orkunustel
Barista
- İsim
- Orkun Üstel
Selamlar. La Tanairi kendine münhasır bir kahve. Üretime geçtiğimiz günden bu yana hiç profil değişikliğine gitmedim. İşin ilginç yanı aslen kavrulmuş renk değeri de en açık çıkan iki kahveden biri bu kahvedir. Buradaki en büyük fark yaratan durum kahvenin klasik natürel işlemlerden daha da uzun süre fermente edilmiş olması. Bu hem olumlu hem olumsuz anlamda geri dönebiliyor maalesef. Şöyleki müsilaj ve kabuk fermantasyon süresince daha da kuruduğu için çekirdek üzerinde çekirdek temizlendiğinde işlem bitirilirken ne yapılırsa yapılsın, gümüş deri tabakasına yapışmış bir miktar kuru müsilajımsı ince bir tabaka olabiliyor. Bu da kavurma esnasında ne kadar açık kavurursam kavurayım gümüş deri üstü tabaka daha hızlı kavrulduğu için o hafif isli tat ara ara kendini gösterebiliyor. Neden ara ara diyorum, kusur ayıklamada ayrıca o kabuğu temizlemek için fazladan özen gösteriyoruz ancak ne yaparsak yapalım arada bu da kalabiliyor. Bu halinden çok daha açık bir profil denemiştim üretime geçmeden önce. Şu anki profil 93.3 renk referanslı. Bundan daha açık olan deneme profili 102.7 renk değerine sahip olup şimdiki profilden çok daha açıktı. Gelişimi de %7 civarındaydı.Denediklerimin için en çok beni Honduras Caballero La Tanairi zorladı cidden. Kavrumda sanki açıktan bir tık koyuya gidilmiş gibi, 2:00 dakikalarda 3 döküş 92 derece demlememe rağmen maalesef alttan hep hafif bir roast kokusu geliyor, onun dışında diğer kahveler gayet açık 3:00 dakika sınırına kadar sorun yaratmıyor ancak Tanairi biraz üzdü açıkçası :/. Sanırım espressoya çevireceğim.
Eğer lezzet anlamında talepleriniz daha açık tarafta olursa toplu olarak, profili bu bahsettiğim daha açık profile çevirebilirim. Zira koyu olsun bu amacı taşıyarak profillememiştim bu kahveyi tahmin edersiniz ki.