• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Latte art denemeleri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Metehan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kahve : Boxx Colombia Huila
Süt. : Torku pastorize

Ekli dosyalar

• 7FB6500D-F5FD-42F4-819D-1F027CD5BEDF.png
    7FB6500D-F5FD-42F4-819D-1F027CD5BEDF.png
    642.7 KB · Görüntüleme: 45
  • 867DC8B8-BDDE-46FA-BE37-9DA105C00AFD.png
    867DC8B8-BDDE-46FA-BE37-9DA105C00AFD.png
    362.6 KB · Görüntüleme: 45
Ne yaparsam yapayım kalp fincanda çok küçük kalıyor arkadaşlar. Belki formu vermeye başlamakta geç kalıyorum. Ama biraz erken başladığımda da görece küçük kalıyor. Daha erken başladığımda hiç form oluşmuyor. Pitcher ikea'dan aldığım çok geniş ağızlı bir pitcher. Etkisi olabilir mi? Çok latte seven biri değilim ama gördükçe özeniyorum:D
Bu arada makinem beko.

Ne yaparsam yapayım kalp fincanda çok küçük kalıyor arkadaşlar. Belki formu vermeye başlamakta geç kalıyorum. Ama biraz erken başladığımda da görece küçük kalıyor. Daha erken başladığımda hiç form oluşmuyor. Pitcher ikea'dan aldığım çok geniş ağızlı bir pitcher. Etkisi olabilir mi? Çok latte seven biri değilim ama gördükçe özeniyorum:D
Bu arada makinem beko.
bende beko makina kullanıyorum bırakın latte artı süt bile köpürtemiyorum kaç ml pitcher kullanıyorsunuz?

bende beko makina kullanıyorum bırakın latte artı süt bile köpürtemiyorum kaç ml pitcher kullanıyorsunuz?
500ml diye hatırlıyorum ama emin değilim. Buhar çubuğunun auto frother plastik parçayı çıkartıyorum. Bu yüzden önerilen kadar süt doldurduğumda buhar çubuğu kısa kalıyor, ben de normalden fazla süt dolduruyorum. Sanırım sizde de buhar çubuğu kısa kalıyor.

Bu arada makinem beko.
Sütü biraz daha fazla hacimlendirmeyi deneyebilirsiniz belki hocam.

500ml diye hatırlıyorum ama emin değilim. Buhar çubuğunun auto frother plastik parçayı çıkartıyorum. Bu yüzden önerilen kadar süt doldurduğumda buhar çubuğu kısa kalıyor, ben de normalden fazla süt dolduruyorum. Sanırım sizde de buhar çubuğu kısa kalıyor.
500 ml ye buhar gücü yetmez diye 330 ml pitcher kullanıyorum.bende düz metal ince çubuk var sadece çok dibe mi daldırmak lazım pitcheri ?

Sütü biraz daha fazla hacimlendirmeyi deneyebilirsiniz belki hocam.
Cevabınız için teşekkür ederim. Biraz daha fazla hacimlendirmeye çalıştığımda bu seferde kalın bir köpük tabakası oluşuyor. Belki ben beceremedim. Silvia buhar çubuğu modu yapmak istiyorum çünkü sanırım mevcut uç hassas bir şekilde bahsedilen öpücük sesini devam ettirmeye pek uygun değil, ya da çok daha hassas davranmayı gerektiriyor. Bir sonraki denememde dediğinizi deneyip süte biraz daha hava eklemeye uğraşacağım.
500 ml ye buhar gücü yetmez diye 330 ml pitcher kullanıyorum.bende düz metal ince çubuk var sadece çok dibe mi daldırmak lazım pitcheri ?
Evet çubuk boyu kısaldığı için normalden biraz daha yukarıda başlamak gerekiyor benim tecrübelerime göre, ki vortex hemen başlasın. Vortex başladığında pitcherı süte hava ekleyecek ve o devamlı öpücük ya da kağıt yırtılması sesini almaya çalışacak kadar aşağı indiriyorum. Süt genişledikçe ucun sütün yüzeyinde aynı şekilde kalması için küçük düzeltmeler yapıyorum. Yeterince hava eklediğimi düşündüğümde ve süt ısındığında pitcherı tekrar kaldırıp ucu daha fazla daldırıyorum. Böylece hem büyük köpükleri bölmeye çalışıyorum hem de köpüğün süte daha homojen yayılmasını sağlamaya çalışıyorum. İdeal süt sıcaklığına ulaştığında da vanayı kapatıyorum.
Belki tekniğim de yanlış, o yüzden hepinizden öneri rica ediyorum:)

Sonradan ekleme yapayım;
Evet bekonun buhar gücü pek yok. Bazen sonlara doğru buharın azaldığını anlayabiliyorsunuz, hatta bazen buhar ışığı işlem bitmeden sönüyor. En kötü ihitmalle buhar ışığı yanar yanmaz, en iyi ihtimalle ışık yanmadan birkaç saniye önce başlamayı ayarlamak bence. Zamanlama deneyerek çıkarılabilir.

Son düzenleme:
Merhaba,

2012 yılından beri Beko kullanmaktayım. Süt köpürtme ve latte art ile çok fazla ilgilenmesem de, genel olarak tecrübelerim;

- Makinenin buhar gücü sınırlı, genel temizlik yapınca ufak bir miktar artış olsa da, genel olarak standart bir buhar gücü veriyor.
- Elimdeki mevcut buharla, 250 - 270 ml civarında süt kullanarak en etkili sonucu alabiliyorum. Daha az süt kullandığımda henüz kıvama gelmeden süt çok çabuk ısınıyor. 300 - 350 ml süt kullandığımda da makinenin gücü yetmiyor.
- Buhar tuşuna basıp, buhar ışığı yeşil yandığı anda köpürtmeye başlıyorum. Buhar tuşuna bastıktan sonra farklı sürelerde (kısa ve uzun süreler) yaptığım denemelerde, yeşil yanar yanmaz başladığımda en etkili buharı aldığımı gördüm. (Uzun bekleyince buhar kaçıp gidiyor, ışık yanmadan başladığımda da buhar gücü yetmiyor)
- Köpürtme işleminin sonunda birçok defa karşılaştığım bir durum, sütün üzerinde microfoam dışında bir miktar da dandik köpük oluşuyor. Bunu bir kaşık yardımıyla aldıktan sonra kalan sütü fincana dokuyorum.
- Uzunca bir süre ben de köpürtmeyi becerememiştim. Bir dönem ard arda denemeler yapınca el alışkanlığı ve bir hafıza oluştu.

Makinede herhangi bir modifikasyon...vb yapılmadı. Genelde espresso için kullanıyorum. Latte için yapabildiğimin en iyisi en fazla aşağıdakiler gibi oluyor;

(Pitcher: İkea 500 ml - Süt: Pınar Latte Art ya da ARO Süt)

1.PNG2.PNG

Merhaba,

2012 yılından beri Beko kullanmaktayım. Süt köpürtme ve latte art ile çok fazla ilgilenmesem de, genel olarak tecrübelerim;

- Makinenin buhar gücü sınırlı, genel temizlik yapınca ufak bir miktar artış olsa da, genel olarak standart bir buhar gücü veriyor.
- Elimdeki mevcut buharla, 250 - 270 ml civarında süt kullanarak en etkili sonucu alabiliyorum. Daha az süt kullandığımda henüz kıvama gelmeden süt çok çabuk ısınıyor. 300 - 350 ml süt kullandığımda da makinenin gücü yetmiyor.
- Buhar tuşuna basıp, buhar ışığı yeşil yandığı anda köpürtmeye başlıyorum. Buhar tuşuna bastıktan sonra farklı sürelerde (kısa ve uzun süreler) yaptığım denemelerde, yeşil yanar yanmaz başladığımda en etkili buharı aldığımı gördüm. (Uzun bekleyince buhar kaçıp gidiyor, ışık yanmadan başladığımda da buhar gücü yetmiyor)
- Köpürtme işleminin sonunda birçok defa karşılaştığım bir durum, sütün üzerinde microfoam dışında bir miktar da dandik köpük oluşuyor. Bunu bir kaşık yardımıyla aldıktan sonra kalan sütü fincana dokuyorum.
- Uzunca bir süre ben de köpürtmeyi becerememiştim. Bir dönem ard arda denemeler yapınca el alışkanlığı ve bir hafıza oluştu.

Makinede herhangi bir modifikasyon...vb yapılmadı. Genelde espresso için kullanıyorum. Latte için yapabildiğimin en iyisi en fazla aşağıdakiler gibi oluyor;

Ekli dosyayı görüntüle 8591Ekli dosyayı görüntüle 8592
bilgiler çok yararlı benim için :) şunu sormak isterim şuan 330 ml pitcher kullanıyorum makinanın buhar gücü düşük olduğu için genede 250-260 ml süt ile mi köpürtme yapmalıyım ? neredeyse köpürecek alan kalmayacak çünkü
Not: bu arada hiç krema tabakası oluşturamadım sütü cezvede ısıtıp döksem aynı olurdu :D

Bende de arçelik var yukarda paylaştıklarımı 700 lük pitcher ile yaklaşık 450ml sütle yaptım.İlk başlarda önce köpürtüp sonra espreesoyu alıyordum ama şimdi önce espresso alıp buhar kısmına geçince daha iyi randıman aldım. Bunu tavsiye edebilirim.

Süt köpürtmek için buhar çubuğunu sütün yüzeyinin biraz altına koyacaksınız, az eğim verip sütün dönmesini sağlayacaksınız. Yüzeye yakın ama buhar çubuğunun kafa kısmı sütün içinde olacak.
Bu şekilde biraz yaptıktan sonra buhar çubuğunu sütün dibine daldıracaksınız. 70 75 derecede bırakın köpürtmeyi zaten o siz buharı kesseniz bile biraz daha artar sıcaklık.
Ya da elinizle kontrol edin eliniz yanınca kapatabilirsiniz, değmeyecek sıcaklığa ulaşınca.

Merhaba,

Ekli dosyayı görüntüle 8591Ekli dosyayı görüntüle 8592
Yeşil yandıktan sonra direk başlayınca, çubuktan çok ciddi bir su çıkışı oluyor yalnız. Shot aldıktan sonra buhar çubuğunu açıp buhar tuşuna basıp bir buharı alınabilir ya da tuşa bastıktan sonra da alabilirsiniz ancak o su sütün içine girince kıvam tutturmak zor, aynı şekilde potta kuru olursa güzel olur gibi.

ayrıca tek kazanlı makinelerde buhar vermeye hazır olunca sütü köpürtmeye başlamadan önce boş bi bardağa ya da boş pitcher a buhar verirseniz kazanda kalan su çıkar. sonra süt köpürtmeye başlarsınız.

bilgiler çok yararlı benim için :) şunu sormak isterim şuan 330 ml pitcher kullanıyorum makinanın buhar gücü düşük olduğu için genede 250-260 ml süt ile mi köpürtme yapmalıyım ? neredeyse köpürecek alan kalmayacak çünkü
Not: bu arada hiç krema tabakası oluşturamadım sütü cezvede ısıtıp döksem aynı olurdu :D

330 ml pitcher ile 200-250 ml köpürtmek muhtemelen daha kolay ve doğru olabilir. İşin püf noktalarından biri de sütün içine yeteri kadar hava alabilmek, sonrasında siz sadece sabit tutsanız bile iyi kötü bir şekilde o hava sütle karışıyor. Sütün içine başta hava alamayınca cezvede ısıtmış gibi oluyor.
Başlarken bir 10-15 saniye buhar çubuğunun ucunu sütün tam üzerinde tutup içeriye yeteri kadar hava aldıktan sonra çubuğu süte aşağıdaki şekildeki gibi kırmızı çizgi kadar batırıyorum. Süt genişledikçe pitcher hafifce aşağı doğru indirerek hep aynı kırmızı çizgi mesafesinde kalmaya çalışıyorum. Bir de tabi pitcher bir miktar eğim de vermek gerekiyor.

3.png

Bende de arçelik var yukarda paylaştıklarımı 700 lük pitcher ile yaklaşık 450ml sütle yaptım.İlk başlarda önce köpürtüp sonra espreesoyu alıyordum ama şimdi önce espresso alıp buhar kısmına geçince daha iyi randıman aldım. Bunu tavsiye edebilirim.

Çok iyi, belki makineden makineye fark ediyor olabilir, ya da ben bir şeyi hatalı yapıyor olabilirim. 300-350 ml ne zaman köpürtmeye çalışsam makinanın gücü yetmedi, buharı baştan çok açtığım için olabilir bunu pek denememiştim.

Yeşil yandıktan sonra direk başlayınca, çubuktan çok ciddi bir su çıkışı oluyor yalnız. Shot aldıktan sonra buhar çubuğunu açıp buhar tuşuna basıp bir buharı alınabilir ya da tuşa bastıktan sonra da alabilirsiniz ancak o su sütün içine girince kıvam tutturmak zor, aynı şekilde potta kuru olursa güzel olur gibi.

ShaidarHaran:
ayrıca tek kazanlı makinelerde buhar vermeye hazır olunca sütü köpürtmeye başlamadan önce boş bi bardağa ya da boş pitcher a buhar verirseniz kazanda kalan su çıkar. sonra süt köpürtmeye başlarsınız.

Evet bunu atlamışım, yeşil yanınca köpürtmeye başlamadan önce bir bez üzerine ya da çubuğu tepsiye döndürüp bir kaç saniye o ilk sulu buharı atıp başlamak lazım. Bazen shot sonrası buhar tuşuna bastıktan 15-20 saniye sonra (yeşil yanmadan) bir açıp kapayarak da içindeki su boşaltılabiliyor.

330 ml pitcher ile 200-250 ml köpürtmek muhtemelen daha kolay ve doğru olabilir. İşin püf noktalarından biri de sütün içine yeteri kadar hava alabilmek, sonrasında siz sadece sabit tutsanız bile iyi kötü bir şekilde o hava sütle karışıyor. Sütün içine başta hava alamayınca cezvede ısıtmış gibi oluyor.
Başlarken bir 10-15 saniye buhar çubuğunun ucunu sütün tam üzerinde tutup içeriye yeteri kadar hava aldıktan sonra çubuğu süte aşağıdaki şekildeki gibi kırmızı çizgi kadar batırıyorum. Süt genişledikçe pitcher hafifce aşağı doğru indirerek hep aynı kırmızı çizgi mesafesinde kalmaya çalışıyorum. Bir de tabi pitcher bir miktar eğim de vermek gerekiyor.

Ekli dosyayı görüntüle 8629
Başlarken bir 10-15 saniye buhar çubuğunun ucunu sütün tam üzerinde tutup demek ucu sütün içine sokmadan dışardan mı hava vermeyi mi kastettiniz ?

Başlarken bir 10-15 saniye buhar çubuğunun ucunu sütün tam üzerinde tutup demek ucu sütün içine sokmadan dışardan mı hava vermeyi mi kastettiniz ?

Sütün içine hafif eğik ve milimetrik olarak çok çok az batırmak. Zaten ses değişiminden ve sütün genişlemesinden içine hava girdiği anlaşılacaktır.

4.png

Geri