• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Tüketim Alışkanlıkları, Miktarlar ve Biçimler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Kocakurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Evden çalıştığım için sabahları v60 gibi görece vakit alan kahve demlemelerine vaktim oluyor. Sabahları 9-10 gibi hanımla ikimize o anki ruh halimize göre v60 ya da vestel brew 50'de filtre kahve yapıyorum iki kişilik. V60'ta 30gram kahveye 500ml su, filtre kahve makinesinde 35gram kahveye 600-625ml su (makinede 5 cup ayarı). Şu an Montag'dan aldığımız kahveleri yapıyoruz, 2 haftaya yaklaştı çekirdekler, tatlar muazzam.

Öğleden sonra günün ikinci kahvesi olarak yine o an canımız ne çekerse, v60 ya da espresso. Havalar ısınmaya başladığı için daha çok iced americano. 17gram kahve, 25-35 saniye aralığında 35-45 gram espresso elde edecek şeklinde öğütücüde çekirdeği ayarladıktan sonra o şekilde yapıyorum artık ölçü almadan o çekirdeği.

Günde 3 kahveye çıkmıyorum neredeyse hiç. Sağlık vs sebeplerden değil de bana iki kahve yetiyor günde.

Her gün 2 espressom garanti (sabah ve öğleden sonra), eşim ve gelen giden misafirleri de eklersemki misafirler genelde Latteyi tercih ediyorlar, neredeyse 2 kg yakın aylık bir tüketim rahat oluyor.

Genelde V60 filtre kahve içerim. Öğrenciyim. Ders çalışmalarımın en güzel yandaşı tabi ki de güzel demlenmiş bir filtre kahvedir. Aşırı asidik çekirdeklerden kaçınıyorum.

Genelde V60 içmemin sebebi kolay olması ve temiz bir bardak elde etmemizi sağlaması ama o gün keyif yapacaksam mokapot ve frenchpressle yalancı bir karamel moklette (Macchiato) yapabilirim veya syphon ile beraber bir kahve ritüeli gerçekleştirebilirim. Her seferinde tartı kullanırım. Süreye bakarım.

Kahve demleme seanslarında en sevdiğim şey kahvenin tadınından çok kokusu olabilir. Yeni öğütülmüş çekirdek kokusunun sapığıyım gerçekten. Öğütmeye başladığım ilk andan itibaren öğütücüyü bile koklamaya başlarım.

Havaların ısınmaya başlamasıyla beraber Cold Brew sezonunu açmış bulunmaktayım. Genelde dolapta bekleterek yapmakla beraber Japanese metodu da uygularım. Dolapta cold brew yapmak isteyenlere 1:13,3 oranını kesinlikle tavsiye ediyorum. 1 litre suya 75g kahve. 1:10 gibi acı, özüt gibi de olmuyor; 1:15 gibi seyrek de olmuyor. 1:13 ile istersem içine buz atıyorum, istersem rengini döndürecek kadar süt döküyorum, istersem de direkt kafaya dikiyorum (Bazen dibine akışkan bir karamel şurubu döküyorum. Şurubun üzerine de kahve ve süt. Yalancı bir Ice Karamel Moklette 😁😁). Cold Brew'i yaptıktan sonra karafa süzünce karafı ışığa doğru yükseltir ve rengine bir bakarım. O güzel kızıl renkler de beni kendine çekiyor. Cold Brew'i Eqinox'un cold brew şişesi ile yapıyorum veya 1.5lt pet şişeye yapıyorum :)

En sevdiğim bardağımı bir seramik workshopunda kendi ellerimle yaptım. Kahvelerimi onda içiyorum. Uçakları severim. Bardağımı da bir uçağa benzetmeye çalıştım. Para biriktirip inşallah bir tane de aeropress almak istiyorum. Farklı deneyimler yaşamak çok keyifli.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.15.39.jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.15.39.jpeg
    68.2 KB · Görüntüleme: 48
  • WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.35.421.jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.35.421.jpeg
    79.7 KB · Görüntüleme: 43
  • WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.36.04.jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.36.04.jpeg
    74.3 KB · Görüntüleme: 42
  • WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.36.38.jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.36.38.jpeg
    121.6 KB · Görüntüleme: 42
  • WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.37.00.jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.37.00.jpeg
    66.5 KB · Görüntüleme: 45
  • WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.40.16.jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-27 at 17.40.16.jpeg
    148.1 KB · Görüntüleme: 45
Akşam 3-4'e kadar evde yaptığım makina americanosuyla idare ediyorum. Yetmezse Starbucks tarzı kahvecilerden kahve alıyorum. Eve gelince de 2-3 bardak V60, yatana kadar bana yetiyor. Tabii ders çalıştığım dönemlerde bu miktar daha da artıyor.

Genelde espresso için Niji'den alışveriş yapıyorum; Haruki serisi fiyat-performans açısından oldukça başarılı. Kaliteli kahveyi yanıma almayı da denedim ancak termosta her türlü tadı bozuluyor. V60 ise bekledikçe fazla ekşidiği için genellikle okula götürüp ziyan etmiyorum.

Evde de genellikle aylık toplu alışveriş yaparken denk gelen kahvelerden 3-4 adet 250 gramlık paket alıyorum. Bunların biri daha üst segment, biri orta-üst fiyatlı, diğer ikisi ise daha günlük tüketim için ortalama fiyatlı oluyor. eve gelince de kız arkadaşımla seçip ortaklaşa içiyoruz o sırada canımız ne çekerse.

Günlük 1 defa 15g-18g arası kahve v60 ile demleyerek tüketiyorum. Açık kavrum naturel / anaerobik çekirdekleri tercih ediyorum, özellikle ko-fermente çekirdekler çok hoşuma gidiyor. Eşim ise yıkanmış ve daha orta-koyu kavrum / düşük asidite tercih ettiği için o evdeyse biraz fedakarlık yapıyorum :)

Yavaş yavaş buz kalıplarını doldurup japanese demlemeye geçmeye başladım, malum havalar ısınıyor. İş günleri termosa 30g-36g demleyip diğer yarısını iş arkadaşlarımla paylaşmaktan da keyif alıyorum. Uykumun selameti için gece nöbetçi bile olsam saat 15:00'dan sonra kesinlikle içmemeye çalışıyorum. Termosa demlediysem sabah 1 saati geçirmeden hemen tüketirken, evdeysem biraz daha keyfime göre bir saatte demliyorum. Spor günleri ise kahvemi spordan 30dk önce içmeyi tercih ediyorum.

Son düzenleme:
Rutin hafta içi günlerimde sabah 7'de 3cup bialetti; öğlen 3cup bialetti; akşam 18gr çekirdekten espresso.
Hafta sonları bisiklete çıkıyorsam sabah çıkmadan 4cup bialetti ve erken dönersem 20gr v60 ya da cleaver; geç dönersem 21gr espresso.
Kampta ve tatilde her fırsatta bialetti.
Çekirdek olarak sadece coffee department.

Benim rutinimde sabah namazına kalkınca espresso makinesini açmak var. Sonra günün ilk espressosunu içerim 18/40-45, nadiren de olsa cortado yaparım.
İşe geç gittiğim bir günse kahvaltıdan sonra orea ile demleme genelde 13/200 küçük bir kupada.
İş yerinde filtre makinesinde 1 kupa.
Genelde akşam 6-7 sonrasında kahve içmem. Dışarı kahveye çıktığımız bir günse akşam yemeğinin durumuna göre bir latte veya filtre içerim.
Demlemeye vakit ayırmayı seviyorum ama genelde hafta sonları oluyor. Ya da evdekilere instagram tariflerinden bir şeyler deniyorum. Bu anlamda kahveyi yapmakla vakit geçirmeyi daha çok seviyorum.

Günde 1-2 defa biri kesinlikle sabah ritüeli olmak şartı ile filtre kahve içiyorum. Espresso makinemi büyük hayallerle almıştım ama haftada bir ancak kullanıyorum ev için verimsiz bence ya da ben filtre kahve insanıyım. Filtre kahveyi elime ne gelirse onunla yapıyorum v60- aeropress- chemex mocamaster favorim. Eşimle birlikte günde 40-50 gr çekirdek tüketiyoruz.

Geri