• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kasım 2023 - CoffeeNutz - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinligi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan DaunterM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
@Ömer Aydın
Merhabalar.Ekin guzman strawberry için alkolsü tatları azaltıp bisküvi tadını ön plana çıkarabileceğim bir reçete öneriniz var mıdır?v60,abaca,comandante kullanıyorum.Suyun ppm değeriyle de oynama imkanım var
Merhaba @arda ppm yumuşak tarafta kalabilir ve isterseniz dem oranını da biraz artırabilirsiniz.

Benim de Elkin Guzman strawberry sorum var. 22gr kahve olayı biraz çok gelse de reçeteyi denedim. İlk birkaç demlemeyi bir miktar daha az gramajla denedim ama hakkaten tutmadı.

Az gramajlı denemelerde acılık baskın oldu, ondan kurtulamadım. (arka planda güzel bir kahve tadı vardı ama)

22 gram haliyle de, her ne kadar aynı suyu bulamasam da 65 ppm olan elimdeki buzdağı ile demleme yaptım. Abaca yerine Cafec Trad kullandım, 2:05-2:10 gibi bitti demlemem. Yine de acılık ve biraz kuruluk bırakıyor ağızda ama bir yandan da yüksek bir asidite var, onu da alıyorum. Zevksiz bir fincan aldım ama bir şekilde. (kavrum da 20 kasım o yüzden degassing safhasını geçmiştir herhalde diyorum)

Bu noktada ne yapsam daha iyiye giderim. Biraz tatlılık istiyor bu fincan, acılıktan da kurtulmam lazım özetle :)

@Ömer Aydın

Benim de Elkin Guzman strawberry sorum var. 22gr kahve olayı biraz çok gelse de reçeteyi denedim. İlk birkaç demlemeyi bir miktar daha az gramajla denedim ama hakkaten tutmadı.

Az gramajlı denemelerde acılık baskın oldu, ondan kurtulamadım. (arka planda güzel bir kahve tadı vardı ama)

22 gram haliyle de, her ne kadar aynı suyu bulamasam da 65 ppm olan elimdeki buzdağı ile demleme yaptım. Abaca yerine Cafec Trad kullandım, 2:05-2:10 gibi bitti demlemem. Yine de acılık ve biraz kuruluk bırakıyor ağızda ama bir yandan da yüksek bir asidite var, onu da alıyorum. Zevksiz bir fincan aldım ama bir şekilde. (kavrum da 20 kasım o yüzden degassing safhasını geçmiştir herhalde diyorum)

Bu noktada ne yapsam daha iyiye giderim. Biraz tatlılık istiyor bu fincan, acılıktan da kurtulmam lazım özetle :)

@Ömer Aydın
Merhaba @gokhanozcan, öncelikle suyu kesinlikle değiştirmenizi öneririm. Çoğu dönütü göz aldığımda Buzdağı su ile bizim kahvelerimiz pek uyuşmuyor ve maalesef PPM'de yeterli bir parametre değil bu yüzden size şiddetle Pınar Uludağ suyunu edinmenizi öneririm.

Elinizde ki en hızlı filtre ile 2dk süreyi hedefleyerek demleme yapabilirsiniz. Döküşleri olabildiğince nazik yaparak 2-3 döküş ile demleme yapılabilir. Ayrıca bir parametreyi değiştirdikten sonra diğer parametreleri sabit tutarak değişim yapın ve sonucu gözlemeyin bu şekilde hangi parametrenin nasıl bir etkide bulunduğunu çok daha iyi bir şekilde anlarsınız.

Daha ileri bir yardım için bana Kahvesever Whatsapp Hattı'ndan ulaşabilirsiniz :)

Merhaba @gokhanozcan, öncelikle suyu kesinlikle değiştirmenizi öneririm. Çoğu dönütü göz aldığımda Buzdağı su ile bizim kahvelerimiz pek uyuşmuyor ve maalesef PPM'de yeterli bir parametre değil bu yüzden size şiddetle Pınar Uludağ suyunu edinmenizi öneririm.

Elinizde ki en hızlı filtre ile 2dk süreyi hedefleyerek demleme yapabilirsiniz. Döküşleri olabildiğince nazik yaparak 2-3 döküş ile demleme yapılabilir. Ayrıca bir parametreyi değiştirdikten sonra diğer parametreleri sabit tutarak değişim yapın ve sonucu gözlemeyin bu şekilde hangi parametrenin nasıl bir etkide bulunduğunu çok daha iyi bir şekilde anlarsınız.

Daha ileri bir yardım için bana Kahvesever Whatsapp Hattı'ndan ulaşabilirsiniz :)

Pınar Uludağ bulmaya çalışayım. En son Pınar Uludağ aldığımda 30ppm falan gibi bir şey çıkmıştı, ben de kahveyi çözmeyebilir endişesi taşıyarak hiç almaya devam etmedim. PPM düşük de olsa Pınar Uludağ mı deneyeyim?

Bir de tarifinizde 30-45 sn arası +170ml su gerekiyor, onu sağlamak için pek nazik dökülemiyor gibi geldi bana. Yaldır yaldır döktüm suyu da ancak 15sn de tamamlandı :)

Pınar Uludağ bulmaya çalışayım. En son Pınar Uludağ aldığımda 30ppm falan gibi bir şey çıkmıştı, ben de kahveyi çözmeyebilir endişesi taşıyarak hiç almaya devam etmedim. PPM düşük de olsa Pınar Uludağ mı deneyeyim?

Bir de tarifinizde 30-45 sn arası +170ml su gerekiyor, onu sağlamak için pek nazik dökülemiyor gibi geldi bana. Yaldır yaldır döktüm suyu da ancak 15sn de tamamlandı :)

Ben @Daunterm 'in reçetesi ile tüm CoffeeNutz kahvelerini demliyorum son 3 haftadır ve sonuçtan çok memnunum. Elkin guzman strawberry için 19click cmd kişisel tercihim oluyor.
Demleme Reçetesi:

Kavurucu: CoffeeNutz @Ömer Aydın
Çekirdek:
Alto Occidente Washed
Demleme Yöntem ve Detayları: v60 - 60x4
Öğütüm Detayları: Timemore C3 Go 5
Su Detayları: Asus 94
Toplam Süre: 2.05

Kahve Miktarı: 15 gram

Demleme Basamakları:
60 gram 0.00-0.10
60 gram 0.30-0.40
60 gram 0.55-1.00
60 gram 1.20-1.30
Bitiş: 2.05
Reçete yakıştırma konusundaki başarısından dolayı da teşekkür ederim. Alto Occidente Washed'i daha iyi çözen bi reçete kendim çıkartamadım. @Daunterm

Ben @Daunterm 'in reçetesi ile tüm CoffeeNutz kahvelerini demliyorum son 3 haftadır ve sonuçtan çok memnunum. Elkin guzman strawberry için 19click cmd kişisel tercihim oluyor.

Reçete yakıştırma konusundaki başarısından dolayı da teşekkür ederim. Alto Occidente Washed'i daha iyi çözen bi reçete kendim çıkartamadım. @Daunterm
Harika haber yahu. Çok sevindim.

Bugün aynı kahveyle alakalı her şeyin aynı olduğu yalnız ppm ve minerallerin değiştiği bir demleme parkuru kurdum. En kısa vakitte onu da paylaşıyor olacağım 🥰

Son düzenleme:
Selamlaar,

Bugün Final Touch ile güzel bir parkur kurabildim. 3 farklı demlemeyi aşağıda yer alan parametreleri aynı tutarak gerçekleştirdim.

Demleme Reçetesi:

Çekirdek:
Alto Occidente Washed
Demleme Yöntem ve Detayları: Timemore Cyrstal Switch - İmersiyon (önce su sonra kahve metodu)
Öğütüm Detayları: Timemore C2 16 klik
Kahve Miktarı: 15 gram
Su Miktarı: 240 gram
Kırma : 2.00
Switch Açma: 2.45

Abant Su 58 PPM - demleme süresi 3.00 - :
Gövdesi düşük, temiz içimli bir bardak ve yormayan asiditenin kendisini hissettirdiği parlaklık mevcut. Kahvenin soğuk halinde parlaklık epey artmış durumda ama hiç keyif kaçıran bir durum değil. - Benim en beğendiğim hali bu.

Abant Su 70 PPM - demleme süresi 3.03 - : Gövdesi düşük ve direkt olarak tatlı tatlı bir bardak çıktısı verdi. Asidite, tatlılık tarafından baskılanmış durumda ve bu kahve özelinde o güzelim asiditenin yok olması kahvenin bir tık yavan olması anlamına geldi maalesef. Gövde ortalamın altında diyebilirim. Kahve soğudukça tatlılık devam ediyor.

Abant Su 78 PPM - demleme süresi 3.05 - : Bu kahvede tatlılık kendini gövde ve aftertaste olarak ağırlığa bırakıyor. Kahveyi içtiğinizde damağınıza yapışan bir gövdesi ortaya çıkıyor. Onun haricinde tatlılık baskılanmış bir diğer ifadeyle asidite ve tatlılık birbirlerini dengelemiş durumdalar.

Çekirdek:alto cielo
Demleme Yöntem ve Detayları:v60
Öğütüm Detayları:comandante 20 click
Su Detayları:Uludağ premium
Toplam Süre:2:15

Kahve Miktarı:22g
Oran:1:16

Demleme Basamakları:sitede önerilen reçeteden sadece comandante click ve demleme yöntemi farklı olacak şekilde demledim.

Tadım Detayları:yoğun, her gün içemeyeceğim ama karakterli bir kahve ortaya çıktı. pekmez gibi bitter çikolata notaları mevcuttu

Panama Mi Finquita Geisha’yı önce Cmd 22, 12/200, 93° Sırma su ile demledim yıkanmış bir Etiyopya gibiydi.
Daha sonra kahve sayfasındaki reçete ve su ile demleyince sonuç değişti ve çok daha lezzetli bir hale geldi. Şeftali şekeri, portakal şekeri, nektarin, hafif yasemin arasında gezen tatlı ekşi aromalar parlak asidite, yoğun kremsi gövde. Uzun zamandır içtiğim en lezzetli kahve idi. Elinize sağlık @Ömer Aydın

Panama Mi Finquita Geisha’yı önce Cmd 22, 12/200, 93° Sırma su ile demledim yıkanmış bir Etiyopya gibiydi.
Daha sonra kahve sayfasındaki reçete ve su ile demleyince sonuç değişti ve çok daha lezzetli bir hale geldi. Şeftali şekeri, portakal şekeri, nektarin, hafif yasemin arasında gezen tatlı ekşi aromalar parlak asidite, yoğun kremsi gövde. Uzun zamandır içtiğim en lezzetli kahve idi. Elinize sağlık @Ömer Aydın
Afiyet olsun benim de şu aralar günlük kahvem haline dönüştü sanırım kendime getirmiş olabilirim:)

CoffeeNutz Colombia Alto Occidente
V60
30-500gr / Kuzeyden / 94C
TM X-lite 16 klik
75 gr blooming ardından yavaş tek döküş
Bitiş: 2.30
Notlar: temiz, tatlı günlük içim için ideal..

1 Aralık kavrum Alto Occidente espresso, df64 19 öğütüm, 20,4/46 oran, 94 derece, ön demleme sonrası 26 sn akış, 9 bara yavaşça çıkış. Biraz asidik oldu, kahve biraz daha dinlenmeye ve daha ince öğütüme, daha uzun süre akışa ihtyaç duyuyor.

1 Aralık kavrum A. Occidente washed filtre, 16/250 oran,93 derece Bursasu, Comandante ile 21 klik öğütüm, Cafec Abaca kağıt, blooming sonrası önce 180'e sonra 250'ye tamamlama, 1.50'de bir swirl, 2.05 bitiş. Kuru incir, pekmez belirgin, narenciye ve biraz da çimensi bir asidite var. Biraz daha uzun demleme süresi daha iyi olacak gibi, 20 günlük dinlenme sonrası kahvenin lezzeti daha iyi oturacaktır.

1 Aralık kavrum Burundi Kayanza fw15, 15/240 oran, Comandante ile 20 klik öğütüm, 94 derece Bursasu, Hario decanter ve Cafec Abaca, 45 ml blooming, 175've ve 1.25'te 2. Döküşle 240'a tamamlama, 1.50'de güzel bir swirl, 2.25 bitiş. Çok baskın olmahan bir tatlı limon hissi, ve hsff tatlımsılık, soğumayla limon hissi biraz artıyor. Güzel ve hafif bir kahve.

1 Aralık kavrum Kolombiya Alto (filtre) ile 2. demleme;

15,2/240
Cmd 20 klik
Hario Hollanda 02
Hario decanter
94 derece Bursasu

Blooming+2 döküş, 2.35 bitiş. Net bir incir tadı var.

Çok merak ettiğim Guatemala Natural Extended'ı 17 günlük degass in ardından bu sabah ilk kez demledim. Sitedeki reçeteyi birebir şekilde sadece Nestle su farkıyla uyguladım, süre de tuttu.

Açıkçası daha "derin" bir bardak bekliyordum. Kahve güzel bu arada gayet beğendim, bal tatlılığını da net bir şekilde aldım, gövdesi de ortanın üstü denebilecek seviyedeydi. Sadece baharat türevi ve mango notalarından, daha farklı bir bardak bekliyordum. @Ömer Aydın bir öneriniz var mıdır bu konuda?

Çok merak ettiğim Guatemala Natural Extended'ı 17 günlük degass in ardından bu sabah ilk kez demledim. Sitedeki reçeteyi birebir şekilde sadece Nestle su farkıyla uyguladım, süre de tuttu.

Açıkçası daha "derin" bir bardak bekliyordum. Kahve güzel bu arada gayet beğendim, bal tatlılığını da net bir şekilde aldım, gövdesi de ortanın üstü denebilecek seviyedeydi. Sadece baharat türevi ve mango notalarından, daha farklı bir bardak bekliyordum. @Ömer Aydın bir öneriniz var mıdır bu konuda?
Merhaba @coffeewizard35 18 klik ile biraz daha kısa süre tavsiye edebilirim.

1.12 kavrum Kolombiya a. o. Espresso, 21/46, df64 18 öğütüm, PID 94.5 derece, pre inf sonrası yavaşça 10 bara çıkış, 36 sn akışla önceki denemeye göre güzel oldu; asidite azaldı, tatlı sılık arttı ve kuru meyve tadı biraz hissedilir oldu. Genel olarak az su tutan ve akışın hızlı olduğu bir çekirdek, tahminim 45-50 sn bir akışla tam potansiyelini verecek.

Demleme Reçetesi:

Çekirdek: Kolombiya Alto Cielo Natural Tabi
Demleme Yöntem ve Detayları: V60 02 / Hario 40'lı Filtre
Öğütüm Detayları: CMD 18 Klik
Su Detayları: Nestle Purelife / 90C
Toplam Süre: 2.25 civarı

Kahve Miktarı: 18 gr
Oran: 1/16

Demleme Basamakları: 60 / 180/ 288

Tadım Detayları: İlk demlememi bu sabah gerçekleştirdim. Paket 21 gün önce elime ilk ulaştığında, valften sıcak çikolata tozunu anımsatan bir koku almıştım. Aynı kokuyu bugün gerek kuru kokuda gerek bardakta aldım. İşlemi unutmuşum, siteye girip baktığımda natürel yazdığını görünce epey şaşırdım. Uzun bir fermantasyona tabii tutulmuş gibiydi.

Kahve bence oldukça katmanlı. Yani 3 farklı sıcaklık seviyesinde birbirinden net çizgilerle ayrılan karakterleri var. Sıcak hali vurucu derecede alkolsü, ılık halinde bu alkolsülük daha keyifli hale geliyor, soğuk halinde ise epey tatlılaşarak kapanıyor. Sevdim mi sevemedim mi bilemedim, ama kesinlikle Natürel bir kahveye göre sıra dışı.

Alto Occidente washed su tutuculuğu çok düşük bir kahve, dinlendikçe faha da az su tutar hale geliyor. Comandante ile 15 klik öğütüm, Hario 01 kağıt, 16/250 oranla bloom+2döküş, 2.05 bitiş. Hario Holanda ya da Rossmann/Tchibo makine tipi kağıtları katlayarak v60'da kullanarak biraz süreyi uzatıyorum. Fincanda kuru incir çok belirgin.

Burundi Kayanza fw15, 16/255 oran, Cmd 16 klik öğütüm, 93 derece su, Hario 01 kağıt & Hario decanter, bloom+2 döküşle 2.30 bitiş. Limon kabuğu ve hafif karamel. Limon da karamel de hafif. 🙂

Kolombiya alto occidente ile ise 13 klik öğütüm ve üsttekilerle tamamen aynı parametrelerle 2.20'de biten bir demleme yaptım. Fazla ince öğütümle kuru incir tadı gizlendi, ama yine de güzel bir kahve oldu. Bu kahvede akışın daha yavaş olduğu v60 kağıtları ya da Tchibo dripper/Chemex gibi akışın daha yavaş olduğu, öğütümde 15 kliğin altına inilmeyen yöntemler bence daha ideal.

Geri