• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Mart 2023 - Grizzly Coffee - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan DaunterM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kavurucu: Grizzly Coffee
Çekirdek: El Salvador Finca La Fany
Demleme Yöntemi: Hario V60 plastik , Hario 40 lı paket
Öğütüm: Timemore C2, 18 click
Kahve Miktarı: 20 g
Su Miktarı: 300 ml, 93,5 derece, Kuzeyden su
Toplam Süre: 2:05
Oran: 1:15

70 gr su ile blooming sonrası 45. sn ye dek 120 mL'e, 55. sn den sonra dairesel tek döküşle 300 mL e 1:35'e dek tek döküşle tamamladım ve ardından hafif bir spin yaptım. Normalde blooming aşamasında spin yapmayı tercih ediyordum fakat dengeli ve düşük debili döküş + son aşamada spin ile çok daha temiz ve canlı bardaklar aldığımı fark ettim.
Sıcak halde iken çok çayımsı olan kahve orta sıcaklığa geldiğinde ağızda ağdalı bir hale geliyor, tam bir şölen bana kalırsa, soğudukça bu yoğunluk biraz arka plana çekilip yerini daha bitter artı ekşi bir hale bırakıyor, tadım notalarında ekşi elma verilmiş bana daha çok greyfurtu iç meyvesi değilde portakal gibi bütün yediğimde o zarından aldığım bitterliği anımsattı. Ayrıca buram buram fermantasyon tadı olmaması da benim için bir artı, fermantasyon tadı baskın olan kahvelerin biraz kendi varyete ve bölgesine dair özelliğini bastırması bana pek mantıklı gelmiyor. Çok pahalı olup da(benim bütçem dahilinde) sadece fermente tadlardan ibaret kahve deneyimim olduğu için bunu belirtmek istedim, yoksa günün sonunda zevk meselesi :D
Şahsi olarak çok keyifle tükettiğim bir kahve oluyor, 19'una ait kavrum olduğu için ilerleyen günlerde tat profilinde nasıl bir değişiklik olur merakla bekliyorum.

Kenya Kiandu AB için demleme süresi 2:30 civarında yapıyorum, bu kahveye denecek söz yok, maşallah nasıl demlesem de her hali güzel kahve. Gövdesi çayımsı olmasına rağmen beni feth etti, kalbime taht kurdu, buzluğumda da yerini aldı. İlla bir bahane bulmak gerekirse bu kahveye o da çok fazla su tutması diyebilirim, süre uzayınca o turna yemişini andıran mükemmel ekşiliği kaybetme riskiniz var, bir iki kere başıma geldi, 15-20 sn + fazla ajitasyon bütün canlılığını öldürdü ama o hali bile A sınıf.
200 tl bandına çıkınca f/p terimini kullanmak mantıklı mı tartışılır fakat bence fiyat bandının ötesinde bir performansı var Kenya Kiandu AB'nin. Son dakka alacak varsa şiddetle tavsiye edilir.

Merhaba, El Salvador Finca Divina için cmd ile kaç klikte öğütüm öneriyorusunuz?

Merhaba, El Salvador Finca Divina için cmd ile kaç klikte öğütüm öneriyorusunuz?
cmd anlamam ama natural gibi toz üreten bi çekirdek öğütüm esnasında. normalden bi tık kalınla başlayabilirsiniz bence19 20 click mesela

Ay bitti ama Grizzly'nin Super Specials Setini paylaşmadan geçilmemeli. :cool:
Instagram'da gönderi olarak paylaşmıştım, o yüzden direkt kopyala yapıştır yapıp buraya da o şekilde paylaşım yaptım.
Bir Etiyopya ve meyvemsi kahve müptelası olarak, Alo Village çok çok çok mükemmeldi, tam bir meyve patlaması yaşadık desem yeri. 😁

ETHIOPIA - ALO VILLAGE
Bölge/Çiftlik: Bensa, Sidama/Alo Village
Varyete: 74158
İşleme Yöntemi: Natural Anaerobic
Yükseklik: 2410 m
Tadım Notaları: Karpuz, Big Babol, Gül (Yoğun Meyvemsilik)
.
Demleme Metodu: V60 (Cafec Dripper)
Su Sıcaklığı: 93°C
Kahve Gramajı: 20 gr
Su/SuMiktarı: Nestle Pure Life / 320 ml (1:16) (2 Set Döküş)
Öğütücü/Click: Comandante - 20 Click
Filtre Kağıdı: Hario 02 40lı Kutu
.
.
COLOMBIA - EL MIRADOR (ELKIN GUZMAN)
Bölge/Çiftlik: Huila/El Mirador
Varyete: Catiope
İşleme Yöntemi: Natural Hydro Honey
Yükseklik: 1550 - 1680 m
Tadım Notaları: Tropikal Meyveler, Şarapsı, Tarçın
.
Su Sıcaklığı: 91°C
Kahve Gramajı: 20 gr
Su/SuMiktarı: Nestle Pure Life / 320 ml (1:16) (2 Set Döküş)
Öğütücü/Click: Comandante - 18 Click
.
.
COSTA RICA - VOLCAN AZUL
Bölge/Çiftlik: Alajuela Province, Grecia/Volcan Azul
Varyete: H1 Hybrid
İşleme Yöntemi: Natural
Yükseklik: 1500 - 1700 m
Tadım Notaları: Mango, Kırmızı Elma, Bal
.
Su Sıcaklığı: 93°C
Kahve Gramajı: 15 gr
Su/SuMiktarı: Nestle Pure Life / 240 ml (1:16) (4 Set Döküş)
Öğütücü/Click: Comandante - 18 Click

EDİT: Bu reçeteler, kendim demleyip bardağa en güzel şekilde aldığım parametrelerdir.
Yine belirtmekte fayda var, kahvede hiç bir zaman kesinlik yoktur, siz bu şekilde demlediğinizde iyi bardak alacaksın diye asla bir kaide yok. Deneme yanılma ile damak tadınıza uygun en iyi kahveyi bulacaksınızdır. Keyifli demlemeler, afiyet olsun.

Son düzenleme:
Merhaba, Divinayı söyle demliyorum:

CMD 23 klik 94°C Nestle su 15/250
50-150-250 2:45 bitiş
Aldığınız tatlar ve yorumunuz ne merak ettim. Ben de her gün demliyorum ama sanki 230 tl’lik bir çekirdek gibi hissedemiyorum.

Aldığınız tatlar ve yorumunuz ne merak ettim. Ben de her gün demliyorum ama sanki 230 tl’lik bir çekirdek gibi hissedemiyorum.
Fiyatlar konusunda şu an bende her şey o kadar muğlak ki inanın bu kahve bu fiyatın kahvesi/ya da değil diyemiyorum artık. Ama yine seçkideki bir diğer çekirdek Siberia ile mukayese ettiğimde Siberia 240 ederse bunun ederi daha az derim ya da Divina bu fiyatsa Siberia 300 edermiş diyebilirim. Siberia Divinaya göre çok daha temiz içimli ve vadettiği notaları daha apaçık ve net veren bir çekirdek. Divina için keşke biraz daha temiz olsaymış uçarmış bu çekirdek dedim açıkçası.

Tabi bu benim çok kişisel damak deneyimim, bir kahvenin fiyatını belirleyen şeyler sadece bunlar olmasa gerek.

Fiyatlar konusunda şu an bende her şey o kadar muğlak ki inanın bu kahve bu fiyatın kahvesi/ya da değil diyemiyorum artık. Ama yine seçkideki bir diğer çekirdek Siberia ile mukayese ettiğimde Siberia 240 ederse bunun ederi daha az derim ya da Divina bu fiyatsa Siberia 300 edermiş diyebilirim. Siberia Divinaya göre çok daha temiz içimli ve vadettiği notaları daha apaçık ve net veren bir çekirdek. Divina için keşke biraz daha temiz olsaymış uçarmış bu çekirdek dedim açıkçası.

Tabi bu benim çok kişisel damak deneyimim, bir kahvenin fiyatını belirleyen şeyler sadece bunlar olmasa gerek.
tabiki bir çekirdeğe fiyat biçmek firmaya biraz ayıp olur. Tadım notlarını daha temiz alabilmek için demlemelere devam edicem.

Çekirdek: Kenya Kiandu AB
Demleme Yöntemi: Origami Dripper
Öğütüm: Comandante 23 klik
Kahve Miktarı: 20 gr
Su Miktarı: Nestle purlife 94 derece 320 ml
Toplam Süre: 3.40 sn
Filtre: Cafec Th-1

Forumdan saygı duyduğum bir büyüğüm Cafec Th-1 i önermişti bana. Cidden aroma konusunda çok ön plana çıkıyor.
Kenya kiandu ab için kavurucunun reçetesini uyguladım.
60-150-240-320 şeklinde 4 basamak, 30 sn aralarla döktüm. 2.00 dk’dan itibaren 2-3 defa hafif spin attım. Nitelikli kahve demlemede yeni olduğum için tadım konusunda şikayetlerim oluyordu notaları alamıyordum. Ama bu kahvede ciddi anlamda tadım notalarını aldım. Kahve sıcakken net bir greyfurt tadı verdi, kahvemin soğumasını bekledim. Soğumaya yakın yine notalarda belirtilen akçaağaç şurubu kısmını karşıladı şurubumsu bir tat verdi. Grizzly’den 2 kahvem daha var onları da deneyimleyeceğim. Kenya şiddetle önerilir 😊

Demleme Reçetesi:

Çekirdek: Costa Rica Aquiares Estate
Demleme Yöntemi: Clever Dripper
Öğütüm: Cmd 12”
Kahve Miktarı: 30gr
Su Miktarı: 480gr (96C)
Toplam Süre: 3:00 dakika
Oran: 1/16

Grizzly uzun zamandır alışveriş yaptığım ve beğendiğim bir kavurucu. Zaman içerisinde seçkilerini ve sunumlarını çok geliştirdiler. Bu ay, seçkilerini çok merak ettiğim için toplu alımda oy vermiş ve seçilmesinden ziyadesiyle memnun olmuştum. Yukarda reçetesini verdiğim kahveyi bir haftadır v60, orea ve clever ile demliyorum. Clever ile denemelerimde hoffmann reçetesini kullanıyorum. Bu denememde yanlışlıkla cmd’yi 12 klik ayarına getirmişim ama yine de vazgeçmedim demlemeden. Çekirdekte ve öğütülmüş kahvede çok hoş sütlü çikolata ve inceden tatlı bir çilek kokusu var. Demlemede de aynı davetkar kokular devam ediyor. Fincanda ise tam bir denge söz konusu. Belki asitlik bir nebze zayıf kalsa da tatlılık ve gövde yönünden çok dengeli bir tat söz konusu. Her ne kadar kokuda inceden bir çilek sezsem de fincana yansımadığını gördüm. Olgun armut ve sütlü çikolata tatlarını hissettiğim gayet tatlı ve bir o kadar da gövdeli hoş bir kahve deneyimi yaşadım. Ilındıkça asitlik iyiden iyiye zayıflarken tatlılık daha ağır bastı. Bu tarz alışılmışın dışında lezzetler sunan anaerobik kahveleri seviyorum. Paketi ilk açtığım andan son yuduma kadar keyifli bir deneyim yaşadım. Ay sonunda bu kahveden bir paket daha alabilirim.
Son zamanlarda içtiğim açık ara en iyi kahve diyebilirim.

Grizzly Kiandu AB

15/255
94c Kaltun su
Plastik V60 + Abaca
1zpresso Q2 Heptagonal 21.1(64) klik
50-160-255
2:53

Bu kahveyi geldiğinden beri yaklaşık 1.5 kilo kadar tükettim, bu sayede zamanla bazı tercihlerimin nasıl değiştiği fark ettim. İlk aldığımda 18/270 şeklinde 1:15 oranla demliyordum, şu an ise düşük gramajla 1:17'de çok daha tatmin edici sonuçlar alıyorum. Artık o kadar yoğun ve gövdeli çıktılardan uzaklaşıp daha zarif ve her şeyin net seçilebildiği yormayan çıktıları tercih etmeye başladığımı daha net fark etmemi sağladı. Greyfurt baskın, hibiskus aftertaste olarak geliyor. Bayılıyorum gerçekten çok keyifli, fişek gibi bir kahve.

Pacamara ve Siberia'da da farklı öğütüm ve aynı tarifle çok keyifli fincanlar elde etmeye devam ediyorum. Rocky Mountains Blend'i ise kardeşimin günlük kahvesi olarak zaman zaman Aeropress'te 1:5 sonrasında su ekleyerek zaman zaman ise cold brew olarak keyifle tüketmeye devam ediyoruz. Aile boyu Grizzly ayı oldu gerçekten.

Son olarak Pacamara'ya bir not düşeyim, gerçekten sürekli karakteri değişiyor gün geçtikçe. Bir gün yaban mersini şurubu gibi oluyor ertesi gün elma ısırıyorum, bir sonraki gün karadut suyu gibi oluyor. Geçen seneki hasatı da en aklıma kazınmış kahvelerdendi, bu sene de öyle oldu. İyi ki son dakika ikinci paketini almışım dedim, hiç bitmesin hep bende bulunsun isteyeceğim bir çekirdek.

Alaska Blend.

Mart ayı toplu alımında aldığım ilk espresso makinem Puristika ile ilk demlediğim çekirdek bu oldu.
500 gr paketi az önce uğurladım. İlk acemilik evresini çok iyi karşıladı bu blend. Sanırım tadı aklıma kazındı.
Sütlülerle daha iyi verim aldım. Hatta şu ana dek içtiğim en iyi latte de bu çekirdekle oldu. 20/50 oran ve 50 saniye akışla damağıma en uygun çıktıları aldım.
Alın, kenara koyun, lazım olur. 👍🏻

Alaska Blend.

Mart ayı toplu alımında aldığım ilk espresso makinem Puristika ile ilk demlediğim çekirdek bu oldu.
500 gr paketi az önce uğurladım. İlk acemilik evresini çok iyi karşıladı bu blend. Sanırım tadı aklıma kazındı.
Sütlülerle daha iyi verim aldım. Hatta şu ana dek içtiğim en iyi latte de bu çekirdekle oldu. 20/50 oran ve 50 saniye akışla damağıma en uygun çıktıları aldım.
Alın, kenara koyun, lazım olur. 👍🏻

Bende iki gündür iced latte içiyorum alaska blend ile. Hatta ice macchiato gibi yapıyorum. Yani buz süt karışımına espresso döküyorum. Gerçekten alaska blend e herşeu yakışıyor. Bugün hatta karamel şurubu da ekledim, çok iyiydi. Son zamanlarda memnun olduğum iki çekirdekten biri oldu alaska blend.20230405_130904.jpg

Grizzly El Salvador La Fany Pacamara Anaerobik Natürel

15/250 93C Nestle Pure Life (75ppm)
CMD 19 click Cafec TH-3 Filtre
45-150-250 45sn bloom, yavaş dairesel döküşler 2:40 bitiş

Bu kahveyi ilk demlemem, sevgili dostum @rauhweltx in başlangıç reçetesi ile giriştim. Sıcakken bildiğiniz pekmez gibi çok tatlı, gövde oldukça yüksek ve temiz. Sıcak halindeyken ilk yorumum 1/16,5 orana rağmen gövdenin çok yüksek olduğu. Biraz daha asiditesi parlasa iyiymiş dedim.
Kahve soğudukça öylesine renk değiştiriyor ki gerçekten mest edici. Bu değişimi pekmezden-yeşil elmaya doğru tahayyül edebiliriz. Soğudukça asiditesi parladı ancak gövde dramatik bir biçimde düştü. Bu durum çok kafamı karıştırdı, ilk yudumlarda "bir dahaki sefere 1/17-17,5 gibi deneyeyim" düşünürken, soğuk halini içerken "1/16 mı denesem" demeye başladım.

Bu arada kahvenin işlem yöntemi ve tadım notları fermente bir tat profiline sahip olduğu izlenimi yaratabilir. Pek öyle değil, oldukça meyvemsi bir tarafta. İlk fincan bana 3 dakikalara gidilebileceğini gösterdi. Bence üzerinde reçete oynamalarına oldukça açık bir kahve, Bloom kısmını 60 grama çekerek, daha ince/kalın öğütümlerle kısa/üzün sürelerde, kahve/su oranını değiştirerek denemeler yapmayı düşünüyorum. Mümkün olduğunca da paylaşmaya çalışacağım.

Bu kahvenin bende ayrıca özel bir yeri var, geçen yıl bu lotu Fam getirdiğinde ben de ilk el değirmenimi yeni almıştım. Değirmenimle demlediğim ilk kahveler arasındaydı. O zaman da çok beğenmiştim ama o zaman ne içsem mest oluyordum, "bu kahve mi?" falan diyordum. Forumla tanışmam da aynı zamana rastlıyor, aynı seçkideki Gigesa beni öylesine büyülemişti ki, mahlasıma ilham olmuştu.

Herkese iyi demlemeler.

Kenya Kiandu AB
16/240
96c buzdağı
Cafec th-3
Timemore C3 13klik
60 ml blooming ve 40 saniye bekleme sonrası yavaşça tek döküş
Spin sonrası tabanı düzledim.(Cihan TAŞPINAR-Baristatus videosunda görebilirsiniz)
Bitiş 2:45
Bu şekilde çok daha yoğun ve tadım notalarını daha çok yakalayan bir fincan elde ettim.

La Fany Pacamara
15/255
94c Nestle
Plastik V60 + Abaca
1zpresso Q2 19.1(58) klik
50-160-255
2:30

Bi yandan paperla uğraşırken bi yandan son zamanlardaki favorim La Fany Pacamara'yı yudumluyorum. Hep aynı parametrelerle demlememe rağmen gün gün minik minik değişiyor kahve. Geçişler çok keskin değil ama kesinlikle hissedilebilir karakterde. Asidite ve tatlılık çok yüksek, aftertaste ağızda uzun süre kalıyor. Tatlılığı oldukça koyu kırmızı meyveleri andırıyor, asiditesi ise oldukça ferahlatıcı. La Siberia ile birlikte uzun süre sonra resmen her yudum sonrası bu kadar ağız sulandıran bir kahve içmemiştim. Bu sene liste başına oynayacak bir kahve benim için şimdiden.

1681035541175.png

Grizzly El Salvador La Fany Pacamara Anaerobik Natürel

15/250 93C Nestle Pure Life (75ppm)
CMD 19 click Cafec TH-3 Filtre
45-150-250 45sn bloom, yavaş dairesel döküşler 2:40 bitiş

Bu kahveyi ilk demlemem, sevgili dostum @rauhweltx in başlangıç reçetesi ile giriştim. Sıcakken bildiğiniz pekmez gibi çok tatlı, gövde oldukça yüksek ve temiz. Sıcak halindeyken ilk yorumum 1/16,5 orana rağmen gövdenin çok yüksek olduğu. Biraz daha asiditesi parlasa iyiymiş dedim.
Kahve soğudukça öylesine renk değiştiriyor ki gerçekten mest edici. Bu değişimi pekmezden-yeşil elmaya doğru tahayyül edebiliriz. Soğudukça asiditesi parladı ancak gövde dramatik bir biçimde düştü. Bu durum çok kafamı karıştırdı, ilk yudumlarda "bir dahaki sefere 1/17-17,5 gibi deneyeyim" düşünürken, soğuk halini içerken "1/16 mı denesem" demeye başladım.

Bu arada kahvenin işlem yöntemi ve tadım notları fermente bir tat profiline sahip olduğu izlenimi yaratabilir. Pek öyle değil, oldukça meyvemsi bir tarafta. İlk fincan bana 3 dakikalara gidilebileceğini gösterdi. Bence üzerinde reçete oynamalarına oldukça açık bir kahve, Bloom kısmını 60 grama çekerek, daha ince/kalın öğütümlerle kısa/üzün sürelerde, kahve/su oranını değiştirerek denemeler yapmayı düşünüyorum. Mümkün olduğunca da paylaşmaya çalışacağım.

Bu kahvenin bende ayrıca özel bir yeri var, geçen yıl bu lotu Fam getirdiğinde ben de ilk el değirmenimi yeni almıştım. Değirmenimle demlediğim ilk kahveler arasındaydı. O zaman da çok beğenmiştim ama o zaman ne içsem mest oluyordum, "bu kahve mi?" falan diyordum. Forumla tanışmam da aynı zamana rastlıyor, aynı seçkideki Gigesa beni öylesine büyülemişti ki, mahlasıma ilham olmuştu.

Herkese iyi demlemeler.
Grizzly El Salvador La Fany Pacamara Anaerobik Natürel (2.demleme)

15/240 93C Nestle Pure Life (75ppm)
CMD 18 click Cafec TH-3 Filtre
60-150-240 45sn bloom, yavaş dairesel döküşler 3:00 bitiş

İlk demlemeden farklı olarak 1 klik inceye gittim, oranı 1/16ya çektim, blooming kısmını 45 ml den 60 ml ye çıkardım ve blooming esnasında sağlam spin attım.

Bu kadar farklı bir sonuç açıkçası beklemiyordum. İlk demleye göre asidite çok yüksek. İlk yudumdan, fincan sonuna kadar asidite ön planda, yıkanmış Kenyalari hatırlatacak cinsten. Süre uzamasına rağmen tatlılık çok düştü, neredeyse farklı bir kahve içtim. Orandan dolayı gövde yüksek, ama o pekmezimsi şurubumsu hissiyat tamamen kayboldu. Bitişte hafif bir kuruluk var, bunu da fazla çözünmeye yoruyorum.

Birden fazla parametreyi değiştirmek yerine tek bir parametreyi değiştirmediğime yine pişman oldum. Ama bu denli farklı sonuca yol açanın blooming kısmında yaptığım müdahale olduğunu düşünüyorum. Bir sonraki demlemeyi yine 18klik, spin atmadan 50-150-240 yapmayı düşünüyorum. oran olarak da 1/16yı bundan sonraki demlemelerde değiştirmeyeceğim.

Geri