• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Lelit fred var, 3 ve üstünde hiç çekmedim. genelde 2'nin altında çekiyorum, çekirdek aşırı taze ise 2.5 civarında çektiğim oluyor.
Makineniz nedir bilmiyorum ama 2 nin altında benim victoria mümkün değil vermez 😅

Bence dark roast çekirdekler, 3. dalga çekirdeklerden daha kalın öğütülmeli.
Lelit 92T için Breville 82pro ile dark roast 8-9kk iken açık kavrum hele de Afrika bölgesi çekirdekler için 3kk civarı inceliğe inmek gerekiyor.

Flair 58 i Comandante ile kullanan birileri oldu mu?

Red Clix ile 6 klikte bile duzgun shot alamiyorum, 3 e indirsem belki olacak ama red clix icin cok cok az degil mi sizce de?

Merhabalar, Delonghi Dedica EC685 ile beraber Neouza Bottomless Portafiltre, Neouza Nonpressurized sepet ve 51 mm yaylı tamper kullanmaktayım. Bugüne kadar yaklaşık 2 ay boyunca sıkıntısız bir şekilde bu setup ile sıkıntısız kullanım sağlıyordum. Ancak bugün aldığım shotları hazırlarken tamperleme esnasında sepetin portafiltreden tamper sepet kenarlarına sıkışık şekilde ayrıldığını gördüm. Kahve koymadan denediğimde de aynı durum baş göstermeye başladı. Neouzanın diğer sepetleri ile de denediğimde benzer durum mevcuttu. Ayrıca tamper olmadan da sepetler portafiltreden arkadan itince daha kolay çıkmaya başladı. Aynı tamperı stok pf ve sepetler ile denediğimde tamperin sıkışmadan düzgünce sepete girip çıkabildiğini de test ettim. Araştırma yaparken bu soruna dair bir çözüme rastlayamadım. Sizce sorun neden kaynaklı olabilir ve nasıl bir çözüm önerirsiniz, şimdiden teşekkürler.

Merhabalar, Delonghi Dedica EC685 ile beraber Neouza Bottomless Portafiltre, Neouza Nonpressurized sepet ve 51 mm yaylı tamper kullanmaktayım. Bugüne kadar yaklaşık 2 ay boyunca sıkıntısız bir şekilde bu setup ile sıkıntısız kullanım sağlıyordum. Ancak bugün aldığım shotları hazırlarken tamperleme esnasında sepetin portafiltreden tamper sepet kenarlarına sıkışık şekilde ayrıldığını gördüm. Kahve koymadan denediğimde de aynı durum baş göstermeye başladı. Neouzanın diğer sepetleri ile de denediğimde benzer durum mevcuttu. Ayrıca tamper olmadan da sepetler portafiltreden arkadan itince daha kolay çıkmaya başladı. Aynı tamperı stok pf ve sepetler ile denediğimde tamperin sıkışmadan düzgünce sepete girip çıkabildiğini de test ettim. Araştırma yaparken bu soruna dair bir çözüme rastlayamadım. Sizce sorun neden kaynaklı olabilir ve nasıl bir çözüm önerirsiniz, şimdiden teşekkürler.
Portafiltrenin yayı sepet değişimleri esnasında sanırım dönmüş içeride, eski haline getirdiğimde sepeti daha iyi tutuyor. Benzer sorunu yaşayan olursa yayı kontrol etmek iyi bir fikirmiş.

PF yi makineye takarken sert hareketin kanallanmaya sebep olduğunu söyleyen bu kardeşimiz için ne diyorsunuz sevgili forum halkı 😄

Şu videoda güzel işlemiş konuyu 2:10 da bahsettiğiniz kanallanmayı söylemiş

Çok güzel anlatmış. Maalesef espresso severler ilk aşamalarda daha iyi bir ekipman, makine vs alayım veya 30s shotlarla üraşiyorlar. Kahve özelikle espresso demlemesı okyanus gibi.

Bu hafta @Montag Coffee Roasters ’a ait 30.10.23 kavrum bir Tropic Punch aldım normalde 2-3 hafta beklerim ama 6-7. Gün dial-in yapmak istedim ama yapmak imkansız makina olarak Bianca v3 kullanıyorum öğütücü olarak ise eureka mignon zero sorun şu kahveyi türk kahvesi inceliğinde çeksemde asla düzgün shot alamıyorum aşağıya bıraktığım görselde en sağda olan işaret 0 noktası bıçakların sürttüğü yer ben 20 gr kahveyi hopera koyarsam en soldaki işarette zorlayarak öğütebiliyorum ve 1:2 orana 10 saniyede geliyorum çekirdekleri tek tek atarak orta çentiğe geldim o şekilde bile 1:2 oran 14-15 saniye de ulaştı ben hayatımda böyle çekirdek görmedim 6 bar üstüne çıkmıyor asla wdt leveler kalibre tamper puck screen herşey varken bile düzgün shot için moleküllerine ayırmam ya da konik bir öğütcü bulmam lazım sanırım. 1 kg espresso yapamadığım, filtre için ise çok koyu olan bir çekirdeğim var shot aşamalarını ekledim varsa önerilere açığım.

Edit: Dün sorunu Montag’a anlattım ama geri dönüş yapan olmadı.

Ekli dosyalar

• 624f74e0-53a6-45a6-9bc6-5a7d03d85160.jpeg
    624f74e0-53a6-45a6-9bc6-5a7d03d85160.jpeg
    15.2 KB · Görüntüleme: 88
  • IMG_4352.jpeg
    IMG_4352.jpeg
    37.1 KB · Görüntüleme: 83
  • E5BF7616-56D3-4661-BF53-9BDD12145470.jpeg
    E5BF7616-56D3-4661-BF53-9BDD12145470.jpeg
    17.9 KB · Görüntüleme: 85
  • FBBC83DE-FDA4-41C1-A679-A01522EB2A70.jpeg
    FBBC83DE-FDA4-41C1-A679-A01522EB2A70.jpeg
    21.1 KB · Görüntüleme: 81
Son düzenleme:
Kahve su tutmuyor bu sebeple basınç alamıyorsunuz şelale gibi akıp gidiyor, ince çekim zaten olabildiğince limitlere kadar düşmüş, bu sebeple yüksek ppm su kullanmak ve pre-infusion yapmak çözüm olabilir.

Bu hafta @Montag Coffee Roasters ’a ait 30.10.23 kavrum bir Tropic Punch aldım normalde 2-3 hafta beklerim ama 6-7. Gün dial-in yapmak istedim ama yapmak imkansız makina olarak Bianca v3 kullanıyorum öğütücü olarak ise eureka mignon zero sorun şu kahveyi türk kahvesi inceliğinde çeksemde asla düzgün shot alamıyorum aşağıya bıraktığım görselde en sağda olan işaret 0 noktası bıçakların sürttüğü yer ben 20 gr kahveyi hopera koyarsam en soldaki işarette zorlayarak öğütebiliyorum ve 1:2 orana 10 saniyede geliyorum çekirdekleri tek tek atarak orta çentiğe geldim o şekilde bile 1:2 oran 14-15 saniye de ulaştı ben hayatımda böyle çekirdek görmedim 6 bar üstüne çıkmıyor asla wdt leveler kalibre tamper puck screen herşey varken bile düzgün shot için moleküllerine ayırmam ya da konik bir öğütcü bulmam lazım sanırım. 1 kg espresso yapamadığım, filtre için ise çok koyu olan bir çekirdeğim var shot aşamalarını ekledim varsa önerilere açığım.

Edit: Dün sorunu Montag’a anlattım ama geri dönüş yapan olmadı.
Merhaba,

Konu ile ilgileniyorum. Sizi arayacaklar.

Sevgiler,

Uğur.

Kahve su tutmuyor bu sebeple basınç alamıyorsunuz şelale gibi akıp gidiyor, ince çekim zaten olabildiğince limitlere kadar düşmüş, bu sebeple yüksek ppm su kullanmak ve pre-infusion yapmak çözüm olabilir.
Suyu 160 ppm kullanıyorum 5 sn pre inf + 10 sn blooming denedim ama daha pre inf 3. Saniye akış başlıyor yarın cmd ile deneyeceğim bakalım

Hocam 2 önerim olacak.

1. muhtemelen çözüm olmayacak ama pudra kıvamına inmişsiniz zaten bianca da uzun bir preinfusion seçmeniz ve bu süreden çok daha uzun Low Flow süresi seçerek denemeniz.

2. Türk kahvesi olarak tüketmeniz.

Bazı çekirdekler espressoya uygun olmayabiliyor, bunun sebepleri; fermentasyon, anaerobik, yıkanmış vs işlemlerden geçerken yapısının bozulması ve düzgün kavrulmaması olarak görüyorum, bu durumda ya latte ya da mümkünse filtre kahve olarak tüketmeye çalışıyorum. Son çözüm olarak el değirmeninde öğütülüp shot alınabilir problemin elektrikli değirmen kaynaklı olduğu düşünülerek ama pudra halde bile su tutmayan kahveye el değirmeni de işe yaramayabilir.

Sepetin tamplı halinde bayağı boşluk var Hocam yani böyle zorlu bir kahveye göre fazla bence.Bir kaç gram dozu artırdığınızda basıncın arttığını göreceğinize emin olabilirsiniz.9 barı görürmü bilemem ama alan daraldıkça sıkışma fazla olacağından basınç artacak.Umarım yardımım olur.

Ben kendileriyle internetten de yazıştım.Tropik Punch Natural yazıyor ancak buram buram fermante kokuyor.Nasıl Natural anlamadım.Kahve künyelerine deli gibi bakmaya başladım artık.Bence fermante olduğu için su tutmuyor olabilir.

Sepetin tamplı halinde bayağı boşluk var Hocam yani böyle zorlu bir kahveye göre fazla bence.Bir kaç gram dozu artırdığınızda basıncın arttığını göreceğinize emin olabilirsiniz.9 barı görürmü bilemem ama alan daraldıkça sıkışma fazla olacağından basınç artacak.Umarım yardımım olur.
20 gr çekirdek var orda sepet 22 gr ama sanki 23-24 gr rahat alır son çare onu deneyeceğim

Bu sabah 20 gr kahveyi cmd 10 klik (red) ile öğüterek overext bir shot aldım, burdan sonrası ayarlanır. Montag benimle iletişime geçti kendilerinin de dial-in için fuarda uğraştıklarını büyük bıçaklı flat burr ile sorun yaşamadıklarını ilettiler, 55 flat burr kullanan arkadaşların alacaksa bu soruna dikkat etmesi gerek ya büyük bıçak ya konik ile verim alınabilir bu kahveyi cmd ile öğüterek tüketeceğim herkese yardımlarından ötürü teşekkür ederim.

Geri