• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Vitus espresso blend ile deneme yaptım 16 gram kahveyle.(40 clickle öğüttüm.)
Krema nispeten güzel oldu fakat 30 saniye olmadan 35 ml civarı kahve çıkışı oldu.
Yaklaşık 17 sn.
Süreyi nasıl uzatırız acaba yine kahve kalınlığıyla mı alakalı?
Bir de tadı biraz ekşi geldi bana normal mi?
29 temmuz kavrulma tarihi.
Underextraction denilen durumu yaşamışsını. Kahvemin fazla kalın öğütülmesinden kaynaklı olarak yeterli ‘demlenme’ olmadan kahveyi kısa sürede almışsınız. Kahveyi biraz daha ince öğüterek sorunu çözebilirsiniz. Yine aynı sıkıntı devam ederse tampleme kuvvetini gözden geçirmek gerekebilir. Aşağıdaki diyagramdan takip edilebilir.

Ekli dosyalar

• IMG_7314.jpeg
    IMG_7314.jpeg
    120.7 KB · Görüntüleme: 108
Merhaba,
Krema renginin koyuluğu neyle alakalıdır? Çekirdeğin kavrulma miktarıyla mı?
Sanki koyu kremalı kahve daha ekşi geliyor bana.
Bu arada 33 clickte ekşilik biraz azaldı krema arttı ama yine 30 saniyelere ve istediğim lezzete ulaşamadım. Denemelere devam.

IMG_0851.jpeg

Ekli dosyalar

• IMG_0853.jpeg
    IMG_0853.jpeg
    83.1 KB · Görüntüleme: 80
Önceki mesajlardan bağımsız olarak nacizane yeni tespit edebildiğim konuyu paylaşmak isterim.

Espresso için
orta-açık kavrum için yüksek sıcaklık (95)
koyu kavrum için düşük sıcaklık (80)
iyi oluyor.

Ekli dosyalar

• IMG_9237.jpeg
    IMG_9237.jpeg
    140 KB · Görüntüleme: 80
E&B Lab, by IMS Nanokuvars Hassas... https://www.amazon.com.tr/dp/B09G7D4TFZ?ref=ppx_pop_mob_ap_share

bu sepeti yeni aldım fakat tüm delikler açık olmasına rağmen fotodaki gibi saçma şekilde akıyor.Sebebini bilen varsa bilgilendirebilirse çok sevinirim
Düz tabanlı sepetlerde akış bazen böyle olabiliyor, bu kanallama değil diye biliyorum, eğer akışın ortada toplanmasını istiyorsanız konik sepetler daha başarılı, diğer sebeplere bakacak olursak işlem geçirmiş kahvelerde de bu tarz akışlar olabiliyor, değirmen faktörü de önemli, homojen öğütemeyen bir değirmen de bu akışa sebep olabilir.

Düz tabanlı sepetlerde akış bazen böyle olabiliyor, bu kanallama değil diye biliyorum, eğer akışın ortada toplanmasını istiyorsanız konik sepetler daha başarılı, diğer sebeplere bakacak olursak işlem geçirmiş kahvelerde de bu tarz akışlar olabiliyor, değirmen faktörü de önemli, homojen öğütemeyen bir değirmen de bu akışa sebep olabilir.
Değirmen Niche.Kahve, Peru yıkanmış.Farklı bir işlem geçirmemiş.Sosyal medyada, farklı düz tabanlı sepetlerle yapılan demlemelerde hiç böyle bi şey görmedim.

Değirmen Niche.Kahve, Peru yıkanmış.Farklı bir işlem geçirmemiş.Sosyal medyada, farklı düz tabanlı sepetlerle yapılan demlemelerde hiç böyle bi şey görmedim.
Kahve kaç aylık? Espressonun tadı nasıl? Farklı kahvelerde de yine akış böyle mi? Aynı kahveyi konik tabanlı sepette denediniz mi?

Düz tabanlı ECM Nano İms ve geçmişte de Pesado kullandığımda bu tarz akışlara rastlamıştım, bana normal gelmişti tadı gayet iyi olduğundan.

Ek olarak altına kağıt filtre koyarak denediniz mi?

Son düzenleme:
Ka
Kahve kaç aylık? Espressonun tadı nasıl? Farklı kahvelerde de yine akış böyle mi? Aynı kahveyi konik tabanlı sepette denediniz mi?

Düz tabanlı ECM Nano İms ve geçmişte de Pesado kullandığımda bu tarz akışlara rastlamıştım, bana normal gelmişti tadı gayet iyi olduğundan.

Ek olarak altına kağıt filtre koyarak denediniz mi?
Kahve 25 günlük.Birkaç gün öncesine kadar Bianca nın standart sepetiyle denediğimde fare kuyruğu akışı vardı.Ama benzer sürede aldığım çıktıda tatta bir problem göremedim ben de.Kağıt denemedim.Deneyeyim.Elimde başka kahve de var onla da deneyeyim.

Ka

Kahve 25 günlük.Birkaç gün öncesine kadar Bianca nın standart sepetiyle denediğimde fare kuyruğu akışı vardı.Ama benzer sürede aldığım çıktıda tatta bir problem göremedim ben de.Kağıt denemedim.Deneyeyim.Elimde başka kahve de var onla da deneyeyim.
Ek olarak elinizde Bianca varken ön demlemesini uzatacak şekilde bir shot alırsanız akış daha iyi olabilir.

şöyle bi paylaşım gördüm.Akış baya tüm deliklerden ve sonrasında kuyruk şeklinde.

şöyle bi paylaşım gördüm.Akış baya tüm deliklerden ve sonrasında kuyruk şeklinde.

Hocam sizdeki bu görüntü tek başına bir sorun olduğu anlamına gelmiyor. Çekirdek ile alakalı bir çok değişken bu görüntüye sebep oluyor olabilir(en basitinden kavrum derecesi). Başka videolarda da yine sizdeki görüntüye benzer görüntülere de rast geleceksinizdir muhtemelen.

Espressoda, "kavrum açıldıkça sıcaklığı arttırmak, kavrum koyulaştıkça da sıcaklığı azaltmak" (ters orantı: sıcaklık x kavrum profili) prensibini genel parametre olarak uyguluyorum. Tabii her çekirdeğin kendi karakterine göre de su sıcaklığı 3-5 puan azalıp-artabiliyor.

Ka

Kahvenin öğütümüyle oynadınız mı acaba? İnce mi kaldı kahve?

Kahvenin öğütümüyle oynadınız mı acaba? İnce mi kaldı kahve?
Cihazın stok sepetine göre inceltmek zorunda kaldım.Aynı kalınlıkta demlemeye çalıştığımda kahve şırıl şırıl aktı

Merhaba, bir konuda size danışmak istiyorum. Ben geçtiğimiz mart nisan gibi rocket mozafiato ve eureka libra öğütücü aldım. Ramazan sonrasında ilk kahvelerimi yapmayı denedim. Akış 4. 5. saniyede başlayıp 20. saniyeye geldiğinde neredeyse fincan doldu. Birkaç şey denedim aralıklarla değişen çok bir şey olmadı. Daha sonra uzun süre açmadım makineyi. Hevesim kırıldı açıkçası biraz. Neyse bugün izinliydim ve 1-2 deneme yapmak istedim tekrar. Yaptığım iki kahvede de akış yine çok hızlıydı. 30. saniyede 250ml olmuştu. Yaşadığım bu sorun neyden kaynaklanıyordur? Farkedemediğim bir kanallanmamı var acaba? Ya da yeterince iyi bir tamp mi yapamıyorum? Çünkü yabancı videolarda hep tamp uygulayınca tamperin izi çıkıyor kahvede. Ancak ben de öyle bir izde olmuyor. Leveler ile nasıl düzlediysem öyle duruyor. Belki diyeceksiniz ki her tampleme de öyle iz olmak zorunda değil, olabilir. Ben sadece örnek vermek istedim. Sizlerin yardım ve önerilerinize ihtiyacım var.

Merhaba, bir konuda size danışmak istiyorum. Ben geçtiğimiz mart nisan gibi rocket mozafiato ve eureka libra öğütücü aldım. Ramazan sonrasında ilk kahvelerimi yapmayı denedim. Akış 4. 5. saniyede başlayıp 20. saniyeye geldiğinde neredeyse fincan doldu. Birkaç şey denedim aralıklarla değişen çok bir şey olmadı. Daha sonra uzun süre açmadım makineyi. Hevesim kırıldı açıkçası biraz. Neyse bugün izinliydim ve 1-2 deneme yapmak istedim tekrar. Yaptığım iki kahvede de akış yine çok hızlıydı. 30. saniyede 250ml olmuştu. Yaşadığım bu sorun neyden kaynaklanıyordur? Farkedemediğim bir kanallanmamı var acaba? Ya da yeterince iyi bir tamp mi yapamıyorum? Çünkü yabancı videolarda hep tamp uygulayınca tamperin izi çıkıyor kahvede. Ancak ben de öyle bir izde olmuyor. Leveler ile nasıl düzlediysem öyle duruyor. Belki diyeceksiniz ki her tampleme de öyle iz olmak zorunda değil, olabilir. Ben sadece örnek vermek istedim. Sizlerin yardım ve önerilerinize ihtiyacım var.
Taze çekirdek alın
Kavrum tarihi üzerinden 10 gün kadar geçmiş olması kafii.
İnce öğütün makina tıkanır akış olmazsa kalına gidin yavaş yavaş
Basketiniz kaç gramsa ona göre doz belirleyip değiştirmeyin

Merhaba, kahvenizin taze olduğunu varsayarak şunları söyleyebilirim:
sepete uygun dozajlama ve 30 sn civarı 1/2 oran yakalayacağınız incelikte öğütüm yapmanız lazım.

Mesela 18'lik sepet kullanıyorsunuz, 18 gram kahveyi koydunuz; eşit şekilde 15 kg kadar tampladınız. Makineye taktınız:

18 gram kahveden 36-40 Gr kadar çıktıyı 30 saniyede almanız lazım. Çok kısa sürüyorsa ayar topuzunu saat yönünde hareket ettirerek daha ince bir öğütüm sağlayabilirsiniz. Çok uzun sürerse de saat yönünün tersinde hareket ettirerek daha kalın bir öğütüm sağlayabilirsiniz. Ayarı yaptıktan sonra 2-3 Gr kadar kahveyi atık olarak öğütün ki içindeki eski ayardaki kahveler makineden çıksın.

Taze çekirdek alın
Kavrum tarihi üzerinden 10 gün kadar geçmiş olması kafii.
İnce öğütün makina tıkanır akış olmazsa kalına gidin yavaş yavaş
Basketiniz kaç gramsa ona göre doz belirleyip değiştirmeyin

Öncelikle geri dönüşünüz için teşekkür ederim.
Kullandığım kahveler mart ayı sonu kavrumlu olup ilk açtığım paket nisan ayındaydı. Açtıktan sonra da follow atmosferi ile sakladım. O paketin çoğunu da kullandım o dönemlerde. Bugün denediğim pakette aynı dönem tarihli ve yeni açtım. Açar açmazda yine fellow atmasa koydum.
Öğütücüde en ince ayarda denedim(1 de denedim) orta ayarlarda da(5-6 ayarında) denedim. Her ikisinde de akış hızlıydı. O nedenle ya ben öğütücünün ayarını düzgün yapamadım ya da tamplemeyi tam beceremedim diye düşündüm.
Baskete başta 18g denemiştim. Fazla gibi gelmişti ve deneye deneye 16 da bırakmıştım. Bugün de 16 da denedim. Fazla gibi geldi demem sepetin etrafından taşmasından dolayı.

Merhaba, kahvenizin taze olduğunu varsayarak şunları söyleyebilirim:
sepete uygun dozajlama ve 30 sn civarı 1/2 oran yakalayacağınız incelikte öğütüm yapmanız lazım.

Mesela 18'lik sepet kullanıyorsunuz, 18 gram kahveyi koydunuz; eşit şekilde 15 kg kadar tampladınız. Makineye taktınız:

18 gram kahveden 36-40 Gr kadar çıktıyı 30 saniyede almanız lazım. Çok kısa sürüyorsa ayar topuzunu saat yönünde hareket ettirerek daha ince bir öğütüm sağlayabilirsiniz. Çok uzun sürerse de saat yönünün tersinde hareket ettirerek daha kalın bir öğütüm sağlayabilirsiniz. Ayarı yaptıktan sonra 2-3 Gr kadar kahveyi atık olarak öğütün ki içindeki eski ayardaki kahveler makineden çıksın.
Kullandığım kahveler mart ayı sonu kavrumlu olup ilk açtığım paket nisan ayındaydı. Açtıktan sonra da follow atmosferi ile sakladım. O paketin çoğunu da kullandım o dönemlerde. Bugün denediğim pakette aynı dönem tarihli ve yeni açtım. Açar açmazda yine fellow atmasa koydum.
Bahsettiğiniz akış sürecini bir türlü tutturamadığım için bu kadar süre bu konuya takıldım.
Bu haftaiçinde birkaç deneme daha yapacağım. Hem en ince hem de orta diyebileceğimiz kalınlığın üzerinde bir kalınlıkta deneyeceğim(öğütücüde 1den ona kadar kademe var tabi aralarda da ara kademeler var). Sonuçları burada sizinle paylaşırım.
Yani dediğim gibi 30-31 sayede 250ml ulaşmıştı kahve. Fincan neredeyse dolmak üzereydi. Bu arada öğütücünün de ayarı 3teydi.

Ek olarak elimde rocket'in hem leveler hem tamper olarak kullanılan aksesuarı, yine kahve makinesinin kutusundan çıkan tamper ve yutydışı limiti düşmeden aldığım normcore basınçlı tamperi var. Normcore ilk defa dendim bugün.Onun kutusunun içinden ekstra yay da çıktı. Sanırım o yay yedek amaçlı. Kutudan çıkan da kaliteliydi ancak nedense o ve onun gibi tamperlerle denediğimde tamplememiş gibi hissediyordum. Hem leveler hem tamper olanın da ayar mantığını çok iyi çözemediğim için çoğunlukla sadece leveler kısmını kullanıyorum.

Kullandığım kahveler mart ayı sonu kavrumlu olup ilk açtığım paket nisan ayındaydı.
Rica ederim, espressoda iyi akış almayı öğrenme süreci sabır isteyen meşakkatli bir süreç... Sonrasında tada odaklanma ve ufak değişiklikler yapma süreci başlıyor. Bu süreçte size kolaylıklar diliyorum. En azından ekipman konusunda eksiğiniz yok.

Kahveniz ise 6 aylık ve dolayısıyla bayat... Bu da arzu ettiğiniz akışa engel bir durum... İçerisinde basınçlı suya mukavemet göstermesini sağlayacak karbondioksit kalmamış olmalı... Şöyle söyleyelim, kahvemiz kavrulalı bir hafta olmuş, o günkü ayarımızı yaptık. Bir hafta sonra minimal biraz daha inceye gitmek gerekebiliyor karbondioksiti azaldığı için. 2 ayda neredeyse ölmüş oluyor kahve. Taze haldeyken vakumlayıp buzluğa atmadığınız sürece 6 aylık çekirdekten verim almanız mümkün değil. Sıfır krema, sıfır aroma... Bu arada krema aslında önemli değil, tada pek etkisi yok ama tazelik göstergesidir. Sizin çekirdeklerde sanıyorum hiç krema yok.

Geri