Bizim bu toplu alımlar uzman sosyologlar tarafından incelenmeli kesinlikle ya. Kimi neye göre seçiyoruz gerçekten anlayamıyorum.
Geçen aylarda geçen senenin en sevilen kavurucusu olan Ultra bir takım tartışmalar neticesinde son anda seçilemedi, onu anladım. Sonraki ayda da oylarında yaklaşık %75'e varan bir düşüş olmuş. Hadi bu düşüşün "tamamının" da tepki düşüşü olduğunu varsayalım. Dolayısıyla Ultranın seçilememesini şimdilik kabul ediyorum.
Ama geçen senenin en sevilen 2. kavurucusu olan Sezy'nin daha yeni yeni konuşuluyor olması bana çok manasız geliyor.
-Yeni kavurucular seçiyoruz desek, değil.
- Daha iyi kavurucular seçiyoruz desek o da değil çünkü elimizde daha iyiye karar verebileceğimiz objektif tek şey olan anket sonucuna göre Sezy hepsinin önündeymiş, dolayısıyla en iyi ikinci kavurucu Sezy olmalı.
- Bu anket iyi kavurucuyu değil toplu alım performansı iyi olan kavurucuyu gösterir dersek eğer; neden toplu alım performansı daha kötü olan kavurucuyu Sezy'den önce seçiyoruz ?
- Seçilen kavurucuların seçkileri çok ilgi çekiciydi desek, buna da kısmen katılabilirim. Seçilen bazı kavurucuların ürün çeşitliliği diğerlerinden farklı olmakla birlikte çoğu kavurucu benzer kahveleri kavuruyor zaten. "Yıkanmış kahve bulamıyoruz", "decaf neden yok" diye kendini paralayan arkadaşların taleplerinin karşılanmamasından anlayabiliyoruz seçkilerin darlığını.
- Sezy'nin seçkisi ilgi çekici değildi desek onu hiç kabul etmem. Yıllardır sürekli belli bir standartta güncellenen kahve seçkisi var Sezy'nin. Neredeyse her ay "birlikte deneyelim" adı altında 3-4 kahve ekleniyor zaten. Geçen sene ne kadar ilgi çekici ise bu sene de o kadar ilgi çekici olmalı.
Yanlış anlaşılmasın, ben oyumu Sezy'ye vermedim. 1 yılı aşkın süredir aldığım karar doğrultusunda oyumu açıklamıyorum. Kendimce bir oy verme algoritmam var ve ona göre oy veriyorum. Oy verdiğim kavurucunun seçilmeyeceğini de biliyorum hatta.
Toplu alım yorumlarının kapatılması gerektiği konusunda netim. Konusu açıldığında sürekli bu fikrimi savundum. Bunun olmayacağını da kabullenmeme rağmen yine her fırsatta söylemeye devam edeceğim. Yorumlar açık olduğu sürece kasıtlı ya da kasıtsız şekilde oylar manipüle ediliyor olacak çünkü. Daha geçelerde medeniyetin beşiği(!) Avrupada seçimler manipüle edildi diye seçim iptal etti Romanya. O kadar öenmli yani bu mevzu "demokrasi" için
İyi alımlar diliyorum herkese...