• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Preon Coffee Roastery

Beytbaba

Üye
İsim
Beytullah babacan
Daha fazla  
İsim
Beytullah babacan
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
hatay
Sevgili Kahve Kulübü ailesi merhabalar;

Bu sene Mart ayından beri üzerinde çalıştığımız kavurma atölyemizi artık hazır hale getirdik. Bu ay ise deneme sürecimizi atlattık. Sizlerle buluşmaya hazırız.

Kısaca kendimden bahsetmek istiyorum. Ben Beytullah Babacan. Uzun yıllar hobi olarak ve son 6 senedir profesyonel olarak kahve sektöründeyim. İlk barista olarak Starbucks'da başlayan serüvenim eğitim ve geliştirme departmanında bölge sorumlusu olarak devam etti. Son olarak Kahve Fabrikası'nda Şerif Hocam'ın asistanlığını yaptım, operasyon ve strateji sorumlusu olarak görev aldım. 2015 yılında SCA Barista sertifikalarını, 2020 yılında ise yine Şerif Hocam'dan SCA Roasting sertifikalarını aldım. Kahve kavurmaya da buna meraklı herkesin başladığı yollardan başladım. Patlamış mısır makinasından hatta teflon tavadan sample roaster'a (quest m3s) uzanan amatör bir serüven oldu. Bir kaç sene öncesine kadar düşük miktarlarda yeşil kahve ülkemize gümrüğe takılmadan girebildiği için bir çok ülkeden mükemmel kahveler kavurabildim. Kahve mesleğim haline geldikten sonra yerli ve yabancı ticari makinalar kullanmaya ve deneyimlemeye başladım. Elimden geldiğince hem teorik olarak bilgi sahibi olmaya ve pratikle de tecrübe sahibi olmaya çalıştım.

  • Şuan tamamen özelleştirilmiş şekilde hazırlattığımız bir Golden makinamız var. Temel olarak egzoz, drum ve çekirdek probları ayrı ve kalibre edilmiş, double wall drum, egzoz basıncını, drum hızını, soğutma gücünü hatta soğutma haznesinin dönüş hızını dahi kontrol ve müdahale edebilme, ısının çok daha hassas ayarlanabilir olması için premix ocaklı, Artisan bağlantılı.

  • Sürdürülebilir kalite ve aynı ürün çıktısı için olmazsa olmaz diye düşündüğümüz, çekirdek nem ölçer ve kavrulmuş kahvenin renk tonunu ölçen agtron metreye sahibiz.

  • Bunlar dışında cupping, farklı demleme yöntemleri için reçete çıkarma, el değirmeni ayarları, espresso denemeleri v.s. için deneyim barımız bulunmakta.

  • Kavurma olarak ise sitede üç farklı stil göreceksiniz. Filtre omni ve espresso. En iyi kahve kavurma yöntemi x'dir diye bir kanunumuz yok. Şahsen hepsinin iyi ve kötü sonuçlar verebildiğini tecrübe ettim. Tercihim filtre ve espresso'nun ayrı kavrulması olsa dahi omni severler için o seçeneği her zaman tutacağız. Kavurma aşamasında uygulanan tekniklerin ve çekirdeği tanımanın çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Kahveleri sipariş üzerine sadece ben kavuruyorum.


Yazıyı çok uzatmamak adına sorularınızı zevkle cevaplayacağımı bilmenizi isterim.


Sitede kahveleri açılışa özel fiyatlarla sunuyoruz, Ayrıca ilk üyelikte 10 tl değerinde para puan, her siparişinizde ise %5 para puan birikiyor. Bunlarla birlikte sadece kahve kulübü üyelerine özel merhabamızın karşılığı olarak yöresel ve harman kahvelerimizde ek %10 indirim tanımlıyoruz. Çok daha yüksek indirim oranı arzu ederdik ama fiyatlarımız zaten %20 daha düşük. İndirim için forumdan mailinizi iletmeniz yeterli tanımlamamız için.

Hoşgeldiniz :)
 
Son düzenleme:
Hayırlı olsun bazı eleştireler yapmak istiyorum eğer yanlış alamazsanız. Neden çekirdekler çalışıldığı kadar paket tasarımı çalışılmıyor 2.Neden hep aynı çekirdekler yeni bir dükkan açmışsınız coffee circulur veya kawa gibi yeni çekirdekler neden Türkiye de yok fiyatlar zaten aşağa yukarı aynıyla geliyor. Bence yeni bir dükkan açmışken yeni çekirdekler getirip ve paket tasarımınada önem verilmeli ki akılda kalıcı olsun. İnşallah yanlış anlamazsınız diğer kavurucu arkadaşlara da öneri olur bu. Hayırlı işleriniz olsun.
 
Hayırlı olsun. Umarım sizin gibi kavurmacısının deneyim ve eğitimlerini açık açık bilgilendiren kavurmacılar çoğalır ve başarılı olur.
 
Hayırlı olsun bazı eleştireler yapmak istiyorum eğer yanlış alamazsanız. Neden çekirdekler çalışıldığı kadar paket tasarımı çalışılmıyor 2.Neden hep aynı çekirdekler yeni bir dükkan açmışsınız coffee circulur veya kawa gibi yeni çekirdekler neden Türkiye de yok fiyatlar zaten aşağa yukarı aynıyla geliyor. Bence yeni bir dükkan açmışken yeni çekirdekler getirip ve paket tasarımınada önem verilmeli ki akılda kalıcı olsun. İnşallah yanlış anlamazsınız diğer kavurucu arkadaşlara da öneri olur bu. Hayırlı işleriniz olsun.

Merhaba Tuncay Bey, ilginiz için teşekkür ederim.

Paket tasarımından kastınızı tam olarak anlamadım. Özel baskılı bir ambalajı kast ediyorsanız eğer minimum 500 kg ambalaj bastırmamız gerekiyor ki üretilsin. o da takribi 20-30 bin arası paket yapıyor. Bu miktarı sektörün büyükleri bile bir kaç senede tüketiyor. Aynı kahve paketiyle seneler geçirmek üstüne yüklü miktar sermayeyi baştan pakete bağlamak benim gibi butik kavurma evi için mümkün değil. Bu yüzden ben iyi bir markadan valfli ve zipli sağlam bir base paket seçtim etiketi tasarlatıp farklılaşmayı daha uygulanabilir buldum :)

Kahveler konusunda aslında bu yine tüm sektörün muzdarip olduğu bir konu. Daha önce sektördeki tüm kavurucular bu soruyu aynı şekilde cevapladı. Ben de daha önce çalıştığım firmalardaki kahve ithalat süreci tecrübelerime dayanarak aynı noktada olduğumu belirtebilirim. Kısaca farklı kahveleri ithal etmek en büyük arzumuz ve her fırsatı değerlendirmeye çalışıyoruz. Ama özellikle son iki senedeki covid ortamı ve ekonomik koşullardaki ciddi çıkmazlar ithalatı çok ama çok zorlar oldu. Numune kahve alımı yapamıyoruz, istediğimiz miktarlardaki kahveler için ödenmesi gereken nakliye ücreti kahvenin maliyetiyle yarışır vaziyette üstüne her kahve için manasız şekilde kilolarca kahveyi numune olarak veriyoruz. Ayrıca biz kavrulmamış halinden vergi verirken kavrulduktan sonra satarken %15-20 arası kilo kaybıyla vergilendiriyoruz. Kısaca tüm bunlar maliyetleri çok yukarı çektiği için ve iç piyasada 200 tl bandında kahve satmak çok da sürdürülebilir olmadığı için beklemedeyiz.

Tüm eleştirileriniz için teşekkür ederim. Zevkle okudum.
 
Kavrum sonrasi filtre icin cupping yapiliyor mu?

espresso ve omni kavrumlar hangi makinede denendi?
Her kavrum sonrasi bir shot alinip kontrol ediliyor mu?
Sorduğunuz her soru çok değerli. Aynı noktalara önem verdiğimizi düşünüyorum Erdem Bey.

Öncelikle tüm süreçi ben yönetiyorum. Nem miktarını kontrol edip kavurma öncesi ayıklama yapıyorum, sonra kavurma sonrası ayıklama yapıyorum. Agtron değerini kontrol edip tadımdan önce istediğim kaliteye uygun olup olmadığını kontrol ediyorum.

Daha sonra her kavrulan deniyorum. Ama espressonun bekleme süresi uzun olduğu için ve ben sipariş üzerine kavrum yapıp gönderdiğim için bir miktar kahveyi bekletiyor olmam gerekiyor. Yani kavrumdan hemen sonra alınan espresso shot çok sağlıklı olmuyor.

Bir çok demleme ekipmanı el değirmeni ve filtre bulunduruyorum çünkü benim hedefim ev kullanıcısı. Onların elindeki ekipmana yönelik kalibrasyon yapmayı mantıklı buluyorum. Ben de bir ev kullanıcısı olarak sektöre girdim. Hobim mesleğim oldu. Beklentileri anlayabildiğimi düşünüyorum.

Son olarak iki farklı espresso makinesi kullanıyorum. Yine ev kullanıcısının kullandığı bir standart arçelik k 3185 ikincisi yine ev kullanıcısının kullandığı ama daha profesyonel espresso demleyicileri için preinfusion yapabildiğim pid kontrollü expobar kullanıyorum.

İlginiz için teşekkür ederim.
 
Filtre ve omni benim kafamı karıştırdı açıkçası. "Filtre alırsam çok mu açık olur, omni alırsam çok mu koyu olur diye düşündüm. Hepsini omni veya hepsini filtre almak yerine karışık mı almalıyım? Acaba mesela Damo'da omni iyiyse Huaca'da filtre uygun olabilir mi? Ben bunu nerden bileceğim?"

şeklinde sorularım oldu. Bence olması gereken hangi çekirdeğe omni yakışıyorsa hangi çekirdeğe filtre-espresso şeklinde bir ayrım yakışıyorsa onun kararını kavurucu vermeliydi.
 
Hayırlı olsun. Umarım sizin gibi kavurmacısının deneyim ve eğitimlerini açık açık bilgilendiren kavurmacılar çoğalır ve başarılı olur.

Teşekkür ederim Murat Sami bey. İlginiz için teşekkür ederim.
 
Filtre ve omni benim kafamı karıştırdı açıkçası. "Filtre alırsam çok mu açık olur, omni alırsam çok mu koyu olur diye düşündüm. Hepsini omni veya hepsini filtre almak yerine karışık mı almalıyım? Acaba mesela Damo'da omni iyiyse Huaca'da filtre uygun olabilir mi? Ben bunu nerden bileceğim?"

şeklinde sorularım oldu. Bence olması gereken hangi çekirdeğe omni yakışıyorsa hangi çekirdeğe filtre-espresso şeklinde bir ayrım yakışıyorsa onun kararını kavurucu vermeliydi.

Merhabalar. Temel olarak kavurmaya yaklaşımım anlattığınız yönde. Kahvenin potansiyeli nerede en iyiyse benim için doğru kavurma da orada aslında. Filtre için çok açık olması demek değildir underdevelop bir kavrum. Hatta doğru şekilde kavrulmazsa omni bir kahve de underdevelop kalabilir. Ama ben omni kötüdür yada nordik kötüdür gibi bir yaklaşım benimsemeyi doğru bulmuyorum. Onun yerine herkesin kendi tecrübelerine göre kararı kendileri almasını istiyorum. İster omni ister filtre kavrumu olsun kahvenin potansiyeli yansımıyorsa eğer zaten doğru bir kavrum olmadığı için satışı da yanlış olacaktır.

Kısaca bir örnek vermek isterim. peru kahvesinde seçtiğiniz filtre seçeneğindeki kavurma profiliyle anaerobic damonun filtre seçeneğindeki profil tamamen farklı. birisinde daha yüksek derecelere çıkılıp asiditeyi bir miktar düşürmek daha yoğun bir aroma verirken diğerinde gelişim süresini düşük ısıyla uzatıp ama daha düşük bir derecede çıkarmak çok daha dengeli hale getirebiliyor. Amacım ikisinin de potansiyelini doğru yansıtabilmek.

Geri dönüşünüz için teşekkür ederim.
 
Selamlar @Beytbaba

Öncelikle hayırlı olmasını dilerim,öz geçmişiniz çok güzel ve yazınızdan heycanınızı anlayabiliyorum.

Benimde bir kaç sorum olacak.

-Yakın zamanda natural çekirdekleriniz artacak mı?
-Farklı ekipmanları deneyebilmek adına labaratuar oluşturduğunuz not'unu görüyorum.Hangi marka değirmenleriniz mevcut ve/veya eklenecek.
-Reçeteleriniz yalnızca pour-over ve/veya espresso üzerine mi okacak yoksa aeropress/delterpress/mokapot vb yöntemlerde de reçeleriniz olacak mı?
 
Selamlar @Beytbaba

Öncelikle hayırlı olmasını dilerim,öz geçmişiniz çok güzel ve yazınızdan heycanınızı anlayabiliyorum.

Benimde bir kaç sorum olacak.

-Yakın zamanda natural çekirdekleriniz artacak mı?
-Farklı ekipmanları deneyebilmek adına labaratuar oluşturduğunuz not'unu görüyorum.Hangi marka değirmenleriniz mevcut ve/veya eklenecek.
-Reçeteleriniz yalnızca pour-over ve/veya espresso üzerine mi okacak yoksa aeropress/delterpress/mokapot vb yöntemlerde de reçeleriniz olacak mı?

Çok teşekkür ederim Vural Ufuk Bey,

Oluşan hacme bağlı olarak ilk fırsatta iki naturel çekirdek daha eklemeyi planlıyoruz. Bir tanesi Nikaragua diğeri ise El Salvador. Bir adet Kostarika yarı yıkanmış çekirdek de eklemek istiyoruz.

Şuan elimde el değirmenlerinden comandante ve timemore C2 var. Yine ev kullanıcılarının kullandığı Breville bcg 820 var. Eski ev kullanıcısı olmanın avantajını yaşıyorum diyebilirim. Bunun dışında Kruve ile kalibasyon yapıyorum.

Her biri için ayrı reçete oluşturmak istiyorum. En azından temel parametleri aktarmak istiyorum. Çünkü demleme çeşitleri ve filtre kombinasyonları üstüne demleme kombinasyonlarıyla hatta suyu da unutmamak lazım binlerce değişken var. Bir noktada kişisel tecrübenin daha keyifli olduğuna inanıyorum.

İlginiz için teşekkür ederim.
 
Çok teşekkür ederim Vural Ufuk Bey,

Oluşan hacme bağlı olarak ilk fırsatta iki naturel çekirdek daha eklemeyi planlıyoruz. Bir tanesi Nikaragua diğeri ise El Salvador. Bir adet Kostarika yarı yıkanmış çekirdek de eklemek istiyoruz.

Şuan elimde el değirmenlerinden comandante ve timemore C2 var. Yine ev kullanıcılarının kullandığı Breville bcg 820 var. Eski ev kullanıcısı olmanın avantajını yaşıyorum diyebilirim. Bunun dışında Kruve ile kalibasyon yapıyorum.

Her biri için ayrı reçete oluşturmak istiyorum. En azından temel parametleri aktarmak istiyorum. Çünkü demleme çeşitleri ve filtre kombinasyonları üstüne demleme kombinasyonlarıyla hatta suyu da unutmamak lazım binlerce değişken var. Bir noktada kişisel tecrübenin daha keyifli olduğuna inanıyorum.

İlginiz için teşekkür ederim.

Tekrar Selamlar Beytullah Bey @Beytbaba

Özenli ve detaylı bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz.Yeni naturallerin gelecek olmasına sevindim,gövde yoğunluklarının daha yüksek olması sebebi ile naturallerin hastasıyız ve takipte olacağım.

Yanlış anlamamanızı ve sizleri kırmayacağını düşünerek bir kaç tavsiye olacak;

-Özellikle forumumuzda 1ZPresso markasının JX PRO ve K Pro/K Plus kullanıcılarının sayısı azımsanamayacak kadar arttır,labartuarınız için aklınızda olması bizim için çok faydalı olur :=))

-Çeşitli yöntemler için reçete çalışmaları eğer imkan dahilinde ise bizleri çok mutlu eder.
 
Tekrar Selamlar Beytullah Bey @Beytbaba

Özelikli ve detaylı bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz.Yeni naturallerin gelecek olmasına sevindim,gövde yoğunluklarının daha yüksek olması sebebi ile naturallerin hastasıyız ve takipte olacağım.

Yanlış anlamamanızı ve sizleri kırmayacağını düşünerek bir kaç tavsiye olacak;

-Özellikle forumumuzda 1ZPresso markasının JX PRO ve K Pro/K Plus kullanıcılarının sayısı azımsanamayacak kadar arttır,labartuarınız için aklınızda olması bizim için çok faydalı olur :=))

-Çeşitli yöntemler için reçete çalışmaları eğer imkan dahilinde ise bizleri çok mutlu eder.

Sevgili Vural Ufuk Bey; bilakis memnun oluyorum.

Özellikle sevgili @teyyaredenkahve nin incelemelerini her fırsatta izliyorum ve bir liste oluşturuyorum. Yeni bir işletmenin doğumu sancılı bir süreç özellikle benim gibi tek yatırımı olan kişiler için. En azından kazandığımızı, gelişmemiz için kullanacağımızın garantisini verebilirim.

Teşekkür ederim.
 
Sevgili Vural Ufuk Bey; bilakis memnun oluyorum.

Özellikle sevgili @teyyaredenkahve nin incelemelerini her fırsatta izliyorum ve bir liste oluşturuyorum. Yeni bir işletmenin doğumu sancılı bir süreç özellikle benim gibi tek yatırımı olan kişiler için. En azından kazandığımızı, gelişmemiz için kullanacağımızın garantisini verebilirim.

Teşekkür ederim.
Referansın için çok teşekkür ederim Beytullah ve umarım güzel işler yapabilirsin.

Çok kafa yorduğunu, uğraştığını ve kavurmahaneyi açmak için her şeyin düzgün olmasını beklediğini de biliyorum.

Siteyi de beğendim. Bazı kahvelerde bir kaç eksik var gibi ama onun dışında hemen hemen bütün kahvelerde hasat yılı, varyete, vs gibi tüm detaylar mevcut ve başlangıç referans reçeteleri de verilmiş.

Tekrardan hayırlı olsun. Güzel kavurmalar! Selamlar
 
Referansın için çok teşekkür ederim Beytullah ve umarım güzel işler yapabilirsin.

Çok kafa yorduğunu, uğraştığını ve kavurmahaneyi açmak için her şeyin düzgün olmasını beklediğini de biliyorum.

Siteyi de beğendim. Bazı kahvelerde bir kaç eksik var gibi ama onun dışında hemen hemen bütün kahvelerde hasat yılı, varyete, vs gibi tüm detaylar mevcut ve başlangıç referans reçeteleri de verilmiş.

Tekrardan hayırlı olsun. Güzel kavurmalar! Selamlar
Çok teşekkür ederim sevgili levent. Begenmis olmana sevindim. O eksikleri belirleyip ekliyor olacağım. Ve her zaman bir adim daha iyiye getirmeye çalışacağım site kısmını.
 
Mevcut koşullarda böyle butik yeni girişimler görmek çok güzel. İlk fırsatta deneyeceğim kahvelerinizden 😊 Hayırlı olsun...
 
Geri
Üst