nuclearmoonrise
Barista
Evet biliyorum ancak kasuya için bile c2 32 klik çok değil mi sizce?Tarif Kasuya için, normal V60 için çok kalın. Kahveyi çözemezsiniz.
Evet biliyorum ancak kasuya için bile c2 32 klik çok değil mi sizce?Tarif Kasuya için, normal V60 için çok kalın. Kahveyi çözemezsiniz.
Evet biliyorum ancak kasuya için bile c2 32 klik çok değil mi sizce?
Ben de birebir aynisini yasiyorum ahahah blackmirror icin bir blackfriday indirimiBlackmirror a blackfriday indirimi olur mu sizce, ne zamandır 400-500 bandına düşsün diye bekliyor, black-black düşünüyorum![]()
Evet biliyorum ancak kasuya için bile c2 32 klik çok değil mi sizce?
Bunu diyen arkadaş Türkiye kahve kavurma şampiyonu@nuclearmoonrise 32 klik nedir yaAbi bunu diyen arkadaş eline timemore almadi ya da ne bileyim.Benim kullandiklarimda sorun vardı.30 dan neredeyse aksdan çıkar o.Kasuya için bile 24 enn en fazla 25 derim.
Ayrıca kahve su oranı da 1:20. Bu oranın biraz riskli ama en iyi sonucun bu oranda alındığı belirtilmişti. Ben henüz kungpow almadım sadece takip ediyorum şu anlık.@nuclearmoonrise 32 klik nedir yaAbi bunu diyen arkadaş eline timemore almadi ya da ne bileyim.Benim kullandiklarimda sorun vardı.30 dan neredeyse aksdan çıkar o.Kasuya için bile 24 enn en fazla 25 derim.
Referans için teşekkürler.Ayrıca kahve su oranı da 1:20. Bu oranın biraz riskli ama en iyi sonucun bu oranda alındığı belirtilmişti. Ben henüz kungpow almadım sadece takip ediyorum şu anlık.
Edit: Bu aralar kasuya demlemeye başladım bir türlü iyi sonuç alamadığım özellikle koyu kavrum kahvelerde çok daha iyi sonuç vermeye başladı. Bu aralar Kasuya 23 klik veya Üstel 16 klik arasında gidip geliyorum :d
Hocam ben sizin genellikle ince öğüttüğünüzü zannediyordum ilk defa @msacid den görmüştüm bir tarif. Comandante ile 19 klikte öğütmüştü yanlış hatırlamıyorsam. Ben de ona göre tahmini olarak timemore 15 gibi düşünmüştüm.Referans için teşekkürler.
Ben de Timemore kullanmasam da genellikle orta kalın arası ya da kalın diyebileceğimiz Comandante için Redclix’te 42-56 Klik arası geniş bir skalada öğütüyorum. Normal kliklide 21-28 klik gibi. Timemore için 16 klik Comandante’ye göre nasıl bir karşılığı olur, ikisini de kullanan arkadaşlar varsa, merak ettim yardımcı olursanız sevinirim.![]()
Timemore da 16 klik ince-orta, inceye daha yakın bir öğütüm. Genel başlangıç aralığım TM için 18-19 oluyor. CMD için bu 21-22 oluyor.Referans için teşekkürler.
Ben de Timemore kullanmasam da genellikle orta kalın arası ya da kalın diyebileceğimiz Comandante için Redclix’te 42-56 Klik arası geniş bir skalada öğütüyorum. Normal kliklide 21-28 klik gibi. Timemore için 16 klik Comandante’ye göre nasıl bir karşılığı olur, ikisini de kullanan arkadaşlar varsa, merak ettim yardımcı olursanız sevinirim.![]()
Reçete videolarımda genel bir görsel sunmuyorum, değirmenden değirmene partikül dağılımı değişiklik gösterdiği için. Bundan öyle düşünmüş olabilirsiniz.Hocam ben sizin genellikle ince öğüttüğünüzü zannediyordum ilk defa @msacid den görmüştüm bir tarif. Comandante ile 19 klikte öğütmüştü yanlış hatırlamıyorsam. Ben de ona göre tahmini olarak timemore 15 gibi düşünmüştüm.
Comandante ile hiç deneyimim olmadı ancak ben hesaplama yaparken 5-6 klik eksi yazıyorum. Yani CMD 22 klik verilmiş ise Timemore ile 16 deniyorum.
Timemore'un kendisine göre V60 için öğütüm aralığı 15-24 bu arada.
En net yanıtı @ytghan ve @teyyaredenkahve verebilir sanırım. Benim için de iyi olur.
Comandante ile Timemore kliklerini iyi hesaplıyormuşum senin dediğine göre. Öğütüm konusunda da katılıyorum. İnce öğütüm daha asidik sonuçlar veriyor ama çok gövdeli kahvelere de gitmiyor. Kenya Nyeri berbat olmuştu mesela. Bu yüzden gövdeli kahveleri kalın öğütmeye başladım. 17-22 gibi orta öğütümler bende acılıkla sonuçlanıyor. Bu yüzden böyle uç noktalarda öğütmeye başladım.@orkunustel hocam öncelikle timemoreda partikul dagilimi klikler arasinda lineeen gitmiyor comandante gibi.Mesela 18-19 arasinda idealken 20-21 olunca aniden kalınlasıyor.Degirmenler arasinda da en az 2 klik farklar var.O yuzden net bir şey diyemiyorum ama şoyle soyliyim benim degirmende timemore 18 comandante 23 gibi.Timemore 20-21 comandante 26-28 .Ama timemore 14-15 dersen comandante 18 mesela.Umarim
Anlatabilmisimdir.Bu yuzden bu orantilama isi biraz karişik ve tutarsiz sonuclar verebilir.
@Alizrl hocam dunya şampiyonu olmasi degirmeni tanimasini gerektirmiyor.Uzun suredir bir çok degirmen kullandim ve ilgim de var o yuzden biraz hakimim yani timemoreda 32 klik falan kullanilacak bir aralik değil.En azindan benim duşuncem bu yönde.
@nuclearmoonrise ben ince ogutume alistim uzun zamandir oyle yapiyorum ama kalına geri donecegim.Bu surecte dikkatimi çeken şey ince ogutumlerin daha fazla asidite vermesi oldu.Kalin ogutumlerde daha tatli ve meyvemsi tatlar alıyordum.İlginc olan da geniş ogutum araliklarinda demleme suresinin çok fazla değişmemesi.Sınırlamamak lazim kendini
Hem paylaşım için hem de deneyimlerinizi yazdığınız için teşekkürler. Dediğiniz gibi, ben de değirmeni tanımadığım için bana da Timemore öğütme aralığı da sorulduğundan ve değirmeni bilmediğimden bana da faydalı oldu paylaşımlarınız arkadaşlar, sağolun.@orkunustel hocam öncelikle timemoreda partikul dagilimi klikler arasinda lineeen gitmiyor comandante gibi.Mesela 18-19 arasinda idealken 20-21 olunca aniden kalınlasıyor.Degirmenler arasinda da en az 2 klik farklar var.O yuzden net bir şey diyemiyorum ama şoyle soyliyim benim degirmende timemore 18 comandante 23 gibi.Timemore 20-21 comandante 26-28 .Ama timemore 14-15 dersen comandante 18 mesela.Umarim
Anlatabilmisimdir.Bu yuzden bu orantilama isi biraz karişik ve tutarsiz sonuclar verebilir.
@Alizrl hocam dunya şampiyonu olmasi degirmeni tanimasini gerektirmiyor.Uzun suredir bir çok degirmen kullandim ve ilgim de var o yuzden biraz hakimim yani timemoreda 32 klik falan kullanilacak bir aralik değil.En azindan benim duşuncem bu yönde.
@nuclearmoonrise ben ince ogutume alistim uzun zamandir oyle yapiyorum ama kalına geri donecegim.Bu surecte dikkatimi çeken şey ince ogutumlerin daha fazla asidite vermesi oldu.Kalin ogutumlerde daha tatli ve meyvemsi tatlar alıyordum.İlginc olan da geniş ogutum araliklarinda demleme suresinin çok fazla değişmemesi.Sınırlamamak lazim kendini
Kalın öğütümle ilgili aklımda bir soru vardı ancak bunun için önce bir deneme yapmam gerekiyordu bu yüzden bugün ayların rekorunu kırarak bugünkü 5. demlememi (90 gr) yaptım ve bir Guatemala Asprocdegua demledim.Hem paylaşım için hem de deneyimlerinizi yazdığınız için teşekkürler. Dediğiniz gibi, ben de değirmeni tanımadığım için bana da Timemore öğütme aralığı da sorulduğundan ve değirmeni bilmediğimden bana da faydalı oldu paylaşımlarınız arkadaşlar, sağolun.
İnce öğütümlerin daha asidik gelmesinin sebebi (her zaman aynı sonuç olmayabilir.) kanallama olması olabilir. Partikül dağılımı kaynaklı ince öğütümler kanallamaya daha kolay yol açabiliyor, bununla ilgili forumda @NoDRaC Suat Bey’in de paylaştığı SCA konferanslarından birinde partikül dağılımıyla alakalı özellikle espresso üzerinden ince öğütmelerin kanallama olma ihtimalleri üzerine iyi bir anlatı vardı. Bu V60’da da meydana gelebiliyor. Nispeten kalın öğütümlerde daha meyvemsi tatlı tadım deneyimleri yaşamanız daha dengeli bir ekstraksiyon elde etmenizden dolayı. Kalın öğütümlerde süre değişmemesi de, süreyi sadece öğütmenin değil, dökme basamaklarının, su sıcaklığının, su akış hızının da etkiliyor oluşu.![]()
Estağfurullah gereksiz uzun değil, ne ise o deneyim aktarıyorsunuz en nihayetinde.Kalın öğütümle ilgili aklımda bir soru vardı ancak bunun için önce bir deneme yapmam gerekiyordu bu yüzden bugün ayların rekorunu kırarak bugünkü 5. demlememi (90 gr) yaptım ve bir Guatemala Asprocdegua demledim.
Şimdi benim aklımdaki önyargı hangi kahve olursa olsun kalın öğütümün daha asidik ya da ekşi sonuç vereceğiydi. Nitekim öyle de oldu.
Ben bu kadar ince öğütmeye yakın zamanda başladım. Coffeerem'den Hakan Bey ince öğütümden korkmayın ince öğütüm kahvenin potansiyelini ortaya çıkartır demişti yanlış hatırlamıyorsam.
16 klikte, yani ince öğütümde meyvemsi bir kahve demlediğimde (mesela Burundi) o kahve gayet asidik bir sonuç veriyor, yani tadım notlarıyla örtüşüyor. Guatemala Asprocdegua demliyorum ve sıfır asiditeli, tadım notlarında (karamelize şeker, fındık, çikolata) belirtildiği üzere düz bir kahve ortaya çıkıyor. Yani ince öğütüm illa asidik bir kahve ortaya çıkarmıyor.
Şu an 23 klikte Guatemala Asprocdegua'yı demledim ve bildiğiniz lezzetsiz bir ekşilikle karşı karşıyayım. Ne çikolata var ne tatlılık var. Tat da kötü.
Ancak bu öğütüm ayarında asidik bir kahve demlesem kalın öğütüm zaten daha meyvemsi sonuç verdiğinden sonuç kötü olmayacaktı.
Yani şunu demek istiyorum. İnce öğütüm kahve neyse onu veriyor. Meyvemsiyse meyvemsi, düz ise düz. Kalın öğütümse kahvesine fark etmeksizin ekşileştiriyor. Bu durum kalın öğütümün bende topyekün yanlış olduğu düşüncesini veriyor açıkçası. Evet her kahve için her tarif uygun olmuyor ama ince öğütüm potansiyeli daha çok ortaya koyduğundan bana daha "olması gereken" gibi geliyor.
Biliyorum gereksiz uzun oldu ancak aklımdakini eksiksiz ifade etmem gerekiyordu.
Ben de yanlış anlaşılmak istemem kesinlikle siz genellikle kalın öğütüyorsunuz diye bu konuyu açmadım, kalın öğütüme karşı uzun zamandır böyle bir önyargım vardı ve deneyip sonucu görmek istemiştim. Bu arada Guatemala koyu bir kavrumdu buna rağmen kalın öğütümde ekşi ve kötü sonuç verdi, içemedim açıkçası.Estağfurullah gereksiz uzun değil, ne ise o deneyim aktarıyorsunuz en nihayetinde.
Şöyle bir yanlış anlaşılma olsun istemem, dediğim şey ya da bir kurumun dediği birşey yasa değil, çeşitli deneyimler, testler sonucunda verilen tavsiyelerdir. Benim genelde orta kalın arası öğütüyor olmam da her kahvede iyi sonuç verir diye bir genelleme yaratmamalı, daha açık kavrulmuş kahvelerde gerçekten ekşi sonuçlar verebilir. Buna Youtube'da paylaştığım iki reçeteden örnekliyim. Son reçete paylaşımım Kronotrop Peru Chirinos'a R.O. Bypasslı su için hazırladığım reçetede Redclix'te 46 Klik (normalde 23 klik) öğütmüş 90 derece suyla demlemeye başlayarak 2 dakika 57 saniye total süre elde etmiştim. Youtube'daki ilk reçete paylaşımım Kungpow Coffee Guatemala El Mirador kahvesine R.O. su için hazırladığım reçetede Redclix'te 33 klikte (Normalde 16-17 Klik diyebiliriz) 96 derece suyla demlemiş 2 dakika 25 saniye total süre elde etmiştim. Peru için aldığım oran 1/16 iken Guatemala için aldığım oran 1/14,4'tü. İki kahvede bambaşka parametreler var ikisinde de iyi sonuç var. Son V60 da reçete nasıl hazırlanır sorusuyla anlattığım videoda da oran, su sıcaklığı, öğütme ayarı, total süre vb konuları çekirdeğe göre nasıl değiştirebileceğimizi anlatmıştım.
Özetlersem her kahvenin kavurma profiline göre iyi lezzetler alabileceğiniz parametreleri hiç bir kalıba takılmadan istediğiniz şekilde deneyebilirsiniz. Bazı kahvelerden daha yüksek sıcaklıklarda veya daha düşük oranlarda veya daha ince öğütmelerde iyi verim alırken, bazı kahvelerde daha düşük sıcaklıklarda veya daha yüksek oranlarda veya daha kalın öğütmelerle iyi sonuç alabilirsiniz. Burada reçete uygunluğu kavurma profilinin çözünme performansına ve suya uygunluğuna göre değişiklik gösterecektir. Bundan dolayı iyi kahve almak adına aslında hemen her girişim iyi sonuç veriyorsa verimlidir ve doğrudur.![]()
Özellikle tadım değerlendirmelerimde nispeten daha orta diyebileceğimiz profillerde kavrulmuş kahveler genel olarak daha kolay çözündükleri için normal klikte 20-24 klik arası deneyerek başlıyorum genellikle. Daha açık profillerde ise tatlılığı asiditeyle daha dengeli çıkartma hedefim olduğu için daha ince de öğüttüğüm oluyor. Ama kullandığım su sıcaklığını daha çok arttırarak nispeten yine daha kalın öğüttüğümde olabiliyor.Ben de yanlış anlaşılmak istemem kesinlikle siz genellikle kalın öğütüyorsunuz diye bu konuyu açmadım, kalın öğütüme karşı uzun zamandır böyle bir önyargım vardı ve deneyip sonucu görmek istemiştim. Bu arada Guatemala koyu bir kavrumdu buna rağmen kalın öğütümde ekşi ve kötü sonuç verdi, içemedim açıkçası.
Edit: Sadece öğütüme bağlamak olmaz diğer parametreler de bu sonuçta etkili olmuş olabilir ancak öğütüm kalınlığının bu sonuçta daha etkili olduğunu düşündüm.
Bahsettiğiniz Guatemala ve Peru hakkında bilgim yok ancak şöyle biraz genel bir şekilde sorabilir miyim acaba. Siz asiditesi çok düşük, düz kahveleri genelde kalın mı öğütüyorsunuz yoksa ince mi?
Maalesef eski forumda başıboş bulunan ortamda dolayı böyle bir algı oluştu. İyi kahve içmek için comandante değirmen sahibi olmalısınız. 12 yıldır kahve içiyorum son 2 yıldır comandante sahibiyim. Comandante olmadan önce de çok iyi kahve içiyordum. Burada önemli olan husus nitelikli taze kavrulmuş kahve satın almak, uygun şartlarda çekirdek halinde saklamak içileceği zaman taze öğütmektir. Sonra değirmen su vb diğer etkenler gelir.
İnsanlarda oluşan bu yanlış algı kahveye yeni ilgi duyan insanlarıda yanlış yönlendirmesine neden oluyor. Bu yanlış yönlendirmede insanları kolay adımlar atmasına engel oluyor. Basit bir mutfak tartısı, kağıt filtre, sözen el değirmeni ve huni ile çözülebilecek konu nerelere gidiyor.
Yakın zamanda bununla ilgili bir konu açmayı planlıyorum. Konu başlığı kahveye yeni başlayanların yol rehberi@Kahveciningalaksirehberi esinlendim.
Kasuya metodu sadece bir döküş reçetesi değil, aynı zamanda ayrı dripper gerektiriyor, zira kendi dripperı normal v60’a göre oldukça yavaşlatıyor akışı. Bu dripperınız yoksa ona göre modifiye etmeniz gerek. Daha ince öğütüm, daha yavaş filtre, daha yavaş döküş vs.@nuclearmoonrise 32 klik nedir yaAbi bunu diyen arkadaş eline timemore almadi ya da ne bileyim.Benim kullandiklarimda sorun vardı.30 dan neredeyse aksdan çıkar o.Kasuya için bile 24 enn en fazla 25 derim.