Bir doktor olarak uzmanlık alanım olmasa da birkaç şey eklemek isterim,
Kahvaltı sanıldığı kadar faydalı bir öğün değil. Yıllarca tıp dünyası kahvaltının düzenli beslenmenin bir parçası olduğunu ve kesinlikle atlanmaması gerektiğini savundu ancak her bilim dalında olduğu gibi tıp da gelişiyor ve artık genel görüş kahvaltının bir gereklilik olmadığı yönünde. Hatta Mehmet Öz bu işi biraz abartıp kahvaltı yasaklanmalı bile diyor

Son yıllarda popülerliği artan “intermitten fasting” yani aralıklı oruç dediğimiz diyetlerin birçok hastalık üzerine iyileştirici etkisi olduğunuz gösteren çalışmalar mevcut. Sanırım aç kalmanın ömrü uzattığı konusunda hemfikirizdir, atasözlerimizde bile geçer aç kalmanın insan sağlığına faydası. Japonların nasıl bu kadar uzun yaşadığının sırrı da düşük kalorili beslenmeleri. Geçen senelerde açlığın otofajiyi tetikleyerek hücre yenilenmesine yol açtığını gösteren çalışma nobel tıp ödülünü kazandı, halk arasındaki bu inanç bilimsel olarak kanıtlanmış oldu. Zaten aç kalmanın, oruç tutmanın insan doğasına uygun bir şey olduğunu biliyoruz çünkü atalarımız bırakın kahvaltıyı, günde tek öğün, o da bulabildiklerinde, besleniyorlardı. Şunu da belirtmekte fayda var, kahvaltının zararlı olduğunu, kalp krizi ve diyabet riskini arttırdığını gösteren çalışmaların çoğu Amerika'da yapılıyor, Amerikan toplumunun mısır gevreği ve bol karbonhidrat üzerine kurulu kahvaltı alışkanlıkları buna sebep açan temel faktör. Aynı çalışmalar Türk tipi kahvaltı için yapılsa böylesine bir fark çıkacağını düşünmüyorum.
Aslında işin özü kahvaltı yapıp yapmamaktan çok insülin deşarjıyla ilgili. Gün içinde ne kadar fazla ve ne kadar yoğun insülin deşarjı olursa insülin direnci o kadar artar, diyabete zemin oluşturur. Bu da ilerleyen yaşlarda kalp krizi, inme gibi hastalıkların riskini arttırır. Kahvaltıyı atladığınızda veya aralıklı oruç yaptığınızda insülin deşarjını azaltmış oluyorsunuz. Tabi gün içinde az az sık sık yiyerek de insülin deşarjını dengeli bir seviyede tutmak mümkün ama bunu uygulaması daha zor geliyor bana. Bir şey yemeye başlayınca daha da yiyesi geliyor insanın ama hiçbir şey yemezsem bir süre sonra açlığı unutuyorum. Ve tabi ki yediğiniz gıdaların içeriği de önemli, bol karbonhidratlı glisemik indeksi yüksek gıdalar insülinde ani dalgalanmalar yarattığı gibi çok kısa bir süre sonra acıkmanıza ve daha çok yemenize sebep olur.
Kahve konusuna gelecek olursak, boş mideye kahve içmenin reflüyü arttırdığı ve gastrite zemin hazırladığı biliniyor. Açıkçası buna rağmen sabah boş mideye kahve içmeyi ben de çok seviyorum. Hem tadını daha iyi alabiliyorsunuz hem de kafein etkisini daha iyi gösteriyor gibime geliyor. Yukarıda yazdıklarımdan ötürü kahvaltı etmemeyi daha sağlıklı bulsam da sırf kahve mideme zarar vermesin diye bazen hafif bir şeyler atıştırıp üstüne kahve içiyorum. Hem kahve-altı adının hakkı verilmiş oluyor