iş görecek ki...

Valf neden kullanmıyoruz.

1. Öncelikle burda bizim kavurma stratejimizin bir etkisi var. Kavurma sürecinin son evrelerinde kazanda oluşan gazların tahliyesini artırmak için egzozu son güç çalıştırıyor ve kavurmayı istediğimiz seviyeye ulaştırıp sonlandırıyoruz. Bu kahvenin dinlendirilmesi kısmında bize epey fayda sağlıyor.

Dinlendirme sürecinde ise karbondioksit ölçerle çıkan gaz yoğunluğunu istediğimiz seviyeye inene kadar takip ediyoruz. Sonrasında ise paketleniyor.

2. Kahvenin dinlendirilmeden sadece valfli diye bir pakete konulmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü kahve gaz salınımını tamamladıktan sonra ortamda gaz vs var ise bu sefer geri emme eğilimi gösterebiliyor.

3. Valfler manuel çalışıyor. Siz üzerine baskı uygulayıp gazları tahliye etmediğiniz sürece ortamda oluşabilecek maksimum gaz basıncı tamamen valf tarafından dışarı atılamıyor. Atılsa bile bu gazların tamamının tahliyesi değil çok az bir kısmının tahliyesi şeklinde.

4. Yukarıda anlattıklarımdan valf kalitesinin benim için hiç önemli olmadığını söyleyebilirim. Bozuk çıkma ihtimallerininde 😊
Detaylı cevabınız için teşekkür ederim, sebebinizi gayet iyi anladım.

İlk madde üzerinden farklı bir sorum daha olacak :) bu kavurma ile ilgili bilgi almak amacıyla. Egzozu son güç çalıştırdığınızda kazanın iç sıcaklığı çok hızlı mı düşer? Hızlı sıcaklık düşüşü kavruma nasıl etki ediyor?

Detaylı cevabınız için teşekkür ederim, sebebinizi gayet iyi anladım.

İlk madde üzerinden farklı bir sorum daha olacak :) bu kavurma ile ilgili bilgi almak amacıyla. Egzozu son güç çalıştırdığınızda kazanın iç sıcaklığı çok hızlı mı düşer? Hızlı sıcaklık düşüşü kavruma nasıl etki ediyor?
Buna doğru cevap için kavurma ve termodinamik hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Tamburlu makinelerde ısı transferinin kondüksiyon yoluyla sağlandığı düşünülür. Bu ne demek ısınan metal yüzeydeki termal enerji çekirdeğe temasla ulaşır ve ısınma sağlanır. Aynı zamanda ortam ısısı da oluşacağı için dönen tamburla homojen bir ısı transferi oluşturulmaya çalışılır. Ancak ısı transferi sadece kondüksiyon yoluyla sağlanmaz. Gözden kaçan detaylardan biri kahvede bulunan nemin ısı ile sıcak buhara dönüşmesiyle kahvede ikincili bir ısı transferinin yolunu açar. Buna bakarakta süreçte konveksiyonel ısı transferinin de oldugunu görebiliriz.

Kahve, kavurmanın başından itibaren endotermik olarak ortamda ki ısıyı çeker. Bir yerden sonra da absorbe edebileceği maksimum ısıya ulaştıktan sonra egzotermik olarak ısı yaymaya başlar. Biz kavurmanın son sürecini yavaş ve kontrollü gitmeye çalışıyoruz. Egzoz çekiş gücünü artırmak kahve egzotermik sürece geçip ısı yaymaya başladığında alttan tambura ısı sağlayan ateşi kısmadan süreci yavaşlatmanıza yardımcı olur. Öyle çok büyük bir ısı düşüşü de sağlamaz.

Buna doğru cevap için kavurma ve termodinamik hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Tamburlu makinelerde ısı transferinin kondüksiyon yoluyla sağlandığı düşünülür. Bu ne demek ısınan metal yüzeydeki termal enerji çekirdeğe temasla ulaşır ve ısınma sağlanır. Aynı zamanda ortam ısısı da oluşacağı için dönen tamburla homojen bir ısı transferi oluşturulmaya çalışılır. Ancak ısı transferi sadece kondüksiyon yoluyla sağlanmaz. Gözden kaçan detaylardan biri kahvede bulunan nemin ısı ile sıcak buhara dönüşmesiyle kahvede ikincili bir ısı transferinin yolunu açar. Buna bakarakta süreçte konveksiyonel ısı transferinin de oldugunu görebiliriz.

Kahve, kavurmanın başından itibaren endotermik olarak ortamda ki ısıyı çeker. Bir yerden sonra da absorbe edebileceği maksimum ısıya ulaştıktan sonra egzotermik olarak ısı yaymaya başlar. Biz kavurmanın son sürecini yavaş ve kontrollü gitmeye çalışıyoruz. Egzoz çekiş gücünü artırmak kahve egzotermik sürece geçip ısı yaymaya başladığında alttan tambura ısı sağlayan ateşi kısmadan süreci yavaşlatmanıza yardımcı olur. Öyle çok büyük bir ısı düşüşü de sağlamaz.
Zaman ayırıp detaylıca yazdığınız için çok teşekkür ediyorum, temel de olsa giriş seviyesi bilgim olduğu için açıklamanızı anlamak sorun olmadı :)

Geri