• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Preon Coffee Roastery

Ben galiba artık ikinci bir hesap açıp nickini de şahsım yapacağım. Markayla sıfır alaka yazacağım altına :) Şaka bir yana satıcı kısmıyla işin içinde olduğum için sanırım herhalde iki senedir falan mümkün olduğunca uygun bir dille yukarıda da bahsedilen sorunu bile getiriyorum. Hatta daha önce yazarken benzer problemin pek çok sektörde yaşandığını da belirtmiştim. Bu durum sadece kahveye özel bir durum değil ama üretici tüketici arasındaki bu "indirim" adlı pazarlama stratejisi gerçekten çok can sıkıcı. Sorunu iki senedir dile getiren biri olarak kendimi tutamayıp düşündüklerimi bir kez daha yazacağım. Lütfen kimse kusura bakmasın ama bence artık gerçekten komik bir hal almaya başladı. 10 liraya satılacak bir ürüne 15-20 lira etiket koyup sonra bütün sene o veya bu şekilde süper kasım, yakışıklı ağustos, İstanbul'un kurtuluşu, Madagaskar'ın kuruluşu gibi sebeplerle indirim vermek bence her şeyden önce etik değil. İkincisi hangi sektör olursa olsun tüketiciye karşı ayıp. Üçüncüsü ve burada da dile getirilen bir diğer sonucu ise bu sorun yaygınlaştıkça sadece indirim veren firmayı değil tüm sektörü kötü etkiliyor.

Ağustos ayında sevgili forumcuların seçimiyle toplu alıma layık görülmüştük. İndirimi sadece 250 gram seçeneğinde sunabildik ve sebebini de açıklamıştım. 1000 gram seçeneğimiz kurulduğumuzdan bugüne 750 gram üzerinden fiyatlandırılıyor, bu fiyat üzerinden indirim vermem mümkün değil çünkü indirim verecek kadar bir kar marjı (brüt) yok fiyat etiketinde demiştim. Aslında mesela kilo fiyatını 1000 gram üzerinden hesaplayıp bütün sene boyunca o veya bu sebeple "KİLOLUK ALIMLARDA %25 İNDİRİM" diyebilirdik. Ülke şartları, kurlar, enflasyon, faiz/finansman yükü, gümrük navlun vb sorunlar zaten her sektördeki üreticileri yeterince zorluyor. Bu indirim odaklı pazarlama stratejisi çözüm değil aksine her sektör için ekstra bir yük bence çünkü tüketicilerin büyük bölümü bu indirimlerin gerçek olduğunu düşünüyor. Haliyle de x firma şu kadar indirim verdi y ne kadar verecek, z vermezse almam gibi yaklaşıyor konuya. Bize bile mevcut fiyatlarımıza rağmen daha indirim daha indirim diye ne kadar talep geldiğini duysanız inanamazsınız. Ancak maalesef bu sorun daha önce söylediğim üzere sadece kahve üreticileri ya da indirim odaklı tüketicilerle sınırlı da değil.

Bu iş artık öylesine yaygın bir soruna dönüştü ki hemen hemen herkes bunu doğal görüp ona göre strateji geliştirmeye çalışıyor. Türkiye'nin en tanınmış sosyal medya ajanslarından iki hatta üç tanesiyle çalıştık veya deneme yaptık. Hepsi reklam stratejisi olarak "fiyatlarınızı önce arttırın sonra onun üzerinden her ay çeşitli indirim kampanyaları düzenleyelim" dedi. Anlı şanlı koskoca ajansların pazarlama stratejisi bu oldu. Yine anlı şanlı pazaryerlerinin önerileri de hep aynı oluyor. Şu indirimimiz var katılır mısınız diye kim arasa "fiyatları biraz yükseltelim, üzerinden indirim verelim" diyor. Böyle bir ortamda hep söylediğim üzere bu işin nihai çözümü tüketicilerde. Gördüğünüz üzere sorun kahve sektörüyle sınırlı değil. Çok daha derin, çok daha temel bir sorun. Daha önce de aynı örneği yazmıştım. Bizim eski evin orada çok da tanınmış bir markanın bayisi dört beş sene boyunca "KAPATIYORUZ! MUAZZAM İNDİRİMLERİ KAÇIRMAYIN!" yazmıştı bütün vitrinlere. Ben beş sene sonra taşındım, o hala kapatmadı :) Sonuçta online olarak tüm Türkiye'ye hizmet veren bir yer de değil. Aynı mahalledeki birkaç bin nüfusa hizmet veriyor ve senelerce aynı hikayeyle insanları uyutabiliyor. "İndirim" hikayesi maalesef bu kadar kanıksanmış durumda. Hep söyledim yine söyleyeyim, bir satıcı bir ürüne indirim verdiğinde benim ilk düşündüğüm şu olur. Bu adam normalde bu ürüne ne kadar kar koyuyor ki böyle bir indirim verip hala para kazanabiliyor?

tüketicilerin büyük bölümü bu indirimlerin gerçek olduğunu düşünüyor.
Çok sert. :)

Şaka bir yana, klavyenize sağlık. Ben bu toplu alımın şu halini kendimce eleştirirken ve seçilen firmadan indirim değil aynı fiyata seçki talep edelim derken, "napalım, ucuza kahve içmeyelim mi?" diyen arkadaşlar anlamadı ki, firmaları kendi hallerine bıraksak, indirim değil de tadım odaklı yaklaşsak zaten daha ucuza kahve içecektik. Eyvallah dedim katılmadım ben de, bir-iki tanesine belki katılmış olabilirim çekirdeği merak edip. Fiyatı gerçek olanlar yok değildir, sizin kadar acımasız değilim, mesela Kahve Fabrikası'nın fiyatlarına inanıyorum ama geri kalanın çoğu inandırıcı değil benim için.

Ben galiba artık ikinci bir hesap açıp nickini de şahsım yapacağım. Markayla sıfır alaka yazacağım altına :) Şaka bir yana satıcı kısmıyla işin içinde olduğum için sanırım herhalde iki senedir falan mümkün olduğunca uygun bir dille yukarıda da bahsedilen sorunu bile getiriyorum. Hatta daha önce yazarken benzer problemin pek çok sektörde yaşandığını da belirtmiştim. Bu durum sadece kahveye özel bir durum değil ama üretici tüketici arasındaki bu "indirim" adlı pazarlama stratejisi gerçekten çok can sıkıcı. Sorunu iki senedir dile getiren biri olarak kendimi tutamayıp düşündüklerimi bir kez daha yazacağım. Lütfen kimse kusura bakmasın ama bence artık gerçekten komik bir hal almaya başladı. 10 liraya satılacak bir ürüne 15-20 lira etiket koyup sonra bütün sene o veya bu şekilde süper kasım, yakışıklı ağustos, İstanbul'un kurtuluşu, Madagaskar'ın kuruluşu gibi sebeplerle indirim vermek bence her şeyden önce etik değil. İkincisi hangi sektör olursa olsun tüketiciye karşı ayıp. Üçüncüsü ve burada da dile getirilen bir diğer sonucu ise bu sorun yaygınlaştıkça sadece indirim veren firmayı değil tüm sektörü kötü etkiliyor.

Ağustos ayında sevgili forumcuların seçimiyle toplu alıma layık görülmüştük. İndirimi sadece 250 gram seçeneğinde sunabildik ve sebebini de açıklamıştım. 1000 gram seçeneğimiz kurulduğumuzdan bugüne 750 gram üzerinden fiyatlandırılıyor, bu fiyat üzerinden indirim vermem mümkün değil çünkü indirim verecek kadar bir kar marjı (brüt) yok fiyat etiketinde demiştim. Aslında mesela kilo fiyatını 1000 gram üzerinden hesaplayıp bütün sene boyunca o veya bu sebeple "KİLOLUK ALIMLARDA %25 İNDİRİM" diyebilirdik. Ülke şartları, kurlar, enflasyon, faiz/finansman yükü, gümrük navlun vb sorunlar zaten her sektördeki üreticileri yeterince zorluyor. Bu indirim odaklı pazarlama stratejisi çözüm değil aksine her sektör için ekstra bir yük bence çünkü tüketicilerin büyük bölümü bu indirimlerin gerçek olduğunu düşünüyor. Haliyle de x firma şu kadar indirim verdi y ne kadar verecek, z vermezse almam gibi yaklaşıyor konuya. Bize bile mevcut fiyatlarımıza rağmen daha indirim daha indirim diye ne kadar talep geldiğini duysanız inanamazsınız. Ancak maalesef bu sorun daha önce söylediğim üzere sadece kahve üreticileri ya da indirim odaklı tüketicilerle sınırlı da değil.

Bu iş artık öylesine yaygın bir soruna dönüştü ki hemen hemen herkes bunu doğal görüp ona göre strateji geliştirmeye çalışıyor. Türkiye'nin en tanınmış sosyal medya ajanslarından iki hatta üç tanesiyle çalıştık veya deneme yaptık. Hepsi reklam stratejisi olarak "fiyatlarınızı önce arttırın sonra onun üzerinden her ay çeşitli indirim kampanyaları düzenleyelim" dedi. Anlı şanlı koskoca ajansların pazarlama stratejisi bu oldu. Yine anlı şanlı pazaryerlerinin önerileri de hep aynı oluyor. Şu indirimimiz var katılır mısınız diye kim arasa "fiyatları biraz yükseltelim, üzerinden indirim verelim" diyor. Böyle bir ortamda hep söylediğim üzere bu işin nihai çözümü tüketicilerde. Gördüğünüz üzere sorun kahve sektörüyle sınırlı değil. Çok daha derin, çok daha temel bir sorun. Daha önce de aynı örneği yazmıştım. Bizim eski evin orada çok da tanınmış bir markanın bayisi dört beş sene boyunca "KAPATIYORUZ! MUAZZAM İNDİRİMLERİ KAÇIRMAYIN!" yazmıştı bütün vitrinlere. Ben beş sene sonra taşındım, o hala kapatmadı :) Sonuçta online olarak tüm Türkiye'ye hizmet veren bir yer de değil. Aynı mahalledeki birkaç bin nüfusa hizmet veriyor ve senelerce aynı hikayeyle insanları uyutabiliyor. "İndirim" hikayesi maalesef bu kadar kanıksanmış durumda. Hep söyledim yine söyleyeyim, bir satıcı bir ürüne indirim verdiğinde benim ilk düşündüğüm şu olur. Bu adam normalde bu ürüne ne kadar kar koyuyor ki böyle bir indirim verip hala para kazanabiliyor?
Benim birkaç kahvede kontrol edip gözlemlediğim şu oldu. X firması ürünü 200 liraya satarken Sezy 175'e sattı (örneğin). O X firması %25 indirim yaptı fiyatı 150'ye çekti. Sezy indirim yapmam dedi 175'te bıraktı. Öyleyse ben bekler o X firmasından zamanı gelince alırım.

Somut örnek vereyim. Etiyopya Boreta. 174 lira fiyat biçmiştiniz. Toplu alımda %25 indirim yapmıştınız. 4x250 alınca 522 lira kadar yapıyordu. Kiloluk seçeneğiniz de 522 liraydı. Somut örnek veriyorum ya, hiç X firması da yazmayayım. Bu kahve Meet Lab'da kiloluğu indirimsiz şekilde 412'ye, CoffeeNutz'da ise indirimli şekilde 420'ye satıldı. Sizin zaten uygun dediğiniz ve üstüne indirim yapmadığınız kiloluk fiyat ise 522.

Ben gittim Meet Lab'dan aldım mesela. İndirimsiz fiyattı ama kurtuldum aptal ve ikide bir kandırılan müşteri statüsünden sanırım. Ama CoffeeNutz'dan %30 indirimle 420 liraya alanlar maalesef etiketi yediler.

Son düzenleme:
Çok sert. :)

Şaka bir yana, klavyenize sağlık. Ben bu toplu alımın şu halini kendimce eleştirirken ve seçilen firmadan indirim değil aynı fiyata seçki talep edelim derken, "napalım, ucuza kahve içmeyelim mi?" diyen arkadaşlar anlamadı ki, firmaları kendi hallerine bıraksak, indirim değil de tadım odaklı yaklaşsak zaten daha ucuza kahve içecektik. Eyvallah dedim katılmadım ben de, bir-iki tanesine belki katılmış olabilirim çekirdeği merak edip. Fiyatı gerçek olanlar yok değildir, sizin kadar acımasız değilim, mesela Kahve Fabrikası'nın fiyatlarına inanıyorum ama geri kalanın çoğu inandırıcı değil benim için.
Tabii ki fiyatı gerçek olanlar da vardır. Ben zaten herkes böyle anlamında yazmadım. O kadar da acımasız değilim. Aslında sağlama yapmak kolay. 365 günün kaçında o veya bu şekilde indirim var diye bakmak yeterli :) Bu arada x kahvenin fiyatının ne olduğundan bağımsız bir konu benim anlatmaya çalıştığım. X marka kendi maliyeti, kar marjı vs ile aynı kahveyi başkalarından pahalı satabilir ve bu çok doğaldır. Kimse karışamaz. O etiketi koyup benim kahvem atıyorum 200 lira dedikten sonra sürekli kampanya vs ile aslında 150 liraya satıyorsa burada bir sorun var.

Hadi bunu bir kenara bırakalım. Rastladığım başka iki örnek vereyim. Bir kahvecide siteyi gezerken üç beş sayfa dolaşırsan pop-up çıkıyor “Tebrijkler %10 indirim kazandınız” diyor :) Artık ne kadar güzel gezmişsek :) Bir başkasında bir şeyler seçtin diyelim, sepete attın ama ödeme ekranından çıktın. Sonra öderim dedim bir şey dedin. Birkaç saat sonra peşinden mail geliyor. “Sepette kalan ürünlerine %20 indirim kazandın, bu şansı kaçırma” diyor :) Ne şans ama :) Doğrudan alsaydım “saf” gibi %20 fazla ödeyecekmişim. İyi ki işim çıkmış alamamışım :)

Örnekleri çoğaltmak mümkün ama maalesef bu kadar ucuz numaralar prim yaparken bazı şeyleri ne kadar konuşsak boş.

İsim vermeyeceğim x firması fiyatları önceden makul düzeyde olduğu için ve işini iyi yağıp yenilikçi olduğu için kahvesini alıyordum indirimsiz.Sonra 200 gr pakete 250 gr fazla fiyat paha biçimce indirimde olsa almıyorum.Onlardan sağolsun ayda 1 kere indirim yapmıyorlar.Bence indirim tüketici tarafı derken insanlık konuşmamız gerek.Burada kaçtane kavurucu var kahvede sorun var deyince kaçınız olabilir diyorsunuz.Biri çıkıyor diyor ki ben test ettim sorun yok o kavurmada teknoloji şirketleri veya diğerleri yaparken test etmiyor mu onlarda ediyor ama son kullanıcıya gelince bazı ürünler bozuk olabiliyor.Bunu genellemek istemiyorum ama bir kaç istisna firma hariç iletişim çözüm sıfır.İvicaya kahvede bir sıkıntımı var acaba desek sonucun nasıl olacağını sanırsam hepimiz biliyoruz.2.Bu ara birde şey moda e forum çok eleştiriyor herşeyi eleştirecez tabi ki bazı şeyler düzelecek daha iyi olacak dünyanın her yerinde sistem böyledir şikayet veya talep olmazsa o firma hep aynı ürünü satmaya çalışır.3.Fiyatlar anlıyoruz ekonomi kötü tüketice de alırken on kere düşünüyor Üreticede satarken on kere düşünüyor lakin öyle fiyatlar yazıyorlarki sanırsın en iyi onlar kavuruyor sipariş yetişmiyor işte yurt içinede ayıp olmasın diye fiyat yazıyoruz gibi fiyatlar.Ben hala anlayamıyorum Euro 19 tl iken gümrük vergisi vs varken nasıl yurtdışından daha ucuza kahve alabiliyorum burada satılandan daha iyisini kimse yanlış anlamasın ama indirimden önce değiştirmemiz gereken çok şey var.Bu konu altına yazdığım için Sayın Beytullah bey den de özür diliyorum.Ama bu konunun tartışılması lazımdı.

Benim birkaç kahvede kontrol edip gözlemlediğim şu oldu. X firması ürünü 200 liraya satarken Sezy 175'e sattı (örneğin). O X firması %25 indirim yaptı fiyatı 150'ye çekti. Sezy indirim yapmam dedi 175'te bıraktı. Öyleyse ben bekler o X firmasından zamanı gelince alırım.

Somut örnek vereyim. Etiyopya Boreta. 174 lira fiyat biçmiştiniz. Toplu alımda %25 indirim yapmıştınız. 4x250 alınca 522 lira kadar yapıyordu. Kiloluk seçeneğiniz de 542 liraydı. Somut örnek veriyorum ya, hiç X firması da yazmayayım. Bu kahve Meet Lab'da kiloluğu indirimsiz şekilde 412'ye, CoffeeNutz'da ise indirimli şekilde 420'ye satıldı. Sizin zaten uygun dediğiniz ve üstüne indirim yapmadığınız kiloluk fiyat ise 542.

Ben gittim Meet Lab'dan aldım mesela. İndirimsiz fiyattı ama kurtuldum aptal ve ikide bir kandırılan müşteri statüsünden sanırım. Ama CoffeeNutz'dan %30 indirimle 420 liraya alanlar maalesef etiketi yediler.
Aslında çok güzel bir örnek. Tam da benim vurgulamak istediğim konuyu anlatıyor. Ben oturup maliyetlerimi çıkartmışım ve bir fiyat koymuşum. Koyabildiğim fiyat bu demişim. Diğer firmaların fiyatlarını inan ki bilmiyorum. O yüzden ucuzmuş pahalıymış diyemiyorum. Kendim bir marka sahibi olarak da bak şu kahve şunda aslında şu paraydı bunda aslında bu paraydı gibi bir karşı söylemde bulunamam. Ancak bu durumla benim söylediğim şey çelişmiyor. Ben gidip “aaa bunda bu para o zaman ben de 400 lira yaptım” deseydim bu benim eleştirdiğim durum olurdu.

Anlaşılması için bir kez daha açık açık yazayım. Bence doğru ve etik olan bir ürüne fiyat koyarken satabileceğin fiyatı koymak ve o fiyattan satmaktır. Üç gün sonra ben o fiyatı koydum ama al şu kadar indirim al bu kadar indirim demek benim ticaret anlayışıma sığmıyor. Eğer o fiyattan satabiliyorsam ben baştan o fiyatı koyarım. Anlatmaya çalıştığım şey bu kadar basit aslında. Bir de ben ona aptal buna bilmem ne demişim gibi bir intiba yaratmak hoş değil ama senin canın sağ olsun.

Preon için üzüldüm kendisini çok hızlı kabul ettirmişti ve hemen hemen herkesi memnun eden kavrumları vardı, sunduğu güzel kahveler için teşekkürler⭐

Firmalar için destek alımı konusu ilgimi çekti o yüzden yazmak istedim. Ben şahsen Preon ( veya x kavurucu) benim için dünyanın en iyi kavrumunu da yapsa üst üste en fazla iki kez kahvesini alırım çünkü kahveyi ve bu uğraşı benim için keyifli yapan şey zaten farklı firmalar farklı tatlar keşfetme isteği. Mesela Etiyopya Nansebo'yu Preon kavrumuyla beğenmiştim ancak tekrar almadım çünkü neredeyse her kavurucuda bu çekirdek vardı ve farklı bir kavurucudan denemeyi tercih ettim. Bence bu noktada ayakta kalmak için işletmelerin yapması gereken nitelikli tarafa hitap etmese de seçkilerinde sürekli bulundurabilecekleri bir-iki kahve (petra-acme gibi) ve tam otomatik espresso makinesi ve filte demlemesi yapan kullanıcılara uygun iki blend bulundurmak. ( sapiens'in blendleri coffeerem'in ceramony serileri montag luna vs) Nitelikli taraf için abonelik sistemleri denenebilir belki ama nitelikli tüketiciye bir avantaj sunmaksızın sadakatini beklemek biraz hayalcilik olabilir hele de bu kitle bizler gibi günden güne fakirleştiriliyorsa :confused:

Madem fiyat konuşuluyor o zaman bu kadar yorum yaparken lütfen tüketiciden yeşil çekirdek fiyatlarını saklamaya çalışmayın. Madem bu kadar hassasiyetiniz var o zaman şeffaf olup tüm masraflarınızı yazın ama ben yeşil fiyatlarının ne kadar gizlenmeye çalışıldığını bariz biliyorum. Bunda sorun yok evet belki birileri kahve kavurmanın bir zanaat ve sadece kavurucular tarafından yapılmasını düşünüyor olabilir ama burada gelip doğru şu dur, şu fiyatları aklım almıyor gibi şeyler yazmadan önce sizin sunduğunuz şeffaflığa bir bakalım. Sitenizde çekirdeklerle alakalı sadece çok genel bilgiler var. Bir de bakalım Onyx gibi firmalara bakalım birşey gizliyorlar mı? 394EE21B-465B-42CE-9AEE-1BF7FE4E51F1.jpeg

Kendi kâr marjlarına kadar yazmışlar. Bunu Türkiyede yapan var mı peki? Bir firma görmüştüm sanırım ismini hatırlayamadım. Peki Bu örneği verilen Etiyopya Boreta mesela ne kadar bir bakalım? 1 KG yeşil ücreti : 14.7$ = Şuanki kurla = 280₺ .. Olur mu öyle şey kardeşim 1 Kg kavurunca sanki 1 Kg çıktı alıyoruz evet diyelim %20 kaybınız var yine maliyetiniz enerji masrafları dışında maksimum 330₺. Sizin fiyatlarlandırmanız 522₺ olmuş. Bence gayet güzel kâr etmişsiniz bu fiyatlara. Diğerleri nasıl bu kadar indirim yapabiliyor naraları atmadan önce bence herkes kendine baksın. Bu işi yapmak isteyen arkadaşlarıda anlıyorum ama sadece Türkiyede değil tüm dünyada bu işin rekabeti çok yüksek. Türkiyede kavurucuların kaç tanesi sektörün içinde uzun yıllardır köklü bir şekilde var ?. Eğer yoksa Pandemiyle başlayan ve bizde etkileri kat be kat yüksek bu ekonomik krizde bir girişimde bulunuyorsa olası sonuçlar olabilir. Bunda ne tüketiciyi ne üreticiyi suçlamamak gerek. Kısacası herşey aslında bariz ortada kimse tüketiciden gereğinden fazlasını beklemesin. Neyse konuşalacak çok şey var, isteyen istediği yere çekebilir yazdıklarımı ama alan razı veren razı durumundayken böyle bir de üstüne bir algı yapılmaya çalışıyor gibi hissettim. Belki bu benim sui-zannımdır ama kabul edemicem. Çoğu firma yıllardır piyasada, kendilerine İkawada alabiliyorlar, yeni bir roaster ve çalışanda. Demekki çoğunun değirmeni rahat rahat dönüyor. Sektöre son 2-3 sene içinde giren arkadaşlarda bu oyunda başarılar, artık kafemi açarlaaar, reklam mı yaparlar bilemem ama durum böyle…

Siyaset için demiyorum ama Kapitalizm denilen sistemin oyuncağı olduk. İhtiyacımız olmayan ürünleri indirimde alarak kar ettiğimizi sanıyoruz, bir günde 2 bardak kahve içeceksek daha çok tüketmek zorunda kalıyoruz bozulmasın diye.

Bir de indirimde olan ürünlerin neredeyse tamamı (Fiyat takibi yaptığım ürünlerden çıkarımımdır) sahte indirim oluyor. Mesela bir pazaryerinde aynı ürün hem %25 indirimle satılıyor hemde indirimsiz, ama fiyatlar nerdeyse aynı. Hangisinden almak istersen seç al.

Konuşulacak çok şey var ama çözümsüz maalesef.

Müşteri memnuniyetiniz, kahveye ve sektöre verdiğiniz değer, çabanız inanılmaz güzeldi. Keşke şartlar bunu getirmeseydi. Umarım bir gün, daha iyi şartlarda tekrar geri dönersiniz kavurma işine. Yolunuz açık olur umarım 🙏

Üzdün be kral. Gönül isterdi senin elinden daha fazla kahve içelim, Preon'u hep beraber büyütelim, geliştirelim ama olmadı. Senin canın sağolsun, ne diyelim. Şahsen ben teşekkür ederim bizimle bugüne kadar emeğini paylaştığın için.

İş ahlakı ve ustalığı konusunda en sevdiğim kavuruculardan biriydi, çok üzüldüm hakkında hayırlısı olsun dostum.

Çok fazla sevenin ve lezzetini arayanın var fakat bu ülkenin şartları zor değil gerçekten adeta imkansızı başarmaya çalışıyoruz.

Her şey gönlünce olsun, hayırlısı olsun.

Ne söylesek ne kadar övsek az kalır. Umarım daha güzel günlerde tekrar karşılaşırız, yolun açık olsun...

Nitelikli kahvede ilk göz ağrım. Geriye dönüp bu günlere bakınca elinin lezzetine şahitlik edecek sürüyle kahvesever olduğunu biliyorsun. Aklımıza sağlık vs bir sürü kötü ihtimal de gelmişti. Varsın ekonomik koşullardan olsun Preon'un zirvede bırakışı. Hayatının geri kalanı sevdiklerinle gönlünce olsun Beytullah Kardeş!

Kavrumu ve insan ilişkileri kötü bir çok firmanın ayakta kalıp da böyle çok başarılı bir kavurucunun kapanması beni üzdü açıkçası. Herşeyin hayırlısı olsun, inşallah daha güçlü şekilde dönebilirsiniz aramıza.

Pandemiden hemen önce memuriyeti bırakıp yarı zamanlı yaptığım zeytin-incir-zeytinyağı işine tam zamanlı girişmek üzereydim. Neyse ki erken karar vermeyip bu fikrimi gerçekleştirmeden pandemiyi ve sebep olduğu toz duman ekonomiyi görmüş oldum. Bir de üstüne bizim ülkenin kendine has ekonomik zorulukları eklenince nasıl bir tehlikeden dönmüş olduğumu farkettim. Çalışma usulünden kaynaklı olarak bırakın tam zamanlıya geçmeyi, artık bu şartlarda yarı zamanlı bile yapamaz oldum. Kısmen temel gıda sayılabilecek ürünlerde bu zorluğu yaşadım, kahve sektörünü düşünemiyorum bile. Allah bu sektördeki işini layığıyla yapan herkesin yardımcısı olsun.

Daha önce başka işlerde de kazandım, battım, çıktım. Özel sektördeki zorlukları yakinen yaşadım; bu sebeple her kapanan bir işi görünce yüreğim ayrı bir burkulur. Beytullah kardeşim seni çok iyi anlıyorum, fakat bunun bir son olmadığını, sektörde farklı şekillerde yine adını duyacağımızdan eminim. Yolun açık olsun.

Benim çok sevdiğim etrafımdaki insanlara da tavsiye ettiğim bir kavurucuydu. Sipariş verecekken sitenin çalışmadığını gördüm, sonra Beytullah Bey'i Googledan aratıp Twitterda aktif olduğunu görünce sağlık sorunu olmadığına sevinmiştim. Preonun kapanması gerçekten üzücü, ama sürdüğü kadarıyla çok iyi bir kavurucuydu benim için, özellikle de espresso çekirdekleri, fiyat performans ve iletişim anlamında. Umarım her şey güzel ve yolunda devam eder @Beytbaba için.

Aynı yollardan geçen birisi olarak tek tabanca olmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum, üzüldüm umarım başka bir zaman tekrar deneyecek gücü kendinde bulursun.

Bir yıldız kaydı. Ama gönlümüzde yeri her zaman olacak. Tekrar sektöre girmeye karar verirsen biz her zaman destekçiniz. Allah gönlüne göre versin @Beytbaba

Preon kargosu geldiğinde evi saran o harika kahve kokusu, koku hafızamda hep kalacak. @Beytbaba, kavurucu olarak degilse de, paylaşımlara devam eden bir kahvesever olarak aramizda olmaya devam etmeni, iş hayatında da emeklerinin karşılığını alabilmeni dilerim🙏

Üzdü ama şaşırtmadı malesef.

Normalde zor olan şeyler, bu ülkede resmen mucize gerçekleştirmek gibi.

Yolun açık olsun.
Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Hakkınızı helal edin. Sizler ve diğer tüm kahvelerimi tadanlar sayesinde en azından yaptığım işte iyi olduğumu hep hissettim. Benden yana varsa hak zaten helal olsun.

Konuda başlayan herkesin iyi niyetinden kaynaklanan ufak tartışma için şunları yazmak isterim. Öncelikle indirimden alışveriş yapmak herkesin hakkı ve bunu firma verdikten sonra kimsenin kendisini kötü hissetmesine gerek yok. Böyle hissedenlerin kendi kalbinin güzelliği sadece. Ben de başka durumlarda müşteri olarak yaşadığım oldu evet anlayabiliyorum.

"Bazı firmalar aslında yüksek fiyat veriyor sonra kampanyayla indiriyor" evet çok gerçek
"Bazı firmalar hak ettiğinin çok üstünde satıyor" evet çok gerçek
"3 liraya çekirdek alıp 10 liraya satıyorsunuz iki kat kâr ediyorsunuz" hahahahaha hoş geldiniz işletmeye giriş 101 muhasebe 131 mikro iktisat 103

Ama konu bu değil bunlar sonuç.

Öncelikle şunu yazayım unutmadan sonra konunun temeline inelim. tüketim çağında yaşıyoruz binlerce kalem farklı ürün veya hizmet satın alıyoruz. bazıları hayati öneme sahip olmasına rağmen hiç bir ürün kahve kadar şeffaflığı sorgulanmıyor. Bunun sonucunda hiç bir ürünün de ham maliyeti bilinmiyor kahve kadar. Bugün en azından benim gibi iç pazardan kahve tedarik eden birisinin kahve maliyetini bilmeyen yok. Çünkü tedarikçiler fiyatlarını zaten son kullanıcıyla paylaşıyor. Müşteri görmeleri yeter sizi. Kavurma firmalarıyla evde kavuranlar arasında aslında çooook büyük alım farkları da olmadığından fiyatlar da oynamıyor. yani biz bir kahveden konteynır koymuyoruz bir iki çuval alıyoruz. ev kullanıcısı da birleşip alıyor zaten. Şuna gelmeye çalışıyorum ben oldum olası müşterilerin firmaların fiyatlarına dolandırıcılık muamelesi yapmasına güldüm. ama en çok da o bahsedilen firmaların satış açısından hiç sıkıntı yaşamamasına güldüm. Yani bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

Gelelim asıl söylemek istediğime. Firmalar ve müşteriler neden mutsuz?

- Türkiye cumhuriyetinin ekonomi politikaları kötü ve bunun sonucunda ekonomik kriz yaşanıyor. döviz ve enflasyon.

- Global piyasa kovid sonrası tedarik zincirinden tutun işçi maliyetine kadar onlarca kalemde kriz içerisine girdi ve çıkamadı bunun sonucunda yerel yönetimin yanlış politikaları olmasa dahi ekonomik kriz olacaktı. Ama ülkemiz ekstra 1 yaşayacağı krizi 10 yaşıyor.

- Pazar çok küçük. Ve aktif alım yapan bütçe ayıran sayısı tüm türkiyede basit bir excelle koyulacak kadar az. Ben diyeyim bin siz diyin on bin.

- Bunun sonucunda bu kadar insana hizmet eden firma sayısı çok fazla. Pazar büyümüyor ama pazarın payları küçülüyor. Normal şartlarda serbest piyasada arz ve talep dengeli şekilde olduğunda optimum noktayı buluruz. Bizim piyasamızda arz artıyor talep azalıyor yukardaki sebeplerden ötürü.

- Daha da mikro yaklaşırsak Pazar ufak olmasına rağmen müthiş dinamik. Tekstil sektörü gibi ürün sürekli yenileme yaşamalı. Lakin ilk maddelerdeki sebeplerden ötürü talep edilen ürünle talep edilen ürünün fiyatı açısından ciddi sıkıntılar var. yani hem çok iyi ürün olmalı ki beğenilmeli ve bu çok niş ürün olsun ama ulaşılabilir olsun. arz edenler açısından doğuş amaçları olan nitelik sahibi olmak özel üretim iyi üretim niş üretimi arz edip don kişotluk mu yapsın yoksa ulaşılabilir olmak adına arz ettiği ürünün kalitesini düşürsün mü.

- her şeye rağmen ürün tutarlılığını yakalasa dahi ufak veya büyük fark etmez hiç bir firma yan maliyetleri hesap edecek durumda değil. Paketleme ve kargo bu seneye kadar ürün maliyetinde belirleyici bir aktör değildi. elektrik su doğalgaz tüp internet telefon ulaşım ve benzeri maliyetler ufak yukarı yuvarlamayla çözülen kalemlerdi. Bu da şuna yol açtı. Firmalar ne kadar kar ettiklerini çoğu zaman ürün bittiğinde anlar oldu. ve zarar yaşayan çok firma oldu olmaya devam ediyor.

İşte bu noktada kampanyalar toplu alımlar ve benzeri diğer şeyler firmalar açısından sorgulanıyor. Çünkü müşteriler kampanya yoksa alış veriş yapmıyor buna başta kahve kulübü sonra diğer oluşumlar kısaca hep birlikte yaptık. hepimiz. Hepsi iyi niyetliydi ama bu iyi niyetin sonucunda ortaya çıkan şey hedeflenen şey olmadı.

Kavurucular açısından: Yani ben çok iyi kavurma yapıyorum insanlarla iletişimim de iyi herkes beni seviyor ben onları seviyorum yeri geliyor özel hayatıma alıyorum onlar beni alıyor kampanya sayesinde zarar bile etsem bunun sayısını da artırmayı başardım oh güzel iyi olan kazanıyorrrrr derken aaaaa noldu ya kimse uğramıyor e ben yeni kahve alcaktım şimdi alcam kaç ayda satcam bunu acaba. yaa yok ya illa bir sadakat kazanmışızdır bekleyelim biraz. günler haftalar aylar geçer. yok ya kampanya yapmadan olmayacak. ulan fiyatlarım da iyi daha ne düşecem yok mecbur almıyorlar. neyse yapalım. Aaaa kampanya yaptım ama kargo fiyatlarından şikayet ediyorlar. yav ben mi alıyom kargo parasını neyse yaaa battı balık yan gider indirdim kargoyu da. en azından iş yaptığım belli olsun sabah dükkan açmanın mantığı olsun.

Müşteriler açısından: evet bu ay şu firma kazanır inşallah iyi kavuruyor kahve seçkisi de iyi herkes memnun. oylama biter evet şükür kazandı. ooo indirimler de iyi bütçem xx lira alabilcem. Ay biter kahveler içilir memnun kalınır siteye girilir fiyatlar eski fiyatlar değil alsam yaa ben bunu şu fiyata almıştım şimdi neden daha pahalıya alayım hem başka firmada da kahve var onu da deneyeyim. zaten artık beni aşıyor bütçemi zorluyor. markete gidiyorum iki üç parça şeye dünyanın parasını veriyorum maaşıma zama daha aylar var o da ne kadar olcak belli değil. kısmam lazım abi. kahve iyi hoş da bir makarna değil. sonuçta herkesi mutlu edemezler çünkü bir makarna değiller. gibi gibi.

Tüm süreç bu arkadaşlar.

edit ekleme: Çözüm yok çözüm ne müşteride ne tedarikçide. olsaydı zaten kapatmamış olurdum. çözüm türkiye cumhuriyeti vatandaşının refah seviyesinde.

Son düzenleme:
Preon artık yok mu? Çok üzüldüm. Aldığım en güzel kokulu ve tadlı kahveleri buradan almıştım. Dünya Kdr çekirdek aldım açık ara preon en üstünü idi.

Çok geçmiş olsun 🙏

Müşteriler açısından: evet bu ay şu firma kazanır inşallah iyi kavuruyor kahve seçkisi de iyi herkes memnun. oylama biter evet şükür kazandı. ooo indirimler de iyi bütçem xx lira alabilcem. Ay biter kahveler içilir memnun kalınır siteye girilir fiyatlar eski fiyatlar değil alsam yaa ben bunu şu fiyata almıştım şimdi neden daha pahalıya alayım hem başka firmada da kahve var onu da deneyeyim. zaten artık beni aşıyor bütçemi zorluyor. markete gidiyorum iki üç parça şeye dünyanın parasını veriyorum maaşıma zama daha aylar var o da ne kadar olcak belli değil. kısmam lazım abi. kahve iyi hoş da bir makarna değil. sonuçta herkesi mutlu edemezler çünkü bir makarna değiller. gibi gibi.
Bu yazdıklarınıza ek olarak benim tercih etmeme sebebim, çok sık fiyat değiştirip çok sık indirim yapıyordunuz ve indirim oranları çok değişken oluyordu.
x ürünü 100 birim diyelim.
a 70
b 80
c 70
d 90
e 70
( örnek olarak farklı zamanlarda girdiğimde buna benzer fiyatlamalar görüyordum.)
siz x ürününün 100 tl olduğunu biliyorsunuz ama biz bilmiyoruz biz sırayla 70,80,70,90,70 görüyoruz. dolayısıyla 70 tl olarak kodluyoruz kafamıza. kahve lazım olunca giriyoruz bi kaç siteye aaa fiyat 90 şimdi almıyım diyip kapatıyoruz. 70 olunca da diğer sitelerde de kahve oluyor.

Umarım sizi tekrar aramızda kavurucu olarak görebiliriz.

ürün,fiyat,tutundurma,dağıtım

bu dörtlüyü net belirlemelisiniz.
ürün✅: kaliteli kavurduğunuza eminim.
fiyat⛔: belirlerken sabite yakın değerler belirlemelisiniz ve sadece belli şartlarda indirim yapmalısınız.
tutundurma✅: burda çeşitli taktikler kullanabilirsiniz. müşterilerle daha fazla ve daha samimi etkileşime girmek gibi... sizin taktiğiniz gayet doğruydu aslında.
dağıtım✅: burda zaten herkes kargo kullanıyor.

Benim 2 yıldır çok net bir görüşüm var:

Bu forum (diğerlerinin de farklı olduğunu düşünmüyorum) Türkiye'de nitelikli kahve sektörünü geriye götürüyor. İnsanları sonuna kadar fiyat tarafına odaklayıp diğer bütün taraflardan uzaklaşmalarına sebep oldunuz. İşini düzgün yapan ve yapmaya çalışan insanların ruh hallerini normal tutacak, işlerini devam ettirmelerini sağlayacak bir para kazanmalarını asla düşünmediniz. İndirim varken kral olan kavurucular indirim yokken bir hiç haline geldi. Sırf ellerindeki stoklardan kurtulmak için, paraya ihtiyaçları olduğu için bir çok şeye evet demek zorunda kaldılar.

@Beytbaba üzüldüm ama hiç şaşırmadım...

Geri