• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kafein Kültür

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Salt sosyal medyada paylaştım hikayelerde sanırım.

Kolombiya Villa Betulia Yıkanmış
Honduras Caballero Amazonas Yıkanmış
Brezilya Sitio Sao Pedro Uzatılmış Natürel
Peru Cedros Natürel
Ruanda Gitesi Natürel

Detaylar haftaya önce sosyal medyada ve sitede, hemen peşi sıra burada olur. 🙂

Test kavurmasında ise evet, sürpriz kahve olmasının üzerine beş çeşit olmasından dolayı tahmin zorluğunun heyecanı var. 🙂
Çekirdeklerin ne olduğunu bilmeden Kolombiya tarzı diye yazdım umarım o olur. Elimde brezilya çok var dedim ama sitio Pedro için çok olumlu yorumlar var o yüzden umarım bitirmek çile olan değil de size yazıp çekirdeğin ismini isteyip son halini sipariş edeceğim bir çekirdek olur.

Test 1: karamel, şeftali benzeri geçişli tatlarla başladık. Tatlı bir başlangıç 😬 ılıdıkça nektarin ve siyah çay birlikteliği gibi bir tat. Biraz örtük tatlar ama keyifli bu haliyle bile. Final halini denemek lazım, galiba caballero bu

Test 2: ilk v60 demlemesinde underd. bitkisellikle karakter kaynaklı bitkisellik arasında bırakan tatlar vardı. Bugün netleşti benim icin. Kahvaltida hem de 😅 Yeşil domates kabuğu, domatesin sap kısmı gibi. Domatesin sapını koklayınca çok benzer kokuyor gerçekten... salatalık kabuğu gibi de bir ferahlık var. Bunu seven çok sever. Alttan tatlılık da geliyor ama asidite epey baskın. Sanırım bu sebeple testten kalmış 😅 full immersion denemek lazım bir de. Dengeli halini merak etmiyor değilim.
Bilmiyorum belki çok uzak alakasız yorumlardır, affola.

Damağıma güvenmiyorum nispeten yeni ve sıradan ev demleyicisiyim, belki satışa çıktıklarında künye ve tadım notları sayesinde bir kaç noktadan kahveleri tahmin edip satın alabilirim.

Çekirdeklerin ne olduğunu bilmeden Kolombiya tarzı diye yazdım umarım o olur. Elimde brezilya çok var dedim ama sitio Pedro için çok olumlu yorumlar var o yüzden umarım bitirmek çile olan değil de size yazıp çekirdeğin ismini isteyip son halini sipariş edeceğim bir çekirdek olur.
Test kavurmasının normal hallerine göre oldukça ucuz olmasının sebebi ana profil olmaya hak kazanamamış olmaları. Bu sayede zayiatın ve yeşil çekirdek ortalama maliyet zararının önüne geçmeye çalışıyoruz. Ayrıca yine bu sayede makul fiyata iyi hammade kalitesi olan kahve içmek isteyenlere de bir seçenek sunmuş oluyoruz. Ortalama maliyet diyorum çünkü yeşili pahalı kahve geldiğinde yeşil maliyetini zor karşılarken, yeşili ortalama fiyatta bir kahve geldiğinde bir önceki kahvedeki zararın da maliyetini çıkartmış oluyor. Dengelenmiş oluyor. Yanlış bir beklenti yaratmamak namına tekrar hatırlatmış olayım. Test kavrumlarında dört sebepten biri ya da bir kaçı diyebileceğim unsur, denemeleri test paketine düşürüyor.

1. Sebep: Dengesiz oluşu
2. Sebep: Natürel, Bal, Uzatılmış ya da deneysellerin aşırı fermente önde tatlar sunuyor oluşu. (Bunu dengesizliğin dışında sebep sayıyorum, altta açıklayacağım.)
3. Sebep: Fazla gelişmiş tatlar barındırıyor oluşu.
4. Sebep: Düşük gelişmiş tatlar barındırıyor oluşu.

Ama günün sonunda içilemez seviyede olanlar pakete girmiyor. Zira çeşit çeşit profiller çalışsam da belirli bir stil içerisinde formüller çalıştığım için içilemeyecek kadar zor kahveler de çıkmıyor pek. Ki test profillerini sevip de niye bu ana profil olmadı diyen de çok olmuştu zamanında. 🙂 Zevkler ve renkler. 🙂

Fermente önde tatları, dengesizlik içerisinde tutmak gerekir aslında ama tutmayışım şu sebepten; bazı kahve severler kahvede yoğun fermente önde tatları sevebiliyor. Bu da bizim için ana profil olmaya hak kazanamayan bir kahve olsa da, böyle lezzetleri sevenler için çok severek içtikleri bir kahve olabiliyor. Dengesizlik dışı tutma sebebim bu aslında. Ama gerçekte yoğun fermente önde tatlar, lezzeti bastırıyorsa dengesiz kabul edilir. Dengesizlik bir yandan nüans farkla da dengesizlik kabul edilebiliyor tadım masasında.

Son ana profil belirlemede bir örnek:

Bu yeni çıkacak beş kahvenin tadımına Caballero üreticileri Marysabel ve Moises de katıldı ve ana profilleri belirlememizde destek verdiler.

Natürel kahvelerden bir tanesinde iki profil arasında kaldık. İkisi de lezzetliydi. Ancak Moises'in de benim de ortak fikrim ikilemde kaldığımız bir profilin lezzet profilinin kahvenin natürel oluşunu gölgelediği yönündeydi. O sebeple kahveyi daha natürel olduğunu belli eden profili ortaklaşa kararla seçtik. Ama günün sonunda natürelliği gölgelemiş dediğimiz dengesiz sayılabilecek profil ikilemde kalmamıza sebep olacak kadar da lezzetliydi bir yandan.

Tüm bu anlattıklarım test kavurması ürününün temel mentalitesini iyi açıklamıştır umuyorum. ☕☕

Test 1: karamel, şeftali benzeri geçişli tatlarla başladık. Tatlı bir başlangıç 😬 ılıdıkça nektarin ve siyah çay birlikteliği gibi bir tat. Biraz örtük tatlar ama keyifli bu haliyle bile. Final halini denemek lazım, galiba caballero bu

Test 2: ilk v60 demlemesinde underd. bitkisellikle karakter kaynaklı bitkisellik arasında bırakan tatlar vardı. Bugün netleşti benim icin. Kahvaltida hem de 😅 Yeşil domates kabuğu, domatesin sap kısmı gibi. Domatesin sapını koklayınca çok benzer kokuyor gerçekten... salatalık kabuğu gibi de bir ferahlık var. Bunu seven çok sever. Alttan tatlılık da geliyor ama asidite epey baskın. Sanırım bu sebeple testten kalmış 😅 full immersion denemek lazım bir de. Dengeli halini merak etmiyor değilim.
Bilmiyorum belki çok uzak alakasız yorumlardır, affola.

Damağıma güvenmiyorum nispeten yeni ve sıradan ev demleyicisiyim, belki satışa çıktıklarında künye ve tadım notları sayesinde bir kaç noktadan kahveleri tahmin edip satın alabilirim.
Sürprizi bozmamak için söylemeyeyim. 🙂 Ama ana profil seçmediğimiz iki kahvede aldığımız benzer notaları almışsınız.

Arkadaşlar selamlar herkese.

Ufak bir hatırlatma yapmak isterim. Yüzde 30 indirimin adı bayramşekeri olsa da ve bayram bitse de, indirim devam ediyor. :) Stoklarla sınırlı olduğu için stoklar tükendiğinde indirim de bitecektir.

Herkese keyifli haftalar!

Arkadaşlar selamlar herkese.

Ufak bir hatırlatma yapmak isterim. Yüzde 30 indirimin adı bayramşekeri olsa da ve bayram bitse de, indirim devam ediyor. :) Stoklarla sınırlı olduğu için stoklar tükendiğinde indirim de bitecektir.

Herkese keyifli haftalar!

Orkun Bey merhaba, indirim için teşekkürler şeker gibi geldi :)

Brundi Rama ve Mixteca almıştım, açılışı Brundi ile yaptım ama gerçek aromasını alamıyor gibi hissediyorum. Espresso bazlı tüketiyorum, lungo ve americano ağırlıklı. Reçete önerileriniz var mıdır?

Lelit Victoria
20 in 45 out / 30-32sn

şimdiden teşekkürler :)

Orkun Bey merhaba, indirim için teşekkürler şeker gibi geldi :)

Brundi Rama ve Mixteca almıştım, açılışı Brundi ile yaptım ama gerçek aromasını alamıyor gibi hissediyorum. Espresso bazlı tüketiyorum, lungo ve americano ağırlıklı. Reçete önerileriniz var mıdır?

Lelit Victoria
20 in 45 out / 30-32sn

şimdiden teşekkürler :)
Selamlar. Ne Burundi ile ne Meksika ile daha önceden espresso denememiştim açıkçası. Zira espresso için epey zor kahveler şu anki halleriyle.

Deneyiminizi biraz daha açarsanız daha sağlıklı yardımcı olabilirim. Kahveler espressoda daha tuzlu yada ekşi gibi mi çıktı yoksa fazla örtük, fazla düz , gereğinden fazla tatlı ya da bitter mi çıktı?

Ona göre tahmini bir kalibrasyon önereceğim. Bir de kullandığınız değirmeni ve espresso makinenizde ön demleme var mı yok mu, su sıcaklığı ayarı var mı yok mu söylerseniz kalibrasyon öncesi ön hazırlık için de tahmini bir bilgi vermeye çalışayım.

Selamlar. Ne Burundi ile ne Meksika ile daha önceden espresso denememiştim açıkçası. Zira espresso için epey zor kahveler şu anki halleriyle.

Deneyiminizi biraz daha açarsanız daha sağlıklı yardımcı olabilirim. Kahveler espressoda daha tuzlu yada ekşi gibi mi çıktı yoksa fazla örtük, fazla düz , gereğinden fazla tatlı ya da bitter mi çıktı?

Ona göre tahmini bir kalibrasyon önereceğim. Bir de kullandığınız değirmeni ve espresso makinenizde ön demleme var mı yok mu, su sıcaklığı ayarı var mı yok mu söylerseniz kalibrasyon öncesi ön hazırlık için de tahmini bir bilgi vermeye çalışayım.
Selamlar, Meksika'yı henüz denemedim ama Brundi fazlasıyla ekşi. Özellikle ılıdıkça asidite daha da artıyor.

Öğütücüm Fred, öndemleme var ve su sıcaklığı 92 derecede kullanıyorum.

Selamlar, Meksika'yı henüz denemedim ama Brundi fazlasıyla ekşi. Özellikle ılıdıkça asidite daha da artıyor.

Öğütücüm Fred, öndemleme var ve su sıcaklığı 92 derecede kullanıyorum.
Kahve düşük ekstrakte olmuş demek ki kabaca. Su sıcaklığını 94, 94 olmazsa 95 C'ye ayarlayın. İlk kalibrasyona 94 C başlayın derim. Ön demleme eğer bir anda 9 bar verip çekip tekrar 9 bar veriyorsa yatak hazırlığınızın çok iyi olması lazım kanallama olmaması için. Oranı 20/48 yapıp, süreyi 35 saniyelere uzatabilirsiniz. Hala ekşiyse 95 C denersiniz.

Ama genel olarak söyleyebileceğim ikisi de açık filtre profiller, espressoda kalibrasyonu oldukça zorlayacak kahveler. Filtre olarak tüketmenizi tavsiye ederim esas olarak.

Kahve düşük ekstrakte olmuş demek ki kabaca. Su sıcaklığını 94, 94 olmazsa 95 C'ye ayarlayın. İlk kalibrasyona 94 C başlayın derim. Ön demleme eğer bir anda 9 bar verip çekip tekrar 9 bar veriyorsa yatak hazırlığınızın çok iyi olması lazım kanallama olmaması için. Oranı 20/48 yapıp, süreyi 35 saniyelere uzatabilirsiniz. Hala ekşiyse 95 C denersiniz.

Ama genel olarak söyleyebileceğim ikisi de açık filtre profiller, espressoda kalibrasyonu oldukça zorlayacak kahveler. Filtre olarak tüketmenizi tavsiye ederim esas olarak.
Deneyceğim çok teşekkür ederim :)

@orkunustel bey merhaba;
15693 nolu siparişim şimdi elime ulaştı. Sipariş vermiş olduğum 2 kahvenin kavrulma tarihi biraz eski geldi. Tek başıma tükettiğim için birin yeni kavrulmuş olmasını rica etmiştim. Kenya 13 haziran ,Burundi 20 haziran olarak geldi. Kenyayı yeni kavrulmuş olanıyla değiştirmeniz mümkün mü?

@orkunustel bey merhaba;
15693 nolu siparişim şimdi elime ulaştı. Sipariş vermiş olduğum 2 kahvenin kavrulma tarihi biraz eski geldi. Tek başıma tükettiğim için birin yeni kavrulmuş olmasını rica etmiştim. Kenya 13 haziran ,Burundi 20 haziran olarak geldi. Kenyayı yeni kavrulmuş olanıyla değiştirmeniz mümkün mü?
Selamlar Mehmet Bey, indirimin ana konsepti belirtildiği üzere stok üzerine olduğu için ve şu an elimizde yeni kavurma Kenya olmadığından bir iade, değişim yapamıyorum maalesef.

Son düzenleme:
Test kavurması almıştım. 27.06 kavrum tarihli biraz önce geldi. Hemen demleme yaptım. Hem kuru kokuda hem de demledikten sonraki kokuda natural - anaerobic arası kokuyordu. Brezilya Sitio Sao Pedro'ya çok benzettim ama onun kadar fermante tatlar yok. Sonra bu seneki hasatta Sitio Sao Pedro için "uzatılmış naturel" ibaresini gördüm. Sanırım geçen seneki hasata göre fermante tatların daha az olmasının sebebi bu.

Kakao nibi ve kuru incir notaları alıyorum. Çok tatlı. Cold Drip'te de çok iyi olur gibi. Akşam deneyeceğim.

Test kavurması almıştım. 27.06 kavrum tarihli biraz önce geldi. Hemen demleme yaptım. Hem kuru kokuda hem de demledikten sonraki kokuda natural - anaerobic arası kokuyordu. Brezilya Sitio Sao Pedro'ya çok benzettim ama onun kadar fermante tatlar yok. Sonra bu seneki hasatta Sitio Sao Pedro için "uzatılmış naturel" ibaresini gördüm. Sanırım geçen seneki hasata göre fermante tatların daha az olmasının sebebi bu.

Kakao nibi ve kuru incir notaları alıyorum. Çok tatlı. Cold Drip'te de çok iyi olur gibi. Akşam deneyeceğim.
Eski dost diye boşuna demedik. 🙂 Notalarımız bile aynı, daha dengeli olanı ana profil oldu. Uzatılmış fermente natürel olduğu için tam bahsettiğiniz gibi Anaerobik Natürelden daha az fermente, daha berrak damak hissiyatına sahip. ☀️☀️

Eski dost diye boşuna demedik. 🙂 Notalarımız bile aynı, daha dengeli olanı ana profil oldu. Uzatılmış fermente natürel olduğu için tam bahsettiğiniz gibi Anaerobik Natürelden daha az fermente, daha berrak damak hissiyatına sahip. ☀️☀️
Test kavrumu olayı gitgide sürpriz kahveye dönüştü. Başlığa ne zaman girsem bir tahmin yürütülüyor ve genelde doğru tahmin oluyor. Keyifli bir olay, ben de bir dahakine test kavrumlarından almaya teşvik edildim :D

@orkunustel merhaba. 2 gün önce verdiğim sipariş hızlı bir şekilde elime ulaştı. Sizden ilk defa sipariş verdim. Test kavrumu 27.06.2023 yazıyor kullanmak için beklemem gerekiyor mu? Mixteca ise 20.06.2023 olarak gelmiş yani 21 günlük. Bu tarih biraz eski gibi geldi ama genel olarak böyle mi yolluyorsunuz. Çünkü hemen açmayı düşünmüyordum elimde açık kahvem olması sebebiyle 15 gün kadar beklemeyi düşünüyordum. Yani 36 günlükken falan kullabileceğim normal mi acaba?

@orkunustel merhaba. 2 gün önce verdiğim sipariş hızlı bir şekilde elime ulaştı. Sizden ilk defa sipariş verdim. Test kavrumu 27.06.2023 yazıyor kullanmak için beklemem gerekiyor mu? Mixteca ise 20.06.2023 olarak gelmiş yani 21 günlük. Bu tarih biraz eski gibi geldi ama genel olarak böyle mi yolluyorsunuz. Çünkü hemen açmayı düşünmüyordum elimde açık kahvem olması sebebiyle 15 gün kadar beklemeyi düşünüyordum. Yani 36 günlükken falan kullabileceğim normal mi acaba?
Selamlar. Test kavrumunda içeriğinde hangi kahve olduğunu bilmediğim için dinlendirmeniz gerekir mi tam bir fikir veremem, test kavrumunun temel üretimine, mentalitesine dair bir kaç mesaj evvel detaylı bir açıklama yaptım, merak ettiğiniz varsa orada bulabilirsiniz. Temelde açık kavurduğumuz için özellikle yıkanmışlarda lezzet iyi saklandığı takdirde iki aya kadar lezzetini koruyor. Meksika da diğer kahvelerin yanında en açık profile sahip bir kaç kahveden birisi ve yıkanmış olduğu için 2 aya kadar rahat lezzetini korur. Ancak tüketim önceliğini Meksika'ya vermenizi tavsiye ederim. Video reçetelerinden de çoğunlukla verim alırsınız, bakmanızı tavsiye ederim.

Genellikle 15-20 gün dinlenmiş kahve olmuyor stoklarda. Ancak stok indirimi elimizde şu an için fazla stok olması sebebiyle açtığımız bir indirimdir, bu sebeple kahvelerin tarihi dinlenmiş olarak gelmektedir.

Bununla beraber forumdan arkadaşlarımızın tamamına dikkatlerinden kaçmaması için yazmış olayım. Güncelde devam eden indirim ve geçtiğimiz bayram indirimi stok indirimidir. Bu sebeple tarihle değil stokla sınırlı indirimdir. Eğer indirimi yeni üretimden stok yapmak için alanlarınız varsa bu durumu göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum. Bir tavsiye de yoğun stok çekecekseniz, vakumlayıp dondurmanız bir seçenek olacaktır. Bu bahsim espresso için dahil değildir. Espressolar son kullanıcıya yeni üretim, dinlenmemiş olarak çıkmaktadır.

Herkese keyifli bir hafta diliyorum dostlar.☕☕

Geri