• Kasım Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Kasım ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Milestone Coffee seçildi. Bu konudan Kasım ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Şubat 2022 - Grizzly Coffee - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Firma:Grizzly Coffee Roasters
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi: 2 Tam Tur[20]
Çekirdek Miktarı: 45 Gram
Çekirdek:EL Salvador Finca La Siberia
İşleme: Natural
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:19/01/2022
Su Sıcaklığı:88°C - 89°C
Su:Nestle PureLife

Demleme Notları:
En küçük gözde en harlı ile en kısık’ın ortasında denlemeyi başlattım ve demlenen kahvenin kahve haznesine akmaya başladığı an en kısıka alarak kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Paketi açar açmaz çekirdeğin gördüm ve natural çekirdeğin gözünün yağına çift sarılı yumurta kırayım dedim :) Yine her zaman olduğu gibi demlemenen kahvenin akışını izledim ve o pekmezimsi kıvamına ve akışına bayıldım.Çekirdek sepete biraz zor sığdı sanki ve demlenen kahvenin kahve haznesine akışı biraz geç oldu.Lakin bunun sebebi ocağın altını az açışımdan mı yoksa kahve gramajının fazla gelmesinden mi kaynaklanıyor çözemedim.Demlenen kahvenin kokusu çok hoşuma gitti lakin demlenen kahvenin gövdesi fincanda sanki biraz eksikti,bunun nedeni demlenen kahvenin üzerine eklediğim suyun biraz fazla kaçmasından da olabilir çok emin olamadım.Aldığım her yudmun ardından dilimde hoş aromatik bir tat vardı,after taste'i hoşuma gitti.Yarın birebir aynı parametreler ile ocağın ateşine ve demlenen kahvenin üzerine eklediğim suya daha fazla özen göstereceğim.Öncelikle bu öğütüm derecesinin tadını biraz çıkartmaya çalışacağım ve sonrasında yarım step yarım step yükseleceğim.
Toplu tadım etkinliğinde ilk olarak Honduras ve konu çekirdeği tedarik ettim ve bir kaç gün öncesinde daha konu çekirdeği tadmadan Burundi ile birlikte körlemesine konu çekirdeği yanına ekleyerek temin ettim ve henüz ilk demleme olmasına rağmen iyi ki yeniden temin etmişim dedim,bu çekirdek ile daha iyi anlaşacağız sanırım.Bu çekirdeği ikinci kez temin ederken honduras'ın benim damak tadıma göre başarısız olması ve konu çekirseğşn direct trade olması oldu.Daha çook yolumuz var.
Ocak yapılmış. Sevindim.

Öncelikle belirtmem gerekiyor ki, klasik tatlar (baharat, çikolata, bitter) sevmeyen damakların yapacağı V60 tarzı demleme yöntemleri için doğru seçim değil Burni Telong.
Aeropress, Delter (ve asidite sevenler için espresso olarak da) kullanılabilir. Bu kahve ile demlediğim Chemex ve V60 demlemelerini bu akşam yaptığım Aeropress demlemesine nazaran pek beğenmedim. Ancak yaptığım Aeropress demlemesinde potansiyelini ortaya koyabildi.

Aeropress'i demlerken,
blooming'i 40 gr su ile 1 dakika sürdürdüm,
Bu esnada kahvenin bardağa damlamasına izin verdim.
1:00 dk, 100 gram su ilave edip karıştırdım ve 30 saniye bekledim.
1:30 dk, 100 gram su ilave edip karıştırdım ve 30 saniye daha bekledim.
2:00 dakikada pistonu takıp yavaşça (yaklaşık 30 saniyede) baskıladım.

Özetle, demlemeye düşük sıcaklıkla başlayıp, blooming dahil olmak üzere üç su döküş aşamasında da hafifçe karıştırmak önemli. Kahvenin çözünme sürecini daha sağlıklı gerçekleştirmiş oluyoruz böylece.

Neticede klasik Endonezya tadından kısmen uzak, daha tatlı bir profil çıktı ortaya. Ama anaerobik, lactic gibi fermantasyon değil neticede. Doğal olarak bu haliyle normal bir profil. İçeni uzaya çıkarmaz. Demleme oyunlarıyla derinlerdeki aromaları da hissedebilirsiniz tabi. 🙂
Kahveyi 17. Gününde açtım. Klasik olarak yaptığım ayıklama yaptım. 32 gram kadar çok açık ve çok kahveyi ayırdım.
Sizin kavrum nasıldı?
@cemtolgaizm sizce kahveyi ayıklamak lazım mı?

Kahveyi 17. Gününde açtım. Klasik olarak yaptığım ayıklama yaptım. 32 gram kadar çok açık ve çok kahveyi ayırdım.
Sizin kavrum nasıldı?
Selamlar tercih meselesi. Gerekli ayıklamayı ben yapıyorum zaten gözden kaçanlar olabilir tabii. :) Ben açık renk ve koyu renk ayıklaması pek yapmıyorum kahve bütünlüğünü bozmamak için.

İnstagramdan yazıyorum size ama hiç cevap alamıyorum, aynı kahveler var elimizde, aynı değirmeni kullanıyoruz (pocket). Tabi cevap vermek zorunda değilsiniz ama yinede bi yazayım dedim 😁
Selamlar hocam kusura bakma ayarlardan kaynaklanan sorun galiba, baktım şimdi ama ne mesaj var ne mesaj isteği. Ayarları karıştırıp mesaj istekleriyle alakalı 2 yeri düzelttim şimdi düzelmiş olabilir. Tekrar mesaj yollar mısınız hocam

Sizin kavrum nasıldı?

Ben genelde ayıklama yapmıyorum. Elbet yapılabilir. Ancak bazı kahvelerin, bölgelerin, varyetelerin ister istemez bazı farklılıkları olabiliyor. Tamamen homojen bir kahveden mükemmel lezzet alınır fikrini desteklemiyorum. Bu nedenle ayıklama olayına girişmiyorum genelde. Bu nedenle Endonezya çekirdekleri genelinde düşündüğümde normal bir kavurma.

Ancak, bazı çekirdek hastalıkları var. Onlara genel itibariyle göz gezdiriyorum. İçime sinmezse, onları ayırırım sadece.

Öğütüm Derecesi: 2 Tam Tur[20]
Su Sıcaklığı:88°C - 89°C
Su:Doğal Kaynak Suyu + Kızılay Yüksek Magnezyumlu[Erzincan] Soda

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları:Demlemenin başlangıcında akış oldukça stabildi lakin sonrasında kesik kesik gelmeye başladı ve tahmin ettiğim üzere demlenen kahvede aromaların baskılandığı bir bitterlik ortaya çıktı.
Konu parametrelerin aynısı ile Nestle marka suda yaptığım ilk demlemede ocağın altını az açtığım için demleme süresi biraz uzamıştı ve bitterlik ile birlikte her yudumun bitişinde oldukça aromatik bir bitiş vardı.

Öğütüm Derecesi: 2 Tam Tur + 1 Step[21]
Çekirdek Miktarı: 46 Gram
Su Sıcaklığı:87°C - 88°C

Demleme Notları
: Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları:Yukarıda bahsettiğim o ilk demlemedeki güzel bitişi yakalabilmek adına demlemenin daha uzun sürebilmesi için demlemeye başladığım sıcaklığı düşürmeliydim ve bunu yaparken çekirdeklerin ısınıp fazla çözünmesini engelleyebilmek için öğütümü kalınlaştırmalı ve gövdeden yitirmemek için ise çekirdek gramajını yükseltmeliydim.Aynen böyle yaptım lakin demleme başlangıcı yine stabil bir akış lakin kesik devam etti ve haliyle bitterlik kaçınılmaz oldu.

Öğütüm Derecesi: 2 Tam Tur + 1 Step[21]
Su Sıcaklığı:87°C - 88°C

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları:Dedim herhalde bu geçmeyen bitterliğin sebebi çekirdek gramajının yüksek gelmesi bu yüzden parametrelerde de görüleceği üzere çekirdek gramajını bir gram düşürdüm.Demlemenin başlangıcı yine oldukça stabil bir akış lakin ilerleyen evrede yine kesik kesik elbette kaçınılmaz son yine bitterlik.Aklıma gelen sodanın miktarı yaza direkt kendisinden kaynaklı olarak çözünmenin fazlaca olmasından kaynaklı bitterlik tüm aromaları ve kahvenin keyfini kaçırıyor.Yarın ilk olarak hiç soda ilave etmeden aynı parametreler ile deneyeceğim ve kullandığım suyun konu çekirdek üzerindeki etkisini gözlemleyeceğim.Suyu çekirdek üzerindeki etkisine göre öğütüm kalınlaştırma ve gerekli ise daha az miktarda soda ilave edeceğim.

Konu çekirdek oldukça tok ve dolu bir çekirdek.Çekirdeğin gramajı normal şartlarda kullandığım gramajdan düşük olmasına karşın partiküllerin miktarı yüksek.Bunu öğütümü yaparken kolu çevirdiğim tur sayısından dahi anlaşılabilmektedir.

Bakalım yolculuk bizi nereye taşıyacak…

@NoPainNoCoffee

Kahve su oranı kaç? 45 gr kaç ml çıktı alıyorsunuz ?

Birde suda ki soda oranı kaç ? Ne kadar soda ile suyu karıştırdınız ?

@NoPainNoCoffee

Kahve su oranı kaç? 45 gr kaç ml çıktı alıyorsunuz ?

Birde suda ki soda oranı kaç ? Ne kadar soda ile suyu karıştırdınız ?

Selamlar @selamet

Evvela ilgine çok teşekkür ederim 🙏

Bugüne kadar mokapotun su haznesine koymuş olduğum suyu hiç ölçemedim ve ilgili ekipmanın doğası gereği kahve çekirdeğinin gramajı ne olursa suyu her zaman valfin başladığı noktaya temas ettiği noktaya kadar suyu koymaktayım,tahminimce 450 ML civarında su almaktadır.

Kettle’a 500 ML su ve bir şişe[20 CL] soda ekledim ve mokapotun su haznesine kaynayan suyu koyduğumda kettle’da yinede su kaldı.

Şimdiye kadar yaptığım hiç bir demlemede çıkan kahvenin gramajını ölçemedim ve demlemenin değişken parametrelerini hep demlemenin sürecini takip ederek ve aldığım çıktının tadının bana söylediklerine kulak vererek değiştirdim.

Firma:Grizzly Coffee
Demleme Ekipmanı: Kalita 185
Değirmen:Timemore slim s
Öğütüm Derecesi: 25 klik
Çekirdek Miktarı: 18.6 Gram
Çekirdek: Guatemala la colina filter
İşleme: Yıkanmış
Kavrum Profili:Filtre
Kavrum Tarihi:21/02/2022
Su Sıcaklığı:96°C
Su: İhlas arıtma

Aldıklarım içinde en çok bu çekirdeği beğendim diyebilirim, daha doğrusu benim damak tadıma en uyan çekirdek bu oldu.
30 gr ön demleme sonra tek seferde 300 gr tamamladım toplam demleme 2.32 dk da bitti. Hafif bir çikolata tadı ama çok keyifli yumuşak bir içim, iyiki almışım bu çekirdeği dedirtti bana, emeğimize sağlık.

Luis Beltran Alvarado kahvesi için ne tavsiye edersiniz? 94derece 2:30 sürede yaptım ama soğuyana kadar çok tatsızdı. Öğütüm nasıl seviyor bu arkadaş ince, kalın? Sıcaklık ?

Luis Beltran Alvarado kahvesi için ne tavsiye edersiniz? 94derece 2:30 sürede yaptım ama soğuyana kadar çok tatsızdı. Öğütüm nasıl seviyor bu arkadaş ince, kalın? Sıcaklık ?
Tatsızdı dediğiniz bitterness mı fermente tatlar mı fazlaydı?
93 sınır sıcaklık bence daha düşük de deneyebilirsiniz bitterness’ı önlemek için. 2:15 gibi de fermente tatlar biraz azalıyor.
92-93 2:15 derim ikisini de azaltmak için 😃

Tatsızdı dediğiniz bitterness mı fermente tatlar mı fazlaydı?
93 sınır sıcaklık bence daha düşük de deneyebilirsiniz bitterness’ı önlemek için. 2:15 gibi de fermente tatlar biraz azalıyor.
92-93 2:15 derim ikisini de azaltmak için 😃
Fermente değil, bir tür sertlik diyebilirim sanırım. Soğudukça geçiyor ama ben tatların daha net hissedilmesini amaçlıyorum. Fermente tatlar severim mümkünse daha net gelsinler. 93 alt sınır mı?

Fermente değil, bir tür sertlik diyebilirim sanırım. Soğudukça geçiyor ama ben tatların daha net hissedilmesini amaçlıyorum. Fermente tatlar severim mümkünse daha net gelsinler. 93 alt sınır mı?
üst sınır, sıcağa çıktıkça tatlar kapanıyor gibi hissediyorum

Oropenduladan istediğim sonuçları elde ettim. Ancak endonezya burni telong kahvesini 5-6 defa farklı yöntemlerle demlememe rağmen hiçbir şekilde istediğim sonucu alamadım. Endonezya kahvesi için en iyi sonuçlar çok yüksek derecelerdeki suda ortaya çıktı ve bir miktarda olsa o burukluğu yok edebildim. Endonezya için o burukluğu ve çekirdek çitlermiş gibi olan tadı bir miktar yok etmek için 96 derecelere çıkıp elinizden geldiğince dripperdaki sıcaklığı kaybetmemenizi öneririm yoksa o buruk tatlar gelmeye devam ediyor. Beni çok zorlayan bir çekirdek oldu o bir tarafa çekiyor ben bir tarafa çekiyorum :D grizzlyden aldığım çekirdekler (oropendula ve burni telong) yüksek sıcaklıklarda demlendiğinde daha iyi sonuçlar verdiğini düşünüyorum.(açık kavruma bağlı olabilir) yine de zevkler ve renkler tartışılmaz. İyi forumlar dilerim.

Bugünü Luis Beltran Alvarado'ya ayırdım. İnce diyebileceğim bir öğütüm ile 92-90-88 derecelerde 3 demleme yaptım. Gerçekten sıcaklığı düşürdükçe çok daha güzel oldu. Öğütümde inceye kaçtığım için özellikle ilk döküşleri çok kibar yapmaya çalıştım. 2.20-2.30 arası bitti. Yarın da kalına doğru öğütümlerde deneyeceğim kısmetse.

Geri