igorcirpanovic
Barista
- İsim
- Can Cirpan
Daha fazla
- İsim
- Can Cirpan
Öncelikle söylediklerinize katılıyorum, sebebiyse kahve ve kahveciliğin Türkiye'deki değeri. Bir barista komi statüsünde ve asgari ücretle çalıştırılırsa doğal olarak hiç bir zaman baristalığa meslek gözüyle bakmayacak. Daha çok şimdilik geçici bir iş gözüyle bakacak. İşletme sahibi de genel anlamda iş ahlakından yoksun olduğu için (çünkü Türkiye'deki en büyük problem iş ahlakı yoksunluğudur.) en ucuz ürünle en çok kârı etmeye çalışacak. Sonuç olarak da bizim gibi bazı müşteriler içtiği kahveden haz almayacak. Bu noktaya kadar son derece haklısın fakat işletmelerin iced flat white ı bilmemesi ya da menüsüne koymaması son derece doğal. Neden? En basit şekilde açıklamak gerekirse bir standartının olmaması. Sıcak flat white ta bile standart korunamazken, (ki flat white düz beyaz demek yani latte den farkı çok ince bir krema çekmeniz gerekir) iş soğuk kahveye gelince kafalar yanıyor. Sebebi ise iced flat white dediğimiz içeceğin lattenin daha sert hali olduğu sanılması. Ki flat white ı flat white yapan şey sütün çekilme derecesi ve kıvamıyken bir içeceğe espresso shot ilave ederek latteden flat white a çevirmek terminolojik olarak hatadır. Ben de geçenlerde neymiş bu ıced flat white diye aratayım dedim ve ıced flat white ın ıced latte den farkının klasik espresso shot değil de ristretto dan çekildiğini öğrendim. Ben de dahil risttedodan çekilmiş bir iced latte ile flat white ı (hele ki tepeleme buz varken) ayırabilecek çok az insan vardır Türkiye'de. O yüzden siz ekstra shotlı bir latte istediğinizde bu sorununuz kısa yoldan çözülecektir.
Çok teşekkür ederim görüşleriniz için.Ekstra shot ekleyerek aradığın lezzete yakın birşey içebilirsin en kolayı bu olacaktır sanırım
Ekstra shotlı bir latte istemek de istemiyorum. Lakin mekanlar 6 ila 10 lira arasında bir fark alıyorlar ekstra shot için. Güzelim kahve oldu bize 35 TL.
Aslında burada değinmek istediğim konu istediğim şeyi yapamamalarının yanında, endüstriyel la marzocco makinelerinin temizliğini bile doğru dürüst yapamadıklarını düşünmem. Yoksa kahve belli, değirmen belli, makine belli. Ne kadar kötü olabilir ki? Bu yüzdendi yakarışım