• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Lelit Mara X PL62X HX Boiler E61 Grup İncelemesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bende siyah logolu yeni versiyon Mara X ve Eureka Mignon Specialita ile araniza katildim. Ilk makinem kendisi ve bu aksam ilk espressomu yapacagim :)

Specialita'ya incline stand ve single dosing aparatlarini aldim fakat makineyi hic kullanmadan Eureka Oro'ya mi gecsem diye de dusunmuyorum dunden beri. Bu ay icerisinde satisa cikacak yasadigim yerde.
Hayırlı uğurlu olsun. Yaşadığınız yer neresi acaba? Yurtdışında iseniz Niche, Eureka Mignon Single Dose (satışa çıktı mı bilmiyorum henüz Türkiye'de yok.) gibi alternatiflere bakabilirsiniz. Specialita güzel bir değirmen tabii ama ev kullanıcıları hep single dose tarafına kayıyor ve Specialita'yı single dose modlamak için pompa vs. ek aparatlar gerekiyor. Türkiye'de yaşıyorsanız Specialita'yı modlayıp denemeye başlayın çünkü Niche, DF64 ya da Mignon Single Dose değirmenlerin ne zaman geleceği belli değil. Modlamanız da şart değil aslında ama her shotta 1,5 gram kadar bir kahve eski öğütümden fincana geçecektir. Çoğu kişi bunu umursamayabilir.

İlk makinenin böyle profesyonel bir makine olması ne güzel. :)

İlk shotlar kötü ve hatta belki çok kötü olacak ama "espresso kötüymüş bana göre değilmiş." deyip de yılmayın. Aslında güzel bir şey. Zamanla göreceksiniz. :)

Hayırlı uğurlu olsun. Yaşadığınız yer neresi acaba? Yurtdışında iseniz Niche, Eureka Mignon Single Dose (satışa çıktı mı bilmiyorum henüz Türkiye'de yok.) gibi alternatiflere bakabilirsiniz. Specialita güzel bir değirmen tabii ama ev kullanıcıları hep single dose tarafına kayıyor ve Specialita'yı single dose modlamak için pompa vs. ek aparatlar gerekiyor. Türkiye'de yaşıyorsanız Specialita'yı modlayıp denemeye başlayın çünkü Niche, DF64 ya da Mignon Single Dose değirmenlerin ne zaman geleceği belli değil. Modlamanız da şart değil aslında ama her shotta 1,5 gram kadar bir kahve eski öğütümden fincana geçecektir. Çoğu kişi bunu umursamayabilir.

İlk makinenin böyle profesyonel bir makine olması ne güzel. :)

İlk shotlar kötü ve hatta belki çok kötü olacak ama "espresso kötüymüş bana göre değilmiş." deyip de yılmayın. Aslında güzel bir şey. Zamanla göreceksiniz. :)
Tesekkurler cevabiniz icin! Yaklasik 1 senedir okuyup arastiriyorum fakat ancak dun giris yapabildim dipsiz kuyuya :)
Dun Specialita'ya Etsy'den incliner ve single dose aparati almistim (Incline & Single Dose).

Yurtidisnda yasiyorum ve Eureka Mignon Oro Ocak ayinda bekleniyor yaziyor kontrol ettigim sitede (Oro). Niche Zero'nun da teslim tarihi Subat civari gozukuyor. Bir sure Specialita'yi kullanip Ocak sonu gibi iade edebilirim diye dusunuyorum.

Mukemmel dozu bulana kadar baya bir deneme yapacagim gibi duruyor. Dediginiz gibi zamanla ogrenecegim :)

Tesekkurler cevabiniz icin! Yaklasik 1 senedir okuyup arastiriyorum fakat ancak dun giris yapabildim dipsiz kuyuya :)
Dun Specialita'ya Etsy'den incliner ve single dose aparati almistim (Incline & Single Dose).

Yurtidisnda yasiyorum ve Eureka Mignon Oro Ocak ayinda bekleniyor yaziyor kontrol ettigim sitede (Oro). Niche Zero'nun da teslim tarihi Subat civari gozukuyor. Bir sure Specialita'yi kullanip Ocak sonu gibi iade edebilirim diye dusunuyorum.

Mukemmel dozu bulana kadar baya bir deneme yapacagim gibi duruyor. Dediginiz gibi zamanla ogrenecegim :)
Niche gibi koniklerde ayar bulmak daha kolay yorumları var. Ama Eureka'nın Oro dediğiniz single dose modelini de çok merak ediyor forum...
Edinin bir tane, yorumlayın bakalım. :)

Mara X sahiplerinin ilk yapma ihtiyaci duyduklari upgrade genelde ne oluyor? (Commandante ogutucu kullaniyorum)
  1. Bottomless portafiltre
  2. (IMS) Sepet seti ve showerscreen
  3. Leveler
  4. E61 grubu manometresi
  5. Akis kontrolu aparati (Bianca'ya bir adim yaklasmak icin)
  6. Ogutucunu upgrade et
  7. Makine mukemmel, hic bir upgrade'e gerek yok.
Tesekkurler

Bir mara x kullanıcısı olarak nacizane görüşlerimi paylaşayım:

1- bence gerek yok. olsa da olur olmasa da.
2- bence gerek yok. Orijinal shower screen zaten damla damla uniform bir akış sağlıyor diye düşünüyorum.
3- çok faydalı bir ekipman, olmasını tavsiye ederim.
4- çok gerekli mi emin değilim, ucuza temin etsem kesin yaparım ama :) en azından havalı duruyor.
5- Bunu uygulamayı çok istiyorum, bence faydalı olur. forumda mara x 'e yapan varsa nasıl ve nereden temin ettiğini anlatabilirse sevinirim açıkçası.
6- manuel öğütücü kullanıyorsanız kaliteli bir elektrikli öğütücü şart bence. bende mignon specialita var. single dose modifikasyonlu. eğer sıfırdan alınacaksa Gelbura.com'un getirttiği df64 alınabilir.
7- o da bir tercih tabi, stock hali de çok yeterli diyebilirim.

Bir ekleme de ben yapayım, dosing ring almanızı tavsiye ederim, eğer öğütücüden direkt portafiltreye kahve çekiyorsanız. Yok eğer farklı bir kaba çekim yapıp sonra portafiltreye döküyorsanız gerek yok.

2- bence gerek yok. Orijinal shower screen zaten damla damla uniform bir akış sağlıyor diye düşünüyorum.
4- çok gerekli mi emin değilim, ucuza temin etsem kesin yaparım ama :) en azından havalı duruyor.
5- Bunu uygulamayı çok istiyorum, bence faydalı olur. forumda mara x 'e yapan varsa nasıl ve nereden temin ettiğini anlatabilirse sevinirim açıkçası.
6- manuel öğütücü kullanıyorsanız kaliteli bir elektrikli öğütücü şart bence. bende mignon specialita var. single dose modifikasyonlu. eğer sıfırdan alınacaksa Gelbura.com'un getirttiği df64 alınabilir.

Bir ekleme de ben yapayım, dosing ring almanızı tavsiye ederim, eğer öğütücüden direkt portafiltreye kahve çekiyorsanız. Yok eğer farklı bir kaba çekim yapıp sonra portafiltreye döküyorsanız gerek yok.
Termometreyi suradan aldim kisa sure once. Cok basit uygulamasi.
Akis kontrolu icinde yine ayni siteden ve suradan alinabilinir. Uygulamasi biraz karisik geldi videolarini izleyince. O yuzden simdilik erteledim almayi.

Merhaba,

Dosing ring TR' de alıcağımız bir site var mı?

Termometreyi suradan aldim kisa sure once. Cok basit uygulamasi.
Akis kontrolu icinde yine ayni siteden ve suradan alinabilinir. Uygulamasi biraz karisik geldi videolarini izleyince. O yuzden simdilik erteledim almayi.
Teşekkürler. bu fiyatlara bir o kadar da gümrük vergisi çıkıyordur diye düşünüyorum. Fayda - maliyet düşününce yurt dışından getirtmek çok mantıklı gelmedi :) keşke gelbura.com satsa bunlardan.

Teşekkürler. bu fiyatlara bir o kadar da gümrük vergisi çıkıyordur diye düşünüyorum. Fayda - maliyet düşününce yurt dışından getirtmek çok mantıklı gelmedi :) keşke gelbura.com satsa bunlardan.
Gelbura'da Bianca için akış kontrol ve E61 için manomotre mevcut.
Sadece akış kontrol pedalı mevcut değil. Onu ayrıca sitede göremedim. Daha önce sormuştum ama cevap alamamıştım.

espresso perfetto satıyor flow control kiti, şu an klübe özel %15 indirim ile nerdeyse yurtdışı fiyatına geliyor : link

Bu konu basliginin altinda Hakan bey @hakany bunu yaptigini gosteren bir video paylasmisti. Ama ekipman'i nereden aldigini sanki soylemiyordu orada.

Selamlar, makinaya descaling yapıyor musunuz? Ne sıklıkla yapmak lazım? Aldığım günden beri sadece içme suyu kullandım, 4 ay civari oldu alalı.

Selamlar, makinaya descaling yapıyor musunuz? Ne sıklıkla yapmak lazım? Aldığım günden beri sadece içme suyu kullandım, 4 ay civari oldu alalı.
Lelit Offical videolarında bu işlem sebebiyle oluşan arızanın garanti dışı olduğu ve sadece yetkili servislerce yapılması gerektiği söyleniyor.
Bence temiz su kullanın ve uzun süre böyle bir ihtiyacınız olmasın. :)

Bianca kullanıyorum 2 yılı geçti yapmadım. Tr de içme suları yumuşak kireçlenme olma ihtimali çok düşük.

Bianca’nın mükemmel yeni fiyatı nedeniyle kendisinden vazgeçip gözümü maraya dikmiş bulunuyorum, bu vazgeçiş bana çok şey kaybettirir mi sizce? Bir de maraya, flow control seti takmak, biancaya ne kadar yaklaştırır, ne kadar verimli olur sizce?

Merhaba, gelbura dan aldığım Lelit Mara X ile aranıza dün katıldım.
Öğütücü olarak Cmd kullanıyorum, aklımda yakın zamanda Specialita ya geçmek vardı ama Cmd ile espresso öğütümü de hiç de zor ve uğraştırıcı gelmedi - şimdilik - . O nedenle şimdilik bir Red Clix alıp yoluma devam edeceğim.
Dün netten baktığım 10 - 15 click arası Espresso yazdığı için ilk denemeyi 12 click de yaptım ve resmen su hızla akıp gitti :) Ne krema ne bir şey.
Sonraki denemelerde 7 click e kadar düşünce ancak işe yarar bir sonuş alabildim.
Bu şekilde güzelim çekirdekleri makineyi tanıyana kadar denemelerle heba etmeyim diye sabah ilk iş Starbucks dan çekirdek aldım :)

Bir kaç sorum olacak :
- Eve içme suyu olarak Brita ile filtre edilmiş su kullanıyoruz. Mara X e de bu suyu koyuyorum. Zaten bir filtreleme yaptığım için, paketin içinden çıkan Resin Filtreyi takmadım. Doğru mu yaptım ? Bu filtreyi her halükarda takmak mı gerekirdi ?
- Süt bazlı içecekleri de sıklıkla yapacağım. Süt iin buhar gücü gayet yeterli geldi o nedenle buhar öncelikli moda geçirmedim, default ayarı ile kullanıyorum. Ancak bazen köpük cappucino ya kayıyor, sıcaklık için el hissimi kullanıyorum :) Sanırım biraz daha az tutmalıyım, yine de sütlü içecek yapacaksam, buhar öncelikli modda mı çalıştırmam gerekir.

buhar öncelikli modda mı çalıştırmam gerekir.
Önemli olan buhar basıncı. 1.1-1.2 basınç yeterli olacaktır. Sıcaklık öncelikli modda kullanabilirsiniz. Filtrelediğini su çaydanlıkta vs kireçlenme oluşturuyor mu? Birde kaç ppm olarak çıkıyor bunu ölçmenizi öneririm. Lelit Biancada Peak Water ile ayarladığım suyu kullanıyorum 110ppm civarı resin filtreyi kullanmıyorum.

Merhaba, gelbura dan aldığım Lelit Mara X ile aranıza dün katıldım.
Öğütücü olarak Cmd kullanıyorum, aklımda yakın zamanda Specialita ya geçmek vardı ama Cmd ile espresso öğütümü de hiç de zor ve uğraştırıcı gelmedi - şimdilik - . O nedenle şimdilik bir Red Clix alıp yoluma devam edeceğim.
Dün netten baktığım 10 - 15 click arası Espresso yazdığı için ilk denemeyi 12 click de yaptım ve resmen su hızla akıp gitti :) Ne krema ne bir şey.
Sonraki denemelerde 7 click e kadar düşünce ancak işe yarar bir sonuş alabildim.
Bu şekilde güzelim çekirdekleri makineyi tanıyana kadar denemelerle heba etmeyim diye sabah ilk iş Starbucks dan çekirdek aldım :)

Bir kaç sorum olacak :
- Eve içme suyu olarak Brita ile filtre edilmiş su kullanıyoruz. Mara X e de bu suyu koyuyorum. Zaten bir filtreleme yaptığım için, paketin içinden çıkan Resin Filtreyi takmadım. Doğru mu yaptım ? Bu filtreyi her halükarda takmak mı gerekirdi ?
- Süt bazlı içecekleri de sıklıkla yapacağım. Süt iin buhar gücü gayet yeterli geldi o nedenle buhar öncelikli moda geçirmedim, default ayarı ile kullanıyorum. Ancak bazen köpük cappucino ya kayıyor, sıcaklık için el hissimi kullanıyorum :) Sanırım biraz daha az tutmalıyım, yine de sütlü içecek yapacaksam, buhar öncelikli modda mı çalıştırmam gerekir.
Brita suyun tds sini bende bayağı düşürüyor, ikinci kez bir filtreden geçirmek suyu haddinden fazla yumuşatabilir. Tds tek başına geçerli değil ama ölçümü en kolay olan durumların başında geliyor bir tds ölçüm cihazı alıp kontrol edin ona göre resin filtreyi de yakarsınız

Merhaba,
Mara ve Commandante ile ilgili tecrübem olmadığından o konularda yorum yapmayacağım ama süt köpürtmeyle ilgili tecrübemi paylaşabilirim.
Latte tarzı köpürtme istiyorsanız çubuğu süt yüzeyinin biraz daha altına batırın. Çok fazla altına batırırsanız çubuktan yüksek bir ses gelecektir. Bu olmamalı. Yani çubuktan yüksek ses gelecek kadar aşağıda değil ama büyük kabarcıklar çıkarıp sütü olduğu hacmin iki katına çıkaracak kadar yukarıda da değil. Tam arasında olmalı. Hiss diye tabir edilen ince bir köpürtme sesi duyduktan ve sütün hacminin yaklaşık 1,5 katı kadar büyüdüğünü gördükten sonra çubuğu biraz daha aşağı batırıp girdap oluşturacağı açıyı bulun. Sıcaklık 50-55 dereceye gelince de buharı kapatın. Sonunda da potu bir kaç kez yere vurup ince kabarcıkları alın. Sütün yüzeyinin parlak olduğunu göreceksiniz.

Son düzenleme:
Geri