• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Demleme bitmiş olmasına rağmen ben süt köpürtürken vs. basınç sürekli artmış.
Ben orayla iş komple bitti zannediyordum.
Demleme bitse bile kaşığı kahve tortusuyla birlikte duşlama başlığında bırakmamak gerek.Su ile şişen kahve parçacıkları duşlama başlığındaki delikleri tikayabilir,renk bırakabilir vs. Yine de daha büyük kazalardan Allah korusun efendim acele hiçbir meseleye iyi gelmiyor.

kahve atıkları için çekmece / knock box kullanan arkadaşlara,
atıklar çok çabuk küfleniyor ve küf dağılıyor. hangi aralıklarda knock box'ı çekmeceyi boşaltıyorsunuz? benzer sorun yaşayan var mı?

atıklar çok çabuk küfleniyor ve küf dağılıyor. hangi aralıklarda knock box'ı çekmeceyi boşaltıyorsunuz? benzer sorun yaşayan var mı?
Ben çekmece tarzı olanı kullanıyorum, muhtemelen görece kapalı bir ortam olduğu için çok çabuk küfleniyor benimki de. Temizlik sonrası yüzeyinde biraz çamaşır suyu/sirke bırakacak şekilde kısmen duruluyorum belki küflenmeyi geciktirir diye fakat gözle görülür bir iyileşme fark etmedim açıkcası. Dolayısıyla küflenme fark ettiğim zaman boşaltma şeklinde bir rutinim var.

direk çöpe atınca sorun değil de, gastrononik küveti knock box amacıyla kullanıyrum ve insan haliyle biriksin atarım mantığında ilerliyor. ama beklemeye gelmiyor açıkcası. hergün çöğe atacaksam knock box un da bi anlamı kalmıyor gibi. artık günlük rutine bağlamak lazım bu işi de.

ben direkt çöpe atıyorum. çöpteki kokusu bile rahatsız ediyor beni. demleniş kahve kokusunu da sevmiyorum. (bardaktaki değil, filtrede kalan kısmı ya da espresso için puck) enteresan bir ilişkimiz var. yazılanlardan sonra da knock box almamaya kesin olarak karar verdim.

Kapalı kalması daha çok koku yapıyor gibi geldi bana o yüzden knock box kullanıyorum. İki güne bir çöpe döküyorum zaten çok fazla tortu olmuyor. Bir de boyalı atık kabından ziyade direk çelik daha temizlenebilir geliyor. Boya da kalıntılar kalıyor temizlemesi zor. Zamanla boyanın kalkma durumu da var.

Selamlar benim sorunum eksiklik ile ilgili 18gr kahve 28 saniyede 39gr çıktı aldım fakat eksiklik mevcut sıcaklıkla oynayamiyorum hangi değişkenlere oynamaliyim

Selamlar benim sorunum eksiklik ile ilgili 18gr kahve 28 saniyede 39gr çıktı aldım fakat eksiklik mevcut sıcaklıkla oynayamiyorum hangi değişkenlere oynamaliyim
Kavrum tarihi ne zaman, tazelikten kaynaklı da olabilir.

lavazza markasi tarih falan yok sanirim değirmeni yeni aldığım için onu heba ediyorum optimumu bulmak için 8.12 kavrum tarihli sezy Yang im var ona makineyi biraz anladıktan sonra geçerim diyordum ama direkt onla devam etmek daha mantıklı gibi

Makineniz nedir?
Lavazza da ekşi çıktı da enteresan, @enkoppkaffe dediği gibi biraz inceltip süreyi de bi tık fazla tutup deneyin tekrar.

a101den aldığım plastik bir saksıyı kullanıyorum, üzerinde sopa vs yok doğal olarak ama zaten puck hazırlığım düzgün olduğu sürece portafiltreyi havada sallamam yeterli oluyor. 2-3 günde bir çöple birlikte boşaltıp sudan geçiriyorum ne küf ne koku yapıyor 15 liraya gayet güzel bir çözüm oldu.

Shot alırken başlarda duzgun akış alıp sonlara doğru kanallanma ve dengesiz akış almanın sebebi nedir? Dogru ogutum boyutunda guzel akış aldiysam shot sonuna dogru akış sapıtıyor.
Mecburen biraz daha inceye gidip akışı yavaslatiyorum bu seferde 20. Saniyede falan akış ancak baslamis oluyor

Shot alırken başlarda duzgun akış alıp sonlara doğru kanallanma ve dengesiz akış almanın sebebi nedir? Dogru ogutum boyutunda guzel akış aldiysam shot sonuna dogru akış sapıtıyor.
Mecburen biraz daha inceye gidip akışı yavaslatiyorum bu seferde 20. Saniyede falan akış ancak baslamis oluyor
Bu sorunun kaynağı "puck integrity" yani puck bütünlüğü denilen bir durum. Kısaca açıklarsak "puck preparation" yani daha kahveyi öğütürken başlayıp portafiltreyi başlığa takana kadar geçen süreçte bir aksama olursa shot sırasında puck bütünlüğü bozuluyor ve kanallanma olması kaçınılmaz oluyor. Bunu gidermek için yapılabilecekler; öğütmeden önce çekirdeklerin üzerine fıs fıs yapın "RDT" deniyor buna ki öğütümde statik oluşmasını engelliyor daha tutarlı ve temiz bir öğütüm oluyor. Kahveyi portafiltreye döktükten sonra mutlaka "WDT" yapın elle vurarak veya leveler yardımı ile kahveyi düzleyin. Tamp yeterli sertlikte olmalıdır bazen yan tamp veya yeterince uygulanmayan baskı da puck bütünlüğünü bozabiliyor. Tüm bunları uyguladıktan sonra hala sorun yaşıyorsanız kahvenizin oranını azaltın 1/2'den uzun shotlarda genelde sonlara doğru zaten akış bozulmaya başlar. Makinanınızın basınç ayarlama imkanı varsa shotları 6-7 bar almak da puck bütünlüğünü uzun süre koruyor ve akışta çok bozulma olmuyor. Basınç profilleme ve pre-infusion imkanınız varsa 2-7-2 gibi çıkış-iniş profilleri de oldukça düzgün akış almanızı sağlayabilir.

Geri