Merhaba,
@merodi10 ve
@Mühendis abi samimi bir şekilde böyle bir konuya hazır girmişlerken ve yerinin geldiğini düşünerek daha önce forumda ara sıra konuşulan bir konuya açıklık getirmek istedim. Kafe maliyetlerinin fiyatlara yansıdığı yönünde bir düşünce var sanırım. Bu algının temelinde ne gibi bir açıklama veya hissiyat var bilemiyorum, farklı farklı şeyler olabilir. Bunlara değinen arkadaşlarımızın konuya eleştirsel değil hatta yapıcı olarak yaklaşmaları beni mutlu etti. Biraz da bu sebeple yazmak istedim. Mesela ''dükkanlar para kazandırmıyordur o yüzden de o farkı buradan çıkartıyorlar'' veya ''dükkandaki kahvenin maliyetini de ekliyorlardır hatta personel bile olabilir'' gibi bir yerden mi düşünüyor insanlar bilmiyorum. Bu olası düşünce veya örnek cümleleri bir kenara bırakacak olursak eğer kendi firmamız adına sizlerle daha iyi iletişim kurmak, sizleri anlamak ve makul isteklerinize cevap vermek için buradayız. Belki diğer firmalar katılır veya katılmaz. Fakat bizler
Montag olarak fiyat politikamızda dükkanlar ile alakalı herhangi bir durumu göz önüne alarak fiyatlandırma yapmadığımızı samimi şekilde sizlere söyleyebilirim. Kaldı ki bir ileride istersek yapma hakkına da sahibiz diye düşünüyorum. Hatta bu düşünceyle şahsen ben ilk defa burada sizlerin genel yorumlarında karşılaştım diyebilirim. Yani dükkan açarken emin olun ''hadi buraya dükkan açalım ama kazanamazsak da aradaki farkı toptana veya perakendeye yansıtırız ne olacak'' demiyoruz. Sadece bir mantık çerçevesinde bu fiyatlandırmaları yapıyoruz (burada bir sürü faktörü göz önüne aldığımıza ve sizler günde on dakika bunu düşünürken bizlerin her an bunları düşündüğümüne emin olabilirsiniz çünkü en başta çoğunuzun işi bu değilken bu bizim işimiz, tabiri caizse ekmek teknemiz). Daha önce de bahsedildiği üzere burada maliyet farklılıkları, kalite farklılıkları, kontrol mekanizmaları, müşteri hizmetleri, çalışan sayısı, kutu etiket kalitesi, havalandırma filtrelerinin temizliği ve değişim zamanları veya marka (Montag,Spada,Petra vs) farklılıklarından dolayı
çok doğal bir şekilde fiyat farkları olabilir. Saatlerce bu teknik faktörlerden ve detaylardan ya da teknik olmayan markanın kendi tasarrufu sebebi ile farklı fiyat yazmasından bahsedebiliriz ama istemiyorum. Konu neden kahveye gelince aynı ürünü satan firmalar bu kadar sert yargılanıyor da iki kasap, iki kiyafet markasi veya restaurant bu kadar net yargılanmıyor. Belki de onları da başka forumlarda yargılayanlarınız vardır

. Ancak latifeyi bir kenara bırakırsak gerçekten biraz üzerine düşündüğünüzde bu tarz sorularınıza kendiniz de cevap verebilirsiniz.
@merodi10 ve
@Mühendis abi ve diğer iyi niyetli arkadaşlarımızı bunun dışında bırakıyorum.
Başka bir açıdan ise genel olarak tasarım, dil, kahve kalitesi, paket vs tabi ki firma ile örtüşmek zorundadır. Bazı dükkanı olan kavurucular farklı maliyetler ile dükkan açmış olabilirler. Bazıları bunu belki yansıtıyordur ya da yansıtmıyordur (Şu an değil ama bu tarz bazı ucu bir yere varmayan konuşmalar firmaların algılarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ne bizlerin ne de başka firmaların etkilenmesini istemeyiz). Tekrar yenilemek gerekirse Montag markası altında açık olan veya açılacak olan hiç bir dükkanın maliyeti bizler tarafından bu şekilde değerlendirilmemektedir. İki işi farklı iş modeli olarak görüp buna göre yaklaşıyoruz.
Genel olarak her alanda olduğu gibi burada da en önemli kalemin ne yazık ki kur olduğunu, bunun yanında inanılmaz artan sabit giderlerin olduğunu ve bizlerin biraz titiz ve özenli çalışmasından dolayı sizlere farklı deneyimleri en iyi şekilde sunma çabasından olduğunu unutmayalım. Bizler sürdürülebilir ve devamı olmasını istediğimiz bir iş modelinde bu maliyetleri en aza indirmek için uğraşıyoruz. Her şeyden önce biz kendi paramızı ve emeğimizi çöpe atmak istemeyiz. Amacımız sizlere yoğun ve stresli bir hayatın arasında güzel tatlar ile dokunuş yapıp, yüzlerinizi güldürmek.
Düşüncelerim halihazırda olan genel tartışmaları sonlandırma amacıyla yazılmıştır.
Sevgiler,
Uğur.