• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Tüketim Alışkanlıkları, Miktarlar ve Biçimler

emrekocakurt

Müverrih
Editör
İsim
Emre
Daha fazla  
İsim
Emre
Günlük, aylık ne kadar kahve tüketiyorsunuz? Hangi biçimlerde tüketiyorusunuz?(Espresso veya bazlı, filtre vs.) Günün hangi saatlerinde tüketiminiz artıyor? Günlük hayatınızda kahveyi odaklanma, spor öncesi performans, ayık kalmak, sağlık gibi hangi faydaları için tüketme eğilimindesiniz? Ya da sadece sâfi zevk için tüketen var mı? Gibi gibi gibi.

Yüzde 99 oranında espresso tüketiyorum. Hafta içi ve Cumartesi günü sabah 06:00'da ve akşam 19:00'da olmak üzere günde iki kere. Pazar günleri 3 oluyor genelde. Espresso tadını seviyorum. Sağlık yönünden faydalarını da biliyorum. Ayık kalmak konusunda bünyeden bünyeye değişiyor sanırım. Geç saatlerde tüketsem bile yine de aynı saatte uyuyabiliyorum.

Saat 18:00 den sonra ağzıma sürmemeye çalışıyorum, uyutmuyor.

Çok yorgunsam bu etki çok azalıyor ama depoda birazcık bile enerji varsa uyku düzenini mahvediyor.

Sabah uyanınca ilk bir iki saat içmiyorum, saat 10 gibi işyerinde pratik bir filtre kahve içiyorum. Sonra moduma bağlı olarak saat 16:00 civarında bir filtre, espresso veya Türk kahvesi içiyorum.

Tatillerde kendime hakim olmazsam günde 3 4 tane içebiliyorum ama sonuçlardan memnun olmuyorum genelde.

Sabah 10.00 americano olarak akşam yemeğinden sonra da doppio-latte-cappuccino etc. olarak bir porsiyon daha tüketiyorum. Günlük 36 gram çekirdek istihkakı demek oluyor bu da😅

sabah 7.50 bi v60 yapıyorum,

11-11.30 gibi şirkette bi türk kahvesi

15.00 da kapsül filtre.

eğer evdeysem,

10-11 gibi bi v60
1-2 gibi eşimle bi cortado veya ice latte,

4-5 gibi de spor öncesi doubleshot espresso

Yorumları okuyunca tek sapık kendimmiş hibi hissettim. Evde ve ayık olduğum her iki saatte bir espresso ya da v60 içiyorum ben😂
Ne zaman kalp krizi geçireceğim acaba 🤔

Günde 2-3 fincan filtre kahve içiyorum ve her fincan için 15 gram kahve kullanıyorum. Genellikle ilk kahvemi kahvaltıdan bir saat sonra, saat 11 civarında; son kahvemi ise akşam yemeğinden bir saat sonra, saat 19 gibi içmiş oluyorum. Eğer gün içinde üçüncü bir fincan içecek olursam o da saat 15 civarında oluyor. Kahvaltıyı pas geçip güne geç başladıysam gün ortası kahvesini pas geçiyorum. Muhakkak odaklanmama faydalı oluyordu ama esasen keyif için içiyorum. Zamanla tabi ki bir alışkanlığa dönüştü ama bu durum aldığım zevki azaltmıyor. Bir de bir kuralım var: Günün ilk kahvesi benim için her zaman geleneksel yıkanmış işlenmiş kahvedir.

Günde 2 filtre kahvede sabit tutmaya gayret ediyorum. Sabahları 20 gram v60 demlerim. Akşam da 15-16 gr normal bir porsiyon demliyorum. Genellikle gün içinde farklı çekirdekler tüketiyorum. Sabahları klasik tatlar tercih ederken daha nitelikli olan kahvemi akşama saklarım :D

Sadece pourover. Bir süredir %90 Orea, %10 Mugen gibi gidiyorum.

Günlük sabit bir şey vermem zor çünkü aynı günde 20 gramdan 4-5 kere demlediğim de oluyor, günlerce içmediğim de. Tamamen keyfime bağlı, özellikle erken bira içmeye başladığım zamanlarda aklıma bile gelmiyor. Saat olarak eskiden 7'yi geçmemeye çalışıyordum ama bir süredir canım ne zaman isterse demliyorum zaten çok sık tüketmediğim için, ters bi etkisini şu an için görmedim.

Aylık 1-1,5 kg ortalama diyebilirim. İstediğim profilde değilse dışarda, ofiste, misafirlikte, sosyalleşirken vs içmiyorum. Askerde 1 ay boyunca aramadım bile bir iki sene önce.

Sadece keyif ve nitelik odaklı bi hobi olarak bakıyorum kahveye. Yakıt olarak görmek pek aklımın kavrayamadığı bi şey açıkçası(yemek için de aynısı geçerli). Zaten nitelikli kahveyle tanışmadan önce(2018) hayatımda kahve hiç olmadığı için ticari kahve vs içemiyorum, hatta fındık, karamel, badem vs tipi düz notalı ya da açık kavrulmamış kahvelerden kaçınıyorum "nitelikli" de olsa. Herkesin zevki kendisine tabi ki, önemli olan keyif almak.

Bu ay ilk hafta hiç kahve içmedim. Şu ana kadar ise takrîbî 750 gram tüketmişim. Sadece filtre içiyorum, nadiren fazla çözdürülmüş filtreden sütlü yapıyorum. 15, bazen çok istersem 20 gram demliyorum. Demlemeyi o sırada elime ne gelirse onunla yapıyorum(V60, B75, Origami, Crystal Eye). Demlemelerimin hiçbirinin kesin bir şekli yok; aynı çekirdeği iki saat sonra başka öğütürüm, farklı sıcaklık kullanırım, döküş sayısını ve şeklini değiştiririm, ekipman değiştiririm, su değiştiririm... Daha çok beyaz porselen kupadan keyif alıyorum. Naturalciyim, kör tadımlarda da damağım naturalleri seçiyor. Ayık kalma kısmında bana yardımcı olmuyor. Kahve içmekten çok bir alışkanlık olarak kahve demleme merasimini gerçekleştirmem gerekiyor, yoksa bir süre sonra geriliyorum. :)

İşe gittiğim sabahlarda uyandıktan en az 1,5 saat sonra olmak üzere genelde lungo bazende espresso içerim. Gün içinde özellikle öğleden sonra filtre kahve içmeyi seviyorum. Evdeysem chemex ile demliyorum. Dışarıda ise taze demlenirse filtre tercih ederim ama beklemiş bir kahveyse espresso türevlerine yöneliyorum. Ayda ortalama 500-750 gram arası çekirdek tüketimim oluyor evde. Espresso ve lungoları özel fincanlarında, filtre kahveyi ise sevdiğim porselen kupalarda içiyorum. Ekşi tatları ve asiditesi yüksek kahveleri sevmiyorum. Fermentasyona uğrayan çekirdekler daha çok hoşuma gidiyor.

Bu ay ilk hafta hiç kahve içmedim. Şu ana kadar ise takrîbî 750 gram tüketmişim. Sadece filtre içiyorum, nadiren fazla çözdürülmüş filtreden sütlü yapıyorum. 15, bazen çok istersem 20 gram demliyorum. Demlemeyi o sırada elime ne gelirse onunla yapıyorum(V60, B75, Origami, Crystal Eye). Demlemelerimin hiçbirinin kesin bir şekli yok; aynı çekirdeği iki saat sonra başka öğütürüm, farklı sıcaklık kullanırım, döküş sayısını ve şeklini değiştiririm, ekipman değiştiririm, su değiştiririm... Daha çok beyaz porselen kupadan keyif alıyorum. Naturalciyim, kör tadımlarda da damağım naturalleri seçiyor. Ayık kalma kısmında bana yardımcı olmuyor. Kahve içmekten çok bir alışkanlık olarak kahve demleme merasimini gerçekleştirmem gerekiyor, yoksa bir süre sonra geriliyorum. :)
Enteresan...
Terazi, kronometre vesair ekipman da kullanmıyorum deyin, tam olsun.
Benim gibi.

Konuya dönersek, sabah bi tam dolu 740 ml (juss şişesi, şişenin üstünde yazan 740, ama içinde belki 700, belki 750 olur, bilemem, ölçmedim) suyu mutlaka boca ederim üstten saplı demliğimin içine. Çıkan suyun tamamı ile hazırladığım yaklaşık 2,5 kupa kahve 20-30dk içinde biter. Her sabah bu garanti. Aero XL olursa az biraz artıyor ama demlikteki su. Anca 2 kupa çıkıyor aeroda. Gün içinde de canım isterse bakarım duruma göre. Keyif için içerim, keyif de alırım. Bi daha gelmeyeceğiz bu dünyaya.

Ne kadar gidiyor, bilmiyorum. Terazi kullanmıyorum baya zamandır. Sadece ben de değil, eşim ve kopil bey de içtiği için, günde şu kadar gitti, ayda bu kadar harcandı hesabı yapmadım.

Sabah 9 gibi 25 gramdan bir v60, akşama kadar işte birkaç türk kahvesi, akşam 9 gibi spor öncesi 15 gramdan bir v60 daha. Şanslı hissediyordam gece yarısı bir demleme daha olabiliyor 😂

Günde 60 - 100 gram arası çekirdek tüketiyorum, güzel uyanamamışsam espresso, yoksa flat white. Bir tane de v60 günde. Akşam yemeklerinden sonra da bir adet kuruyemişçinin hediye ettiği, ne olduğunu bilmediğim ama tadını sevdiğim Türk Kahvesinden içiyorum.

Genellikle günde 2 kereden fazla kahve içmiyorum meşgul olduğum günlerde sabah ve akşama doğru v60 içerken sabahları vaktim olduğu günlerde türk kahvesi içmeyi tercih ediyorum (ve keyfi amaçlarla içiyorum.).

14:00-15:00 gibi ıce Latte içiyorum. Yulaf sütüyle tüketmeye çok alıştığım için diğer sütler keyif vermiyor. Eğer kahve beni doyurmadıysa 2 saat sonra bir tane daha aynısından içebiliyorum. Bazen de kafeinli de olsa araya Matcha sıkıştırıyorum. Eğer gündüz tek kahve içmişsem akşam 20:00 gibi bir V60 yapıp içiyorum. Espressoda soğuk tüketebiliyorum ama filtrede alışamadım bir türlü..

her gün sabah kahvaltıda (07.30) 1 americano içiyorum. hızlı, kolay, güzel tat ve vücudu çalıştırmaya başlatmak için çok uygun olduğu için. otomatik kahve makinesi olduğu için kolaylık sağlıyor ama çok derin bir tat beklentim olmadığı için sabah hızlıca yapıp içiyorum.

işten dönünce akşam yemeğinden sonra (genelde 20.00- 20.30 arası oluyor) filtre kahve yapıyorum. ritüel olarak keyif alarak yaptığım kahve. buradaki aylık alımlardan aldığım ve merakla öğütüp demlediğim kahveler. 1/16 oran. 20gr kahve 320ml su kullanıyorum. demledikten sonra yanında bitter çikolatayla gömüyorum, yanında kitap okurken biraz odaklanma eksiliyor ama olsun. en keyif aldığım zaman bu zamanlar.

Süperotomatik makinemin sayacına göre günde ortalama 7 bardak içiyorum. Manuel makinamla bayadır kahve yapmıyorum vaktim olmadığımdan o yüzden günlük rakam 7 diyebilirim. Sadece espresso içiyorum.

sabah 10 civarı v60 ile 20gr kahve 300 ml
öğleden sonra 15, 16 civarında yine v60 20 gr kahve

her seferinde farklı bir kahve deneyerek, bazen de çekirdekleri blend ediyorum. gövdesiz bir kahveye gövde versin diye, veya tersi yoğun gövdeli aroması tadı zayıf kahveyi derinleştirmek için.
akşamları pek içmiyorum ama canım isterse decaf kahve 21 civarında.
haftasonları da espresso ekleniyor 1-2 fincan.

Geri