• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kafelerde düzgün kahve içilememesi

igorcirpanovic

Barista
İsim
Can Cirpan
Daha fazla  
İsim
Can Cirpan
Selamlar,

Uzunca bir süredir yakındığım bir konu hakkında sizlerin de düşüncelerini öğrenmek istedim. Sadece bana özgü olup olmadığını merak ettim açıkçası.

Olabildiğince çok fazla kavurucunun dükkanlarını ziyaret edip, yine oldukça fazla kahve deneyimlemeye çalışıyorum. Aslında kavucuru diyip genellemeyeyim, kahve dükkanı ya da kafe diyeyim, lakin bir kısmı kavurucu değil, hazır çekirdek satın alıyorlar.

Bu dükkanlarda içtiğim kahvelerin tadlarının, evde yaptığım kahvelere oranla oldukça tatsız hatta bazı durumlarda içilmeyecek kadar kötü olduğunu deneyimledim. Özellikle bir espresso hastası olarak -ki genellikle iced cortado tercih etmeye çalışıyorum-, menülerinde sadece iced latte oluyor ve iced cortado, iced flat white istediğimde far görmüş tavşana dönen çalışanlara rastlıyorum. Bizde iced cortado yok, iced flat white yok sadece iced latte var cevabını alıyorum. Burada iced cortado ve iced flat white diye bir terim, standart bir kahve olmadığını söyleyenler de olacaktır. Buna göz önünde bulundurarak, durum sadece bununla da bitmiyor, açıklıyorum. Iced latte olunca, kahve yerine süt içtiğimi, kahve tadını yoğun almak istediğimi ve sütün olabildiğince az konulmasını rica ediyorum. Sonuç yine hüsran. Espresso aromalı süt geliyor.

Ekseriyetle içtiğim espressodan yanık türk kahvesi aldığımı belirtmek istiyorum. Üstelik kullandıkları makineler la marzocco gibi endüstriyel makineler. Tahminimce; temizliğine yeteri kadar önem vermiyorlar ve baristalar yeteri kadar eğitimli değil.

Amacım isim verip, kimseyi zan altında bırakmak değil. Sadece keyif için içmeyi tercih ettiğim bir şeyden aradığım tek şey güzel bir tat, güzel bir espresso ve aroma. Üstelik pandemi öncesi ve sırasında 12-14-16 liralara içtiğimiz kahveler -istanbul adına konuşuyorum- 22-24-26 lira seviyelerine çıkmış durumda. Kafelerin mevcut bulunduğu zor durumu çok iyi anlıyorum. Fakat buna rağmen iyi bir kahve ve hizmet bekliyorum. Bu karşılığı aldığımı düşünmediğim için de, bir fikir alışverişi yapmak istedim. Sizler denediklerinizden memnun kalıyor musunuz? Nereleri daha sık tercih ediyorsunuz?

Evdekinden daha iyi kahveyi 1-2 kere ancak içmişimdir. Zamanında Coffee Grinder vardı Ankara’da orada espresso içip çok beğenmiştim daha sonra da espresso makinesi almıştım. Bunun dışında eminim ki bizim kahveye gösterdiğimiz özeni gösteren işletme sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Özellikle espresso konusunda kalitesizlik üst seviyede. Bottomless portafiltre kullansalar 2 metre ötedeki müşteriye isabet ettirecek yerler var. Sonuç olarak birçok kişinin böyle düşündüğüne inanıyorum o yüzden beklentiyi düşük tutup dışarıda kahve içtiğinizde keyif almaya çalışıp kahveyi değerlendirmemek mantıklı olacaktır.

içilmeyecek kadar kötü
Amacım isim verip, kimseyi zan altında bırakmak değil
e bunu yapmayıp, memnun kaldığınız yerleri paylaşarak gitmeye teşvik etmiyorsanız nasıl dışarda iyi kahveye ulaşabiliriz ki? :)
Nereleri daha sık tercih ediyorsunuz?
biz memnun kaldığımız yeri söylüyoruz da siz niye paylaşmıyorsunuz? :)

iced cortado burada içilir dediğiniz yeri paylaşın, başkaları da gidip denesin, karşısındaki cafe'de "bunlar niye bana gelmiyor" diye kendine çeki düzen versin :)

Antalya için:;
cafe'lere pek gitmiyorum.
Tecrübelerim arasında incommon, the sudd konyaaltı ve agora kronotrop oldu.
Kronotrop'ta içtiğim espresso (peru huabal) dışında bir memnun kaldığım bir alımım olmadı.

Ben de katılıyorum size @igorcirpanovic . Beklentiyi düşük tutmak ve içtiğimizden keyif almaya çalışmak fikrinize katılmıyorum ama @fonder . Tonla yatırımla alınan aletlerle nitelikli olduğu iddia edilen kahvelerle kötü kahve yapmanın ne özrü var bilemiyorum. Açıkçası müsriflik ve ziyanlık gibi geliyor bana kötü kahvelerin yapıldığı kafeler için yapılan yatırımlar. Kafe espressolarında büyük hayal kırıklıklarına uğramamak için eğer bir kafede bir şeyler içeceksem genelde evde hiç içmediğim, hatta tercih etmediğim latte, en fazla da macchiato içiyorum ki daha az üzüleyim.

özellikle pour over'ı kimse yapamıyor desem yeridir.
Seneler önce sadece Ankara'da Kraz coffee ve Coffee CraftTown'da içtiklerim epey başarılıydı. Sonraki gidişlerimde oralar da bozmuştu maalesef.
Espresso konusunda hiç deneyimim olmadı değil ama onlarda da gerçekten aklımda kalan bir örnek olmamış.

Alışveriş yaptığımız beğenerek tükettiğimiz forumda da bilinen kavurucuların kafeleri hariç dışarıda kahve içmek benim için zor. O topa hiç girmiyorum.

e bunu yapmayıp, memnun kaldığınız yerleri paylaşarak gitmeye teşvik etmiyorsanız nasıl dışarda iyi kahveye ulaşabiliriz ki? :)

biz memnun kaldığımız yeri söylüyoruz da siz niye paylaşmıyorsunuz? :)

iced cortado burada içilir dediğiniz yeri paylaşın, başkaları da gidip denesin, karşısındaki cafe'de "bunlar niye bana gelmiyor" diye kendine çeki düzen versin :)

Antalya için:;
cafe'lere pek gitmiyorum.
Tecrübelerim arasında incommon, the sudd konyaaltı ve agora kronotrop oldu.
Kronotrop'ta içtiğim espresso (peru huabal) dışında bir memnun kaldığım bir alımım olmadı.
Bir de Şerif hocanın coffeetopia'sı var Antalya'da

Selamlar,

Uzunca bir süredir yakındığım bir konu hakkında sizlerin de düşüncelerini öğrenmek istedim. Sadece bana özgü olup olmadığını merak ettim açıkçası.

Olabildiğince çok fazla kavurucunun dükkanlarını ziyaret edip, yine oldukça fazla kahve deneyimlemeye çalışıyorum. Aslında kavucuru diyip genellemeyeyim, kahve dükkanı ya da kafe diyeyim, lakin bir kısmı kavurucu değil, hazır çekirdek satın alıyorlar.

Bu dükkanlarda içtiğim kahvelerin tadlarının, evde yaptığım kahvelere oranla oldukça tatsız hatta bazı durumlarda içilmeyecek kadar kötü olduğunu deneyimledim. Özellikle bir espresso hastası olarak -ki genellikle iced cortado tercih etmeye çalışıyorum-, menülerinde sadece iced latte oluyor ve iced cortado, iced flat white istediğimde far görmüş tavşana dönen çalışanlara rastlıyorum. Bizde iced cortado yok, iced flat white yok sadece iced latte var cevabını alıyorum. Burada iced cortado ve iced flat white diye bir terim, standart bir kahve olmadığını söyleyenler de olacaktır. Buna göz önünde bulundurarak, durum sadece bununla da bitmiyor, açıklıyorum. Iced latte olunca, kahve yerine süt içtiğimi, kahve tadını yoğun almak istediğimi ve sütün olabildiğince az konulmasını rica ediyorum. Sonuç yine hüsran. Espresso aromalı süt geliyor.

Ekseriyetle içtiğim espressodan yanık türk kahvesi aldığımı belirtmek istiyorum. Üstelik kullandıkları makineler la marzocco gibi endüstriyel makineler. Tahminimce; temizliğine yeteri kadar önem vermiyorlar ve baristalar yeteri kadar eğitimli değil.

Amacım isim verip, kimseyi zan altında bırakmak değil. Sadece keyif için içmeyi tercih ettiğim bir şeyden aradığım tek şey güzel bir tat, güzel bir espresso ve aroma. Üstelik pandemi öncesi ve sırasında 12-14-16 liralara içtiğimiz kahveler -istanbul adına konuşuyorum- 22-24-26 lira seviyelerine çıkmış durumda. Kafelerin mevcut bulunduğu zor durumu çok iyi anlıyorum. Fakat buna rağmen iyi bir kahve ve hizmet bekliyorum. Bu karşılığı aldığımı düşünmediğim için de, bir fikir alışverişi yapmak istedim. Sizler denediklerinizden memnun kalıyor musunuz? Nereleri daha sık tercih ediyorsunuz?
Öncelikle söylediklerinize katılıyorum, sebebiyse kahve ve kahveciliğin Türkiye'deki değeri. Bir barista komi statüsünde ve asgari ücretle çalıştırılırsa doğal olarak hiç bir zaman baristalığa meslek gözüyle bakmayacak. Daha çok şimdilik geçici bir iş gözüyle bakacak. İşletme sahibi de genel anlamda iş ahlakından yoksun olduğu için (çünkü Türkiye'deki en büyük problem iş ahlakı yoksunluğudur.) en ucuz ürünle en çok kârı etmeye çalışacak. Sonuç olarak da bizim gibi bazı müşteriler içtiği kahveden haz almayacak. Bu noktaya kadar son derece haklısın fakat işletmelerin iced flat white ı bilmemesi ya da menüsüne koymaması son derece doğal. Neden? En basit şekilde açıklamak gerekirse bir standartının olmaması. Sıcak flat white ta bile standart korunamazken, (ki flat white düz beyaz demek yani latte den farkı çok ince bir krema çekmeniz gerekir) iş soğuk kahveye gelince kafalar yanıyor. Sebebi ise iced flat white dediğimiz içeceğin lattenin daha sert hali olduğu sanılması. Ki flat white ı flat white yapan şey sütün çekilme derecesi ve kıvamıyken bir içeceğe espresso shot ilave ederek latteden flat white a çevirmek terminolojik olarak hatadır. Ben de geçenlerde neymiş bu ıced flat white diye aratayım dedim ve ıced flat white ın ıced latte den farkının klasik espresso shot değil de ristretto dan çekildiğini öğrendim. Ben de dahil risttedodan çekilmiş bir iced latte ile flat white ı (hele ki tepeleme buz varken) ayırabilecek çok az insan vardır Türkiye'de. O yüzden siz ekstra shotlı bir latte istediğinizde bu sorununuz kısa yoldan çözülecektir.

ben de katılıyorum. kafeler bu işi bilmiyor. güvendiğim bir iki yer var, arada onlara gidiyorum.

geçen hafta sonu mecburen iki kafeye oturmak zorunda kaldım, biri kadıköy kronotrop'tu. cortado istedim, ögh yani, çok kötüydü, flat white da aynı şekilde. bir de beşiktaş ıhlamurdere'de köşe'de yeni bir mekan açılmış. "proudly serving petra coffee" gibi bir tabela asmışlar, buna biraz gülmekle birlikte mekanın güzel olması ve petra'nın da fena olmaması nedeniyle oturduk. risk almamak için iced latte içeyim dedim, baristaya single ile mi double shot ile mi yapıyorsunuz diye sordum. double diyince siparişi verdim ve "bum!". gayet güzeldi. bunu niye anlattım derseniz kafelere oturup güzel kahveyi içmeyi beklemek beyaz eşya almaya benziyor, biraz araştırmak gerekse de şans faktörü oldukça yoğun, baristanın insiyatifindesiniz :)

benim kafelerde/kahve dükkanlarında kalite belirleme yöntemimdir espresso.
ilk defa deneyimleyeceğim bi mekanda ilk olarak espresso içerim. Eğer ki espressoya özen gösterilmişse diğer kahvelere de özen gösteriliyor düşüncesine sahibim.
O yüzden gittiğim mekan sayısı çok kısıtlı İstanbul'da.
ama iş soğuk sütlü kahvelere gelince @PortatifBarista Burak'a katılmamak mümkün değil. Kaldı ki litaratüründe bile eksiklikler mevcut olduğu kanaatindeyim soğuk içecekler için. İCed Latte dediğimiz şey soğuk kahvenin içine espresso ise, sıcağında neden kahve yoğunlaştırılıyor da soğukta öyle bir yoğunlaştırma yok mesela? Bazı kafelerde iced latte yaparken shaker içind süt espresso ve buzu çalkalayan baristalara denk gelmedim değil mesela. hatta barlarda kullanılan soğuk süt yoğunlaştrıcı ekipman kullanan bile vardı.

Son düzenleme:
ben de katılıyorum. kafeler bu işi bilmiyor. güvendiğim bir iki yer var, arada onlara gidiyorum.

geçen hafta sonu mecburen iki kafeye oturmak zorunda kaldım, biri kadıköy kronotrop'tu. cortado istedim, ögh yani, çok kötüydü, flat white da aynı şekilde. bir de beşiktaş ıhlamurdere'de köşe'de yeni bir mekan açılmış. "proudly serving petra coffee" gibi bir tabela asmışlar, buna biraz gülmekle birlikte mekanın güzel olması ve petra'nın da fena olmaması nedeniyle oturduk. risk almamak için iced latte içeyim dedim, baristaya single ile mi double shot ile mi yapıyorsunuz diye sordum. double diyince siparişi verdim ve "bum!". gayet güzeldi. bunu niye anlattım derseniz kafelere oturup güzel kahveyi içmeyi beklemek beyaz eşya almaya benziyor, biraz araştırmak gerekse de şans faktörü oldukça yoğun, baristanın insiyatifindesiniz :)
şu mekanı bulayım bir ara.

Iyi cekirdek iyi barista iyi isletme esittir guzel kahve

Selamlar,

Ekstra shot ekleyerek aradığın lezzete yakın birşey içebilirsin en kolayı bu olacaktır sanırım

uzun yolda tek çare starbucks diyerek mola verdim. bunların filtresi saabhtan demleniyor bayattır diye yaklaşmadım. espresso alayım dedim. espresso çekirdeğiniz bugün nedir diyecek oldum. espresso blend olur zaten gibi bir karşılık aldım. yol yorgunuyum zaten içerik falan da sormadan aldım. çok kötüydü.
mudanya da shot diye bir yer gördük güzeldir dedik. bir baktım yöresel filtre kahve falan yazıyor. dedim ethiopia hangisi? bir sürü ethiopia var sonuçta. gelen cevap ülke oldu :D sadece colombia var dedi istemez olaydım. bir baktım french press 3 kaşık toz kahve doldurdu. üstüne espresso makinasının kaynar buharlı suyunu boca etti ve bardağa boşalttı. bir yudum aldım kusacaktım.
bence tek çözüm espresso ya da americano falan almak.

İki hafta önce kahve üzerine açılmış bir mekana gittiğimde baristaya ne çekirdek kullanıyorsunuz diye kibarca bir soru sordum.
Karşılığında harika bir cevap aldım: "ben baristalık yapıyorum abi, ne çekirdek alıyorlar bilmiyorum" :)

Kavuruculukla uğraşmayan ama kahve odaklı cafeler arasında cup of joy'u tavsiye edebilirim. Genelde mekana gittiğim zaman flat white, cold brew veya americano tercih ediyorum ve şu ana kadar mekandan herhangi bir memnuniyetsizlikle ayrıldığım olmadı. Kahveleri dışında vegan kekleri de fena değil, İstanbul'da bu işin hakkını verebilen ender mekanlardan biri bence burası.

Kavuruculukla uğraşmayan ama kahve odaklı cafeler arasında cup of joy'u tavsiye edebilirim. Genelde mekana gittiğim zaman flat white, cold brew veya americano tercih ediyorum ve şu ana kadar mekandan herhangi bir memnuniyetsizlikle ayrıldığım olmadı. Kahveleri dışında vegan kekleri de fena değil, İstanbul'da bu işin hakkını verebilen ender mekanlardan biri bence burası.
Dolaylı yoldan onlar da kavuruculukla uğraşıyor aslında hocam, Kimma Coffee ile aralarında organik bağ var yanlış bilmiyorsam.

Ek olarak düşüncenize de kesinlikle katılıyorum. Cold brew hariç gerçekten güzel kahve yapıp, servis ediyorlar.

Geri