Selamlar arkadaşlar. Yazdıklarımı lütfen kişisel algılamayın. Kişilere değil genel olarak konsepte ilişkin fikirlerimi yazıyorum.
Şimdi bakın bir duruma açıklık getirmek lazım.
Blend içeriği değiştirmek, A çekirdeğini çıkarttım B çekirdeğini koydum, nasılsa anlamazlar diye şunu çıkardım bunu kakaladım farklı bir şey, içindeki A çekirdeğinin hasadı bitti yeni yıl hasatları geldi demek farklı bir şey. Öncelikle bu iki konuyu birbirinden ayıralım. Bir çekirdeğin hasadı bitti, yeni hasada geçildi diye isim değişmez. Mesela Finca Gabriela'nın yeni hasadı geldi, profillemesini yaptım, haftaya satışa açacağım. Şimdi ben buna El Salvador Finca Gabriela demeyecek miyim? Finca Mahmut mu diyem çekirdeğe? Colombia Supremo Medellin, Ethiopia Sidamo GR1 vb jenerik isimli kahvelerde ne yapacağız mesela? Bunlar da bitiyor ve her sene yenisi geliyor. Onlarda ne gibi bir duyuru yapmak doğru olur? İlk Colombia Supremo Medellin çekirdeğimiz 2018 hasattı, şu anda 2023 hasat. 5 Kere hasat değişmiş. Şimdi bu işin bir yüzü. Diğer yüzü ise sizin söylediğiniz başka başka sebeplerle mevcut kahvenin/blendin kalitesini düşürüp nasılsa fark etmezler diye aynı isimle satmaya çalışmak. Bu durum bambaşka bir durum. Zaten X bir kavurucunun böyle yaptığını düşünüyor ve o kavurucuya karşı güvensizlik duyuyorsanız ortada başka bir sorun vardır. Orada tartışılması gereken durum blend içeriğiyle sınırlı değildir. O zaman başka x bir çekirdeğin o çekirdek olduğunu nereden bileceksiniz? Ortada böyle bir güvensizlik, suçlama vs bir durum varsa zaten o kavurucudan hiçbir şey almamak yapılacak en doğru hareket olur.
Ben hem size hem de genel olarak bu fikre karşın başka bir örnek vereyim. Uzun yıllardır bu işi yapıyorum. X bir arkadaş X bir çekirdeği alıyor, deniyor ve yok işte şöyleydi, yok işte böyleydi diye giydirdikçe giydiriyor. Yıllar içinde buna defalarca biz de başka kavurmacılar da maruz kalmıştır, kalıyor ve kalmaya devam edecek. Bu durumun dünya kadar sebebi olabiliyor. O çekirdek o arkadaşın damak tadına hitap etmeyebiliyor, arkadaş çekirdeği demleyememiş olabiliyor veya şu oluyor bu oluyor. Halbuki aynı çekirdeğe başka birileri bayılıyor. Peki bu durumda kavurmacı mı hatalı? Çekirdek mi suçlu? Yoksa ortada farklı komplo teorileri mi var?
Olaya bir de diğer bir pencereden bakalım, hatta bu örnek üzerinden giderek başka bir pencereden bakalım. Şimdi sevgili
@bakyildiz bu yorumu bugün saat 13:18'de yapmış. Bir kaç saat sonra sağ olsun Yang'dan bir espresso yapmış ve yorumlarını paylaşmış:
Kavurucu: Sezy (
@S.Yavuz)
Çekirdek:
Yang Blend
Kavurum: 29 Aralık 2023
Su: Buzdağı
Doz/Çıkan/Süre: 19/39/35 sn.
PID: 94°
Demleme: 3 bar ön demleme, 12. sn.den sonra 8 bar
Gövde: Kıvamlı ve kremalı
Damak Durumu:
- Acılık: yok
- Ekşilik: yok
- Asidite: Meyvemsi hoş bir asidite
- Lezzet: Genel olarak lezzetli meyvemsi ve çikolatamsı tatlar ve içim sonrası çok lezzetli damak tadı.
Makine: Gaggia New Classic Pro (Modlanmış by
@lkmnsrt)
Sepet: Pullman 17-19
Ögütücü/Öğütüm: Niche Duo/5,5
Peki şimdi Yang acı olmuş, Yang ekşi olmuş, blend değişmiş bize söylenmemiş vs yorumlar ne olacak? Mesela şimdi de onlarda bir art niyet aramak mı gerekiyor? Tabii ki hayır. Arkadaşlar bakın, ben inanın her hazırladığım siparişte, her aldığım yorumda kendimi fazlasıyla sizin yerinize koyuyorum çünkü ben de yıllar yıllar önce aldığım kahveleri, o kahvelere konulan fiyatları beğenmediğim için bu işe girdim. Hepiniz aldığınız kahveden en iyi performansı almak, ağız tadıyla kahve içmek ve bu işten zevk almak istiyorsunuz. Ben de kavurduğum her kahve beğenilsin, insanlar ne güzel olmuş desin, bizi güzel ansın istiyorum. Ancak gözden kaçırmamamız gereken bir husus var. Kahve dediğimiz şey bir meyvenin çekirdeği. X bir fabrikada milimetrik ayarlarla üretilen bir makine değil. Geçen sene bizim bahçe bir kayısı yaptı. Yedi düvele dağıttık bitmedi. Biz yiye yiye kayısı olduk yine bitmedi. Tadını anlatamam bile. Bu sene ne doğru dürüst meyve verdi ne de tadı bir şeye benziyordu. Biz kavurmacı olarak her kavurmada, her kahvede, her kargoda, her fiyat çalışmasında, her çekirdek seçiminde elimizden gelenin en iyisini, en doğrusunu yapmaya çalışıyoruz ve olumlu/olumsuz her durumu ister kavurma olsun, ister fiyat olsun, isterse başka bir konu olsun maksimum şeffaflıkla sizlerle paylaşıyoruz. Arada hatalar oluyor mu? Oluyor tabi ki. Bir hata yaptığımızda bunun tekrarlanmaması için ne yapabileceğimize bakıyoruz, üzerinde çalışıyoruz, çözüm üretmeye gayret ediyoruz ve bu adımları, aldığımız/alacağımız aksiyonları da aynı şeffaflıkla sizlerle paylaşıyoruz.
Konuyu özetleyecek olursam bu kadar farklı kahve sunan bir kavurmacıdan aldığınız her çekirdeği beğenmeyebilirsiniz ve bu son derece normaldir. Bunun aksi oluyorsa ortada bir sorun vardır. Siz aldığınız her çekirdeği beğeniyorsanız, başka birileri de aldığı hiç bir çekirdeği beğenmiyordur. Misal ben de Samsung'un televizyonlarından çok memnunum, tabletlerinden de eh işte fiyatına göre iyi performans alıyorum ama telefonlarından nefret ediyorum. Olabilir. O yüzden Samsung'dan televizyon alıyorum telefon almıyorum. Yani yazdıkça yazdıkça konu uzuyor, amacından sapıyor ama özetle şunu söylemek istiyorum ki özel veya ticari her sağlıklı ilişki karşılıklı güven, hoşgörü ve anlayış üzerine kurulur. Biz elimizden geldiğince attığımız her adımda sizler için hangi adımın daha doğru olacağını tekrar tekrar düşünüp ona göre hareket ediyoruz. Sizlerden de bir değerlendirme yaparken bunları bir bütün olarak göz önünde bulundurmanızı rica ediyoruz.