• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Mayıs 2026 - Montag - Deneyim, Reçeteler ve Toplu Tadım Etkinliği

(...)14 Mayıs kavrumlu Ombligon'u şimdi demleyebildim. (...)

Geçen sene yine Las Flores'ten iki farklı Hydro Honey Sidra lotu içmiştim. Çok benzer bi fincan verdi bu kahve de onlara, biraz daha spesifik olarak bitişleri farklı, bu lot çok daha floral bi bitişe sahip. Mor tarafta, gerçekten yoğun meyvemsi ve güçlü kaliteli bi asidite mevcut. Kavrum on numara beş yıldız her zamanki gibi. Çok beğendim, benzer çok kahve içmiş olsam da bu profilde kahvelerden çok keyif aldığım için beni mutlu etti açıkçası.
Yan yana tatmadım ama Las Flores'ten gelen ve Thermal Shock işlemi gören kahveleri varyetesi ne olursa olsun birbirlerine benzetiyorum.

Neredeyse 3 haftalık Peru Alpaca : demlerken hala çok gaz sallıyor. Kavrumu beğendim. Light. Güzel bir aftertaste bırakıyor (kuru kayısı). Daha önce içtiğim Peru kahvelerden güzel. Biraz daha orta segment bir kahve ama kaliteli.
94 ve 89 derece ile demledim. Sıcakken 94 olan daha canlı, soğunca 89 olan daha kuru kayısı.

Yan yana tatmadım ama Las Flores'ten gelen ve Thermal Shock işlemi gören kahveleri varyetesi ne olursa olsun birbirlerine benzetiyorum.
Bunu ben de fark ettim ama en son içtiğim Red Vergara'ya(Red Bourbon) göre çok farklı bu kahve yine. O daha şarapsı ve bubblegum(?) gibiydi. Ama evet Las Flores'in Thermal Shock ve mosto işlemli genel olarak profilleri bana da çok benzer geliyor.

Bunu ben de fark ettim ama en son içtiğim Red Vergara'ya(Red Bourbon) göre çok farklı bu kahve yine. O daha şarapsı ve bubblegum(?) gibiydi. Ama evet Las Flores'in Thermal Shock ve mosto işlemli genel olarak profilleri bana da çok benzer geliyor.
O kahveler gerçekten güzel. Ama bu sebeplerden dolayı almadan once düşünüyorum.

Bu arada DAK'ın yaptığı bir sunumda katılmıştım. Tekrar baktım, benzer bir işlenmiş. Onun hakkında onlara soruldu mesela farkli tür kahveden o işlemden geçen farklı sonuç verir mi. Bize göre hayir dediler. Yani o işlemde geisha geçirmek anlamı olmaz dediler. Olay işlem (ona da saygı duyuyorum tabii. Bilimsel araştırma vs. Bazılar milyon dolarlık ekipman kullanıyorlarmış).

1000059764.jpg

Daha önce yazdım ama içerken bir daha yazmak istedim : Aricha Adorsi çok güzel! 3 haftalık olunca çiçeksilikle beraber daha juicy olmaya başladı.

Magdalena ise yıkanmış Kolombiya nasıl bir şey olduğunu hatırlattı. Güzeli temiz, tatlı, biraz karamel. :)

👌

Herkese merhaba. Elimde 14 Mayıs kavrumlu Aricha Adorsi var ve bu herkesin bahsettiği çiçeksiliği ya hiç ya da çok az yakalıyorum. Bu kahve çok mu su tutuyor anlamadım açıkçası. Aynı ayarda başka kahvede akış gayet iyiyken bu kahvede inanılmaz yavaş. Değirmen olarak Skerton Plus var. Tavsiyeleriniz nelerdir?

Ne zaman Etiyopya kahvesi içsem akış genelde elimdeki diğer kahvelere göre yavaş olabiliyor. Bunu normal görüyorum. Değirmeniniz de çok toz üretiyor olabilir. Tada olumsuz etkisi olduğunu düşünüyorsanız daha kalına gidebilirsiniz.

Çiçeksilik için de 15/250 demleyebilirsiniz. 50-100-50-50 şeklinde. 30 sn bloom. Gayet verim alıyorum bu oran ile. Çok temiz fincanlar çıkıyor.

Ne zaman Etiyopya kahvesi içsem akış genelde elimdeki diğer kahvelere göre yavaş olabiliyor. Bunu normal görüyorum. Değirmeniniz de çok toz üretiyor olabilir. Tada olumsuz etkisi olduğunu düşünüyorsanız daha kalına gidebilirsiniz.

Çiçeksilik için de 15/250 demleyebilirsiniz. 50-100-50-50 şeklinde. 30 sn bloom. Gayet verim alıyorum bu oran ile. Çok temiz fincanlar çıkıyor.
Evet değirmen toz üretiyor. Bende bunu öğrendiğim bir yöntem ile öğütüm sonrası azaltıyorum. 1/16 oranında demliyorum genelde. Biraz daha kalın deneyeceğim. Sonuçlar ne olacak göreceğiz. Aslında ilkinde denedim ama çok farketmedi. En son yaptığım kahve gayet hoştu. İçim de keyifliydi fakat bu çiçeksi notalara çok ulaşamadım. Sanırım bu kahvede akış diğerlerine nazaran daha yavaş. Lalesa da bunu yaşamadım mesela. Bardakta tropik meyvemsi kokuyu, hafif mango notasını aldım.

Değirmeninize dikkat etmemiştim. Elinizdeki değirmen seramik bıçaklı bir değirmen. Çok toz üretiyor. Tozunu kenara bırakırsak çok da uzun ömürlü değiller seramik bıçak aşındığı için ve elinizi inanılmaz yorar. Bütçeniz varsa çelik bıçaklı bir değirmene geçmenizi tavsiye ederim yoksa da şimdiden biriktirmeye başlayın derim. Hatırlıyorum, çelik burr geçince hayatım değişmişti 😂

Ammmaa yine de kahvenizden verim alabileceğinizi düşünüyorum. O değirmenle ne geishalar içmiştim😅

Kavrumlar çok başarılı. Henüz 9-12 günlük olmalarına rağmen tadım notlarını veren ve daha da önemlisi baştan sona tatlı kahveler. Kahvelerinden verim alamayınca 1 ay dinlendirmemi önerenlere selam olsun... Üstelik hepsini referans reçetemle demledim, kahvelere takla attırmam falan gerekmedi.

---

Chalatenango, 13.05
Hario V60 - CAFEC TH-3
1Zpresso K-Ultra 8.0
93°C | RO + Sweet Water 2012, 40 ppm
15 g kahve / 240 ml su
45 ml 30 sn bloom, 120 -> 180 -> 240
Toplam süre: ~2:30

Oldukça klasik bir kahve. Gövdeli, düşük-orta asiditeli, mayhoş bir tatlılığı, earthy bir içim sonrası var. Sabah kahvem olması beklentisiyle almıştım, beklentilerimi fazlasıyla karşıladı.

---

Carmo Sudan Rume, 13.05
Hario V60 - CAFEC TH-3
1Zpresso K-Ultra 8.0
91°C | RO + Sweet Water 2012, 40 ppm
15 g kahve / 240 ml su

İnanılmaz bir kahve, kelimenin tam anlamıyla bayıldım. Çok net kayısı, karabiber, liçi tatları aldım, Sudan Rume varyetesinin karakteristik çiçeksiliği de bariz hissediliyor. Kompleks ve yıkanmış berraklığında bir kahve.

---

Alma Negra, 15.05
Hario V60 - CAFEC TH-3
1Zpresso K-Ultra 8.0
91°C | RO + Sweet Water 2012, 40 ppm
15 g kahve / 240 ml su
Toplam süre: ~2:10

Damağı yıkanmışlara kalibre benim için funky bir kahve ama çikolatamsı gövdesi olan klasik natürellerden farklı olarak daha kıpır kıpır ve ağız sulandırıcı. Çikolatamsı gövdeye maruz bırakmadan böylesine meyvemsi bir tat profili vermesi benden geçer not aldı. Paketin mor olmasının da yönlendirmesiyle orman meyveleri tarafında bir tat ve koku profili var diyebilirim.

---

18.05 kavrumlu Aricha Adorsi'ye sıra gelmedi henüz ama eminim o da süper çıkacak, zaten inanılmaz kokuyor.
Chalatenango için K-Ultra 7.0 gibi biraz daha inceye gitmek aftertaste'i daha belirgin ve uzun hale getirdi. Onun dışında aynı reçeteyle devam ediyorum.

Carmo Sudan Rume ve Alma Negra için de aynı reçeteyle devam ediyorum. Carmo Sudan Rume için biraz daha kalına; Alma Negra için biraz daha inceye gidilebilir ama kendim için güvenli tarafta kalarak döküş debisiyle manipüle etmeye çalışıyorum

Aricha Adorsi için de şöyle bir reçete çıkardım:

Hario V60 - CAFEC TH-3
1Zpresso K-Ultra 8.0
93°C | RO + Sweet Water 2012, 40 ppm
15 g kahve / 250 ml su
60 ml 45 sn bloom, 155 -> 250

Hızlı extract olan bir kahve gibi geldiği için döküş sayısını azalttım bunda ve tatları iyice açmak için oranı genişlettim, belki bir çılgınlık yapıp 1:18'e kadar çıkabilirim. Portakal suyu gibi juicy ve çok çiçeksi bir kahve, son zamanlarda çok iyi Etiyopya'lara denk gelmiyordum iyi oldu.

Değirmeninize dikkat etmemiştim. Elinizdeki değirmen seramik bıçaklı bir değirmen. Çok toz üretiyor. Tozunu kenara bırakırsak çok da uzun ömürlü değiller seramik bıçak aşındığı için ve elinizi inanılmaz yorar. Bütçeniz varsa çelik bıçaklı bir değirmene geçmenizi tavsiye ederim yoksa da şimdiden biriktirmeye başlayın derim. Hatırlıyorum, çelik burr geçince hayatım değişmişti 😂

Ammmaa yine de kahvenizden verim alabileceğinizi düşünüyorum. O değirmenle ne geishalar içmiştim😅
Evet değirmenle iyi sonuçlar aldım bu şekilde olmasına rağmen. Bu kahve beni çok zorladı sadece. Kaç ayar denedim optimal sonuçlara ulaşamadım. Beni zorlayan bir çekirdek oldu bu sefer.

belki bir çılgınlık yapıp 1:18'e kadar çıkabilirim. Portakal suyu gibi juicy ve çok çiçeksi bir kahve, son zamanlarda çok iyi Etiyopya'lara denk gelmiyordum iyi oldu.
Sizi okuyunca benzer bir reçete ile 1:18 ile demledim. Gövdesi kaybolmadan aromaları daha az yoğun olan bir sonuç verdi. Juicyness ve cicksiligi ayni. Güzeldi. Tercih meselesi. İtiraf edeyim ilk defa 1:18e kadar çıktım.

Siz?

Sizi okuyunca benzer bir reçete ile 1:18 ile demledim. Gövdesi kaybolmadan aromaları daha az yoğun olan bir sonuç verdi. Juicyness ve cicksiligi ayni. Güzeldi. Tercih meselesi. İtiraf edeyim ilk defa 1:18e kadar çıktım.

Siz?
Ben Montag kahvelerinde çoğunlukla 1:18 gidiyorum, iki paket Funky Berry'yi öyle içtim nerdeyse. Lalesa'da ve son aldığım Tropic Punch'ta daha kısa oranlar(yine genelde 1:17 ama birkaç kez 1:16) kullandım ama o kahvelerde daha iyi çalıştığını düşündüğüm için. Daha gövdeli fermente kahvelerinde bence sıcaklığı 87-88'lere düşürdükten sonra orandan çözünmeyi yakalamak daha iyi sonuç veriyor kendi adıma(daha tatlı, daha kompleks ama zarif gövdeli)

Siz?
Henüz denemedim ama deneyince yazacağım muhakkak. Bu tarz açık kavrulmuş yıkanmışlarda / berrak tat profili olan kahvelerde 1:18'lere kadar çıkmayı seviyorum ben, hatta 1:16'dansa 1:18'i tercih ediyorum tatları daha çok açıyor. Ama natürel/funky kahveler için hala 1:15-16 civarında takılmak daha güvenli oluyor extraction'ı kontrol etmek açısından.

Aricha Adorsi'yi bugün kalın öğütüp bloom + 1 yaptım. 1:16. 1dk53sn'de bitti. Çok beğendim öyle de. Uzun ratio değil ama uzun ratiodan beklediğim sonuç verdi (çiçeksi ve daha parlak)

Iyi haftasonları

Geri