• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Saklama

Polemik yaratmak istiyorum. 🤪
Arkadaş paketi olduğu gibi buzluğa atmayı hayal etmiş. Bir araştırmanı öneririm kardeşim çünkü o iş öyle değil.
Hala buzlugumda fam hambela ve Null worka var. Eğer bu sistem olmasaydı tarihin sayfalarına gömülmüş olacaklardı. Oysa şimdi canım çekince çıkarıp içiyorum. 😎

Polemik yaratmak istiyorum. 🤪
Arkadaş paketi olduğu gibi buzluğa atmayı hayal etmiş. Bir araştırmanı öneririm kardeşim çünkü o iş öyle değil.
Hala buzlugumda fam hambela ve Null worka var. Eğer bu sistem olmasaydı tarihin sayfalarına gömülmüş olacaklardı. Oysa şimdi canım çekince çıkarıp içiyorum. 😎
☺️ Söz bana ise yok ben direkt paketi atmaktan hiç bahsetmedim. Şundan söz ettim. Açıklık getireyim. Vakum dahi yapılsa kullanılan malzemenin üzerinde siz görmesenizde mikro düzeyde farkına varamayacağınız delikler bulunur, ki bu sektörün içinden gelen birisiyim. Bu kısa sürede farkına varacağınız bir şey değildir. Zaten gıda donduktan sonra şekil aldığı için sizde sorun olmadığını düşünürsünüz. O micro boyutundaki delikler nemin ( hava demiyorum ) içeri girmesi için yeterlidir.

Paşabahçe Zest Click Lock kullanan var mıdır tavsiye eder misiniz ?
Şahsen ben memnunum. Pratik ve kullanışlı.
Evet vakum yapmıyor ama kesinlikle hava giriş çıkışı olmuyor. Bunu kokudan anlıyorsunuz. Hiç koku vermiyor.

Kahve paketini de bir kere açıp kapadığımızda içine hava doluyor. Bir çok paketin valfleri içeri hava alıyor ve bazılarının da klipsli ağızı tam kapanmıyor.

700ml kavanoz 200~250 gr kahve alıyor. 10~15 günlük kullanım varsayarsak gayet makul ve pratik.

Degassi 15.04.2022 da bitip, vakumlu poşet ile buzlukta sakladığım çekirdekleri, kahve sever bir arkadaşıma hediye ettiğimde bana gelen dönüş :)

Ekran Resmi 2024-04-14 13.20.15.png

İçindeki nemli havayı çektiği için vakum işe yarıyor olabilir ama tüp kesinlikle buzluk için başarısız bir yöntem. Degass tamamlamış taze bir çekirdek ile 1 hafta vakumla buzluğa atılmış iki çekirdek arasında denesem kesin farkı bulurum gibi de geliyor ancak deneme fırsatım olmadı.

En iyisi depolamamak, bitirebileceğin kadar alıp tüketmek.

bu poşetleri kullanan var mı? fiyatı diğerlerine nazaran uygun gibi?81bU98RU8TL._AC_SX679_.jpg

Arkadaşlar hangi teknoloji ve güçle vakumlarsanız vakumlayın, cam şişe yada kavanozdaki nemi+havayı %100 alamazsınız. Bu ev şartlarında mümkün olsaydı camın patlaması gerekirdi. (Endüstriyel sanayi tipi bir vakum aletiyle tabi ki şişeyi patlatmak mümkün. Fakat bunu el pompasıyla yapamazsınız.)

Vakumlu poşetlerin içindeki havayı çektiğinizde poşet büzüşüyor, çünkü uzayda aynı anda aynı yerde sadece bir madde bulunabilir. Camın içindeki havayı aldığınızda orada hangi madde var? Gerçekten hava çıkmış olsa tıpkı poşetler gibi büzüşmesi gerekirdi ve o vakum gücüyle şişe havanın olduğu yere gelmesi gerekirdi. Yani cam patlardı.

Plastik madde kullanımından rahatsız değilseniz havadan uzaklaştırmak için en etkili yöntem vakum poşeti. Hatta daha da kafayı kırdıysanız 2 kat vakum poşeti. 😅

Arkadaşlar hangi teknoloji ve güçle vakumlarsanız vakumlayın, cam şişe yada kavanozdaki nemi+havayı %100 alamazsınız.
Camın içindeki havayı aldığınızda orada hangi madde var? Gerçekten hava çıkmış olsa tıpkı poşetler gibi büzüşmesi gerekirdi

Bu dediğiniz, rigid katı yapılar için geçerli değil.

Cam şişeler hayal edilenin aksine çok dayanıksız değil. Standart bir bira şişesi 3.5 - 4.0 atm arası dayanıyor. 6.0 atm kadar dayanan özel bira şişeleri var. (yani atmosfer basıncının 6 katına karşılık geliyor)

Tabi ki burada implode ve explode ratingleri farkı olabilir. Çok hakim olduğum bir konu değil. 0.2 gibi katsayısı olsa bile bira şişesi vakuma dayanacaktır.

Harhangi bir olayıda yüzde yüz yapmak zaten zor. Düzgün bir vakum pompası ile cam şişe de > %99.9 vakum elde edersiniz.

Son düzenleme:

Cam şişeler hayal edilenin aksine çok dayanıksız değil. Standart bir bira şişesi 3.5 - 4.0 atm arası dayanıyor. 6.0 atm kadar dayanan özel bira şişeleri var. (yani atmosfer basıncının 6 katına karşılık geliyor)

Tabi ki burada implode ve explode ratingleri farkı olabilir. Çok hakim olduğum bir konu değil. 0.2 gibi katsayısı olsa bile bira şişesi vakuma dayanacaktır.

Harhangi bir olayıda yüzde yüz yapmak zaten zor. Düzgün bir vakum pompası ile cam şişe de > %99.9 vakum elde edersiniz.
Dayanıklı oluşu içindeki havayı almanız için bir avantaj değil. Aksine esnemiyor oluşu sayesinde havayı çekmeniz imkansız hale geliyor. Hele ki %99.9 gibi iddalı bir oran tamamen imkansız.

Kontrollü testi şu şekilde yapabilirsiniz; 1000 cc'lik cam serum şişesi ve 1000ml'lik PVC/plastik serum alıp içine 1atm hava basıp, her ikisinden de pompayla havayı vakumlamaya çalışın. Her bir pompada çıkan hava miktarı aynı olacağı için cam ve plastikte yapabildiğiniz pompa sayısına bakmanız yeterli. Sizin söylediğiniz doğru olsaydı her ikisinden de eşit sayıda pompa yapabiliyor olurdunuz. Bunun olmayacağını göreceksiniz.

Hatta çok daha basit bir örnek vereyim; Kahve saklamak için kullandığınız soda şişesini alabildiği kadar çekirdekle doldurun. Pompa ile hava almaya çalışın ve yapabildiğiniz pompa sayısını not edin. Aynı işlemi boş şişeyle deneyin, muhtemelen aynı sayıda pompa yapabileceksiniz.(yada çok az bir fark olacak)

Hocam % 99.9 vakum pratikte imkansızdır. Arkadaş bilimsel olarak açıklamış zaten, biz sadece yüzde yüze ne kadar yakınlaşabiliriz konu bu, bir kabın içindeki havayı tamamen boşaltamazsınız, sadece azaltırsınız, bunu yapamadığı için zaten gıda işinde firmalar bunun yerine azot gazı basıyor oksijeni uzaklaştırmak için. Size bir örnek vereyim; Normal basınç altında (1013 mbar) su 100°C’de kaynar. Düşük basınçlarda suyun kaynama noktası da düşer, hatta 6,1 mbar’da su 0°C’de kaynar! Bu hesapla siz düzgün bir vakum pompası ile bir şişe içindeki suyu kolaylıkla kaynatabilirsiniz😊

Hatta çok daha basit bir örnek vereyim; Kahve saklamak için kullandığınız soda şişesini alabildiği kadar çekirdekle doldurun. Pompa ile hava almaya çalışın ve yapabildiğiniz pompa sayısını not edin. Aynı işlemi boş şişeyle deneyin, muhtemelen aynı sayıda pompa yapabileceksiniz.(yada çok az bir fark olacak)
Merakimi celbetti, denedim ve oyleymis, saskinim 😲..
Doluyken de bosken de 5 pompa darbesi..

giphy.gif

Merakimi celbetti, denedim ve oyleymis, saskinim 😲..
Doluyken de bosken de 5 pompa darbesi..
Ben vacu vin ile 750ml cam su şişeleri kullanıyorum, içi kahve ile dolu olduğunda 4-5 kez pompa yapınca vakum sesi gelmeye başlıyor fakat içindeki kahve azaldıkça, örneğin şişenin %20si doluyken 15 pompa civarında vakumlanmış oluyor. Rakamları şuan yaklaşık söylüyorum ama çok net şekilde söyleyebilirim, farklılık gösteriyor. 200mlilik küçük şişelerde belki fark görülemeyebilir.

tartışma için ise görüşüm, ideal bir vakumlama elbette olmuyordur her ne şekilde yaparsak yapalım. Biz sadece kahve için geçen zamanı çok yavaşlatmaya çalışıyoruz. Dışarda geçen 30 gün vakum içerisinde birkaç güne düşürülebilirse bir kahvenin bayatlaması aylar, hatta birkaç yıl kadar sürebileceğini düşünüyorum. Kahveyi dondurucudan çıkarınca vakumlandığı günle tamamen aynı olması da çok olası gelmiyor, mutlaka değişiyordur.

Ben vacu vin ile 750ml cam su şişeleri kullanıyorum, içi kahve ile dolu olduğunda 4-5 kez pompa yapınca vakum sesi gelmeye başlıyor fakat içindeki kahve azaldıkça, örneğin şişenin %20si doluyken 15 pompa civarında vakumlanmış oluyor.

Vacuvin buzluk için kullandığım günlerde bu sebebten, şişe azaldıkça daha küçük şişelere geçiyordum.

Bu konuda anekdotal yorum çok fazla iken teste dayalı deney nedense çok az.
Ben şahsen espresso bazlı yaptığım ve daha objektif görebileceğim testler üzerinden depolama sistemimi geliştirdim.

Yeni kavrulmuş kahvede çekirdeğin içine hapsolmuş karbondioksit espressoda suyun içinde kalarak kremayı oluşturuyor. Ne kadar taze kahveyse o kadar fazla karbondioksit hapsolur, bu da içeceğin yoğunluğunu ve oluşturacağı kohezyonu azaltır, akış aşağıya doğru uzar.
1713341128793.png
Kahve bayatladıkça akış zayıflar, çünkü espressonun içine hapsolan karbondioksit azaldığı için yoğunluğu artar ve kohezyon baskın gelir, bu da daha berrak ve daha az kremalı shotlar oluşturur.
1713341480433.png
Bunun tadın diğer elementlerine etkisi basit bir korelasyon, gaz uçuyorsa diğer gazlar da, özellikle VOC (uçucu organik bileşikler) de kahveyi terk etmeye başlamış demektir.

Öncesinde hava almayan kavanozlarda 1 haftalık stoğu dışarıda, kalan stoğu tek büyük kavanozda dondurucuda saklıyordum. Dolaptaki kavanoz her açılıp kapandığında içine aldığı nem ve hava sebebiyle sonlara doğru çıkan espressolarda ikinci görüntüye daha çok benzeyen shotlar almama sebep oluyordu. Ki haftalık koyduğum hava almayan kavanozdaki kahvenin de diplerine inmeden yine benzer shotlar alıyordum.

Çözümüm şu oldu, 36-40 gramlık (100ml uzun ince) kavanozlarda dondurucuya atmak. Genelde tek seferde 2 shot kahve kullandığım için kavanoz tek kullanımda bitmiş oluyor. Kavanozda aç-kapa olmadığı için içindeki hava disturb olmuyor. Vakumlu plastikler uzun süreli saklama için (10 haftadan sonrası) daha mantıklıyken bu yöntem benim gibi bir ayda 3-4 farklı kahve çekirdeği tüketenler için 1-2 aylık kahveleri çok kayıp olmadan içmeyi sağlıyor. Vakum paketleri çevreci bir çözüm de değil, o kadar stoklanacak kahve de ya ben bilmiyorum ya da kahveye genel yaklaşımım farklı.

Hala Niji Monte Bonito (08.03.2024 kavrumu) kahveyi bugün demlediğimde aynı kompleksliği ve kremayı alıyorum.
Bilerek tattan çok bahsetmek istemedim, o anki bilincinize göre kör tadım yapmadığınız sürece hep bir önyargınız olacaktır. Bir sonraki taze paketimde yapacağım 2 şey var:
  1. Yeni kavrum kahveyi direkt buzluğa atıp ilk gün vs 1 hafta buzluk vs 1 hafta dışarıda testi yapmak, fotoğraflarını ve krema oranlarını kıyaslamak. Dışarıda ve buzlukta kör tadım testi yapmak. Belki vakumlu kavanozu da buraya ekleyebilirim alırsam.
  2. Yeni kavrum kahvenin degass süresini de kavanozlayıp dondurucuda bekleterek yapmak.
Lütfen deneyin, test yapın ve bunları da paylaşın. Anektodal paylaşımlar sadece önyargıları besliyor, ki zaten bundan çok fazla var.

Son düzenleme:
Aile evinde pek buzlukta yer bulunmuyor, ancak kahvelerimin bayatlamasından da sıkıldım. 25-30 günlük kahvelerimde ne kokuda ne tatta aroma namına bir şey kalmıyor. Vakumlu kaplardan alayım diyorum ama 1-2 bin TL sadece 1 tane kavanoza da vermek istemiyorum. 3-4 tane almak lazım oluyor.
Geriye tek çare vakumlayıp çekmecede saklamak kalıyor. 1-2 ay bu şekilde tazeliğini korur mu acaba? Ya da buzlukta çok yer kaplamasın diye direkt 125-250 gr da vakumlanabilir belki.

Bir de şu tip ucuz ürünler iş yapar mı? 1.500 liralık Vestel kadar iyi değildir belki ama işini yapmaz mı?

Son düzenleme:
25-30 günlük kahvelerimde ne kokuda ne tatta aroma namına bir şey kalmıyor.
İlginçtir bu dönemden önce denedigim kahve sayısı cok az bu dönem,genelde bu civarlarda tüketiyorum çekirdekleri çok memnunum."Acaba büyük paket kullanıyorsunuz da açma kapama sonucu mu bu durum meydana geliyor?" diye bir düşünmedim değil.
Bir de şu tip ucuz ürünler iş yapar mı? 1.500 liralık Vestel kadar iyi değildir belki ama işini yapmaz mı?

Yapacaktır,bu ürünlerin vakum performansı olarak Vestel ya da benim kullandığım Kumtel'den pek bir farkı olduğunu düşünmüyorum.Belki bir tik daha yakışıklılar ve birkaç ekstra mod,işlevsellik eklentisi... Fazlası olduğunu pek düşünmüyorum.

Aile evinde pek buzlukta yer bulunmuyor, ancak kahvelerimin bayatlamasından da sıkıldım. 25-30 günlük kahvelerimde ne kokuda ne tatta aroma namına bir şey kalmıyor. Vakumlu kaplardan alayım diyorum ama 1-2 bin TL sadece 1 tane kavanoza da vermek istemiyorum. 3-4 tane almak lazım oluyor.
Geriye tek çare vakumlayıp çekmecede saklamak kalıyor. 1-2 ay bu şekilde tazeliğini korur mu acaba? Ya da buzlukta çok yer kaplamasın diye direkt 125-250 gr da vakumlanabilir belki.

bu gomax markasını yaklaşık 1 hafta kadar önce aldım. Bence işini gayet güzel yapıyor. 1 haftadır vakumladıklarımda gerek buzlukta olsun gerek dışarda bıraktıklarımda olsun salma, hava alma gibi bi durum olmadı henüz. Uzun kullanımda ne olur onu bilemeyeceğim. Uzun süredir kullanan arkadaşlar varsa bende öğrenmiş olurum.

Geri