• Şubat Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Şubat ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Calibre Coffee seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Şubat 2022 - Grizzly Coffee - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Firma: Grizzly Coffee
Kahve: El Salvador Divina Providencia
Kavurma Tarihi: 01.02.2022
Demleme Metodu: Hario Mugen + Abaca Filtre
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: K-Pro 83 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Peak Water 92°C
Demleme Süresi: 04:05
Demleme Notları: 20:300 oranıyla 50-70-60-60-60 Kasuya demlemesi yaptım. Akışı yavaşlatmak için Mugen kullandım. Son damlaların süzülmesinin bitişini beklemeden dripper'ı aldım.
Tadım Notları: Bu kahveden en yüksek verimi böyle aldım. 15:240 oranlı klasik bloom+çift döküş demlemelerinde de gayet verimli bir kahve. Lakin Kasuya metoduyla demlenince tat profili daha güçlü bir şekilde ortaya çıktı. Karamelize tatlar daha ön plana geldi. Sanki biri hoparlörün sesini yükseltmiş gibi oldu.

Son düzenleme:
Demleme Notları: 20:300 oranıyla 50-70-60-60-60 Kasuya demlemesi yaptım. Akışı yavaşlatmak için Mugen kullandım. Son damlaların süzülmesinin bitişini beklemeden dripper'ı aldım.
Tadım Notları: Bu kahveden en yüksek verimi böyle aldım. 15:240 oranlı klasik bloom+çift döküş demlemelerinde de gayet verimli bir kahve. Lakin Kasuya metoduyla demlenince tat profili daha güçlü bir şekilde ortaya çıktı. Karamelize tatlar daha ön plana geldi. Sanki biri hoparlörün sesini yükseltmiş gibi oldu.

Yukarıdaki şekilde asiditeden feragat ederek tatlı, yoğun bir bardak elde etmiştim. Aşağıdaki şekilde de dengeli bir bardak elde ettim.

Değirmen ve Öğütüm Ayarı: K-Pro 71 Klik
Demleme Süresi: 3:30
Demleme Notları: 15:240 oran, Bloom + Çift Döküş
Tadım Notları: Kişisel olarak aldığım en dengeli çıktı bu oldu. Kahvenin vaat ettiği aromaları, fermente tadı, zarif gövde hissini ve canlı asiditeyi herhangi birinden feragat etmeden bu şekilde bardağa yansıtabildim. Kişisel olarak yukarıdaki bir önceki Kasuya tarifinin verdiği meyve suyu hissiyatlı yoğun bardak bana daha ilgi çekici geldi. Ama bu demleme ile aldığım dengeli bardak da gayet keyifli yani.

Yukarıdaki şekilde asiditeden feragat ederek tatlı, yoğun bir bardak elde etmiştim. Aşağıdaki şekilde de dengeli bir bardak elde ettim.

Değirmen ve Öğütüm Ayarı: K-Pro 71 Klik
Demleme Süresi: 3:30
Demleme Notları: 15:240 oran, Bloom + Çift Döküş
Tadım Notları: Kişisel olarak aldığım en dengeli çıktı bu oldu. Kahvenin vaat ettiği aromaları, fermente tadı, zarif gövde hissini ve canlı asiditeyi herhangi birinden feragat etmeden bu şekilde bardağa yansıtabildim. Kişisel olarak yukarıdaki bir önceki Kasuya tarifinin verdiği meyve suyu hissiyatlı yoğun bardak bana daha ilgi çekici geldi. Ama bu demleme ile aldığım dengeli bardak da gayet keyifli yani.
Süper deneyim paylaşımı olmuş, emeğinize sağlık !

Şubat tadımına gecikmeli de olsa başladım. El Salvador Divina yı kavurucu tavsiyesine bakarak 15gr için orta öğütüm, 92derece su ile demledim. 4 parça döküşle 2.05 sürede bitti. Tavsiye süreden erken bitti ama kavurucunun tadım notları bence kahveyi tam olarak tanımlıyor.

Şubat tadımına gecikmeli de olsa başladım. El Salvador Divina yı kavurucu tavsiyesine bakarak 15gr için orta öğütüm, 92derece su ile demledim. 4 parça döküşle 2.05 sürede bitti. Tavsiye süreden erken bitti ama kavurucunun tadım notları bence kahveyi tam olarak tanımlıyor.
Afiyetler olsun, çok teşekkürler. Geç olsun güç olmasın :D

Divina bugün 20.gün tam pik günlerini yaşıyor muhtemelen tadı çok iyi oldu.

Bugün endonezya çekirdeğine başladım. Açık kavrum çekirdek. Bugüne kadar en zor öğüttüğüm çekirdek olabilir. Bildiğin taş kırıyormuş gibi oluyor. Tadı ise puslu, topraksı. Asidite yönünden zayıf. Tatlılık olarak böğürtlen, ahudu geliyor ama çok baskın değil.

Kahve: Espresso Perfetto Cafe Miscela
Sipariş Tarihi: 07.02.2022 ( kavurma tarihi paketin üzerinde yoktu )
Demleme Metodu: Gaggia Classic Pro
Değirmen : Lelit Fred
Su Markası : Abant
Demleme Süresi ve çıktı miktarı : 30 sn 36 gr ( 18 gr dan )

Bugüne kadar kimse almadı sanırım , bir yorum yapayım dedim . Güzel kremalı bir çıktı ile güzel tatlar vardı . Aroması yoğundu . Yani fiyat performans olarak tüketilebilir . Ama kavrum sanki çok koyu geldi bana ve sanki yağlı bir çekirdek idi . Herkese afiyet olsun .

Miscela video linki

IMG_4595.JPG

Son düzenleme:
Kahveyi almak istememdeki en önemli etken varyetesi. Peaberry oluşu. Maragogipe, pacamara, peaberry ve heirloom varyetelerine genel olarak ilgi duyuyorum. Yani kavurucunun tadım profili, etiketi almak istememdeki en önemli etkenler arasında değil.
Kahveye gelirsek, kavurmanın bu denli açık oluşu bu kahve özelinde fazla verim sağlamayacak kanaatindeyim. Kahvenin kuru kokusunda tahıl kokusu denilen koku sınıfının baskın olduğunu söylemek gerekiyor.
Kavrumunun 4'üncü ve 8'inci günü yapılan tadım fikir verse de, bahsedilen tadım notalarını almak mümkün olmadı (Kasuya kase, gümüş tadım kaşığı, iki farklı su ile ikişer kombinasyon).
Alınan tada esmer şeker denebilir mi, belki. Ama bu profildeki bir tada esmer şeker demem şahsen. Tatlı bir kahve, ancak donuk, sönük diye tabir edebiliriz bu tatlılığı. Tatlılığın daha fazla belirginleştirilmesi adına kavrumun biraz daha koyulaştırılması gerekebilirdi belki. Denenebilir.
Bugün demlediğim V60'da ise çözünmeyi daha iyi sağlamak için Comandante'de 18 kliğe inip, su sıcaklığını arttırdım. Blooming esnasında karıştırmadım. Sadece normalde 30 saniye beklerken, bu defa 45 saniye bekledim. Sonra iki defa 100'er gramlık su ilave ettim.

Peaberry olmasından ötürü tercih ettiğim için üzen bir deneyim değil. Peaberry olsun, beri gelsin.

Geçen yaptığım demlemeden farklı olarak, bu defa Cafec TH-1 filtre kullanıp, değirmende 14 kliğe indim. TH-1 filtre ile daha inceye gidilebilir. Ancak profili gayet düz olduğundan çok fazla farklı notalar almak söz konusu değil. Klasik bir Endonezya kahvesi.

Kavurucu: Grizzly Coffee
Çekirdek: Indonesia Burni Telong
Kavurma Tarihi: 08.02.2022
Kavurma Profili: Filtre
Kahve Miktarı: 15 gr
Su Miktarı: 240 gr
Su: Istranca
Su Sıcaklığı: 94c
Demleme Süresi: 3:00 dk
Demleme Yöntemi: V60 / Cafec TH-1 filtre ile
Değirmen: Comandante 14 klik

Şimdiye kadar El Salvadorları kavurucu tarifleriyle denedim. Divina vaat ettiğini veren güzel bir kahve fakat tarifle oynamalar yapılarak daha da canlandırılabilir sanki. Diğer El Salvador'da da aynı tarifi uygulayınca akışta ciddi fark olduğunu gördüm. Sitede ikisine de aynı tarifle aynı süre aralığını vermişler ama çok farklı sürelerde bitiyorlar.
Finca La Siberia da yeşil elma belirgin. Çilekle balı alamadım ama yeşil elma olunca aramadım da :) Bu iki kahveden erken yorumlarıma göre kahveler güzel, kavrumlar güzel fakat tarifler potansiyellerini tam yansıtamamış.

Firma:Grizzly Coffee Roasters
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi: 2 Tam Tur[20]
Çekirdek Miktarı: 46 Gram
Çekirdek:Honduras Finca Oropendula
İşleme:Anaerobik Honey
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:19/01/2022
Su Sıcaklığı:88°C - 89°C
Su:Nestle PureLife

Demleme Notları:
En küçük gözde en harlı ile en kısık’ın ortasında denlemeyi başlattım ve demlenen kahvenin kahve haznesine akmaya başladığı an en kısıka alarak kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: İki gündür sevgili dostum @schiele Günberk ile Kızılay markasının magnezyumu yüksek sodası ile denemeler yapıyoruz.İlk olarak yarım şişe sodayı mokapotun su haznesine direkt boşaltarak üzerine kaynamış suyu ekledim lakin suyun sıcaklığı beklediğimden çok daha düşerek 80C dereceye kadar düştü ve demlenme süreci çok sağlıklı olmadı.Denemeyi 45Gram kahve ile yapmıştım lakin be gövdesi nede lezzeti tatminkar oldu.Bugün ise konu parametreler ile ve parametrelerde paylaştığım markalı su ile yine Kızılay markasının magnezyumu yüksek sodasını bu kez tüm şişeyi 500ML suya kettle’ın içerisine boşalttım ve demlemeyi başlattım.Bu kez tatminkar bir gövde elde ettim lakin bir miktar bitterlik vardı,rahatsız edecek derecede değil ama yinede vardır.Kahve gramajı yüksek öğütüm derecesine oran ile yüksek gelmiş olabilir bu nedenle bir sonraki denememi ki muhtemelen bu çekirdeğin son denemesi olacak yarım step kalın öğüterek aynı gramaj ile deneyeceğim ve demlemenin nasıl evrileceğini gözlemleyeceğim.
Daha iyiye ulaşabilmek adına yürümüş olduğum yol her zaman zevk vermiştir bana insan böyle böyle gelişiyor ve kendisini geliştiriyor.Bu yolculukta sanırım konu çekirdek için şunu söyleyebilirim ki çekirdeği fincana yansıtmak biraz zor hatta zahmetli diyebilirim,kolay çözünmüyor.
Yinede dostlar ile yapılan paylaşımlar ve yürünen yol oldukça keyifli :=)

Çekirdek Miktarı: 45 Gram
Çekirdek:EL Salvador Finca La Siberia
İşleme: Natural

Demleme Notları:
En küçük gözde en harlı ile en kısık’ın ortasında denlemeyi başlattım ve demlenen kahvenin kahve haznesine akmaya başladığı an en kısıka alarak kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Paketi açar açmaz çekirdeğin gördüm ve natural çekirdeğin gözünün yağına çift sarılı yumurta kırayım dedim :) Yine her zaman olduğu gibi demlemenen kahvenin akışını izledim ve o pekmezimsi kıvamına ve akışına bayıldım.Çekirdek sepete biraz zor sığdı sanki ve demlenen kahvenin kahve haznesine akışı biraz geç oldu.Lakin bunun sebebi ocağın altını az açışımdan mı yoksa kahve gramajının fazla gelmesinden mi kaynaklanıyor çözemedim.Demlenen kahvenin kokusu çok hoşuma gitti lakin demlenen kahvenin gövdesi fincanda sanki biraz eksikti,bunun nedeni demlenen kahvenin üzerine eklediğim suyun biraz fazla kaçmasından da olabilir çok emin olamadım.Aldığım her yudmun ardından dilimde hoş aromatik bir tat vardı,after taste'i hoşuma gitti.Yarın birebir aynı parametreler ile ocağın ateşine ve demlenen kahvenin üzerine eklediğim suya daha fazla özen göstereceğim.Öncelikle bu öğütüm derecesinin tadını biraz çıkartmaya çalışacağım ve sonrasında yarım step yarım step yükseleceğim.
Toplu tadım etkinliğinde ilk olarak Honduras ve konu çekirdeği tedarik ettim ve bir kaç gün öncesinde daha konu çekirdeği tadmadan Burundi ile birlikte körlemesine konu çekirdeği yanına ekleyerek temin ettim ve henüz ilk demleme olmasına rağmen iyi ki yeniden temin etmişim dedim,bu çekirdek ile daha iyi anlaşacağız sanırım.Bu çekirdeği ikinci kez temin ederken honduras'ın benim damak tadıma göre başarısız olması ve konu çekirseğşn direct trade olması oldu.Daha çook yolumuz var.

Kavurucu: Grizzly Coffee
Çekirdek: Indonesia Burni Telong
Kavurma Tarihi: 08.02.2022
Kavurma Profili: Filtre
Kahve Miktarı: 15 gr
Su Miktarı: 240 gr
Su: Istranca
Su Sıcaklığı: 91c
Demleme Süresi: 2:30 dk
Demleme Yöntemi: Aeropress, kağıt filtre ile
Değirmen: Comandante 14 klik

Öncelikle belirtmem gerekiyor ki, klasik tatlar (baharat, çikolata, bitter) sevmeyen damakların yapacağı V60 tarzı demleme yöntemleri için doğru seçim değil Burni Telong.
Aeropress, Delter (ve asidite sevenler için espresso olarak da) kullanılabilir. Bu kahve ile demlediğim Chemex ve V60 demlemelerini bu akşam yaptığım Aeropress demlemesine nazaran pek beğenmedim. Ancak yaptığım Aeropress demlemesinde potansiyelini ortaya koyabildi.

Aeropress'i demlerken,
blooming'i 40 gr su ile 1 dakika sürdürdüm,
Bu esnada kahvenin bardağa damlamasına izin verdim.
1:00 dk, 100 gram su ilave edip karıştırdım ve 30 saniye bekledim.
1:30 dk, 100 gram su ilave edip karıştırdım ve 30 saniye daha bekledim.
2:00 dakikada pistonu takıp yavaşça (yaklaşık 30 saniyede) baskıladım.

Özetle, demlemeye düşük sıcaklıkla başlayıp, blooming dahil olmak üzere üç su döküş aşamasında da hafifçe karıştırmak önemli. Kahvenin çözünme sürecini daha sağlıklı gerçekleştirmiş oluyoruz böylece.

Neticede klasik Endonezya tadından kısmen uzak, daha tatlı bir profil çıktı ortaya. Ama anaerobik, lactic gibi fermantasyon değil neticede. Doğal olarak bu haliyle normal bir profil. İçeni uzaya çıkarmaz. Demleme oyunlarıyla derinlerdeki aromaları da hissedebilirsiniz tabi. 🙂

Ekli dosyalar

• Screenshot_20220226_004927.jpg
    Screenshot_20220226_004927.jpg
    93.1 KB · Görüntüleme: 46
  • Screenshot_20220226_005057.jpg
    Screenshot_20220226_005057.jpg
    68.3 KB · Görüntüleme: 45
Çekirdek Miktarı: 45 Gram
Çekirdek:EL Salvador Finca La Siberia
İşleme: Natural

Demleme Notları:

Tadım Notları: Paketi açar açmaz çekirdeğin gördüm ve natural çekirdeğin gözünün yağına çift sarılı yumurta kırayım dedim :) Yine her zaman olduğu gibi demlemenen kahvenin akışını izledim ve o pekmezimsi kıvamına ve akışına bayıldım.Çekirdek sepete biraz zor sığdı sanki ve demlenen kahvenin kahve haznesine akışı biraz geç oldu.Lakin bunun sebebi ocağın altını az açışımdan mı yoksa kahve gramajının fazla gelmesinden mi kaynaklanıyor çözemedim.Demlenen kahvenin kokusu çok hoşuma gitti lakin demlenen kahvenin gövdesi fincanda sanki biraz eksikti,bunun nedeni demlenen kahvenin üzerine eklediğim suyun biraz fazla kaçmasından da olabilir çok emin olamadım.Aldığım her yudmun ardından dilimde hoş aromatik bir tat vardı,after taste'i hoşuma gitti.Yarın birebir aynı parametreler ile ocağın ateşine ve demlenen kahvenin üzerine eklediğim suya daha fazla özen göstereceğim.Öncelikle bu öğütüm derecesinin tadını biraz çıkartmaya çalışacağım ve sonrasında yarım step yarım step yükseleceğim.
Toplu tadım etkinliğinde ilk olarak Honduras ve konu çekirdeği tedarik ettim ve bir kaç gün öncesinde daha konu çekirdeği tadmadan Burundi ile birlikte körlemesine konu çekirdeği yanına ekleyerek temin ettim ve henüz ilk demleme olmasına rağmen iyi ki yeniden temin etmişim dedim,bu çekirdek ile daha iyi anlaşacağız sanırım.Bu çekirdeği ikinci kez temin ederken honduras'ın benim damak tadıma göre başarısız olması ve konu çekirseğşn direct trade olması oldu.Daha çook yolumuz var.
Vural Bey afiyetler olsun. El Salvador benim de espresso’da çok severek tükettiğim bir kahve. Honduras biraz daha zor bir çekirdek, uyuşmamış olabilir sizinle. İyi demlemeler dilerim. :)

Öncelikle belirtmem gerekiyor ki, klasik tatlar (baharat, çikolata, bitter) sevmeyen damakların yapacağı V60 tarzı demleme yöntemleri için doğru seçim değil Burni Telong.
Aeropress, Delter (ve asidite sevenler için espresso olarak da) kullanılabilir. Bu kahve ile demlediğim Chemex ve V60 demlemelerini bu akşam yaptığım Aeropress demlemesine nazaran pek beğenmedim. Ancak yaptığım Aeropress demlemesinde potansiyelini ortaya koyabildi.

Aeropress'i demlerken,
blooming'i 40 gr su ile 1 dakika sürdürdüm,
Bu esnada kahvenin bardağa damlamasına izin verdim.
1:00 dk, 100 gram su ilave edip karıştırdım ve 30 saniye bekledim.
1:30 dk, 100 gram su ilave edip karıştırdım ve 30 saniye daha bekledim.
2:00 dakikada pistonu takıp yavaşça (yaklaşık 30 saniyede) baskıladım.

Özetle, demlemeye düşük sıcaklıkla başlayıp, blooming dahil olmak üzere üç su döküş aşamasında da hafifçe karıştırmak önemli. Kahvenin çözünme sürecini daha sağlıklı gerçekleştirmiş oluyoruz böylece.

Neticede klasik Endonezya tadından kısmen uzak, daha tatlı bir profil çıktı ortaya. Ama anaerobik, lactic gibi fermantasyon değil neticede. Doğal olarak bu haliyle normal bir profil. İçeni uzaya çıkarmaz. Demleme oyunlarıyla derinlerdeki aromaları da hissedebilirsiniz tabi. 🙂

Selamlar @Yirgacheffe

Ben bir pour over demleyicisi değilim lakin yazdıklarını büyük bir çoğunlukla okuyorum.Paylaşımında demlemeye düşük sıcaklık ile başladığını paylaşmışsın lakin sıcaklığı belirtmemişsin,belki merak edenler olur diye sormak istedim.

Şimdiye kadar El Salvadorları kavurucu tarifleriyle denedim. Divina vaat ettiğini veren güzel bir kahve fakat tarifle oynamalar yapılarak daha da canlandırılabilir sanki. Diğer El Salvador'da da aynı tarifi uygulayınca akışta ciddi fark olduğunu gördüm. Sitede ikisine de aynı tarifle aynı süre aralığını vermişler ama çok farklı sürelerde bitiyorlar.
Finca La Siberia da yeşil elma belirgin. Çilekle balı alamadım ama yeşil elma olunca aramadım da :) Bu iki kahveden erken yorumlarıma göre kahveler güzel, kavrumlar güzel fakat tarifler potansiyellerini tam yansıtamamış.
İnstagramdan yazıyorum size ama hiç cevap alamıyorum, aynı kahveler var elimizde, aynı değirmeni kullanıyoruz (pocket). Tabi cevap vermek zorunda değilsiniz ama yinede bi yazayım dedim 😁

Geri