Selamlar!
Kavurucu olarak söylemek istediğim birkaç şey var, izninizle araya gireyim.
EndoKraft No:1 seçkisinin tamamı özel Endonezya kahvelerinden oluşuyor. “Özel” derken, alışılagelmiş Endonezya kahvelerinden farklı olarak deneysel ve yörelere özgü işleme yöntemlerini ve varyeteleri içinde barındırıyor. Kahvelerle ilgili keyifli bulduğum birkaç bilgiyi paylaşayım:
Tolu Batak’da “wethulled” işlemimi görüyoruz. Bu işlem Endonezya’da “Giling Basah” olarak da geçer; fermantasyon sonrası çekirdeklerin pergamin (parchment) tabakası hâlâ üzerindeyken ama oldukça nemliyken (yaklaşık %30-40 nem oranında) soyulmasıyla olur. Yıkanmış işlemin daha ileri seviyesi diyebiliriz. Bu da bardakta parlak bir karaktere sebep oluyor.
Mang Garut, direkt olarak “Garut Usta” anlamına geliyor, bu bilginin bardağa bir etkisi yok ama bence eğlenceli. Her gün her saat içebileceğiniz bir kahve.
Mera Merda, seçkide “funky” olarak tanımlayabileceğimiz kahve. Double fermentation aslında Kolombiya kahvelerinde bolca gördüğümüz EF2 (extended fermentation) ile oldukça benzer. Çekirdekler önce aerobik sonra da anaerobik işleme tabii tutuluyor.
Karamela, görüntüsü hiç belli etmese de aslında natürel işlem bir kahve, şimdiden söyleyeyim şaşırmayın. Ama tatsal anlamda çok temiz ve parlak bir bardak sunuyor. 2. Favori kahvem.
Ve Sindoro. Beni en çok şaşırtan ve mutlu eden kahve bu oldu. Bir Endonezya kahvesinde hiç denk gelmediğim kadar floral olması, zarifliği ve yüksek tatlılığı ile kesinlikle seçkide kayırdığım bir kahve.
Kahvelerin künyeleri sitede mevcut. Kahvelerle ilgili sorunuz ve görüşleriniz için de ben buradayım.
Bu arada fark etmediyseniz, No:1 demek, bunun No:2’si de olabilir demek. Ben çıtlatmış olayım.
PEKİ NASIL DEMLEYECEĞİZ?
Reçete ile ilgili görüşlerimi biliyorsunuz. Reçetelere değil rehberlere daha çok inanıyorum. Ve demleyen kişi olarak en iyi rehberi siz oluşturursunuz. Nasıl istiyorsanız öyle demleyin, ihtiyacınız olan bilgilerin hepsi paket üzerinde mevcut.
Ama hadi size ip ucu vereyim:
Kalın öğütüm + yüksek sıcaklık+ parçalı döküş.
Şimdiden afiyetler, görüşlerinizi bekliyorum.

️