2-3 ay önce galiba okuduğum bir makaleydi, nerede gördüğümü tam hatırlamıyorum ama şu şekilde bir ifade vardı:
Kahvaltı yapmanın zararlı olduğu kesinlikle söylenemez, hatta yapılan araştırmalara göre kahvaltı yapmayan birçok insanın tam olarak hatırlamadığım bazı hastalıklara yakalanma risklerinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiş fakat bunun sebebinin kahvaltı yapmamaktan ziyade, kahvaltı yapan insanların genelde daha düzenli bir hayatı, kahvaltı yapmayan insanların genelde görece daha düzensiz bir hayata sahip olması ile ilgili olduğu söyleniyordu. Yani denilen şu:
Kahvaltı yapan insan genelde vaktinde uyur, erken uyanır ve düzgün bir şekilde kahvaltısını yapar; işine, gücüne gider. Bunları yapabilen insanların birçoğu alkol, uyuşturucu, sigara vs. alışkanlıklara sahip değildir çünkü gece içilen aşırı alkol muhtemelen sabah geç uyanmanıza sebep olacak, tiryakilerin birçoğu uyanır uyanmaz sigara içerler ki bu da iştahı kapatır. (yani burada iştahın kapalı olmasının sebebi sigara. doğal bir neden yok.)
fakat
Kahvaltı yapmayan insanların birçoğu ise genelde düzensiz bir uyku biçimine sahiptir. Geç uyurlar, geç uyanırlar ki bu düzensiz hayata sebep olan maddeler genel olarak: alkol, sigara vb maddelerin kullanımıymış. Aslında kahvaltı yapmamak burada dolaylı olarak çıkan bir sonuç. Arkasında yatan sebep; bu insanların düzensiz ve sağlıksız yaşamaları. Peki buradan benim çıkardığım sonuç neydi? Kahvaltı yapmayıp, düzenli ve sağlıklı bir şekilde yaşandıktan sonra aslında ortaya herhangi bir sağlık probleminin çıkma ihtimali daha düşük. En başta da belirttiğim gibi bizden yüzlerce yıl önce yaşamış atalarımızın yaşam biçimi de bu. Alkol, sigara vs. vücuda zarar verecek maddeler yok. Sabah kahvaltı yok, hava kararınca uyurlar, aydınlanınca uyanırlar. Binlerce yıl bu iş böyle devam etmiş. Vücudumuzun da evrimi buna göre şekillenmiş.
Aklıma gelince bunları da yazmak istedim.
Tekrar yazayım, buradaki hiçbir yoruma göre beslenme düzeninizde değişiklikler yapmayınız. Doktorunuza danışın, mümkünse beslenme düzeninizi değiştirdikten sonra 3 veya 6 ayda bir kan testi yaptırın.