• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Ödüllü Kahve testi Part I

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Tdsintentions
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ekili alan başına en fazla ihracat yapan ülkeyi aramıştım ben, soru yanlış o zaman :p. Şaka bir yana meraktan bakmıştım bu veriye , doğrudan sıralama bulamadım ama üretim miktarı ile ihracat miktarını oranlayınca Honduras ile Uganda 1. oluyor yanlış hatırlamıyorsam.
En fazla üretim Brezilya ikinci Vietnam, en fazla ticaret 1. Brezilya, 4. Vietnam. Sanırım soruda başka birşey soruluyor çünkü ikisinin de cevabı Vietnam değil.

illa bir yorum yapacağım diye yorum yapacaksın :)

valla cevaplarınızı beklerdik Teoman bey.
Neyse şimdi
cevaplar
1. carbonic maceration 2.33
2. Vietnam (google: which country produces the most coffee)
3. Aslı yaman (brew dünya 3.sü), Nisan Ağca (dünya barista 17.si), Turgay yıldızlı (dünya 1.si), Koray (manifesto dünya 3.sü), çağtay (probador dünya 4.sü) kavurmada başka dereceler var ama 17 kişi katılıyor fakat onlarıda yazsaydınız sayardım. (google: past world coffee championship rankings )
4. Matt perger (google: matt perger first use grinder first time) ilk tab, prefectdailygrind linkini açıklayan 3. satır,hepsini okumanıza gerek yok.
5. burada cevap chemex (most chanelling pour over - ilk link scott rao)
6. birçok cevabı. ucuz kahve kullanması (göreceli olaraki geisha değil) bunlardan biri. (google: dale harris barista champion) ilk link
7. Underextracted,yada az demlenmiş . ürün alabildiğinizi bu yüzden düşünün dedim, (hocam PF den ürün gelmeyebilir) deme ihtimalinize karşı. 9 bardır espresso stadardı. (google: 7 bar pressure espresso machine prefect daily grind in linki ilk link)
8. Kruve un işlevini hepimiz biliyoruz arkadaşlar. Ve ince partikülleri ayırmada kullanıyoruz. Büyük Partikül de buna dahil. ikisini de kabul ederdim
9. omni roast deniyor arkadaşlar her ikisi için kavrulmasına (google: coffee roasting filter and espresso same time - perfect daily grind ilk link) aynı yazıda filtre ye göre daha koyu olmasından bahsediliyor. o zaman daha kalın öğütülmesi lazım.
10. a. türk kahvesi soğuk suyla yapılmaz
b. 98 dereceye ısıtılmaz yanar.
bu yüzden az köpük ve acı tatlar olur.
FAKAT BU SORUNUN CEVABI BANA GÖNDERİLEN :"3CORES IN KAHVESINDE SORUN ÇIKAMAZ" OLACAKTI.

ÖZET OLARAK: Bu sorularda pek çok böyle yaparsam bu olabilir neden böyle diyorsunuz sorularıda doğru kabulümdü.
Kazanan @Burak tır. 2.5 kg yu dağıtmak üzere 10 üyeyi seçmek için lütfen bana bir liste atsın :) kazananlar yeni çıkan ethiopia blendimi deneyecekler.

Selamlar herkese : ) Dün köye taşıdığım comandante değirmenimin topuzunu kaybetmiştim. Arabada olma, geride bırakma, yolda düşürme ihtimalim vardı. Birbuçuk günü aşkın zaman sonra birkaç saat önce topuzumu bulduğum andaki heyecanla birlikte telefon ekranımda Mail simgesinde forumdan gelen bildirimi gördüm. Ve yeni bir heyecanlada yukarıda alıntıladığım mesajı okudum.

Kazananlardan biri ben olur muyum diye gün içinde düşünmüştüm ki Dale Harris vb. isimleri ilk defa duymakla birlikte Google mesaisi de yapmaya başlamıştım. Soruların tamamını eksiksiz doğru cevaplamamakla birlikte @Tdsintentions Kerem Bey bonkör davranarak beni kazanan ilan etmiş. Kahve sevdalısı bu kadar insan arasından belkide yeterince katılımda bulunan/bulunmayan/bulunamayan kahvesever arasından kazanan olarak ilan edilmek en son Kasım 2019 Black Friday günü %50 indirimli aldığım Gardelli Mzungu kahvesinin fincanı kadar keyif verdi bana diyebilirim.

Ancak keyifle beraber kahvemi alayım kenara çekileyim dedim ancak bir sorumlulukta yüklendim sanıyorum an itibariyle. Kerem Bey kendisine özel mesajla on kişilik liste atmamı istemiş. Şu an itibariyle https://www.3coresroastery.com sitesinde gördüğüm Etiyopya kahveleri
Etiyopya Musa Aba Lulesa Jemma (naurel)
Etiyopya İdido (naturel)
Etiyopya Kochere (yarı yıkanmış) şeklinde.
Sanıyorum Etiyopya blendine dahil olacak kahveler bunlar olacak.

Öncelikle yarışmayı önemseyen, ciddiye alanların ve Kerem Beye özel mesajla cevap gönderenlerin listesini alacağım. Bu anlamda listede olan, zahmet eden herkese sıralamada olmak kaydıyla bir pay ayırdım. Sonrası için burdan yine yazacağım. Bu kahvelerden bu forumda ortak tadım yapmak üzere bir konu başlığımızda ilerleyen zamanda olur inşallah.

honduras 115k vietnam 340k yuzolcumu. 3 kati diyelim. Honduras 6.5 70kg luk cuval uretimis (455m kg) Vietnamsa 25m 60 kg luk (1500m). Halen yetmiyor.
Uganda nin yuzolcumu 245bin ve bu yilki hasat 5.4m x60=320m kg hic alakasi yok.
images

Tamam ama ben sorudan tüm parametreler aynı anlıyorum. Yani aynı kahve, aynı öğütüm ,aynı tamp ve aynı sıcaklık.

Tek değişken basınç ise over extraction olmaz mı? Ben öyle anladım soruyu

Yoksa düşük basınçla kremasız ama daha tatlı aromalı içtiğini söyleyenler var.
Nope.

honduras 115k vietnam 340k yuzolcumu. 3 kati diyelim. Honduras 6.5 70kg luk cuval uretimis (455m kg) Vietnamsa 25m 60 kg luk (1500m). Halen yetmiyor.
Uganda nin yuzolcumu 245bin ve bu yilki hasat 5.4m x60=320m kg hic alakasi yok.
images
Yüz ölçümü odur ama o yüz ölçümünün ne kadarı ekili alan o belli değil. Ben de o bilgiye ulaşamadığımdan net bir cevap bulamamıştım. Neyse meraktan aramıştım zaten :D.

Dünyanın ülkedeki ekili tarlaları başına en çok kahve ticareti yapan ülkesi hangisidir?

Soru eğer buysa cevabı İsviçre olabilir. İsviçre 3. En büyük kahve (işlenmiş) ticaretini (ciro olarak) yapan ülke ama ekili alanı yok denecek kadar az.
Eğer yeşil çekirdek veriminden bahsediliyor ise (kahve Ekim alanı/mahsül) o zaman 2018 için Malezya diyor Birleşmiş milletlerin gıda ve tarım organizasyonu. Buradan tüm ülkeler seçilip yield coffee green seçilerek bakılabilir.

Soru ülkenin yüzölçümüne göre (toplam kahve Ekim alanı değil) üretim kapasitesi ise o zaman Vietnam olabilir.

Yüz ölçümü odur ama o yüz ölçümünün ne kadarı ekili alan o belli değil. Ben de o bilgiye ulaşamadığımdan net bir cevap bulamamıştım. Neyse meraktan aramıştım zaten :D.
Soru verim ise ekili alan/üretim o zaman cevap sanırım birleşmiş milletlerin istatistiğinde.

Dünyanın ülkedeki ekili tarlaları başına en çok kahve ticareti yapan ülkesi hangisidir?

Soru eğer buysa cevabı İsviçre olabilir. İsviçre 3. En büyük kahve (işlenmiş) ticaretini (ciro olarak) yapan ülke ama ekili alanı yok denecek kadar az.
Eğer yeşil çekirdek veriminden bahsediliyor ise (kahve Ekim alanı/mahsül) o zaman 2018 için Malezya diyor Birleşmiş milletlerin gıda ve tarım organizasyonu. Buradan tüm ülkeler seçilip yield coffee green seçilerek bakılabilir.

Soru ülkenin yüzölçümüne göre (toplam kahve Ekim alanı değil) üretim kapasitesi ise o zaman Vietnam olabilir.
Bu soru hatalı herkesin cevabı doğru kabul edilsin :D :D.

Cevap yazan herkes dogru anladi ve yaklasik cevaplar verdi arkadaslar , şansinizi kacirdiniz. Bir dahaki sefere. Tabiki anlam bozukluklari yok demiyorum. :) @campos yarin yada bu hafta su basinc olayini gostermeye calisacagim videoda. Cok uzun surmesin buradan diye.

Ben Scott Rao nun chemex Ile ilgili linkini bulamadım merak ettim ne yazmış, bulabilen varsa paylaşabilir mi?

Basınç konusunda bir yorumda bulunmak istiyorum. Sanırım düşük basınç underextracted ve sour ekşi tadları sormaya çalıştınız. Ama 9 bar yaklaşımı biraz geri de kalmaya başladı sanki. Elimde iki adet Espreso Kavrum Coffee Collective kahvesi var hatta biri Kenya ve CC nin tavsiyesi üzerine 7 bar demliyorum ve normal tarife 9 bara göre çok tatlı bir kahve ortaya çıkıyor.

Ben de 7 . Soruya takıldım.

Şimdi daha az basınç varsa, aynı miktar espresso daha uzun sürede alınması gerekmiyor mu?

Mesela 9 barla 25 sn ise 7 barla 35 sn gibi...

Bu da daha çok çözünme ve over extraction yapmaz mı?

Basınç yüksek olsa, akış tam tersi hızlı olur, kanallarda riski olabilir, değil mi?

Espressocuları davet ediyorum :)
Opv 7 bara ayarlı değilse, göstergede 7 bar görüyorsan yeterince ince öğütmemişsindir ve shot çok kısa sürer demleme vakit bulamaz underextracted olur

https://www.atlasbig.com/tr/ulkeler-kahve-uretimi
Bu linkte Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2017 raporu var.

Sadece 4 hektarlık yüzölçümü bulunan Mauritius'ta 50 ton kahve üretimi yapılıyor. Verim miktarı (Kg/Hektar) 12.500 civarında. Sadece bir kısmının ticaret amacıyla üretildiğini düşünsek bile cevap Mauritius da olabilir.

Verim sıralaması yaparsak bu listeye göre arkasından Malezya, Sierra Leone ve dördüncü sırada Vietnam geliyor.

Son düzenleme:

Eğer yeşil çekirdek veriminden bahsediliyor ise (kahve Ekim alanı/mahsül) o zaman 2018 için Malezya diyor Birleşmiş milletlerin gıda ve tarım organizasyonu. Buradan tüm ülkeler seçilip yield coffee green seçilerek bakılabilir. @oguzhanata cevap vermediysen gecti. Soru gecerli fakat tabi biraz daha dikkat ederim imlaya.
.

Ya gercekten laf olsun torba olsun diye yazi olmus bu. 😀 Iyi ozaman mersinde kahve ureten beyfendiyi alalim onun uzerinden turkiye de tepelere tirmansin.
8bin ton uretimi olan ulke. Onumi alacaksiniz brezilyanin vietnamin kolombiyanin yanina. Millet anladi cevapladi. 😇
Basınç konusunda bir yorumda bulunmak istiyorum. Sanırım düşük basınç underextracted ve sour ekşi tadları sormaya çalıştınız. Ama 9 bar yaklaşımı biraz geri de kalmaya başladı sanki. Elimde iki adet Espreso Kavrum Coffee Collective kahvesi var hatta biri Kenya ve CC nin tavsiyesi üzerine 7 bar demliyorum ve normal tarife 9 bara göre çok tatlı bir kahve ortaya çıkıyor.
Onuda cevap verseydiniz kabul ederdim dedigim gibi. @campos un ozelinde ayri olarak gosterecegim

Bahsettigim aramayi yapin. Ilk link, sayfanin en altinda scott rao nun sayfasinda
Aramayı yaptım daha önce de okuduğum aşağıdaki link çıktı, bu yazıdan mı bahsediyoruz?

https://www.atlasbig.com/tr/ulkeler-kahve-uretimi
Bu linkte Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2017 raporu var.

Sadece 4 hektarlık yüzölçümü bulunan Mauritius'ta 50 ton kahve üretimi yapılıyor. Verim miktarı (Kg/Hektar) 12.500 civarında. Sadece bir kısmının ticaret amacıyla üretildiğini düşünsek bile cevap Mauritius da olabilir.

Verim sıralaması yaparsak bu listeye göre arkasından Malezya, Sierra Leone ve dördüncü sırada Vietnam geliyor.
Burada hektar diye yazan ekili alan, yoksa Brezilya'nın yüz ölçümü 1.9milyon hektar değil, yani ekili alan / üretim verim için 2017 verisi benim koyduğum aynı verinin 2018 versiyonu ki orada 2017 de mevcut.

Son düzenleme:
Geri