moretimeforcoffee
Barista
- Konum
- Ankara
Daha detaylı yazarım ama La siberia'yı çok beğendim. Burundi de çok güzeldi, ilk o bitti.
Emeğinize sağlıkAfiyetler olsun!![]()
evet öğütümü zor. ben de zorlandım. soğuyunca tatlılık ön plana çıktı. çekirdekler homojen değil yani bi farklı idiAz önce dayanamayıp degas süresinin bitmesine 2 gün kala 8/02 kavrumlu Indonesia Burni Telong öğütmek istedim. Şuana kadar aldığım kahveler içerisinde öğütümü en zor olan kahveydi. Değirmenim k-pro. Normalde takılmadan rahat bir şekilde öğütürken bu çekirdekte çok zorlandım hem yoruyor hem sürekli takılıyor. Başka bu şekilde zorlanan var mı?
Ben de comandante ile zorlandım , hatta nitelikli kahve serüvenimde şu ana kadar en zor öğüttüğüm kahve diyebilirim.Az önce dayanamayıp degas süresinin bitmesine 2 gün kala 8/02 kavrumlu Indonesia Burni Telong öğütmek istedim. Şuana kadar aldığım kahveler içerisinde öğütümü en zor olan kahveydi. Değirmenim k-pro. Normalde takılmadan rahat bir şekilde öğütürken bu çekirdekte çok zorlandım hem yoruyor hem sürekli takılıyor. Başka bu şekilde zorlanan var mı?
Afiyetler olsun tarzlar uyuşmamış demekki.Şuana kadar la siberia, divina ve hondıras oropendula demledim. Genel olarak kahveler asidite yönünden zayıf. Tatlılık anlamında tadım notlarında bahsi geçen notaları almak zor. Farklı öğütümler, su markaları ve sıcaklıklar denedim. Bu 3 kahvede aradığımı bulamadım.
Afiyetler olsun, yorumlarınız için çok teşekkürler.Firma: Grizzly Coffee
Kahve: El Salvador Divina Providencia
Kavurma Tarihi: 1 şubat 2022
Demleme Metodu: v60 plastik, hario 40'lı filtre
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: molent pocket 20 klik.
Su Markası ve Sıcaklık: buzdağı, 91⁰C
Demleme Süresi: 3:00
Demleme Notları: 20/300
40 ml blooming
0:30-0:35 arası 60 ml,
yatak kurumadan 0:55 1:15'e kadar üzerine 100 ml döktükleri sonra 2-3 spin
Yatak hafif görünür olunca kenarları toplayıp 60 ml
2:15 2:20 ye kadar da son 40 ml suyu ortada gezinip usul usul ekledim. Tam 3 dakikada sonlandı.
Kabaca 40+60+100 spin +60+40
Tadım Notları: kokuda tatlı mandalina parlaklığı, tadda da sulu tatlı şeftaliyi anımsatan tatlar öne çıktı. Asidite önceki demlemelerime göre daha belirgindi. Her yudumda koku mandalina tarafına çekerken damak yok ya şeftali diyordu. Güzel bir deneyim oldu. Aftertaste için de tütünü andıran bir tat kaldı desem garipsenir miyim acaba? Hafif tatlılık içeren pipo tütünlerini kastediyorum. Güzel çekirdek vesselam.
Vural bey çok güzel yazmışsınız ama sonunu getirememişsiniz gibi olduFirma:Grizzly Coffee Roasters
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi: 2 Tam Tur[20]
Çekirdek Miktarı: 45 Gram
Çekirdek:Honduras Finca Oropendula
İşleme:Anaerobik Honey
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:19/01/2022
Su Sıcaklığı:88°C - 89°C
Demleme Notları: Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.
Tadım Notları: Yine ilk olarak çekirdeğin paketine değinmek istiyorum.Yanlış hatırlamıyorsam geri dönüştürülebilir malzemeden üretilmişti ve hem renk seçimi hem desenleri hemde paketin hissiyatın çok hoş.Lakin bana keyif veren husus çok başka oldu ve belkide sadece bana bu kadar keyif verdi.Toplu bir konu çekirdeği birde El Salvador çekirdeğini temin ettim ve paketi ilk aldığımda kavrum tarihini aradım çünkü hangisinin kavrum tarihi daha eski ise ondan başlayacaktım.Evirdim çevirdim,diğer çekirdeği elime aldım hiç bir yerinde ne etiket ne de bir tarih tazıyor.Sonra gözüme yan tarafta takvim benzeri bir şey var,bir baktım üzerinde gün ay ve yıl yazıyor.Bana nasıl keyif verdiğini anlatamam,böyle bir takvimi bu pakete yansımasını sağlayan kişiyi tebrik ederim bana göre çok yaratıcu bir husus.
Kavrumu oldukça başarılı buldum,kullanmayı sevdiğim bir cümle var “çekirdekler yüzüme gülüyor”diye işte aynen böyle.Öğütümü ayrıca bir keyif verdi hiç yormuyor akıp gidiyor ve öğütülmüş halide kadife gibi bir çekirdek.Demlenen kahvenin akışı oldukça düzenli ne bir kesilme ne zorlanmak hiç bir sorun yok oldukça akıcı.Dedim ki bu öğütğm derecesinin gramajı budur herşey yolunda.Lakin gövde çok düşük ve çıktıya yansıyan hiç bir lezzet yok.Bu durumun oluşmasında kullandığım suyun ve minarellerinin yeterli gelmemesi olabilir.Buna bir çözüm bulmaya çalışacağım.
Selamlar hocam kaçırmışım bunu. Alan var da tecrübelerim gereği pek deneyim paylaşılmıyor genelde bu kahve özelinde senelerdir aynı lezzet diye. Kavrulmuş olarak İtalyadan ithal ediyoruz ya. Diğer benim kavurduğum blendlerde (alaska, rocky mountains) daha çok tartışma var mesela ismimizin geçtiği sayfalarda.O kadar baktım da miscela alan yok sanırım hiç .
Vural bey çok güzel yazmışsınız ama sonunu getirememişsiniz gibi olduÇok teşekkür ederim detaylı yorumlarınız için. Paketler için baya bir mesai harcadık güzel bir şey ortaya çıkabilmesi için. Beğeni toplayınca da ayrı seviniyoruz. Kahveye gelecek olursak, Espresso genelinde konuşayım. Klasik 1:2 oranını yaptığımızda ben de aynı hissiyata kapılarak reçeteyi değiştirdim. 1:1.5 gibi bir oran uygulayıp asidite dengesini yakalayabilmek için bir uzatıyorum demlemeyi. MokaPot’ta tam nasıl olur bilemiyorum ama siz uyarlarsınız herhalde.
![]()
Vural hocam, bir gün kitap, hikaye, roman yazarsanız. Sizlerden imzalı olarak alıp okumak isterim. Ben uzun süredir bu kadar açık ve güzel anlatımlar okumuyorum. Aklınızda yoksa bile bir düşünün derimSelamlar Sevgili @cemtolgaizm
Mokapotta demlemeyi uzatabilmek için öğütümü inceltebilir ve/veya çekirdek gramajını arttırabilir ve/veya demlemeye başladığım suyun sıcaklığını düşürebilirim.Lakin öğütümü inceltirsem bitterlik artabilir yada demlemeye başladığım sıcaklığı düşürürsem çekirdekler fazla ısınıp çözünmenin artışına bağlı yine bitterlik yükselebilir.
Ben İzmir’in Seferihisar ilçesinde 2 sene öncesi köy statüsünde olup şuanda mahalle olan Orhanlı Mahallesinde ikamet ediyorum ve dağlardan gelen kaynak suyunu hem içmek hemde kahve demlemek için kullanıyorum.Bu nedenle suyun gerek kahvenin gövdesel çözünmesinde gerekse tadsal çözünmesinde suyun içerdiği minaraller açısından yeterli olup olmadığından emin olamıyorum.
Sevgili dostum @schiele Günberk’in tavsiyesi ile Kızılay markasının magnezyumu yüksek sodası ile demleme yaptığım suyun minerallerini zenginleştirerek ilk yaptığın demlemedeki parametrelerin sonuçlarını görüp elde ettiğim çıktıya göre parametrelerim üzerinde oynayacağım yada tarafınca tavsiye edilen Nestle markasının Pure Life suyunu deneyeceğim.Şuan İstanbul yolcusuyum ve bunları yapabilmek için daha fazla olanağa sahip olacağım,ikamet ettiğim yerde bu olanaklara erişimim daha kısıtlı durumda.
Vural hocam, bir gün kitap, hikaye, roman yazarsanız. Sizlerden imzalı olarak alıp okumak isterim. Ben uzun süredir bu kadar açık ve güzel anlatımlar okumuyorum. Aklınızda yoksa bile bir düşünün derim![]()
Kavurucu: Grizzly Coffee
Çekirdek: Indonesia Burni Telong
Kavurma Tarihi: 08.02.2022
Kavurma Profili: Filtre
Kahve Miktarı: 15 gr
Su Miktarı: 240 gr
Su: Istranca
Su Sıcaklığı: 96c
Demleme Süresi: 3:00 dk
Demleme Yöntemi: V60 / Cafec TH-3 filtre ile
Değirmen: Comandante 18 klik
Selamlar, dediğiniz gibi açık kavrum gibi bir kahve ama aslında düz mantık bakacak olursak diğer kahvelere göre makinede daha uzun kalan bir kahve bu. Dediğiniz daha koyu olabilir düşüncesi profil denemelerimde ben de yaptım ama bu profilin üzerine çıktığımız zaman tatlılık yok oluyor bitterness ortaya çıkıyor. Denediğim bir çok farklı varyasyonlar arasında en güzel tat profili bu kahvede ortaya çıktı.Kahveyi almak istememdeki en önemli etken varyetesi. Peaberry oluşu. Maragogipe, pacamara, peaberry ve heirloom varyetelerine genel olarak ilgi duyuyorum. Yani kavurucunun tadım profili, etiketi almak istememdeki en önemli etkenler arasında değil.
Kahveye gelirsek, kavurmanın bu denli açık oluşu bu kahve özelinde fazla verim sağlamayacak kanaatindeyim. Kahvenin kuru kokusunda tahıl kokusu denilen koku sınıfının baskın olduğunu söylemek gerekiyor.
Kavrumunun 4'üncü ve 8'inci günü yapılan tadım fikir verse de, bahsedilen tadım notalarını almak mümkün olmadı (Kasuya kase, gümüş tadım kaşığı, iki farklı su ile ikişer kombinasyon).
Alınan tada esmer şeker denebilir mi, belki. Ama bu profildeki bir tada esmer şeker demem şahsen. Tatlı bir kahve, ancak donuk, sönük diye tabir edebiliriz bu tatlılığı. Tatlılığın daha fazla belirginleştirilmesi adına kavrumun biraz daha koyulaştırılması gerekebilirdi belki. Denenebilir.
Bugün demlediğim V60'da ise çözünmeyi daha iyi sağlamak için Comandante'de 18 kliğe inip, su sıcaklığını arttırdım. Blooming esnasında karıştırmadım. Sadece normalde 30 saniye beklerken, bu defa 45 saniye bekledim. Sonra iki defa 100'er gramlık su ilave ettim.
Peaberry olmasından ötürü tercih ettiğim için üzen bir deneyim değil. Peaberry olsun, beri gelsin.
Selamlar. Espresso kavrum kahveler onlar ancak Miscela ve bu kahveleri birbirine kıyaslamak elma ile armut gibi biraz. En büyük farklar Miscela italyan kavrum bunlar medium roast (espresso profili olmalarına rağmen).Miscela alıp çok beğenmiştim ve bu kezde etkinlikten espresso deneme setini aldım.Malesef hayal kırıklığı yarattı,4 kahvede bir sürü farklı kombinasyonla denememe rağmen ekşi tadlara sahip ki bunu kavruma bağlıyorum.Espresso kavrumuna uzak açık renk kavrumlar.Benim favorim yine miscela.
Dediğiniz gibi kaynak sularının genelde ppm’i çok düşük oluyor yanlış hatırlamıyorsam. Daha yüksek ppm’li sular ile daha iyi sonuçlar ortaya çıkabilir. Ben aynı zamanda acaba su haznesine koyduğunuz suyu azaltmak mümkün mü diye düşündüm. MokaPot eksperi değilim oluyorsa olur olmazsa olmaz bu son dediğimSelamlar Sevgili @cemtolgaizm
Mokapotta demlemeyi uzatabilmek için öğütümü inceltebilir ve/veya çekirdek gramajını arttırabilir ve/veya demlemeye başladığım suyun sıcaklığını düşürebilirim.Lakin öğütümü inceltirsem bitterlik artabilir yada demlemeye başladığım sıcaklığı düşürürsem çekirdekler fazla ısınıp çözünmenin artışına bağlı yine bitterlik yükselebilir.
Ben İzmir’in Seferihisar ilçesinde 2 sene öncesi köy statüsünde olup şuanda mahalle olan Orhanlı Mahallesinde ikamet ediyorum ve dağlardan gelen kaynak suyunu hem içmek hemde kahve demlemek için kullanıyorum.Bu nedenle suyun gerek kahvenin gövdesel çözünmesinde gerekse tadsal çözünmesinde suyun içerdiği minaraller açısından yeterli olup olmadığından emin olamıyorum.
Sevgili dostum @schiele Günberk’in tavsiyesi ile Kızılay markasının magnezyumu yüksek sodası ile demleme yaptığım suyun minerallerini zenginleştirerek ilk yaptığın demlemedeki parametrelerin sonuçlarını görüp elde ettiğim çıktıya göre parametrelerim üzerinde oynayacağım yada tarafınca tavsiye edilen Nestle markasının Pure Life suyunu deneyeceğim.Şuan İstanbul yolcusuyum ve bunları yapabilmek için daha fazla olanağa sahip olacağım,ikamet ettiğim yerde bu olanaklara erişimim daha kısıtlı durumda.
Selamlar, dediğiniz gibi açık kavrum gibi bir kahve ama aslında düz mantık bakacak olursak diğer kahvelere göre makinede daha uzun kalan bir kahve bu. Dediğiniz daha koyu olabilir düşüncesi profil denemelerimde ben de yaptım ama bu profilin üzerine çıktığımız zaman tatlılık yok oluyor bitterness ortaya çıkıyor. Denediğim bir çok farklı varyasyonlar arasında en güzel tat profili bu kahvede ortaya çıktı.Afiyetler olsun