• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve İçin İdeal Su

A) Giriş
B) Önerilen Değerler
C) Suyun Kahve Üzerindeki Etkisi
D) Şişe Sularda Dikkat Edeceğimiz Değerler
E) Önerebileceğim Markalar
F) Tarifler

A) Kahve için ideal su, çok iddialı bir deyiş, farkındayım. Daha istikrarlı, daha evrensel bir demleme suyu demek daha doğru olur. Biraz uzun bir konu olacak, yeni yeni bilgileri de aşağıda paylaşacağım. Evinizde arıtma olsun olmasın, 200₺’ye iş görecek bir arıtma düzeneği ile ters osmoz aracılığıyla (yaklaşık 5-10 ppm) su almanızı, sonra buna mineraller ekleyip ideal su oluşturmayı

Bir deyiş vardır “içmeyi sevdiğiniz su ile kahve yapın”. Artık biraz eskide kaldı bu laf, bir doğruluk payı olsa da. Kör tadımlarla anlaşılıyor ki, kahveye uyan sular var, uymayan sular var.

B) SCA su değerleri konusunda ne öneriyor?

•Kokusuz, temiz ve klorsüz

•75-250 mg/L TDS

•17-85 mg/L CaCO3 olarak sertlik

•40 veya yaklaşık 40 mg/L Alkalinite


•pH 6.5-7.5

•Sodyum 10 veya yaklaşık 10 mg/L

Ne bu değerler, ve ne işimize yarayacak? Kokusuz temiz ve klorsüz olmasının biraz bariz olduğunu düşünüyorum, suyunuz kokuyor ise kahveniz de kokacak. TDS, suda çözünmüş katı maddedir. Basit bir TDS kalemi ile bu ölçülebilir. Ama maalesef tek etken bu değil. TDS’i oluşturan değerleri de bilmemiz lazım.

Kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, pH ve sodyum. Bu değerleri bildikten sonra su seçimimiz daha kolay olacak, çünkü bu değerlerin arasında bir yere gelen birkaç marka su var. Çeşme suyunun, veya evinizdeki arıtma suyunun istenilen değer aralığına denk geliyor olması mümkün, o yüzden bir yorum yapamam.

Gelelim bu hesaplamaları nasıl yapacağımıza. Elimizde Magnezyum Kalsiyum ve Bikarbonat iyonu değerleri varsa:

GH, General Hardness =
[Mg++] x 4,1 + [Ca++] x 2,5

KH, Carbonate Hardness =
[HCO3-] / 1,22


KH’ta dikkat edilmesi gereken, bikarbonat iyonunun 1,22’ye bölünmesi alkaliniteyi verecektir. Alkalinite direk CaCO3 cinsinden verilirse hesaplamaya gerek kalmaz.

Neden CaCO3 cinsinde söylemeye gerek duyduğumuzu YouTube’da E-Kahve Festivali’nde açıklamıştım, tekrar söyleyeyim, hepsi molar kütle hesaplamalardan geliyor, CaCO3’ün molar kütlesi 100g olduğu için hesaplamak çok kolay gelmiş bilim adamlarına 😁

C) Kahve için su neden önemli? Suyun kahve üzerinde ne gibi bir görevi var? Kahve çekirdeği içinde yüzlerce aromatik bileşen, yağ, asit barındıran bir hücreler topluluğudur. İlk fotoğrafta gözlemleyebilirsiniz. Hücrelerin bazıları büyük ve erişilebilir, bazıları küçük ve engelleyici olur.

Su, bir çözücüdür; kahve, suda çözünür.

Suda dikkat etmemiz gereken 2 özellik var: GH (General Hardness) ve KH (Carbonate Hardness). Ne yazık ki yönetmelikte yazılması zorunlu 'olmayan' değerlerden. Öğrenmek için kullandığınız suyun markasının internet sitesinden e-mail atmanız gerekiyor. Eğer bulabildiyseniz ise ne güzel! Sodyum zaten yazıyor olmalıdır, ama şu üçü kadar mühim değil: Magnzeyum, Kalsiyum ve Bikarbonat.

Magnezyum ve Kalsiyum, suyumuzun sertliğini, GH'ını belirliyor. Magnzeyum ve Kalsiyum'un görevi, o küçük hücrelerin içine girip kahveyi çözmektir. Ama ne kadar çok o kadar iyi diyemeyiz, çünkü kahvede her zaman doğru bir oran vardır. Kabaca şöyle söyleyebiliriz, az mineral kahveyi yeterince çözemeyecek, çok mineral çözebilecek potansiyelde olsa da bir nevi 'doymuş' çözelti olacak. Bir denge gerek.

Bikarbonatın görevi ise biraz farklı. Alkalinite ve alkalin, çok farklı şeyler. Alkalinite, yani buffer, suyun pH değişimine olan direncidir. H, hidrojen iyonunun fazla olduğu sıvılar asidik, düşük pH; OH iyonunun fazla olduğu sıvılar bazik, yüksek pH, 'alkalin' olarak adlandırılır. Bikarbonat, fincanımızın daha stabil bir pH'ta olmasını sağlayacak. Bikarbonatın fazla olduğu sular ise kahveden çözünen asitlerin konjugesini oluşturacak, asitler var olsa da, 'algılayamamıza' sebep olacaktır.

D) Toparlayacak olursam, bir kullanıcı olarak, sadece ambalaja bakarak nelere dikkat etmenizi önerebilirim?

1) TDS = İletkenlik x 0.6 (yaklaşık) TDS'i 150 olan bir su SCA değerlerine göre uygun olsa da, bu değerlerin hangi bileşenerden kaynaklandığını bilmediğimiz için, TDS'i 100 civarında olan bir su;

2) pH. pH'ı 8.2'den yukarı sular ile alkalinite ölçümü zor. Genel olarak 7-7,5 civarı pH olan suları tercih etmeniz.

3) Muhtemelen en önemlisi, bikarbonat seviyesi. Spro müstesna, filtre demlemelerimde Alkalinitenin 50 ppm (CaCO3) üstü olduğu durumlarda ben pek zevk alamadım. Yazmıyorsa, büyük kumar 😅

E)

Pınar - Madran kaynağı
Abant - Bolu kaynağı
Bazı durumlarda Erikli

D5ECA4C6-F66D-4932-8650-4C52ECF4089A.jpeg
C655A88B-DCE7-411F-A2BB-D00B41C0608E.jpeg
4B5FD8F3-2777-445E-BAAC-1D2815953A99.jpeg
BF64F9BE-3FD3-4289-B578-949B653C0563.jpeg


F) Edit 11/06/2020: Bu hesaplamaların nasıl yapılacağını hiç yazmamışım. Water for Coffee kitabı elinde mevcut olanlar halihazırda bu hesaplamaları nasıl yapacağını öğrenmiştir, ben burada Türkçe olarak açıklamak isterim (bilimsel hesaplamanın copyright’ı olmaz değil mi?)

GH (Magnezyum, Kalsiyum, Sodyum) ve KH (Bikarbonat), bunların suyumuzda niye olması gerektiğini yukarıda anlatmıştım.

Eğer elimizde 0.0001 g tartabilecek tartı varsa, hesaplama yapmanıza gerek yok, işiniz çok kolay.

MgSO4•7H20 = 246.47 g/mol (İngiliz Tuzu)
NaHCO3 = 84 g/mol (İngiliz Bikarbonatı)

Gelelim 100 GH ve 100 KH hesaplamaya. 100 ppm GH, yani 100 mg/L GH’ın tamamının magnezyumdan kaynaklanmasını istersek, Mg iyonunun sertliğe nasıl etki ettiğini bilmemiz gerek. Her şey CaCO3 bazında hesaplanıyor çünkü molar kütlesi 100g. Magnezyum’un molar kütlesi 24,305 g, yukarıdaki işlemde [Mg++] x 4,1 yapmamızın sebebi de bu, 100’e ulaşmak, çünkü hepsini CaCO3 cinsinden vereceğiz.

HCO3-? Aynı mantık! HCO3- molar kütlesi 61g, 1.22’ye böldüğümüzde 50 çıkıyor, e formülün aslı Ca 2 CO3 2, yani bir Kalsiyum Karbonat oluşturmak için 2 adet bikarbonat iyonuna ihtiyacımız var, bu nedenle bir de 2’ye çarpıyoruz. Biliyorum gereksiz ve karışık ama takipte kalın.

Şimdi 100 GH oluşturmak için o kadar hassas tartılara ihtiyacımız var ki, işimiz çok ama çok zor olurdu eğer dilution diye bir yöntem olmasaydı.

Büyük bir gramajı çözelti yapıp içerisinden 5-10 mL almak çok zor değildir umarım. Ve büyük ölçekte iş yaptığımız için hata payı da daha düşük!

Bütün hesaplamaları yapmanıza gerek yok, oran-orantı kullansanız yeterli, çünkü:

1 Litre saf suya 24.63 g İngiliz tuzu koyup, başka 1 Litre saf suya 10 mL koyarsanız, 100 GH elde edeceksiniz.

1 Litre saf suya 16.79 Sodyum Bikarbonat, İngiliz Bikarbonatı koyup, başka 1 Litre saf suya oluşturduğunuz çözeltiden 10 mL koyarsanız, 100 KH elde edeceksiniz.

Ee 100 GH veya 100 KH istemezsek? Eğer ki 80 GH elde etmek isterseniz yine 10 mL ile, 24.63 x 0.8 (80/100) = 19.70 g İngiliz Tuzu kotabilirsiniz. 50 GH isterseniz 16.8 yerine 8.4g koyun çözeltiye.

İyi demlemeler!
 
Son düzenleme:
Konu su ve mineraller olunca miligramdan da düşük değerler hakkında konuşuyoruz. Ppm'in açılımı parts per million. Hata payını sıfıra indirmek için, oranları yükseltmemiz gerekecek.

125L'ye yetecek kadar bir karışım hazırlamaktan bahsediyorum! 500mL saf suyun içine birazdan söyleyeceğim karışımları koyuyorsunuz, iyice karıştırıyorsunuz, o karışımın 4 gram/1 litre olacak şekilde koyuyorsunuz, voila! Kahve için ideal suyunuz hazır! En azından SCA'nın önerdiği değerler diyeyim...

Şimdi gelelim sıkıntımıza. İsterdim ki Türkiye'de saf su ucuz ve bulunabilir olsun, ama değil. O zaman basitçe bir mineral karışımı öhöm third wave water yapıp direk suya karıştırır işimiz çözülürdü.

Ben işinizi yüksek oranda kolaylaştıracak bir bilgi paylaşacağım, evde kimyager olmak istemeyenler okumayı bırakabilir :LOL:

Abant-Bolu kaynağının güncel raporu (bana en son gönderdikleri), karışımımızı buna göre hazırlayacağız:





Malzeme linkleri:
https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/kahve-icin-ideal-su.63/post-47354


İki maddeye ihtiyacımız var, biri Sodyum Bikarbonat, diğeri Magnezyum Sülfat. Aktarlarda kolayca bulabilirsiniz, İngiliz tuzu ve İngiliz karbonatı diyerek. Tabi bir de saf suya ihtiyacımız var. Karışımları hazırlamak için.

Sodyum Bikarbonat: 4g
Magnezyum Sülfat: 16g

Tartıp 500 mL saf suya karıştırıyorsunuz, Abant-Bolu'nun her 1 litresine karşılık 4 g konsantre döküyorsunuz.

87.5 GH, 40 KH değerlerinde bir su olması planlanıyor. Kör tadımda fark edilecek mi? Evet, fark edilecek. Daha çok beğeneceğinizi umuyorum...

Ek: Bu da diğer kaynağı, Geyiktepe oluyor galiba...

2CE4A92B-1C04-440F-8739-25253D6396DB.jpeg
170B0EF8-266C-4522-9812-350205EDB3F4.jpeg
 
Son düzenleme:
Su konusunu kahveyle sınırlamayıp, makaleyi “sağlık ve mükemmel fincan için su” şeklinde genişletip ev içinde f/p sistem önerilerine de yer versek ( RO sistem, Kore-Japon alkali su iyonizerleri karşılaştırmaları vs.) ne güzel olur çok yönlü yararlanılabilir faydalı bir içerik olur. Emeğinize sağlık şimdiden teşekkürler.
 
@Kahveciningalaksirehberi Teomanım selam. ellerine sağlık. Buzdağı ile ilgili bir test yapacakmısın? merak ediyorum açıkcası. ben memnunum çok. ama senin görüşün de önemli.

Selamlar abi, yapacağım bir sıkıntı çıkmazsa. Elimde test kitleri kaldı bir de, firma bilgileri ile ne kadar uyumlu sonuçlar, onu da çok merak ediyorum..

4 farklı kahveyle yaptığımız tadımdan şunu söyleyebilirim, Pınar Madran ile Buzdağı arasında, Buzdağı kesinlikle daha dengeliydi, Madran asidite anlamında biraz daha dengesizdi. Yan yana bütün parametreler aynı şekilde demlenebilse, dengeli olması sebebiyle Buzdağı’nı tercih ederdim.

çok teşekkürler @Kahveciningalaksirehberi , inanılmaz faydalı oldu. hemen denemek istiyorum formulü.

Rica ederim, iyi demlemeler 🥳
 
Son düzenleme:
Çok güzel çok ayrıntılı çok bilgilendirici yazmışsınız elinize sağlık. Bende sizin tarifinizle saf suya eklemeler yapıp denemelere başlayacağım. Su konusunda en çok rahatsız olduğum durum plastik tüketimimizin yüksekliği. Pınar Madran 1.5 litrelik ve çok fazla plastik tüketimi yapmış oluyorum Bolu Abant su 5 litrelik mevcut denemelerimi 5 litrelik su paketinde yapacağım. Plastik tüketmeden yada tüketimimizi en aza indirerek seçebileceğimiz tek yöntem ters osmoz su arıtma cihazı ile elde edeceğimiz suya gerekli mineralleri eklemekten başka yol yok sanırım. Siz plastik kapta uzun süre saklanan sular hakkında ne düşünüyorsunuz @Metehan bunun yerine koyabileceğimiz yöntem var mı? Teşekkürler.
 
Konu su ve mineraller olunca miligramdan da düşük değerler hakkında konuşuyoruz. Ppm'in açılımı parts per million. Hata payını sıfıra indirmek için, oranları yükseltmemiz gerekecek.

125L'ye yetecek kadar bir karışım hazırlamaktan bahsediyorum! 500mL saf suyun içine birazdan söyleyeceğim karışımları koyuyorsunuz, iyice karıştırıyorsunuz, o karışımın 4 gram/1 litre olacak şekilde koyuyorsunuz, voila! Kahve için ideal suyunuz hazır! En azından SCA'nın önerdiği değerler diyeyim...

Şimdi gelelim sıkıntımıza. İsterdim ki Türkiye'de saf su ucuz ve bulunabilir olsun, ama değil. O zaman basitçe bir mineral karışımı öhöm third wave water yapıp direk suya karıştırır işimiz çözülürdü.

Ben işinizi yüksek oranda kolaylaştıracak bir bilgi paylaşacağım, evde kimyager olmak istemeyenler okumayı bırakabilir :LOL:

Abant-Bolu kaynağının güncel raporu (bana en son gönderdikleri), karışımımızı buna göre hazırlayacağız:




İki maddeye ihtiyacımız var, biri Sodyum Bikarbonat, diğeri Magnezyum Sülfat. Aktarlarda kolayca bulabilirsiniz, İngiliz tuzu ve İngiliz karbonatı diyerek. Tabi bir de saf suya ihtiyacımız var. Karışımları hazırlamak için.

Sodyum Bikarbonat: 4g
Magnezyum Sülfat: 16g

Tartıp 500 mL saf suya karıştırıyorsunuz, Abant-Bolu'nun her 1 litresine karşılık 4 g konsantre döküyorsunuz.

87.5 GH, 40 KH değerlerinde bir su olması planlanıyor. Kör tadımda fark edilecek mi? Evet, fark edilecek. Daha çok beğeneceğinizi umuyorum...

Ek: Bu da diğer kaynağı, Geyiktepe oluyor galiba...

Ekli dosyayı görüntüle 389
Ekli dosyayı görüntüle 390

Bu formülleri denemiştim ancak ben istediğim sonucu pek alamadım... bir reçeteye göre mutlaka Kalsiyum sülfat da olmalı, onu maalesef deneyemedim sonrasında... bir de bu minerallerin bir kaç formu var, mutlaka bunların yiyeceklere katılan formları olmalı, yoksa kendinize zarar da verebilirsiniz...
 
Yukarıda yazdığım gramajlar saf suya karıştırılacak, ama Abant Bolu’ya eklenecek. Ters osmoz için biraz hafif kalabilir hocam 🙏🏻
ahh tamamdır! mümkünse stabil olmayan damacana su değerlerine güvenmeden, iki defa para vermeden ve plastik atık miktarına katkıda bulunmadan nacizane sadece ters ozmosla nasıl yapabilirizin peşindeyim...
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
ahh tamamdır! mümkünse stabil olmayan damacana su değerlerine güvenmeden, iki defa para vermeden ve plastik atık miktarına katkıda bulunmadan nacizane sadece ters ozmosla nasıl yapabilirizin peindeyim...

Süper! O zaman şöyle yapalım, gıda tipi CaCl2 de alın (kalsiyum klorür dihidrat), ben GittiGidiyor’dan almıştım. Ters osmoz için de karışım mevcut:

İngiliz Tuzu: 12.51 g
CaCl2•2H20: 12.13 g
İngiliz Bikarbonatı: 8.50 g

Yine bu maddeleri 500g saf suya karıştırıyoruz, sonra 1 litre ters osmoz suya 4 ml döküyoruz.

Başlangıç suyunuz 0 olduğunu varsayarak, bu karışım 87.5 GH (hatta biraz daha fazla, tekrar test etmem gerek), 40 KH ayarında bir su çıkaracaktır.
 
başlangıç yaklaşık 10-15ppm, bu durumda son karışımı 2 ya da 3ml. gibi düşünürsek sonuç alabiliriz sanırım...

1 mL çok fark eder, birkaç damla denilebilecek kadar az dökmeniz yeterlidir, ama uğraşmaya değmez bence. Şırıngadan bir çentik eksik basın hallolur :) sonuçta önemli olan istikrar, doğru su denilemez buna... Her defasında aynısını yapsak yeter :)
 
Selamlar abi, yapacağım bir sıkıntı çıkmazsa. Elimde test kitleri kaldı bir de, firma bilgileri ile ne kadar uyumlu sonuçlar, onu da çok merak ediyorum..

4 farklı kahveyle yaptığımız tadımdan şunu söyleyebilirim, Pınar Madran ile Buzdağı arasında, Buzdağı kesinlikle daha dengeliydi, Madran asidite anlamında biraz daha dengesizdi. Yan yana bütün parametreler aynı şekilde demlenebilse, dengeli olması sebebiyle Buzdağı’nı tercih ederdim.



Rica ederim, iyi demlemeler 🥳
Teomanım demek ki sende benimle aynı sonucu bulmuşsun. Bende madran ile denediğimde hatırlarsan ikisi arasında asidite dengesinin buzdağında daha iyi olduğunu söylemiştim. Sende aynı sonucu bulduysan netleşmiş diyebiliriz.
 
Geri
Üst