• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Şişede Kahve Vakumlama ve Saklama

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan HaLiL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Vacu Vin'in konusu varmış yeni gördüm, tam da bu konuyu araştırıyordum. :) EuropeanCoffeeTrip kanalının testlerine göre 2 haftalık tüketime kadar kahvenin kendi zipli paketi ile vakumlama arasında kayda değer bir fark yok. Ben de genelde bir pakedi 15 16 günde bitiriyorum. Kullananların da fikirlerini duymak isterim, bu süreç için almaya değer mi? (KLT kullanıyorum.)
Hocam vacu vin vs kullanmadım ama şuana kadar her şeyi almayı duşundum veya aldım.Tek dusunmedigim bu tarz aletler.Zaten 1 ay icinde bitiyor kahveler.Bu süreçte belirgin farklar hissetmiyorum.
Diger konu da stok yapmak.Buzlukta kahve saklayanlari da anlamıyorum.Erzak depolar gibi kahve stoklayanlar var.Kahve her zaman var ve farkli çesitlerde farkli aromalarla farkli hasatlarla geliyor.Bunu da hiç duşunmedim.
Bence siz de devam edin zaten yeterince atom parçalıyoruz her ayrinti insani yoruyor bir süre sonra

@ytghan Buzlukta kahve saklamak fazla çeşitte kahveyi aylar sonra içmeye saklamak için mantıklı. Kendim kullanmasam da aylar sonra içmek isteyen için güzel yöntem. Ama kendim için düşündüğümde sadece 16 17 günlük süre için vacu vin'e gerek yok gibi geliyor.

Şişeye doldurmak için iyi bir huni tavsiyesi olan var mı? :D Şişeler tamam, vacu vin tamam fakat şişeye girecek bir huni bulamadım.

V60'ın kendısını kullanabilirsin, ancak yavaş yavaş dökmeni tavisye edebilirim çünkü çekirdek boyutuna göre tıkanabiliyor.

Su şişesini ortadan kesin iş görür diye duşunuyorum
V60 filtresi de olur.Alttan kesip destekleyin elinizle

V60 filtresini dibinden kestim onu kullanıyorum ama şöyle cuk oturan bir huni olsa çok daha pratik olacak . V60 çok kolay tıkanıyor dediğiniz gibi. Su şişesinin de ağzı biraz geniş geliyor.

Ben de bu aralar saklama çözümleri arıyorum ama hem evde veya buzlukta yer yok hem de para harcamak istemiyorum :D Aslında çok gerekli bir olay. 2-3 kahve yetmiyor. Al 6-7 kahve at yarısını vakumlayıp buzluğa. Diğer yarısını taze taze iç. Yaza doğru çok zorunlu olacak bu ama şimdilik idare ediyoruz :)

Oda sıcaklığına gelmesini bekleminiz gerekir. Yoğuşma ve üzerinin su ile kaplanma ihtimali var sonuçta.
Ben buzluktan çıkan şişeyi geri koymuyorum. Zaten şişeler soda şişesi. 70-90 gram arası kahve alıyor. Bittikçe dolaptan şişe çıkartıyorum oda sıcaklığında içmeye hazır 3-4 şişe (genelde her şişede farklı çekirdek) bekliyor.

Vakum uzun vadeli saklamak için avantajlı. hem vakumlama performansı hemde az yer kaplıyor dolapta.
Vacu vin ise hem buzlukta 2-3 ay arası saklama. Hemde oda sıcaklığında içtiğiniz kahveleri saklama, aç-kapa yapıp içme olarak daha avantajlı.
Amacınız stok yapmak, aldığınız kahveyi 6-12 ay sonra içmek vs konularında vakum mantıklı. İçmek için aldığınız kahveyi düzgün saklamak istiyorsanız vacu-vin avantajlı.

Tabi elinizde vacum makinesi varsa, tek dozluk porsiyonlayıp buzluğa atmak ta bir seçenek. Hem saklama hemde içme rahatlığı açısından en ideal çözüm olabilir. Sanırsam @Kahveciningalaksirehberi bu yöntemi kullandığı oluyor.

Vakum poşet maliyeti ve atık olarak doğaya etkisini de düşünerek benim tercihim Vacu-Vin olmuştu. Kaldı ki 2020 yılında aldığım en iyi ekipmandır vacu-vin gayet memnunum.
Daha dün Lakto Fermante'nin ufak bir kısmını Vacu Vin ile şişeleyip buzluğa attım. Normalde hep karanlık bir dolapta şişeleyip saklıyorum kahvelerimi. Ama bu sefer buzlukta da saklamayı deniyorum. Bakalım Vacu Vin ile kapatılmış şişeleri normal saklama ve buzlukta saklama arasında bir fark olacak mı? 3 ay sonra deneyimlerimi yazacağım 😊

Şişeye doldurmak için iyi bir huni tavsiyesi olan var mı? :D Şişeler tamam, vacu vin tamam fakat şişeye girecek bir huni bulamadım.
ne huni ne v60 ne kağıt filtre ne kağıt havlu. şişeye doldurmanın en verimli yolu elinizi şişenin üst kısmını 360 derece saracak şekilde tutmak. yani sol eliniz bir nevi huni görevi görecek ama hiç tıkanmayacak, çok dışarı da taşmayacak şekilde ayarlayacaksınız. zaten boşaltırken fark edeceksiniz ki çekirdeklerin yüzde 90'ı direkt şişeye giriyor. tabii ben direkt kahve kabından aktarmıyorum, kaptaki çekirdekleri önce rahatça boşaltabileceğim bir kaba aktarıyorum. aşağıya linkini ekledim.
böyle anlatması zor oldu, anlamadıysanız akşama fotoğraf çekip atarım. bu yöntemle 30 saniyede 250 gram kahveyi şişeye aktarıyorum.

@ytghan Buzlukta kahve saklamak fazla çeşitte kahveyi aylar sonra içmeye saklamak için mantıklı. Kendim kullanmasam da aylar sonra içmek isteyen için güzel yöntem. Ama kendim için düşündüğümde sadece 16 17 günlük süre için vacu vin'e gerek yok gibi geliyor.
paketi nasıl 15-16 günde bitiriyorsunuz? degassing +15 gün mü yoksa degassing dahil mi?
10 gün degassing desek 5 günde 250 gram bitiriyorsanız günde 50 gram kahve demek 🙄
bazı kahvelerin performansı 15. günden sonra artmaya başlıyor, zirveyi o civarlarda görenler de var.

vakumlamlayıp buzluğa atmak ya da vacu vinle buzluğa atmak yöntemlerini kullanmıyorum, kahve stoklamayı sevmiyorum fakat vacu vin performansını 2 haftadan gösteriyor. ilk 15 gün firmaların gönderdiği kaplar iş görüyor. (petra gibiler hariç) sonrasında ise vacu vin'in sahneye kısım başlıyor. 15 gün ile 2 ay arası buzluğa atmadan ve herhangi bir performans kaybı yaşamadan kahve içebiliyorsunuz. ben de genelde kahvelerimi 30-40 gün arasında tüketiyorum ve tüketim alışkanlıklarınız benim gibiyse vacu vin cidden çok faydalı bir ürün.

şişe olarak da bira şişesi tavsiye ederim, kahverengi olanlardan. o şişelerin kahverengi olmasının nedeni var. linkten görebilirsiniz. şahsen ben bira şişesinde sakladığım için karanlık bir yere koyma ihtiyacı bile hissetmiyorum.
http://butikbira.blogspot.com/2011/07/bira-siseleri-neden-genellikle-koyu.html#:~:text=Tükettiğimiz biraların şişelerine baktığımızda bunların,ile birayı güneş ışığından korumaktır.&text=Bu ışınlardan en etkin korumayı kahverengi şişeler sağlamaktadır.

Hayır ben paketi ilk açıştan itibaren günde 16gr kahve ile 15-16 gün anlamında söyledim. Paketi açtığımda kavrum tarihinin üzerinden 2-3 hafta geçmiş olabiliyor. Ben iki haftayı paketi ilk açıştan itibaren sayıyordum. Öncesinde de etkisi varsa evet o halde Vacuvin almak mantıklı. Acaba europeancoffeetrip testlerinde paketi ilk açıştan itibaren mi saydılar yoksa kavrumdan itibaren mi? Kavrumdan itibaren ise yaptıkları testler anlamsız oluyor çünkü bu kavrulduktan 1 gün sonra içmeye başlamaları anlamına geliyor, kafam karıştı. @Lorenzen

Hayır ben paketi ilk açıştan itibaren günde 16gr kahve ile 15-16 gün anlamında söyledim. Paketi açtığımda kavrum tarihinin üzerinden 2-3 hafta geçmiş olabiliyor. Ben iki haftayı paketi ilk açıştan itibaren sayıyordum. Öncesinde de etkisi varsa evet o halde Vacuvin almak mantıklı. Acaba europeancoffeetrip testlerinde paketi ilk açıştan itibaren mi saydılar yoksa kavrumdan itibaren mi? Kavrumdan itibaren ise yaptıkları testler anlamsız oluyor çünkü bu kavrulduktan 1 gün sonra içmeye başlamaları anlamına geliyor, kafam karıştı. @Lorenzen
testi izlemedim ama kavrumdan itibaren gaz çıkışı başlıyor.

Şişe için huni arayanlar için resimdeki ürünü kullanıyorum. Laboratuvar malzemelerinde toz hunisi diye geçiyor. Uç kısmı normal hunilere göre daha geniş tabiki, ama tam şişe ağızı ölçüsü değil, bir miktar payı var. Bir kaç boyu var ben 65mm olanı aldım. Bu ölçü geniş ağız kısmının. Sanırsam hepsinin ince uç kısmı aynı ölçüde.

Almak isteyen varsa benim aldığım ürünün linki şu şekilde: Aldığım adres Güncel fiyatı 7.25TL.
Gerçi aldığım yerden almanızı tavsiye etmem çünkü kargo ücreti fazla, ve kargo ücretini kapıda ödüyorsunuz. Bu çok anlama veremediğim bir durum. Laboratuvar malzemesi satan başka dükkan yada sitelerden, aynı yada farklı markalar alabilirsiniz sanırım.

Peki huniyi tavsiye edermiyim, hem evet hem hayır. Ben ilgili siteden farklı ürünleri alıyorken sepete ekledim. Yani amacım huni almak değildi, görünce denemek istedim. Huni dökmede, kolaylık sağlıyor ama tıkandığı vs oluyor. Böylelikle bütün sorunlara çözüm olmuyor. Eskiden dökerken pratik olarak kağıttan huni yapıyordum. Aynı şekilde yine tıkandığı oluyordu. Burada asıl mevzu şişe ağızlarının dar oluşu. Her türlü o boyutta bir delikte çekirdekler tıkanacak bir şekil alıyorlar. Resimde ki huninin asıl avantajı ise temizlemesi kolay olması. Bulaşık makinesine atıyorum. Böylelikle temizlik vs sorunlarını düşünmeden elimin altında hazır olarak kullanılmayı bekliyor.

IMG_3161.jpegIMG_0408.JPG

Vacu-vin için düşüncelerim ve kullanma biçimim üzerine bir kaç paragraf daha yazayım hazır başlamışken.
Vacu vin'i sevme sebebim ve 2020'de aldığım en iyi ekipmanı seçme sebebim kahve alırken elimdeki mevcut kahve stoğunu düşünmeden alışveriş yapabilmemden ibaret. Bu sayede elimde her zaman içemeye hazır 4-5 çeşit kahve bulundurabiliyorum. Eskiden nasıl yapıyordum, kahve stoğumu anlık gözetip, bitmesine yakın alacağım kahvenin degassing süresini de hesaba katarak sipariş veriyordum. Ve zaman zaman siparişler sorunlar oluyordu, kavrulma tarihi, kargo gecikmesi vs ile alakalı. Aldığım gramajları mecbur minimum tutmaya çalışıyor, uygun zamanda tüketebileceğim miktarda alımlar yapıyordum.

Rakamsal anlatmam gerekirse: güncel demlemelerimde 20gram kahve kullanıyorum. Bu gramajla 250 gram paket kahveden 12.5 porsiyon çıkıyor. Yani günde minimum 1 bardak içsem zaten paket 12 günde kahve bayatlamadan bitiyor. (kaldıki günde 1 bardaktan fazla içiyorum.) Sorun ettiğim kısım, 12 gün boyunca aynı kahveyi içmek istememem ve aynı kavurucudan genelde birden fazla çekirdek denemek istemem. Vacu vin ile, artık alış veriş sırasında aynı satıcıdan bir kaç farklı çekirdeği bitiş süreleri vs düşünmeden alıyorum. Örnek olarak 4*250 aldığımda aynı dozaj hesabı ile kahvelerin tükenmesi 48 gün sürecek. Bu tarz durumlarda vacu vin fark yaratmaya başlıyor benim için.
Eskiye nazaran yapabildiğim diğer bir yenilik ise sevdiğim ve hoşuma giden kahvelerden bir şişe kadar özellikle içmiyorum ve sonrası için saklıyorum. (maksimum 2.5 - 3 ay ) Burada hem aynı kahvenin zaman içerisinde olumlu veya olumsuz gelişimini deneyimliyorum, hemde arzu ettiğimde içmek üzere damak hafızamı yenileyecek güzel bir alternatif bulundurmuş oluyorum. Misal CoffeaCircular - Shewa için son kalan tek demlemelik porsiyonu 2-3 gün önce bitirdim. (Yaklaşık 60 gün sonra)

2020'de kulübe katılmam ile, kulüp alımları faktörü de etkili vacu vinden hoşlanmamda. Toplu alımda ki paketler bazen arzu ettiğimizden fazla veya o anki kahve ihtiyacımızdan çok fazla gramajlı oluyor. Yada @NoDRaC süpriz bir alım organize ediyor. (Sahi Kawa ne durumda ? :D) Sonuç olarak bu ve bu tarz durumlarda çok dert etmeden elimde vakumlayacağım tıpam var ise kafam rahat sipariş verebiliyorum artık.

Sanırsam iyi bir fincan için öncelik sırasının: Nitelikli Çekirdek Kahve - Değirmen - Su - Demleme Yöntemi ve Ekipmanı olduğundan hem fikiriz. Nitelikli Çekirdek kahve kısmı için: yetiştiği yer, işlenme biçimi, yeşil haldeyken saklanma koşulları, hasat yılı, kavrulma profili önemini sıkça konuşuyoruz. Kavrulduktan sonra nasıl ve hangi koşullarda saklandığı, kaç gün içinde tüketildiği gibi faktörlerde aynı zamanda iyi kahve çekirdeğin bir parçası. Yukarıda ki iyi fincan zincirini düşündüğümüzde, saklanma yönetemi zincirin ilk ve önemli kısmında. Benim amacım da elimden gelenin en iyisini kendi ihtiyaçlarım doğrultusunda yapabilmek.

Umarım bu yazdıklarım vacu vin kendi kullanım koşullarınızda ne kadar gerekli yada beklentilerinizi ne derece karşılıyacağı konusundan yardımcı olur.

Vacuvin almak isteyenler için

Vacuvin almak isteyenler için
10 adet daha yeni stok mevcut. Değerlendirmek isteyen yazabilir

Arkadaşlar, İzmir'deki Glascam isimli firmanın aşağıda bağlantılarını verdiğim şişelerine rastladım internette şişe ararken. Firma perakende satış yapıyor ama bazı durumlarda istisnaen satabileceklerini söylediler. Ben de kendilerine forumdan da bahsederek bir mail attım. Caligula (evet ismi bilen bilir 😅 ) ve Oliena modellerini beğendim, Caligula biraz uzun görünüyor, o yüzden Oliena'yı da tercih edebilirim alacak olursam. İsterseniz siz de bakın, belki bir toplu alım girişimi olur.

Not: Şişelerin ağız çapı bilgisi yazmıyor bağlantılarda, uygun olanı almak gerekir, unutmamak lazım.

arkadaşlar bu yöntemi ilk defa gördüm. deneyen var mı? çalışma prensibi nasıldır, kahveyi kaç gün koruyabiliyor?
saklama.jpg

arkadaşlar bu yöntemi ilk defa gördüm. deneyen var mı? çalışma prensibi nasıldır, kahveyi kaç gün koruyabiliyor?
Ekli dosyayı görüntüle 8357
Hali hazırda ben de dahil olmak üzere birçok arkadaşımız kullanıyor bu yöntemi. Biraz onların adına da konuşmuş gibi olacağım ama hepimiz son derece memnunuz. Şu zamana kadar şikayet edeni hiç duymadım.

Saklama süresine gelince... Şu anda hala elimde Eylül alımından kalma kahvelerim olduğunu söyleyebilirim. Çok da iyi durumdalar. Hatta bu sabah demledim bir tanesini. Kavrum tarihinin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen çok az aroma kaybı vardı. Sonuç yine de gayet tatminkardı.

Geri