Herkese merhabalar. Ağır bir Molent fanboy'u olduğum için başlıktaki bütün yazıları okudum. Atlanılan bir nokta var malesef; dolar kuru yüzünden elektrikli değirmenler hayale yakın olduğu için ülkece el değirmenlerine yöneldik. Ulusal pazarda durum nedir bilmiyorum fakat
@teyyaredenkahve kadar el değirmeni inceleyen bir Youtube kanalı sahibi olmadığı için bizim kadar el değirmenine ilgi duyan başka bir millet olacağını sanmıyorum
Ancak burda bazı sorunlar gelişiyor. Öncelikle forumu açtığımız an daha önce bir yazarın belirttiği ''gün içersinde standartın çok üzerinde kafein alan insanların bir arada olduğu bir oluşum'' olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bir kullanıcı çok güzel bir video çekmiş, kendi ilk izlenimlerini paylaşmış. Direkt ''bir karar ver...'' demek çok ayıp bana kalırsa. Ki 12 sayfa içersinde değirmen deneyimi geridönüşü o kadar az ki... Bu da çok üzücü. Açıkçası almaya heveslenip burada biraz geridönüş okuyayım denildiğinde pek yararlı bir başlık olmadığını görüyor insan.
Değirmene gelirsek; arkadaşlar lütfen bu değirmenin gıda ile temasa uygun olsa dahi plastik malzemeden üretildiğini unutmayalım. Geldiği kutuda kim bilir kaç gün durdu ve kullanmaya başlamadan önce koku yapması gayet doğal. Öte yandan fazla yük binecek bir durum olmadığı için kavanozun dişinin zamanla aşınması çok uzak ihtimal gibi duruyor. Ayrıca başlıkta çok fazla seramik değirmenden geçen, ilk değirmeni olan kullanıcılar var. Sözen'in 170 lira olduğu piyasada 500-600 liraya bu kadar hızlı, hafif ve kompakt bir el değirmeni çok iyi olmuş diyorum ben. Molent g50'mi kız arkadaşıma kaptırdım ve elektrikli değirmenimin çalışma switch'i bozulduğunda tozlu raflardan Sözen'i indirdim ve inanın bir double espresso için 2 dakika boyunca ergonomisi sıfır değirmen kolunu çevirmek, elde bıraktığı koku, içerken insanın aklına gelen ''ya acaba bir mıknatıs tutsa mıydım, umarım şehir efsanesidir bu demir tozu olayı'' paranoyası yüzünden insan içtiği kahveden keyif alamıyor. Fakat maddi durum müsade etmiyorsa tabii ki gözün kapalı Sözen alıyorsun, elinde alternatif yoksa yıllar sonra Sözen'i yeniden kullanıyorsun.
Molent Pocket özelinden ziyade genel olarak f/p dediğimiz olayı gözden kaçırıyoruz. Ben mesela ihtiyaç duymuyorum şu anlık fakat
@PepukKahve övmesi sonrası büyük ihtimal Wacaco Picopresso alıp yanına da Molent Pocket'ı ekleyeceğim ve bir Kinu el değirmeni boyutunda hem portatif espressomsu makinem hem de el değirmenim olacak. Maddi olarak çok ''alınabilir '' bir değirmeninden ''hadi Türk kahvesi sonrası cold brew öğüteyim ancak iki seçenekte de tutarlı olsun, beni üzmesin'' demek pek doğru gelmiyor bana. Ki Molent g50, g100'ün geri dönüşleri sonrası çıkmasına rağmen en az 2-3 ay boyunca ''kaç click'' tartışması çıktı. Hele hele ''firma göndermeden önce denemeli'' falan dememek lazım hiç, düşünsenize satacağınız her el değirmenini en az 3-4 farklı click derecesinde 10-15'er gram kahve öğüttüğünüzü? Sırf bunun için en az 5 çalışan işe almanız lazım köşedeki spor salonundan
Biraz uzun oldu ancak özetlemek gerekirse herhangi bir ürünü değerlendirirken bu ürünün hitap ettiği kitleyi, fiyatını, satış sonrasını, ürünün vadettiklerini (Sonuçta el değirmeni piyasasının yeni sahibi geldi, son ek43t bükücü,.. iddiası yoktu kimsenin) göz önünde bulundurarak değerlendirmenin hepimiz için daha iyi olacağını düşünüyorum. Umarım sorunlu değirmenler değiştirildikten sonra bu başlıkta bu değirmene özgü click tarifleri yapılır ve Picopresso, Türkiye'ye geldiğinde bir tane Pocket da ben alabilirim