• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Şubat 2022 - Grizzly Coffee - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

selamet

Barista
Editör
İsim
Gökhan Selamet
Daha fazla  
İsim
Gökhan Selamet
Merhabalar,

Kahveler Grizzly Coffee için deneyimleriniz paylaşımlarınızı ve reçeteleriniz bu başlık altında yapabilirisiniz. Reçete şablonunu her zaman olduğu gibi aşağıda veriyorum.
Sanırım bir toplu alımda ilk defa bu kadar fazla espresso çekirdek çeşitliği var. Espresso severleri ön saflara alalım.

Demleme Reçetesi:
Firma: Grizzly Coffee
Kahve:
Kavurma Tarihi:
Demleme Metodu:
Değirmen ve Öğütüm Ayarı:
Su Markası ve Sıcaklık:
Demleme Süresi:
Demleme Notları:
Tadım Notları:

Bu ayki kahve seçkisi

Filtre

Espresso

Kahve: Burundi ghombo (13.01)
Demleme Metodu: V60 plastik, traditional
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: K-pro 80, cmd 24 klik
Su Markası ve Sıcaklık: 15-240gr, kuzeyden, 93°C
Demleme Süresi: 02.00
Demleme Notları: 45-180-240 döküşler
Tadım Notları: 20-300 gr 1:1:1 metodu ile de sonuç güzel.. favorim oldu..

Kahve: El Salvador divina providencia (13.01)
Demleme Metodu: Aeropress (@sprometheus)
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: cmd 20, kpro 68 klik
Su Markası ve Sıcaklık: 15-250 gr, kuzeyden, 93C
Demleme Süresi: blooming 100gr 1dk, kalan suyu dök, 2.00de swirl, 2.25 pres, 3.00 bitiş
Demleme Notları: moccamaster ile de sonuç fena değil 1:17

Kahve: Indonesia Burni Telong (13.01)
Demleme Metodu: V60 plastik, traditional filtre
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: K-Pro 70 klik
Su Markası ve Sıcaklık: 20-320 gr, Kuzeyden, 95C
Demleme Süresi: 02.30
Demleme Notları: 30sn arayla döküşler (50-160-240-320)
Tadım Notları: yer fıstığı gibi başlıyor, portakal asiditesi güzel, aroma kaybı hızlı gibi, düşük gövde ve aftertaste..

Kahve: Honduras Luis Beltran Alvarado (19.01)
Demleme Metodu: V60 plastik, traditional filtre
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: K-Pro 90 klik
Su Markası ve Sıcaklık: 20-300 gr, Buzdağı, 91C
Demleme Süresi: 02.45
Demleme Notları: 1:1:1 metodu (çok deneyemedim, ince öğütüm ve yüksek sıcaklık sevmedi bence)
Tadım Notları: yeni trend tofi olacak gibi kahvede :) spesifik tadım notu alamadım ama çok güzel, tatlı ve yoğun. farklı bir kahve.

guatemala la colina ..

V60 plastik
25-425gr, Buzdağı, 94C
Kpro 78 klik, cmd 24
100-125-100-100 30sn arayla döküşler
Bitiş: 03.00
Notlar: şeftali ve karamel baskın, f/p yüksek..

Son düzenleme:
Kahve: Burundi Ghombo Commune
Kavurma Tarihi: 01.02.2022
Demleme Metodu: Plastik Kristal Göz 01 + Abaca
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: K-Pro 71 klik
Oran: 15-240
Su Markası ve Sıcaklık: Peak Water 92°C
Demleme Süresi: 2:10
Demleme Notları: 45 gr su ile 40 sn bloom; dairesel döküş ile 140'a tamamla; 1:05'te başlayarak 200'e kadar egzantrik döküş, 240'a kadar dripper'ın ortasına ip gibi döküş, su seviyesi biraz alçalınca rao spin
Tadım Notları: Firmanın kahve hakkında yazdığı tecrübeyi neredeyse birebir yaşadım. Vaad ettiğini böyle kolaylıkla veren kavuruculara-kahvelere sempatim var.

Kahve: Burundi Ghombo Commune
Kavurma Tarihi: 01.02.2022
Demleme Metodu: Aeropress + IMS Ultrafine Filtre
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: K-Pro 63 klik
Oran: 12-190
Su Markası ve Sıcaklık: Peak Water + Nestle 87°C
Demleme Süresi: 1:55
Demleme Notları: Aeropress ters pozisyonda 70 gr su döküp çalkala, 45. saniyede 190'a tamamla, 1:30'da çevirip presse başla, 1:55 press sonu
Tadım Notları: V60 demlemesinde neredeyse yok olan asidite, canlı bir şekilde yükseldi; gövde ve aromaların önüne geçti. Ağız sulandıran bir bardak elde ettim.

Endonezya Burni Telong french press için tarife ihtiyacım var. Maalesef dünkü denememde iyi sonuç alamadım, filtreye göre ince öğütsem de çözünmemiş, sulu ve tuzluydu.

Kahve: el Salvador siberia (03.02 kavrum)
Demleme Metodu: V60 plastik, traditional
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: molent g50 38 klik
Su Markası ve Sıcaklık: 15-240gr, hayat, 94°C
Demleme Süresi: 2.35
Demleme Notları: 60- 120-180-240 döküşler

Tadım notlarında belirtilen elma,bal, çilek gibi notaları alamadım. Biraz elmamsılık var ancak oldukça buruk. Asidite namına bir şey yok. Kahveden aradığımı bulamadım.

Selamlar, Finca Divina Providencia çekirdeğini v60 ile tavsiye üzerine 93c su, 80+120+120, 80-90 ppm su ,ince-orta arası öğütüm ile demledim. Ölü, zayıf ve çiğ tadlar aldım. Ardından öğütümü incelterek tekrar demledim yine aynı tadlar mevcuttu. Ardından moccamaster ile kalın öğüt karıştır tarifi ile demledim. Yine malesef çok zayıf, aromatik olmayan, sönük tadlar aldım. Bu çekirdek özelinde reçetesi olan varsa memnun olurum.

Kahve: El Salvador-Divina Providencia
Kavurma Tarihi: 07.02.22
Çekirdek Miktarı: 20 gr
Demleme Metodu: Chemex, Blooming sonrası (30 saniye-50mL)- İlk döküş (150 mL)-İkinci Döküş (100mL)
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Hario Smart G- 13 klik
Su Miktarı: 300 mL
Su Markası ve Sıcaklık: Bulak su (pH:8.4) -94
Demleme Süresi: 3.25

Degassing süresini tam bekleyemedim.Ama ilk demlemem çok güzel sonuç çıkardı.Yoğun mandalin asiditesi tok bir şeftali tadına bıraktı.Fincan da birbirini ardışık takip eden mandalin ve şeftali savaşı vardı. Soğudukça daha tatlı ve yoğun böğürtlen kendini gösterdi.Aftertaste olarak böğürtlen bayağı kaldı damağımda.Keyifli bir fincan oldu.Emeğinize sağlık.

Son düzenleme:
La Siberia çok iyi kahve cidden.

92° Third wave water
Cmd 23
16/260
süre 3:00
50-80-70-60 döküşler

Switch kullanıyorum bloom 45 saniye kapalı. Ve Ray Murakawa gibi bloom sonrası cam çubukla nazikçe, çok fazla ajitasyon yapmadan karıştırıyorum, özellikle baloncuk çıkan noktaları.

Sonuç tatlı çilek. Baskın yeşil elma. Oldukça lezzetli. Tam istediğim ekstraksiyon değerlerinde.

Screenshot_20220215-144251_46degrees Coffee Calculator.jpg Screenshot_20220215-144259_46degrees Coffee Calculator.jpg

Endonezya Burni Telong french press için tarife ihtiyacım var. Maalesef dünkü denememde iyi sonuç alamadım, filtreye göre ince öğütsem de çözünmemiş, sulu ve tuzluydu.
Selamlar @krmbyl

French Press demleme yöntemi diğer tüm demleme yöntemlerinden daha kalın bir öğütüm istemektedir çünkü su ile sürekli temas halinde olması sebebi ile çözünme çok fazla olacaktır ki bu da beraberinde çekirdeğin biraz işleme yöntemi birazda suyun mineral değerlerine göre bitterlik ve/veya asidite olarak elde ettiğin çıktıya yansır.

Direkt olarak bir reçete paylaşamasamda nacizane bir kaç tavsiyem olabilir.Evvela öğütüm yaptığın değirmenin öğütüm referans kartında pour over yöntemler için belirtilen aralığın en kalın öğütüm derecesinden 2 Clik yada 3 Clik daha kalın öğüterek eğer eğer gövdesi yüksek bir kahve tercih ediyorsa 1 gram çekirdek için 14 gram su ve/veya biras daha düşük olsun dersen 1 gram çekirdek için 15 gram su ile 94 - 96 aralığında sıcaklık ile demlemelerini yapabilirsin.Eğer bitterlik çok yüksek olur ise suyun sıcaklığını düşürebilir ve/veya daha kalım öğütebilirsin.Eğer asidite çok yüksek oluyor ise kullanıdığın çekirdek yada suyun gramajını düşürebilirsin.

Umarım yardımcı olabilmişimdir,deneyimlerinin sonuçlarını paylaşırsan elimden geldiğince dilim döndüğünce destek olmaya çalışırım.

La Siberia çok iyi kahve cidden.

92° Third wave water
Cmd 23
16/260
süre 3:00
50-80-70-60 döküşler

Switch kullanıyorum bloom 45 saniye kapalı. Ve Ray Murakawa gibi bloom sonrası cam çubukla nazikçe, çok fazla ajitasyon yapmadan karıştırıyorum, özellikle baloncuk çıkan noktaları.

Sonuç tatlı çilek. Baskın yeşil elma. Oldukça lezzetli. Tam istediğim ekstraksiyon değerlerinde.

Ekli dosyayı görüntüle 18823 Ekli dosyayı görüntüle 18824
Ali bey afiyetler olsun. Çok güzel bir yorum olmuş, çok sevindim. Elinize emeğinize sağlık! :)

Kahve: Honduras Finca Oropendula
Kavurma Tarihi: 07.02.2022
Demleme Metodu: V60
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: 1zpresso jx 20
Su Markası ve Sıcaklık: Buzdağı 93°
Demleme Süresi: 2:20

Tarif (13/210)

00:00 => 55 Gr
00:30 => 55 Gr
00:55 => 110 Gr
01:30 => çok hafif bir spin

Kahvenin karaftaki kokusu müthiş aromatikti. Içerken de yine çok hoşuma giden bir aroma kendini belli ediyordu. İlk demlememde 12'den vurdum.
@cemtolgaizm bu kahve bi harika dostum :) ellerine sağlık.

Kahve: Honduras Finca Oropendula
Kavurma Tarihi: 07.02.2022
Demleme Metodu: V60
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: 1zpresso jx 20
Su Markası ve Sıcaklık: Buzdağı 93°
Demleme Süresi: 2:20

Tarif (13/210)

00:00 => 55 Gr
00:30 => 55 Gr
00:55 => 110 Gr
01:30 => çok hafif bir spin

Kahvenin karaftaki kokusu müthiş aromatikti. Içerken de yine çok hoşuma giden bir aroma kendini belli ediyordu. İlk demlememde 12'den vurdum.
@cemtolgaizm bu kahve bi harika dostum :) ellerine sağlık.
Afiyetler olsun! Çok teşekkürler yorumlar için :)

Selamlar @krmbyl

French Press demleme yöntemi diğer tüm demleme yöntemlerinden daha kalın bir öğütüm istemektedir çünkü su ile sürekli temas halinde olması sebebi ile çözünme çok fazla olacaktır ki bu da beraberinde çekirdeğin biraz işleme yöntemi birazda suyun mineral değerlerine göre bitterlik ve/veya asidite olarak elde ettiğin çıktıya yansır.

Direkt olarak bir reçete paylaşamasamda nacizane bir kaç tavsiyem olabilir.Evvela öğütüm yaptığın değirmenin öğütüm referans kartında pour over yöntemler için belirtilen aralığın en kalın öğütüm derecesinden 2 Clik yada 3 Clik daha kalın öğüterek eğer eğer gövdesi yüksek bir kahve tercih ediyorsa 1 gram çekirdek için 14 gram su ve/veya biras daha düşük olsun dersen 1 gram çekirdek için 15 gram su ile 94 - 96 aralığında sıcaklık ile demlemelerini yapabilirsin.Eğer bitterlik çok yüksek olur ise suyun sıcaklığını düşürebilir ve/veya daha kalım öğütebilirsin.Eğer asidite çok yüksek oluyor ise kullanıdığın çekirdek yada suyun gramajını düşürebilirsin.

Umarım yardımcı olabilmişimdir,deneyimlerinin sonuçlarını paylaşırsan elimden geldiğince dilim döndüğünce destek olmaya çalışırım.
Daha önceki denemeyi 1:16 yapmıstım. Simdi tavsiye ettiğiniz şekilde yapacağım. Biraz da gazını atmış oldu bu sayede daha iyi bir sonuc yakalayabilirim gibi. Tesekkurler

Edit: Demlemeyi yaptım

Daha önce kronotrop'un önerdiği şekilde french presste demleme yapıyordum. Kronotropta 4 dk 30 saniye demleyip bardağa alın diyordu. Bu sefer james hoffman'ın tarzıyla demledim. James Hoffman ise 4 dakika demledikten sonra karıştırıp bir de o şekilde 5 dakika daha beklenmesini söylüyordu. İnce öğütüme rağmen su gibi çıkan kahveyi görünce bu ekstradan 5 dakika bekleme işi baya farketti.

Öğütümde kalına gittim ancak biraz fazla kalına gittiğimi düşünüyorum, tam çözememiş gibiydi lezzet olarak. Ancak ilk yaptığım kahvelere göre oldukça farketti.

Son düzenleme:
Divina şimdiye kadar demlemekte en zorlandığm kahve oldu gerçekten. Çabuk tıkanabiliyor ve kolayca kanallanma yapabiliyor. Aşırı dikkat etmek lazım.

Liliydrip hiç kullanmam normalde fakat kullanmak zorunda kaldım.

95 derece su
Cmd24
16/256
Lilydrip ve 64x4 döküş
2:48 bitiş

Daha yüksek ekstraksiyonlarda bile defect tatlar almadım fakat asidite çok baskılanıyor %20-22 arası ideal bence.

Sonuç tadım profilini yansıtan lezzetli bir kahve.
Bir sondaki denememde muhtemelen 1/15.5 civarı deneme yapıcam, çayımsı gövde severim fakat biraz daha gövdeli daha lezzetli olacak muhtemelen bu kahve.

Screenshot_20220218-135816_46degrees Coffee Calculator.jpg

Kahve: Indonesıa-Burnı Telong Peaberry
Demleme Metodu: Chemex, Blooming sonrası (30 saniye-50mL)- İlk döküş (150 mL)-İkinci Döküş (100mL)
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Hario Smart G- 11 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Bulak su (pH:8.4) -96
Demleme Süresi: 3.55

Çekirdek öğütümde zorlanma yaşadım biraz sert bir çekirdek.Kendi öğütücüm de bir iki clik daha ince öğütümde verim sağladım. İlk başta yoğun portakal asiditesine sahip çayımsı tat aldım.Soğudukça asiditesi biraz azalarak daha tatlı bir içim elde ettim. Denemelerimde ahududu veya kırmızı meyve tatlarını andıran bir nota alamadım.Fincana etkileyen bir olumsuz tat mevcut değildi. Toplamda iki kahve denemiş oldum. El Salvador-Divina Providencia favorim.

Kahve: Indonesıa-Burnı Telong Peaberry
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Hario Smart G- 11 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Bulak su (pH:8.4) -96
Demleme Süresi: 3.55

Çekirdek öğütümde zorlanma yaşadım biraz sert bir çekirdek.Kendi öğütücüm de bir iki clik daha ince öğütümde verim sağladım. İlk başta yoğun portakal asiditesine sahip çayımsı tat aldım.Soğudukça asiditesi biraz azalarak daha tatlı bir içim elde ettim. Denemelerimde ahududu veya kırmızı meyve tatlarını andıran bir nota alamadım.Fincana etkileyen bir olumsuz tat mevcut değildi. Toplamda iki kahve denemiş oldum. El Salvador-Divina Providencia favorim.
Afiyetler olsun! :)

El salvador ve Falcon bundle olarak alıma katıldım. Paketleme ve kahve paketlerinin kalitesinden çok memnun kaldım. Kavrum tarihleri değişiklik gösteriyordu ama elimde kahve olduğu için sorun oluşturmadı. Kavrumlar kahveden kahveye değişmekle birlikte gayet homojen ve güzel görünüyor. On günlük Honduras oropendula ve El salvador divinia’yı demleme imkanım oldu. Özellikle divinia tadım notlarını veren uğraştırmayan gayet tatlı ve güzel bir fincandı. İlk demlemeden sonra bile ay bitmeden tekrar almayı düşünebilirim diye aklımdan geçti. Erken olmakla birlikte şimdiden bu ayki alımdan memnunum. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Şuana kadar la siberia, divina ve hondıras oropendula demledim. Genel olarak kahveler asidite yönünden zayıf. Tatlılık anlamında tadım notlarında bahsi geçen notaları almak zor. Farklı öğütümler, su markaları ve sıcaklıklar denedim. Bu 3 kahvede aradığımı bulamadım.

Geri