• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Shot alırken başlarda duzgun akış alıp sonlara doğru kanallanma ve dengesiz akış almanın sebebi nedir? Dogru ogutum boyutunda guzel akış aldiysam shot sonuna dogru akış sapıtıyor.
Mecburen biraz daha inceye gidip akışı yavaslatiyorum bu seferde 20. Saniyede falan akış ancak baslamis oluyor
Aletin çalışma basıncı yüksek olabilir, opvsiz 15 bar veren bir makineyse düzgün akış sonrası puck'u dağıtıp hızlı ve düzensiz akışa geçebilir.

Onun dışında kanallanma en baştan sorun yaratacak diye bir kaide yok, puck hazırlıgındaki bir hatadan dolayıda yaşadıklarınızı yaşamanız muhtemel, akışı kontrol altına almak için inceye gittiğinizde akış 20 saniyede başlıyorsa çok çok ciddi tıkanmalar vardır, su buldugu ilk yerden çıkmaya çalışıyordur.

Merhabalar, sage barista express kullanıcısıyım. Son 3-4 shotta aşagidaki resimde görüleceği üzere bardakta kahve tanecikleri oluyor. Lezzet aroma vb. durumlarda bir sorunum yok ancak bardağa geçen tanecikler neyin gostergesidir? Degirmenle ilgili de bir degisiklik yapmadim standart ayarimda kullaniyorum.

1000053809.jpg

Merhabalar, sage barista express kullanıcısıyım. Son 3-4 shotta aşagidaki resimde görüleceği üzere bardakta kahve tanecikleri oluyor. Lezzet aroma vb. durumlarda bir sorunum yok ancak bardağa geçen tanecikler neyin gostergesidir? Degirmenle ilgili de bir degisiklik yapmadim standart ayarimda kullaniyorum.
Filterden daha ince kahve tanecikleri shot alirken deliklerden bardağa geçiyor. Kullandiğiniz kahve ve değirmen ayarında bir değişiklik söz konusu değil ise, değirmen temizlik zamani demek. İçiniz rahat pek merak edilecek bir konu değil bu arada.

Merhaba, ilk kez bir makine kullanıyorum, sage bambino plus. Ve 1zpresso jx pro ile kahvemi öğütüyorum basınçsız sepet kullanıyorum fakat her defasında su gibi kremasız çıktı alıyorum. 10-17 arası öğütüm denedim. Makinenin çıktı süresini ve çıktı hacmini ayarlamayı denedim ama yok... sadece bir kez kremalı kahve aldım o da hazır çekilmiş kahveyle, single shot ayarında fakat 3 kat fazla hacimde aktı. Çok hızlı ve çok akıyor kafayı yicem

Merhaba, ilk kez bir makine kullanıyorum, sage bambino plus. Ve 1zpresso jx pro ile kahvemi öğütüyorum basınçsız sepet kullanıyorum fakat her defasında su gibi kremasız çıktı alıyorum. 10-17 arası öğütüm denedim. Makinenin çıktı süresini ve çıktı hacmini ayarlamayı denedim ama yok... sadece bir kez kremalı kahve aldım o da hazır çekilmiş kahveyle, single shot ayarında fakat 3 kat fazla hacimde aktı. Çok hızlı ve çok akıyor kafayı yicem
Öncelikle ayar konusunda bir şeyi netleştirmemiz lazım. 10 klik mi sayıyorsunuz yoksa 10 numara mı? Her iki rakam arası mikro ayar olur çünkü. 10 dediğiniz 30-40 fln olabilir.

Eğer bu konuda sıkıntı yoksa o zaman daha inceye gidin lütfen. Şablonda yazana takılmayın, 9,8,7... devam edin

Aynı öğütücüyü kullanıyorum, 1.7.2'yi referans alabilirsiniz, ben güzel sonuç alıyorum. (1 tam tur, 7 rakam, 2 adım).

teşekkürler, kremalı bir espresso elde etmeyi başardım fakat hala akış süresi 20 saniyeyi geçemiyor.

teşekkürler, kremalı bir espresso elde etmeyi başardım fakat hala akış süresi 20 saniyeyi geçemiyor.

O zaman biraz daha ayrıntı vermeniz faydalı olacak.

Tartı kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız kaç gr kahve koyup kaç gr çıktı alıyorsunuz?
Hangi sepeti kullanıyorsunuz?
Hangi kahveyi kullanıyorsunuz?
Çıktının tadı nasıl? içilemeyecek kadar ekşilik var mı?

O zaman biraz daha ayrıntı vermeniz faydalı olacak.

Tartı kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız kaç gr kahve koyup kaç gr çıktı alıyorsunuz?
Hangi sepeti kullanıyorsunuz?
Hangi kahveyi kullanıyorsunuz?
Çıktının tadı nasıl? içilemeyecek kadar ekşilik var mı?
hazır çekilmiş kahvede 7-8 gram, basınçlı sepet, ama taze çektiğimde basınçsız sepetle bu sefer 10 ml falan çıktı oluyor, başlangıç 13 sn yi geçiyor. öğütümü kalınlaştırdım, kahveyi azalttım ama düzeltemedim. hayırlısı dedim en son

hazır çekilmiş kahvede 7-8 gram, basınçlı sepet, ama taze çektiğimde basınçsız sepetle bu sefer 10 ml falan çıktı oluyor, başlangıç 13 sn yi geçiyor. öğütümü kalınlaştırdım, kahveyi azalttım ama düzeltemedim. hayırlısı dedim en son
Anladığım kadarıyla tartı kullanmıyorsunuz. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Bakınca hem makineniz hem de değirmeniniz espresso için gayet yeterli. Dolayısıyla bunlarla alakalı bir sorun kolay kolay beklemeyiz. Öncelikle mutlaka bir tartı edinin. Ardından kullandığınız sepete uygun gramajda kahveyi öğüterek puck hazırlığınızı yapın. Bu aşamada single değil de double basket kullanmak daha kolay olur. Ardından 1:2 oranında espressoyu ( örn 16 gr kahve>32 gr espresso) 25-35 sn arasında almaya çalışın. (sepete koyacağınız kahve miktarı öncelikle kullandığınız sepetle alakalıdır, 16 gr tahmini olarak yazdım) Kahve çok hızlı akıyorsa öğütümü inceltin, çok yavaş akıyorsa kalınlaştırın. Bu aralıkta aldığınız espressolarda kahveniz hem görsel olarak hem de lezzet olarak çok daha iyi olacaktır zaten. Buna rağmen kahve kreması alamıyorsanız muhtemelen kahve çekirdeğiniz çok bayat olabilir.

Ayrıca kullandığınız makinenin programlanmış shot sürelerini kullanmak zorunda değilsiniz. Her çekirdek için farklı shot almak gerekir çünkü, tek bir program ile bütün çekirdeklerden verim alamazsınız. Ayrıca makinenin hali hazırdaki programı basınçlı sepete göre ayarlı olabilir vs vs. Şu videoda görüldüğü gibi istediğiniz çıktıyı alana kadar su akışını ayarladığınız ve bu ayarı kaydedebildiğiniz bir fonksiyonu var makinenizin.

Bütün bunlara rağmen sorun yaşarsanız aldığınız bir shot videosunu yüklerseniz daha kolay yardımcı olabiliriz.

Bir bilmecem var dostlar. 🤪

Toplu alımda sipariş verdiğim 8 Mart kavrumlu Niji Honduras La Valentina espresso'yu degas bitiminin hemen ardından demlemiş ve vadedileni veren bir çekirdek olmasından ötürü son derece beğenmiştim. Kremamsı, meyvemsi, gövdesi yerinde bir espressoydu. Bu şekilde 3-4 gün, günde 1 defa olmak üzere tüketmiştim. Sonuç aynı şekilde iyiydi. O günden sonra hiç tüketmedim. Bir kısmını santrifüj tüplere, bir kısmını otomatik vakumlu kaba koyup bıraktım.

Bugün aynı su (Nestle/kavurucu önerisi), aynı öğütme ve demleme parametreleriyle demledim ve içilemeyecek kadar kötü bir likit çıktı. Acımsı, damakta bazik bir tat bırakan sonuç vardı. Gerek tüpteki gerekse vakumlu kaptaki çekirdeklerden belki de 10 tane demleme yaptım, DF64 ve Cmd ile öğüttüm, farklı sepetler denedim, farklı reçeteler denedim... Sonuç değişmedi, çok kötüydü. Zaten maşallah dediğimiz üç gün yaşıyor. 😝

Ne olmuş olabilir, bayatlama falan mı? Bu kadar erken çekirdek bayatlar mı? Kuru koku hala var.

Şimdi kazanı komple boşalttım, zero water + sweet water ile deneme yapacağım yarın ama pek ümidim yok.

Tekniksel bir jevab değil ama aynı durumu bazi çekirdekler için ayri bir yabancı kavurucu den doyum aldım. Bahsi geçen çekirdek tazeliğini degassing süresinden 3 ila 12 gün belirtmiş kavurucu. Aynı durumu bazen ben de yaşadım. O halde tadi değişmiş kahvei pour over veya latte için kullandım.

Merhaba ekipmanları yeni aldım. EC685 in kendi tek shotluk sepetiyle ve orijinal portafilteriyle yaptığım espressoda yine istediğim kadar olmasa da bir krema katmanı oluşuyor. Özellikle inceleyip bir portafilter aldım. Amazondan neouza marka 51 mm portafilter ve içerisinden çıkan sepetle bir deneme yaptım. Önce 7 gram kahveyle denedim tamper ezmemiş yani aşağıya kadar itemedi. Sonra delonghinin içinden çıkan plastik tamperle denedim yine ezemedi. Sonra kahve miktarını 14 grama arttırdım bu sefer ezdi gibi oldu fakat yine de krema elde edemedim. Bir üst levele çıkalım derken maalesef daha kötüye gitti. Burada sizce sorun nedir? Yardımcı olabilecek kimse var mıdır?

Selamlar aynı cihazı kullanmış biri olarak şu önerileri yapabilirim, öncelikle moralinizi bozmayınız. Buradaki durum tamamen kahve çekirdeği, çekim derecesi ve sepet ile ilgili. Doğru formülü uygularsanız bu cihazdan da harika krema elde edebilirsiniz.

Delogninin kendi sepeti maalesef basınçlı sepet o nedenle öncelikle sepetinizi basınçsız sepet ile değiştirmeniz gerekir, benim kullandığım sepet neuzo nun sepeti ve 19 gr lık bir sepet.

Kahve çekirdeği de kremada çok etken, 3.nesil meyve aromalı kahvelerden bu şekilde bir krema elde edemezsiniz, espresso ya uygun kahve çekirdekleri daha iyi sonuç verecektir.

Kahve öğütümü de bu kriterlere göre ince veya kalın deneyerek sonuca ulaşabilirsiniz.

Cevap için teşekkür ederim.

Ben çok bilgi sahibi olmadan bir heves girdim espresso işine.
Dipsiz Neouza portafilter ve yanında gelen basınçsız sepetle denedim.
Bu takımı satın aldım

Temmuz ayının aylık alımından sipariş verdim ben de. Oradan gelen çekirdekleri denedim. K6 değirmen de aldım.
Yalnız kaç clickte öğüteceğimi tam çözemedim sanırım. Bir de sepet derin gelmiş olacak ki sıkıştıramadım kahveyi bu yüzden gramajı 14 grama çıkarmayı düşünüyorum.
Click sayısını da 30-35 yapmam tavsiye edildi forumdan.

O ayarlarda deneyip krema elde etmeye çalışacağım.

Cevap için teşekkür ederim.

Ben çok bilgi sahibi olmadan bir heves girdim espresso işine.
Dipsiz Neouza portafilter ve yanında gelen basınçsız sepetle denedim.
Bu takımı satın aldım

Temmuz ayının aylık alımından sipariş verdim ben de. Oradan gelen çekirdekleri denedim. K6 değirmen de aldım.
Yalnız kaç clickte öğüteceğimi tam çözemedim sanırım. Bir de sepet derin gelmiş olacak ki sıkıştıramadım kahveyi bu yüzden gramajı 14 grama çıkarmayı düşünüyorum.
Click sayısını da 30-35 yapmam tavsiye edildi forumdan.

O ayarlarda deneyip krema elde etmeye çalışacağım.
bu sepete 14 gr az geliyor, 18 ya da 19 gram ile yapmak daha iyi olur ayrıca ec68x serisinde kahve çok ince olursa makina yeterli gelmiyor o nedenle 19 gr da 51 lik bir sepet için çok ince öğütümde bu makinadan damla damla sonuç alırsınız. Buna göre ilerleyebilirsiniz. Tekrar iletmek isterim moralinizi bozmanızı gerektirecek bir durum yok, başlangıç için gayet güzel bir seçim, keyifli kahveleriniz olsun.

bu sepete 14 gr az geliyor, 18 ya da 19 gram ile yapmak daha iyi olur ayrıca ec68x serisinde kahve çok ince olursa makina yeterli gelmiyor o nedenle 19 gr da 51 lik bir sepet için çok ince öğütümde bu makinadan damla damla sonuç alırsınız. Buna göre ilerleyebilirsiniz. Tekrar iletmek isterim moralinizi bozmanızı gerektirecek bir durum yok, başlangıç için gayet güzel bir seçim, keyifli kahveleriniz olsun.
Kingrinder K6 kullanan birisi varsa belki click olarak da tavsiye verebilir sahip olduğum ekipmanalara göre.

30-35'ten başlayıp istediğim kremayı elde edene kadar click sayısını arttırabilirim. Çünkü kahvem taze ve kendim öğütüyorum. Dipsiz portafilter ve basınçsız sepet mevcut. Belki bu akşam istediğim gibi bir espressoya yaklaşabilirim.

Tekrar teşekkürler.

Kingrinder K6 kullanan birisi varsa belki click olarak da tavsiye verebilir sahip olduğum ekipmanalara göre.

30-35'ten başlayıp istediğim kremayı elde edene kadar click sayısını arttırabilirim. Çünkü kahvem taze ve kendim öğütüyorum. Dipsiz portafilter ve basınçsız sepet mevcut. Belki bu akşam istediğim gibi bir espressoya yaklaşabilirim.

Tekrar teşekkürler.
comandante 10,11,12 click olarak yapıyordum ben

Vitus espresso blend ile deneme yaptım 16 gram kahveyle.(40 clickle öğüttüm.)
Krema nispeten güzel oldu fakat 30 saniye olmadan 35 ml civarı kahve çıkışı oldu.
Yaklaşık 17 sn.
Süreyi nasıl uzatırız acaba yine kahve kalınlığıyla mı alakalı?
Bir de tadı biraz ekşi geldi bana normal mi?
29 temmuz kavrulma tarihi.

Geri