Taze çekirdek alın
Kavrum tarihi üzerinden 10 gün kadar geçmiş olması kafii.
İnce öğütün makina tıkanır akış olmazsa kalına gidin yavaş yavaş
Basketiniz kaç gramsa ona göre doz belirleyip değiştirmeyin
Öncelikle geri dönüşünüz için teşekkür ederim.
Kullandığım kahveler mart ayı sonu kavrumlu olup ilk açtığım paket nisan ayındaydı. Açtıktan sonra da follow atmosferi ile sakladım. O paketin çoğunu da kullandım o dönemlerde. Bugün denediğim pakette aynı dönem tarihli ve yeni açtım. Açar açmazda yine fellow atmasa koydum.
Öğütücüde en ince ayarda denedim(1 de denedim) orta ayarlarda da(5-6 ayarında) denedim. Her ikisinde de akış hızlıydı. O nedenle ya ben öğütücünün ayarını düzgün yapamadım ya da tamplemeyi tam beceremedim diye düşündüm.
Baskete başta 18g denemiştim. Fazla gibi gelmişti ve deneye deneye 16 da bırakmıştım. Bugün de 16 da denedim. Fazla gibi geldi demem sepetin etrafından taşmasından dolayı.
Merhaba, kahvenizin taze olduğunu varsayarak şunları söyleyebilirim:
sepete uygun dozajlama ve 30 sn civarı 1/2 oran yakalayacağınız incelikte öğütüm yapmanız lazım.
Mesela 18'lik sepet kullanıyorsunuz, 18 gram kahveyi koydunuz; eşit şekilde 15 kg kadar tampladınız. Makineye taktınız:
18 gram kahveden 36-40 Gr kadar çıktıyı 30 saniyede almanız lazım. Çok kısa sürüyorsa ayar topuzunu saat yönünde hareket ettirerek daha ince bir öğütüm sağlayabilirsiniz. Çok uzun sürerse de saat yönünün tersinde hareket ettirerek daha kalın bir öğütüm sağlayabilirsiniz. Ayarı yaptıktan sonra 2-3 Gr kadar kahveyi atık olarak öğütün ki içindeki eski ayardaki kahveler makineden çıksın.
Öncelikle geri dönüşünüz için teşekkür ederim.
Kullandığım kahveler mart ayı sonu kavrumlu olup ilk açtığım paket nisan ayındaydı. Açtıktan sonra da follow atmosferi ile sakladım. O paketin çoğunu da kullandım o dönemlerde. Bugün denediğim pakette aynı dönem tarihli ve yeni açtım. Açar açmazda yine fellow atmasa koydum.
Bahsettiğiniz akış sürecini bir türlü tutturamadığım için bu kadar süre bu konuya takıldım.
Bu haftaiçinde birkaç deneme daha yapacağım. Hem en ince hem de orta diyebileceğimiz kalınlığın üzerinde bir kalınlıkta deneyeceğim(öğütücüde 1den ona kadar kademe var tabi aralarda da ara kademeler var). Sonuçları burada sizinle paylaşırım.
Yani dediğim gibi 30-31 sayede 250ml ulaşmıştı kahve. Fincan neredeyse dolmak üzereydi. Bu arada öğütücünün de ayarı 3teydi.
Ek olarak elimde rocket'in hem leveler hem tamper olarak kullanılan aksesuarı, yine kahve makinesinin kutusundan çıkan tamper ve yutydışı limiti düşmeden aldığım normcore basınçlı tamperi var. Normcore ilk defa dendim bugün.Onun kutusunun içinden ekstra yay da çıktı. Sanırım o yay yedek amaçlı. Kutudan çıkan da kaliteliydi ancak nedense o ve onun gibi tamperlerle denediğimde tamplememiş gibi hissediyordum. Hem leveler hem tamper olanın da ayar mantığını çok iyi çözemediğim için çoğunlukla sadece leveler kısmını kullanıyorum.