• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Formula 1

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cagdasium
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Perez ve redbull pit ekibi gerçekten inanılmazlardı bugün, 2008 brezilya gibi son oldu.Verst. Latifinin yılbaşı kartını unutmaz artık. :))

Hamilton 10 saniyelerden de dönüp geçmişti sezon içinde . Bir kırmızı bayrak maxi şampiyon yapar bence ama gelir mi o bayrak bilmiyorum :)
Aslında burda kaza ve güvenlik aracı demek istemiştim ama yine de mutluyum tahminim çıktığı için :D

Formula 1'i bence seneye FIA değil TFF yönetmeli. Çok büyük ihtimalle Nihat Özdemir bile Micheal Masi'den iyi bir yönetim çıkaracaktır :)

Muazzam bir sezon finaliydi, hala gelişmeleri an be an takipteyim. Redbull takımı 3 kere savunmaya gitti, tekrar şimdi çağırıldı sonuç için ortalık yangın yeri resmen.

sonuç ne olursa olsun, tarihe canlı tanıklık ettik. hamilton kazansın isterdim, ama verstappen'in kazanmasına da üzülemedim, çünkü o da sonuna kadar haketti. verstappen'i gereğinden fazlı hırsı ve egosundan dolayı sevmiyorum ama sayesinde muhteşem bir sezon izledik.

bu arada FIA, verstappen'in şampiyonluğunu kutladığı tweeti silmiş, işler iyice kızışacak gibi görünüyor.

edit: itiraz reddedilmiş, verstappen resmi olarak şampiyon ilan edilmiş.

Max'in ilk atağı bana göre yerinde bir ataktı 4 tekeride pist içerisinde ve apexi nizami kesti. Bir önceki Suudi Arabistan Gp'de benzer durum yaşandı ve bu yüzden Hamiltona yer verirken bu gün tam tersi oldu ( tartışmaya açık bir durum )

Checo resmen milli kahraman ilan edilmeli, El Checo savunması adında bir isim var artık :) Max ve Ham arasında 6.5 saniye eritti savunma yaparak, muazzamdı. Son turlara kadar şampiyon Ham derken Latifi - Schumacher teması yarışın kaderini değiştirdi. Horner'ın muazzam zekası pist üstü avantajını doğrudan Max'e getirdi. Kural kitabında komiserler kurulu insiyatifinde, tur bindirilen araçları SC aracının önüne alma veya aradan çıkarma kararı söz konusu olabilir şeklinde bir kural var ve o kural uygulandı.

Yarış 1 Tur kala şampiyonluğu Uçan Hollandalıya getirdi. Savaş hala daha devam ediyor FIA şampiyonluğu onayladı mazbatayı verdi :) Mercedes takımı kararı temyize götürme kararı aldı.

Toto Wolff lobi yapmakla uğraşacağına Hamilton'u pite çağırsaydı şampiyondu. Red Bull çok hızlı reaksiyon gösterip pite çağırdı Max'ı. Sen de bir zahmet çağır. 40 turluk lastikle geçiyordu neredeyse Hamilton. Yalnız Perez'in savunması yarışın sonundan bile heyecanlıydı bana göre :)

Toto Wolff lobi yapmakla uğraşacağına Hamilton'u pite çağırsaydı şampiyondu. Red Bull çok hızlı reaksiyon gösterip pite çağırdı Max'ı. Sen de bir zahmet çağır. 40 turluk lastikle geçiyordu neredeyse Hamilton. Yalnız Perez'in savunması yarışın sonundan bile heyecanlıydı bana göre :)
Ham’i pite çağırsaydı eğer max bu sefer girmeyecekti, pist üstü pozisyonu verecekti, çok sıkıntılı bir durumdu. Max’i öne alıp yan yana gelme riskini göze almadılar. Ayrıca pit yerini geçmişti bir seferinde zaten. Merc taktiksel olarak hatalı değildi ama şans onlardan yana olmadı.

Kural kitabında komiserler kurulu insiyatifinde, tur bindirilen araçları SC aracının önüne alma veya aradan çıkarma kararı söz konusu olabilir şeklinde bir kural var ve o kural uygulandı.
O kural da sanki “Direktör karar verirse, tüm tur yemiş pilotların SC'yi geçerek turunu geri almasının ardından, bir sonraki turda SC pistten çıkar” deniyor. Yani eğer karar verildiyse (ki burda yerlerini geri alma kararı veriliyor) sc’nin bir sonraki turda pite girmesi gerektiği yazıyor. Yani sc nin ne zaman gireceği insiyatife kalmış bişey değil gibi bence. İtirazın reddedilmesi mantıklı, biz bi halt yedik demez yarım saat sonra, iş mahkemeye gider ve karar o zaman değişebilir bence. Merc haksız değil itirazında.

sezonun ilk yarışında birebir aynı senaryoda HAM kazansaydı "önümüzdeki maçlara bakıcaz ingiliz lobisini tebrik ederiz" yazar geçerdik.

bu sezon birçok durumda kurallar gri alanda kaldı, yorumlandı. daha fazla olarak mercedes takımına yaradı bu esnetmeler, hiç "mahkemeye gidelim, kurallar çiğnendi!" duymadık.

bu yarışta da HAM pite girseydi son turları omuz omuza görücektik, belli ki takım bunun olmasını istemeyip 5-10 saniye fark ile yarışı bitirmeyi umdu. sarı bayrak gelince ağlamalar başladı hemen :)
ki bence ikisi de pite girse ve çıkışta 1VER 2 HAM olsa, ben hamilton kazanır diye düşünüyordum. bu pistte max'ten daha tutarlı sürdü bence.

geçiniz efenim. kumar oynadı mercedes takımı, tutabilirdi ama bu kez olmadı. spora renk geldi, seneye çok çok daha eğlenceli olacak.

O kural da sanki “Direktör karar verirse, tüm tur yemiş pilotların SC'yi geçerek turunu geri almasının ardından, bir sonraki turda SC pistten çıkar” deniyor. Yani eğer karar verildiyse (ki burda yerlerini geri alma kararı veriliyor) sc’nin bir sonraki turda pite girmesi gerektiği yazıyor. Yani sc nin ne zaman gireceği insiyatife kalmış bişey değil gibi bence. İtirazın reddedilmesi mantıklı, biz bi halt yedik demez yarım saat sonra, iş mahkemeye gider ve karar o zaman değişebilir bence. Merc haksız değil itirazında.

Uzun olduğu için link vermek istedim.

Kural 48.12 ve Kural 48.13 Mercedesin itirazı Kural 48.12 düzgün uygulamadılar derken sonrasında 48.13 uygulamadılara döndürdüler.

Doğrusu şu; aynı durum Ham’in başına gelseydi asla yaygara kopmayacaktı hepimiz bunu biliyoruz. Bu durum neticesinde Massi net şekilde yarışı hatalı yönetti bunu ilk start sonrası yaptı ve devam etti. Ham şikanı kesip devam ettiğinde ciddi avantaj sağladı Massi Redbull ekibine “ avantajı start çizgisine kadar geri verdi “ dedi neye göre kime göre ? Sektör zamanlarına baktınız mı bilmiyorum sıralama turları performansıyla tur attı. Max soft lastiklerle Ham’i yakalaması imkansızdı herkeste biliyordu bunu, arada ciddi bir fark oldu.

Sonrasında olanları herkes biliyor zaten, 24 kere Nurburgring gp yarışını kazanmış Wolf kalkıp “ bu sürüş tehlikeli uyarı vermicekmisin ? diyerek Perezin savunmasını eleştiriyor. Hani zamanında yarışmamış bir pilot olsa denirki bilmiyor normal ama bahsettiğim detay doğrultusunda komik kalıyor.

Redbull hayatının kumarını oynadı ve kazandı. Perezin aracı yağ sızdırdığı için çektiler yarıştan kaldı ki çekmeselerdi pist üzerinde SC sorunu oluşturup Max aleyhine bir senaryo gelişebilirdi, adamlar bunu bile düşündüler anlık olarak, strateji geliştirdiler. Ekstra detaysa çekilmese bile 3. Olduğunda Redbull takımlar şampiyonasında zaten kaybetmiş olacaktı risk almak istemediler.

Horner pist dışında bir kez daha Mercedesleri şah mat etti kabul edelim.

Massi yapamadı yapamıyor muhtemelen istifasını verir yakında fakat, sayesinde tüm dünya son 12 saattir F1’i konuşuyor. 😬

Max'in ilk atağı bana göre yerinde bir ataktı 4 tekeride pist içerisinde ve apexi nizami kesti. Bir önceki Suudi Arabistan Gp'de benzer durum yaşandı ve bu yüzden Hamiltona yer verirken bu gün tam tersi oldu ( tartışmaya açık bir durum )

Checo resmen milli kahraman ilan edilmeli, El Checo savunması adında bir isim var artık :) Max ve Ham arasında 6.5 saniye eritti savunma yaparak, muazzamdı. Son turlara kadar şampiyon Ham derken Latifi - Schumacher teması yarışın kaderini değiştirdi. Horner'ın muazzam zekası pist üstü avantajını doğrudan Max'e getirdi. Kural kitabında komiserler kurulu insiyatifinde, tur bindirilen araçları SC aracının önüne alma veya aradan çıkarma kararı söz konusu olabilir şeklinde bir kural var ve o kural uygulandı.

Yarış 1 Tur kala şampiyonluğu Uçan Hollandalıya getirdi. Savaş hala daha devam ediyor FIA şampiyonluğu onayladı mazbatayı verdi :) Mercedes takımı kararı temyize götürme kararı aldı.
Hepsine katiliyorum ; bu arada Max taraftariyim ama Maxin ilk virajda yaptiginin tam adi Bomb Dive. Normalde nizami ama hem tehlikeli hemde etik sayilmayan bir hareket. Zaten fren mesafelerine de bakarsak bu gorunuyor. Max cok sonra fren yapti ; normal olarak viraja cok hizli girip cikisi cok yavaslatti. Hamin yapacak birseyi yoktu. Zaten şikanı keserken bilerek tam gaz yapmadı. Early shift yaptı hep. Buna bence şöyle bakmak lazım. Bu virajı eğer max ve ham normal şartlarda alsaydı ne sürede dönüyordu. Çünkü Max pist pozisyonunu almak için aşırı agresif bir hamle yaptı. Eğer ham geçilmeseydi yaptığı harekete değdi diyebilirdik ama Ham akıllı çıktı bence şikanı keserek maxin bir yerde etik olmayan hareketine etik olmayan hareketle karşılık verdi. Ben burada Masi ye birşey diyemiyorum.

Ama şuanda Mercedesin yaptığı tam saçmalık. Bundan önceki SC lerde neredelerdi diye sorarlar adama. Yumurta tavuğun biryerine gelince hak aramak biraz saçma oldu.

Hepsine katiliyorum ; bu arada Max taraftariyim ama Maxin ilk virajda yaptiginin tam adi Bomb Dive. Normalde nizami ama hem tehlikeli hemde etik sayilmayan bir hareket. Zaten fren mesafelerine de bakarsak bu gorunuyor. Max cok sonra fren yapti ; normal olarak viraja cok hizli girip cikisi cok yavaslatti. Hamin yapacak birseyi yoktu. Zaten şikanı keserken bilerek tam gaz yapmadı. Early shift yaptı hep. Buna bence şöyle bakmak lazım. Bu virajı eğer max ve ham normal şartlarda alsaydı ne sürede dönüyordu. Çünkü Max pist pozisyonunu almak için aşırı agresif bir hamle yaptı. Eğer ham geçilmeseydi yaptığı harekete değdi diyebilirdik ama Ham akıllı çıktı bence şikanı keserek maxin bir yerde etik olmayan hareketine etik olmayan hareketle karşılık verdi. Ben burada Masi ye birşey diyemiyorum.

Ama şuanda Mercedesin yaptığı tam saçmalık. Bundan önceki SC lerde neredelerdi diye sorarlar adama. Yumurta tavuğun biryerine gelince hak aramak biraz saçma oldu.
Ben buna pek katılamıyorum. Ben Ferrari taraftarıyım ama Verstappen'in ilk virajda yaptığı dalışın özellikle bu seviyede çok da absürt olmadığını düşünüyorum. Geç fren yaptı evet ama virajlarda şu seviyede fren yapılacak diye bir kural yok sonuçta. O zaman virajda geçileceğini anlayan her pilot "şikanı kesmesem kaza yapacaktım" diyip, şikana dalıp, avantaj sağlasın. Hamilton orada fren yapmalıydı, ya da o dive'a izin vermemeliydi. Net bir şekilde Hamilton'ın yerini vermesini istemelilerdi. Bu Hamilton'a olsa, Verstappen'den net bunu isterlerdi bence.

Hoş, yarışın sonunda verilen kararların da "izlenme oranı" odaklı olduğunu düşünüyorum ama Mercedes ve Hamilton hegemonyasının sona ermesine sevindim. Biraz farklı yüzler görmemiz gerekiyordu.

Yarışın genelinde de Verstappen'in çok iyi bir sürüş yaptığını söyleyemeyeceğim. Bu seviyede, son yarışta Hamilton'ın o kadar gerisine düşmek üst düzey bir pilot için kabul edilebilir değil. Sahada mercedes, stratejide Red Bull kazandı. Sonuçta strateji işe yaradı. Bayağı sağlam bir yarıştı.

Seneye muhtemelen x2 kat seyirci kazandırdı Masi giderayak :)

Ben buna pek katılamıyorum. Ben Ferrari taraftarıyım ama Verstappen'in ilk virajda yaptığı dalışın özellikle bu seviyede çok da absürt olmadığını düşünüyorum. Geç fren yaptı evet ama virajlarda şu seviyede fren yapılacak diye bir kural yok sonuçta. O zaman virajda geçileceğini anlayan her pilot "şikanı kesmesem kaza yapacaktım" diyip, şikana dalıp, avantaj sağlasın. Hamilton orada fren yapmalıydı, ya da o dive'a izin vermemeliydi. Net bir şekilde Hamilton'ın yerini vermesini istemelilerdi. Bu Hamilton'a olsa, Verstappen'den net bunu isterlerdi bence.

Hoş, yarışın sonunda verilen kararların da "izlenme oranı" odaklı olduğunu düşünüyorum ama Mercedes ve Hamilton hegemonyasının sona ermesine sevindim. Biraz farklı yüzler görmemiz gerekiyordu.

Yarışın genelinde de Verstappen'in çok iyi bir sürüş yaptığını söyleyemeyeceğim. Bu seviyede, son yarışta Hamilton'ın o kadar gerisine düşmek üst düzey bir pilot için kabul edilebilir değil. Sahada mercedes, stratejide Red Bull kazandı. Sonuçta strateji işe yaradı. Bayağı sağlam bir yarıştı.

Evet Ham ic kismi kapatabilirdi fakat bu linked bir viraj olunca icten girerseniz diger virajda kaybedeceginiz daha fazla oluyor HAM bunu istemedi.

Dedigim gibi zaten Max olsun ne olursa olsun istiyordum; tam da oyle oldu.

Sikani kesme durumuna gelince... tabi ki her pilot bunu diyemez. Ama sonucta tekrar izlediginizde goreceksiniz. Max in o girisi ile daha kisa mesafede yavaslama sansi yok. HAM eger kacmasa (son hamleyi gormussunuzdur) direk carpisacaklardi. Peki ozaman kim suclu olacakti? Dedigim gibi bunun aslinda hesabi cok basit. O ikili virajin normalde donus hizina bakilir hamin avantaj saglayip saglamadigi anlasilir. Buna zaten bakacaklardir.

Yanliz Max seneye basarili olmak istiyorsa bu launch control isine odaklanmasi lazim bir sekilde. Ham e gore 0-200 0.4sn daha yavasti.

Hocam aslında en büyük sıkıntı elde verilerin olmaması, burada ham’in frene basıp basmadığı verisi yok, ham’in şikanı kesmekten başka şansı yoktu gibi geldi bana, yavaşlaması halinde bile kaza kaçınılmazdı. Redbull zaten buna hiç itiraz etmedi, şikanı kesmesi doğal ama bu sırada arayı çok açmasına itiraz etti, ama kaç sn kazandığının hesaplanması ve bunu nasıl vereceği tartışması. Bunların hesaplanması imkansız ve kararda sıkıntı yok. Şu son yarışta verilen her karar redbull lehineydi demiyorum ama RB’a yaradı, neden kimse bu şekilde algılamıyor anlamadım.

Birinde pit yolunu kaçırdılar, diğerinde ise pite girdikleri takdirde max pistte kalacaktı (ham’in neden girmedikleri sorusuna pist üstü pozisyonunu vermek istemedik dediler) muhtemelen ham tekrardan gelip yetişecekti ama tekrar yan yana gelip risk almak istemediler. Makul bir strateji yanlış bişey yok. Hesapta olmayan goatifi herşeyi bozdu 😂

Herkes Hamilton'cı mı? Kimse yazmamış :) Yeşillendireyim hemen. Böyle giderse çok uzun süren bir Max dominasyonuna doğru gidiyoruz, inanılmaz bir sürüş ortaya koyuyor gerçekten, başka bir seviye oldu ve zirvede yalnız diyebilirim artık. (Günahım kadar sevmem adamı :)

Herkes Hamilton'cı mı? Kimse yazmamış :) Yeşillendireyim hemen. Böyle giderse çok uzun süren bir Max dominasyonuna doğru gidiyoruz, inanılmaz bir sürüş ortaya koyuyor gerçekten, başka bir seviye oldu ve zirvede yalnız diyebilirim artık. (Günahım kadar sevmem adamı :)
Mercedes ve Ferrari pilotlar nasıl deli edilir adlı yarışmayi gösterdiler bugün. Biri lastik unutur biri yanlış lastik tercihi ile ekip nasıl olunmazi da gösterdiler :-)

Geri