• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve İçin İdeal Su

Cupping demleme yöntemi olarak kabul ediliyor mu bilmiyorum ama piyasadaki sularla benzer sonuçlar alacağımız konusunda ben kendi adıma ikna oldum Denizhan Bey, cupping de olsa fincanı değrlendirirken kavurucu işler yolunda gitmemişse "Hele bir suyumu değiştireyim." demiyor, çekirdeğe odaklanıyor. ;)

Odaklanmayan kavurucu da "sudandır sudan." diye bizi çarpıyor. Ya da çarptığını sanıyor.
Cupping en temel demlemedir, ne oluyor orada? kahve su ile demleniyor, içen de içiyor, mesela türk kahvesi de ufak tefek farklar dışında benzer şekilde demleniyor :) biz filtre kullanarak bazı yağlardan ve tanelerden arındırıyoruz o kadar, bu bir tercih... kavurucular, tabii işi ciddiye alanlardan bahsediyorum, ilk iş kavurumhanelerine bir dünya para dökerek arıtıcı sistemler koyuyorlar, aynı konu işi ciddiye alan kafeler için de geçerli, yoksa o standardı tutturamazlar... ha ayrıca SCA ve SCAA da suya dair bazı standartlar koymuşlar, ayrıca kavurucular da, yine işini ciddiye alanlardan bahsediyorum size su konusunda da öneride bulunuyorlar... ama siz bunu bizi çarpmak olarak nitelendiriyorsunuz, ne diyeyim, bakış açısı deyip geçiyorum :)

Cupping en temel demlemedir, ne oluyor orada? kahve su ile demleniyor, içen de içiyor, mesela türk kahvesi de ufak tefek farklar dışında benzer şekilde demleniyor :) biz filtre kullanarak bazı yağlardan ve tanelerden arındırıyoruz o kadar, bu bir tercih... kavurucular, tabii işi ciddiye alanlardan bahsediyorum, ilk iş kavurumhanelerine bir dünya para dökerek arıtıcı sistemler koyuyorlar, aynı konu işi ciddiye alan kafeler için de geçerli, yoksa o standardı tutturamazlar... ha ayrıca SCA ve SCAA da suya dair bazı standartlar koymuşlar, ayrıca kavurucular da, yine işini ciddiye alanlardan bahsediyorum size su konusunda da öneride bulunuyorlar... ama siz bunu bizi çarpmak olarak nitelendiriyorsunuz, ne diyeyim, bakış açısı deyip geçiyorum :)
Hiçbir şekilde sonuç alamadığım, dümdüz bir çekirdeğin kavrumuyla ilgili sorun olduğunu iletip de "sudan" deniyorsa öyle düşünürüm elbette. İşini ciddiye alan firmayla zaten böyle sorun yaşamıyorum.
Siz de böyle çekirdeklerle karşılaşınca suyla oynayın deyip geçiyorum. :)

SCA su özellikleri hayli geniş ranjlardır ayrıca, çok spesifik değildir, incelemediyseniz incelemenizi tavsiye ederim.
Benim açımdan bir dünya para döküp de arıtıcı sistem kurma kısmı zorlayıcı olacağı için, piyasadaki tadını sevdiğim SCA standartlarını sağlayan suları kullanmaya devam edeyim.

Deyip geçiyorum. Kolaylıklar dilerim. :)

Hiçbir şekilde sonuç alamadığım, dümdüz bir çekirdeğin kavrumuyla ilgili sorun olduğunu iletip de "sudan" deniyorsa öyle düşünürüm elbette. İşini ciddiye alan firmayla zaten böyle sorun yaşamıyorum.
Siz de böyle çekirdeklerle karşılaşınca suyla oynayın deyip geçiyorum. :)

SCA su özellikleri hayli geniş ranjlardır ayrıca, çok spesifik değildir, incelemediyseniz incelemenizi tavsiye ederim.
Benim açımdan bir dünya para döküp de arıtıcı sistem kurma kısmı zorlayıcı olacağı için, piyasadaki tadını sevdiğim SCA standartlarını sağlayan suları kullanmaya devam edeyim.

Deyip geçiyorum. Kolaylıklar dilerim. :)
Aklınızca sularla oynayın, SCA standartlarını incelemediyseniz inceleyin vs gibi yüzeysel yaklaşımlarla dalga geçtiğinizi düşünüyorsunuz ya en çok da buna gülüyorum :)) neyse ben de size kolaylıklar diliyorum :)

Su karşıtı olmak aşı karşıtı olmakla eş manalı benim için 😀 Nitelikli kahve dünyası çekirdeğin değil suyun merkez alındığı bir sistemde döner, ilerler ve gelişir. Markette nitelikli kahve satılmadığı gibi kahveyi nitelikli bir şekilde çözecek su da satılmaz. Satın aldıklarınızla da kendinizi oyalarsınız. Kabul etmediğiniz, karşı çıktığınız şeyi ciddiye almak ve her ayrıntısını bilmek mecburiyetindesiniz. Elde edilebilecek iyi suyun sınırı yok, kötü suyun ise var. Kötü bir çekirdeği iyi bir su ile güzelleştirebilir, harika bir çekirdeği kötü su ile berbat edebilirsiniz.

Cevaplarımı sorulandırmışsınız. :)
Keşke önce daha dikkatli okusaydınız.

Üst düzey çekirdekleri farklı sularla deneme şansım oldu; hangi suyu kullandığımdan çok daha fazla etkili olan şeyler var; suyun sıcaklığı gibi, öğütüm boyutu gibi, filtre kahvede dökülen suyun debisi gibi... Ben nihai bir tüketici olarak en az uğraşla en yüksek verimi almaya çalışıyorum. İyi bir değirmen almak, demleme ekipmanlarını iyi kullanmaya çalışmak evde ters osmos yapmaktan daha kolay ve daha verimli benim için. Ben kendi deneyimlerimden ötürü diyorum ki, çekirdek iyiyse keyif alma noktasında su 10 birimlik ilerleme sağlayacaksa değirmen 30 baremlik ilerleme sağlayacak. Suya varana kadar, daha az çabayla düzelttiğimizde daha fazla fayda sağlayacak şeyler var demek istiyorum.

Ama tabi bu bana göre böyle, size göre farklıdır.
Yazdığınızı neden okumadan cevap yazayım, alıntıları istediğiniz yerlerden yaptığınız için sanırım size cevap vermişsiniz gibi geldi.

Normal şartlarda yani kahvenin doğru olduğu (hatalı işleme, kavrum vs olmadığı) durumda suyun etkisi yok demiyorsanız neye itiraz ediyordunuz bu yazınızda? Çünkü yanlış görmediysem konuşulan konu abartmayın yarışmaya katılmayacaksanız su bir parametre değildi.

Siz istediğiniz şekilde önceliklendirebilir ve baremlere ayırabilirsiniz hiçbir itirazım yok, herkesin kendi tercihi. Benim de amacım en kolay yoldan lezzetli kahve demleyerek içebilmek ve bunun yolu önce çekirdek, sonra değirmen sonra da sudan geçiyor. Demleme yöntemi, demleyen vs bunlar benim için daha sonra gelen parametreler. Elinizde kahve için uygun bir su yoksa o kahvenin potansiyelini görme ihtimaliniz de bence yok, keza değirmen de böyle. Kötü bir kahve alırsınız demiyorum ancak o kahvenin en iyi halini içmediğinizden emin olabilirsiniz.

Öte yandan eğer 2 derece ısı farkı kadar su değişikliğinden fark almıyorum diyorsanız ya denediğiniz sular birbirine çok yakın ya da kahve için çok uygun değiller diye düşünüyorum. Size önerdiğim şekilde çok uç örnekleri birlikte denerseniz belki ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

Son düzenleme:
Merhaba, iki su arasında farkı test etmek için demleyerek kıyaslamayı düşünüyordum ama demlemedeki ufak farklılıklar yanıltabilir diye düşünerek direk Cupping'de karşılaştırsam uygun olur mu? Yoksa cupping'de su kahveyle yeterince uzun süre beraber beklediği için sonuçlar yakınlaşır mı?

Bir konu yanlış anlaşılıyor, onu açıklamak lazım... elbette öncelik kahvede, kahveniz iyi değilse, defektsiz, iyi ve özenli kavurulmuş bir kahveniz yoksa su elbette onu kurtaramaz ancak yine de vasat üstü fincanlar alma şansınız olabilir... Tam tersi durumda ise onca para döküp sabırsızlıkla büyük beklenti içinde edindiğiniz iyi kahveden uygun olmayan su yüzünden hayal kırıklığına uğrama şansınız çok yüksek... nedense ekipmanlara, kahvelere yaptığımız yatırımı suya yapmaktan imtina ediyoruz ve bu nedenle çoğunlukla fincan kalitesi beklentilerimizin altında kalıyor... tekrar hatırlatmakta yarar var, bu konunun özü bir kimyasal reaksiyon ve kahve ile birlikte en önemli etken uygun su... tabii ki daha iyi kahvelere, değirmenlere ve diğer ekipmanlara yatırım yapabilmek gibi su konusuna çözüm bulabilmek de bir imkan meselesi ve herkes bu olanaklara sahip olamayabilir, bu çok anlaşılabilir bir durum ancak bu durum su konusunun önemsiz olduğu anlamına da gelmiyor, bunu test etmesi de çok kolay... sonuç itibariyle hepimiz imkanlarımız, önceliklerimiz ve tercihlerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz, burada da sadece deneyimlerimizi paylaşıyoruz, dileyen dikkate alır dilemeyen almaz, buna da diyecek bir şey yok... tıpkı yaklaşık 1,5 yıl önce yine burada bir yerlerde belirttiğim gibi ilk andan itibaren su konusunun önemini fark edebilmiş olsaydım ilk yatırımı ona yapardım... nitekim yine de görece olarak erken fark ettim, piyasada ulaşabildiğim bütün hazır suları, ki galiba örneğin Buzdağı'nın adını yine burada belki de ilk kez zikrettikten ve edinebildiğim minerallerle karışımlar hazırlayarak sayısız denemeler yaptıktan sonra imkanlarım ölçüsünde belki de ülkedeki ilk Peak Water'lardan birini İngiltere'den Colonna Coffee'den edinerek kullanmaya başladım, benden bir süre sonra ülkemize de geldi... Yine benzer şekilde Third Wave Water ve Aquacode gibi saf suya yakın sularla karıştırılan hazır mineralleri deneme şansı da buldum ve hakikaten hepsinin hazır sulara göre fincan kalitesine nasıl yansıdığını deneyimledim... umarım bunlar ve bunlara göre daha ekonomik çözümlere ulaşmak giderek kolaylaşır ve daha çok arkadaşımız bunları edinme imkanı bulur... dediğim gibi bizler burada sadece deneyimlerimizi paylaşıyoruz, ötesi herkesin kendi tercihi...

Moderatörün son düzenlenenleri:
İl degistirdigimden beri buzdagi su alamıyorum.Kahveden sogudum desem yeridir.Forumun şu konumunda hala su etkili midir diye tartişmak çok gereksiz.
Dünyanın en iyi kavrumu olsun kötü su ile bir şey ifade etmez

İl degistirdigimden beri buzdagi su alamıyorum.Kahveden sogudum desem yeridir.Forumun şu konumunda hala su etkili midir diye tartişmak çok gereksiz.

Buzdağı su birçok yerde bulunabiliyor diye biliyordum. Marketlere hatta mahalle bakkallarına bilhassa sorarsanız talep olduğunu bilmeleri açısından iyi olabilir.

Cupping demleme yöntemi olarak kabul ediliyor mu bilmiyorum ama piyasadaki sularla benzer sonuçlar alacağımız konusunda ben kendi adıma ikna oldum Denizhan Bey, cupping de olsa fincanı değrlendirirken kavurucu işler yolunda gitmemişse "Hele bir suyumu değiştireyim." demiyor, çekirdeğe odaklanıyor. ;)

Odaklanmayan kavurucu da "sudandır sudan." diye bizi çarpıyor. Ya da çarptığını sanıyor.
Kavurucular elindeki suya göre profilleme yapıyorlar. Kimisi hazır suya göre, kimisi de özel arıtma sistemine göre. Bu olay kavurucunun kavurma yaklaşımı ile de alakalı. O yüzden farklı sular kullanılıyor ve tek doğru yok. Kavrum profiline yakışan, kahvenin potansiyelini en çok ortaya çıkaran su var.

Mineral katkıları ile sabit değerlerde su elde edilebiliyor ama maalesef bu sular da her kahve için iyi sonuç vermiyor.

Kahve demlemedeki parametreleri ben ayrı ayrı düşünemiyorum. En azından kahve, öğütüm ve suyu.... Biri çok kötüyse, sonuç da kötü oluyor. Kahve, öğütüm ve su kalitesi ortalamanın üstünde olduğu sürece, demlemeyi de biliyorsanız (bu çok önemli), her zaman iyi kahve içersiniz. Biri eksikse diğerinin çok önemi olmuyor. Burada en iyisini nasıl elde ederizi konuşuyoruz ama en iyisi tabii ki de herkes için önemli olmayabilir. Günün sonunda ben sadece bir kahve içmek istiyorum diyebilirsiniz. Ortalama su da SCA kriterlerine sağlayan bir sudur. En azından klor, vs gibi bileşenler olmaması lazım.

Ama çekirdekte aroma yoksa, yanlış kavrulmuş ve hep ekşi ya da hep acı ya da odunsu oluyorsa?
Çekirdekte sorun varsa, iyi bir kahve içicisi iseniz ne yaparsanız yapın sonuç hüsran oluyor. Dünyanın en iyi öğütücüsü ve suyu sonucu değiştirmez. Bu konuyu ayırmak lazım. Burada yazdığımız düzgün kavrulmuş bir kahve için.

Her zaman dediğim gibi kahve damak tadı ile alakalı. Bazı sular asiditeyi parlatırken, diğerleri söndürür. Bazıları tatlılığı arttırırken, diğerleri azaltır.

Her kahve için en uygun suyu bulamayacağımızdan, bütçemize göre bir seçim yapıp ilerlememiz gerekiyor. 98.5% u su olan bir içecek için su önemsiz demek yanlış olur.

Elinden bir sürü değirmen geçmiş biri olarak, değirmen de tat profilini değiştiriyor diyebilirim. Benim tecrübeme göre öğütüm kalitesindense kullanılan su tat profilini daha çok değiştiriyor diyebilirim.

Çok uzattım sanırım ama benim naçizane yorumlarım bunlar.

Suyun önemsiz olduğunu kim söyledi? neden ateş olmayan yerden duman çıkıyor anlamadım. Eğer benim söylediğimi düşünüyorsanız bir daha yazdığıma bakın derim : )). Kipa ya da pür su alıp maden suyu katmak mı sudan anlamak? ya da farklı zamanlarda kullanılan sularla, karışımlarla vardığınız isabetsiz sonuçlar mı?. Oturup tüm su karışımlarını ve hazır suları yanyana kör tadım yapıp bir sonuca vardıysanız eyvallah zaten benim birşeye karşı olduğum yok, paranız vardır alırsınız hazır karışımları kullanırsınız. Ben iyilik olsun diye nacizane tavsiyem öncelik hazır su kullanmaktı, eğer buzdağı gibi yarışmalarda ve kafelerde kullanılan, nestle gibi gayet düzgün oranlı bir su ile kötü sonuç alıyorsanız ilk önce reçetenizi değiştirirsiniz ve başka şeylerle oynarsınız ama bazı arkadaşlar işi o kadar abartmışki. - Yok arkadaş bu su kahveyi çözemiyo, deyip ilk değiştirdiği şey su ben bu arkadaşların oturup düzgünce şu makaleyi okuduğunu düşünmüyorum.

Son düzenleme:
Hocam oturup tüm suları deneyip karşılaştırıp, thirdwave water falan almadıysan iyi kahve falan içemezsin : P ekipmana o kadar yatırım yapıyoruz suyada yapıcaksın paşa paşa. Öyle buyruldu.

Suyun önemsiz olduğunu kim söyledi? neden ateş olmayan yerden duman çıkıyor anlamadım. Eğer benim söylediğimi düşünüyorsanız bir daha yazdığıma bakın derim : )). Kipa ya da pür su alıp maden suyu katmak mı sudan anlamak? ya da farklı zamanlarda kullanılan sularla, karışımlarla vardığınız isabetsiz sonuçlar mı?. Oturup tüm su karışımlarını ve hazır suları yanyana kör tadım yapıp bir sonuca vardıysanız eyvallah zaten benim birşeye karşı olduğum yok, paranız vardır alırsınız hazır karışımları kullanırsınız. Ben iyilik olsun diye nacizane tavsiyem öncelik hazır su kullanmaktı, eğer buzdağı gibi yarışmalarda ve kafelerde kullanılan, nestle gibi gayet düzgün oranlı bir su ile kötü sonuç alıyorsanız ilk önce reçetenizi değiştirirsiniz ve başka şeylerle oynarsınız ama bazı arkadaşlar işi o kadar abartmışki. - Yok arkadaş bu su kahveyi çözemiyo, deyip ilk değiştirdiği şey su ben bu arkadaşların oturup düzgünce şu makaleyi okuduğunu düşünmüyorum.
Açıkçası siz sanki bir önceki yazdığınız mesajı okumadan buraya cevap yazmış gibi görünüyorsunuz.

Su bir parametre değildir.
Bazı cafeler bile hazır su kullanıyor (sanki önceden arıtma kullanıyordu da memnun kalmadı hazıra döndü?).
Buzdağı ve Nestle hazırlayacağız sudan çok daha iyi olur.

Bildiğim kadarıyla zaten genel kanı her kahve için su hazirlayin değil, doğru bir su ile başlayın. Ikincisi suya soda eklemek optimum bir çözüm değil bunun da ağırlıklı önerildiği düşünmüyorum.
Işini ciddiye alan çoğu cafe ve kavurucu arıtma sistemi kullanıyor, hazır su kullananlarin azınlıkta olduğunu düşünüyorum.
Hazır suların değerleri yıl içinde sürekli sabit mı kalıyor diye düşünüyorsunuz, doğal kaynak suyu için bu değerlerin sürekli değişmesi lazım. Önerdiğiniz suları mesela hangi değerlerdeki hali ile öneriyorsunuz.
Son olarak siz yapmadınız diye başkaları da yanyana birçok su ile kör tadım yapmadı veya yapmıyor diye bir genelleme de bulunmayın derim. Benim size de önerim iki uç su ile siz de tadım yapın. Biri kipa diğeri Taşkesti (150+ ppm bikarbonat olan). 2 su deneyip deneyiminizi siz paylaşın bizimle.

Buzdağı su hangi yarışmada kullanılıyor merak ettim, genelde arıtma firmaları sponsor oluyor ve o su kullanılıyor diye gözlemledim.

Son düzenleme:
Ne suymuş arkadaş, yarışmaya hazırlanmıyorsanız su bir parametre değil arkadaşlar 😅. Bazı kafeler bile artık hazır su kullanıyor. Buzdağı ya da Nestle buluyorsanız, hazırlayacağınız sudan çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Kahve kötü çıktı diye ilk suyu değiştiriyorsanız geçmiş oluyorum diyorum.
Bu yazı kime aitti acaba, yarışmaya katilmiyorsaniz su bir parametre değil, diyen sevgili @TheEagle ? Su sadece yarışmalarda mı bir parametre oluyor, değirmene, kahvelere vs onca para döktükten sonra evde demlenen kahvelerin günahı ne ki? Sonra hangi kafeler acaba o hazır suları kullanan, işini ciddiye alıp da hazır su kullanan bir tek kafe görmedim ben doğrusu, sadece bazı kavurucular ev kullanıcılarına bir çözüm önermek için kavurumhanelerinde kullandıkları sulara yakın hazır suları öneriyorlar, bu da yakın dönemde başladı zaten... bundan ötesine rastlamadım ben... zaten kafelerde hazır suya can mı dayanır ki... kimse size kahve kötü olduysa ilk anda suyu değiştirin filan da demedi, burada yapılabilecek en doğru hareket kahveyi aldığınız kavurucuya su için önerisi olup olmadığını sormak, iletişim çağında yaşıyoruz ve çoğu kavurucu size bu anlamda bir öneride bulunuyor artık, ha o suyu bire bir temin edemeyebilirsiniz, bu da çok doğal ancak hazır su tercih ederken o sulara en yakın hazır sulara bakabilirsiniz, bu da bir arayış ve akla en yakın çözümdür... daha önce de söyledim, biz burada deneyimlerimizi paylaşıyoruz, özellikle de bu hobiye yeni başlamış arkadaşlara ya da bir çözüm arayanlara bir katkı olursa ne ala, amaç da bu zaten... Bundan iki yıl önce bunlar konuşulmuyordu, bugün neyse ki bu forum var ve herkes deneyimlerini paylaşıyor... yararlanan yararlanır, kaale almayan da almaz, daha da ne diyelim...

Moderatörün son düzenlenenleri:
Su önemli bir parametre değil diyenle bence tartışmamak gerekir.
Ha dünya yuvarlak değil demiş ha su önemli bir parametre değil demiş. Bir farkı yok gözümde.
Yüzde 95'i su olan bir çözeltide su nasıl önemli bir parametre olmaz yahu.
Ben önemli önemsiz kısmına bile gelemedim, parametre olarak dahi görülmemesi şaşırtıcı ama.

Geri